Wat doet vitamine
B5 met je huid?

Duration Default Icon 2 min leestijd

Vitamines, van vitamine C en E tot B, zijn populair in huidverzorging. Daarbij zijn ze natuurlijk allemaal verschillend. Specifiek Vitamine B5 is een lid van de B-complex vitaminegroep. In het lichaam helpt het om rode bloedcellen aan te maken. Als het wordt aangebracht op de huid in de vorm van een serum kan deze vitamine worden ingezet om vrijwel alle huidtypes te helpen vocht vast te houden, de huidbarrière te herstellen en ontstekingen te verminderen. Panthenol (provitamine b5) komt van nature voor in avocado's, zonnebloempitten en broccoli. Deze essentiële voedingsstof bevordert het natuurlijke herstelproces van de huidbarrière. De stof wordt al in veel producten gebruikt: van make-up tot haarverzorging. Vitamine B5 zou als supplement eveneens kunnen helpen bij stress en haaruitval, maar in dit artikel gaan we in op de positieve werking van B5 op de huid.

Wat is vitamine B5?

Vitamine B5, ook wel pantotheenzuur genoemd, is een in wateroplosbare vitamine B. Deze vitamine is nodig voor het maken van rode bloedcellen, het afbreken van vetten en koolhydraten voor energie en het onderhouden van een gezond spijsverteringskanaal. In huidverzorging heeft vitamine B5 ontstekingsremmende, huidbarrière-versterkende en wond-genezende eigenschappen. Op die manier helpt vitamine B5 voor de huid onder meer infecties voorkomen. Vitamine B5 hydrateert de huid ook intensief. Het verzachtende ingrediënt trekt water in de huid en houdt het daar vast voor een betere vochthuishouding. Vitamine B5 in huidverzorging kan worden aangegeven als: panthenol, provitamine B5, butanamide en d-panthotenyl alcohol.

Werking van vitamine B5 voor de huid?

De positieve werking van vitamine B5 op de huid is veelzijdig, namelijk:

- Vitamine B5 hydrateert en houd vocht vast in de huid
- Vitamine B5 vermindert ontstekingen
- Vitamine B5 kalmeert irritatie
- Vitamine B5 bevordert huidgenezing en -regeneratie
- Vitamine B5 stabiliseert verstoorde huidbarrières

Wie moet Panthenol gebruiken?

Mensen met een acne-gevoelige, droge of gevoelige huid zullen baat hebben bij het smeren van vitamine B5. Hiernaast is vitamine B5 in huidverzorging over het algemeen zacht en veilig voor iedereen, met een lage kans op irritatie van de huid. Met een vette huid is het handig omdat het lichtgewicht hydratatie biedt (wat een vette huid juist ook nodig heeft) zonder poriën te verstoppen. Je kunt een product met panthenol ofwel vitamine B5 toevoegen aan je dagelijkse huidverzorgingsroutine of bijvoorbeeld na een hevige peeling. Vanwege de wond-genezende eigenschappen is het bijzonder nuttig na een intensieve behandeling, zoals microneedling, ablatieve laser of chemische peelings. Er zijn geen specifieke huidtypes die vitamine B5 beter kunnen vermijden.

Hoe vitamine B5 opnemen in je routine?

Vitamine B5 geeft je veel opties als we het over huidverzorging hebben, omdat het in verschillende effectieve producten zit van serum tot masker. Het mooie van dit ingrediënt is dat het de lichtgevoeligheid niet verhoogt – bijvoorbeeld wel het geval bij retinol – wat betekent dat het zowel 's morgens als' s avonds kan worden gebruikt. Hiernaast gaat het goed samen met andere ingrediënten. La Roche-Posay biedt de volgende producten met B5:

- Cicaplast B5
Dit huidverzorgingsproduct met vitamine B5 staat bekend om de herstellende eigenschappen. Het bevat dus panthenol (vitamine B5) en madecassoside, ingrediënten die bekend staan om hun kalmerende en verzachtende werking op de huid. Het kan worden ingezet voor een geïrriteerde of beschadigde huid, zoals bij zonnebrand, droge plekken, schaafwonden of kleine huidirritaties. De formule ondersteunt de huidbarrière en helpt de genezing van de huid te bevorderen. Dit product kan zowel op het gezicht als het lichaam worden gebruikt. La Roche-Posay biedt ook een Cicaplast B5-variant met SPF50. Hiernaast is er een Cicaplast Gel B5, voorzien van een lichtgewicht geltextuur. Plus een niet-uitdrogende spray onder de naam Cicaplast B5 en tot slot zelfs een Cicaplast wasgel met B5.

- Hyalu B5 Aquagel SPF 30

Een veelzijdig huidverzorgingsproduct dat hydraterend en anti-aging werkt met extra zonbescherming. Het is een lichte gel-formulering die is ontworpen om intensieve hydratatie aan de huid te bieden, terwijl het een jeugdige uitstraling bevordert en beschermt tegen de schadelijke effecten van de zon. Naast hyaluronzuur bevat Hyalu B5 Aquagel vitamine B5, dat werkt om de huid te herstellen en te regenereren. Vitamine B5 helpt de elasticiteit en stevigheid van de huid te verbeteren, waardoor tekenen van veroudering verminderd worden.

- Hyalu B5 Serum
Een serum van La Roche-Posay dat naast twee soorten hyaluronzuur ook vitamine B5 bevat. Vitamine B5 in deze formule werkt kalmerend en herstel-ondersteunend. Het stimuleert de vernieuwing en weerstand van de huid.

- Hyalu B5 Verzorging
La Roche-Posay Hyalu B5 Verzorging is een effectief huidverzorgingsproduct dat helpt bij het hydrateren, herstellen en verstevigen van de huid. Met als resultaat een gezondere en jeugdigere uitstraling.

- Hyalu B5 Ogen
La Roche-Posay Hyalu B5 Ogen is, zoals de naam al suggereert, een oogverzorgingsproduct dat specifiek is ontwikkeld om de tekenen van veroudering rondom de ogen te verminderen. Het product bevat onder meer vitamine B5 (panthenol), dat helpt bij het herstellen en regenereren van de huid. Het vermindert fijne lijntjes, rimpels en kraaienpootjes, waardoor de huid er jonger en gladder uitziet.

Vitamine B5 heeft trouwens vergelijkbaar verzachtende effecten op het haar. Het kan je haar meer glans geven, net zoals het de huid meer stralend maakt. Het wordt daarom ook wel verwerkt in sommige conditioners en leave-in-behandelingen. Hiernaast kan het zomaar in een aantal van je make-upproducten zitten dankzij de verzachtende en hydraterende eigenschappen.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het B5 assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.