ACNE BIJ JONGEREN
OPLOSSINGEN EN VERZORGING

Duration Default Icon 3 min leestijd

Tijdens de puberteit maken jongeren zowel lichamelijke als psychologische veranderingen door. Hormonen zetten deze verandering in gang. Ook de huid wordt beïnvloed door dit samenspel van hormonen: de huid wordt vetter, en dus meer vatbaar voor acne. Met de juiste verzorging kan de huid met neiging tot acne onder controle gehouden worden. Het is daarom raadzaam om de huisarts of dermatoloog te raadplegen om op maat gemaakt verzorgingsadvies in te winnen.

 

• Zorg dat je huidverzorgingsroutine aangepast is aan de noden van de vette huid met neiging tot acne
• Je huisarts kan jou mogelijk een verzorgingsproduct voorschijven, zoals een crème met benzoylperoxide of retinoïde
• Voor de ernstige vormen van acne kunnen orale antibiotica of isotretinoïne voorgeschreven worden
• Je hoort de voorgeschreven verzorgingsmiddelen voor onbeperkte tijd strikt aan te houden om tot het gewenste eindresultaat te komen

WAT VEROORZAAKT ACNE BIJ JONGEREN?

Wist je dat zowat 80% van de jongeren last heeft van een huid met neiging tot acne? Dat is het overgrote merendeel! Als je te maken hebt met puistjes, wees er dan maar gerust in dat je niet de enige bent. Maar wat is nu precies de achterliggende oorzaak van acne bij jongeren? Wel, acne geeft uiting aan de hormonale veranderingen in het lichaam die met name plaatsvinden tijdens de puberteit.

Rond de puberteit maken onder meer onze geslachtsorganen (testikels bij jongens en eierstokken bij meisjes) verschillende hormonen aan. De belangrijkste onder deze geslachtshormonen, ook wel androgenen genoemd, is testosteron. In zowel jongens als meisjes stimuleren androgenen de groei van lichaamsbeharing en vergroten ze de spier- en botmassa. De toename van het testosterongehalte is bepalend voor het mannelijke uiterlijk en de veranderingen bij jongens in de pubertijd, zoals de ‘baard in de keel’ en gezichtsbeharing.

Op indirecte wijze communiceren androgenen ook met de talgklier, die ze opdragen veel olie te aan te maken en zo de huid te beschermen. Dit heeft echter tot gevolg dat de huid van pubers, met name de gezichtshuid en ook wel op de rug, aanzienlijk vet wordt en de huidporiën verstopt raken met een mengsel van talg en dode huidcellen. Zo kunnen verschillende soorten puistjes ontstaan, gaande van mee-eters en pustels tot diepe, pijnlijke cysten.

Klik HIER voor een compleet overzicht over de vette huid, acne en de verschillende soorten puisten.

WELKE OPLOSSINGEN BESTAAN ER
VOOR DE VERZORGING VAN DE HUID VAN JONGEREN MET NEIGING TOT ACNE?

Ben je op zoek naar oplossingen om je puistjes onder controle te houden? Het is raadzaam om de huisarts of dermatoloog te raadplegen om te achterhalen waardoor jouw acne mogelijk veroorzaakt wordt en op maat gemaakt verzorgingsadvies in te winnen. Je zal eventueel een retinoïde bevattend product voor uitwendig gebruik, zoals adapaleen, voorgeschreven krijgen om de vorming van mee-eters of zwarte puntjes tegen te gaan. Om in te werken op sommige van de microben die verantwoordelijk zijn voor ontstoken puistjes, schrijven artsen benzoylperoxide voor. In ernstigere gevallen schrijven ze orale antibiotica voor, zoals doxycycline. Voor zeer hevige en resistente vormen van acne stellen zij een behandeling met isotretinoïne (Roaccutane) voor. In alle gevallen benadrukken dermatologen de noodzaak om regelmatig op controle te komen, en het belang van een nauwgezette verzorgingsroutine die je voor onbeperkte tijd strikt hoort aan te houden om tot het gewenste eindresultaat te komen.

Klik HIER voor bijkomstige informatie omtrent acnebehandelingen op doktersvoorschrift.


Worden er ook klinische uitkomsten geboden voor de acnebehandeling van de tienerhuid?

Huidspecialisten passen ook in eigen kliniek acnebehandelingen voor de tienerhuid toe. Er kan sprake zijn van zogenaamde retentionele acne, waarbij de poriën van de talgklieren van de huid verstopt zijn door veel comedonen (mee-eters) en microcysten. In dit geval moet de huid grondig gereinigd worden door een dermatoloog. Dit houdt een eenvoudige en pijnloze extractiemethode in die wordt toegepast op de opperlaag van de huid om het vocht uit mee-eters en microcysten te onttrekken. Dit verhoogt de doeltreffendheid van de behandeling.

AAN ALLE TIENERS RADEN WE AAN METEEN VAN START TE GAAN MET
DE JUISTE VERZORGINGSROUTINE!

Een goede huidverzorgingsroutine is van essentieel belang voor de verzorging van de vette huid met neiging tot acne. Zorg er ook voor dat als je make-up aanbrengt, je deze voor het slapengaan weer verwijdert. Dat klinkt misschien als een vervelende taak aan het einde van je dag, maar je huid zal je hier dankbaar voor zijn.

Kies producten die speciaal ontwikkeld zijn om irritaties van de huid te verzachten en de tienerhuid te verzorgen, en overweeg advies in te winnen bij de dermatoloog.

Bedenk dat er, hoe ernstig je tieneracne ook is, effectieve behandelingen en verzorgingsproducten voorhanden zijn. Het komt erop aan deskundig advies in te winnen en je aan de voorgeschreven behandeling te houden. Je zult je zelfvertrouwen in een mum van tijd een boost geven met een heldere teint!

Klik HIER voor meer informatie over deskundige huidverzorging voor de tienerhuid.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
DE HUID MET NEIGING TOT ACNE VERERGEREN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door de inname van voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuikerspiegel ineens sterk stijgt).  We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om de huid gezond te houden worden zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel best vermeden. In plaats daarvan doe je er goed aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

EEN PUIST UITKNIJPEN IS
GEEN GOED IDEE.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje heeft nadelige effecten voor de huid met neiging tot acne. Dat is omdat het geïnfecteerde haarzakje beschadigd kan raken waardoor de ontsteking alleen maar verergert. De vuiltjes op de vingernagels kunnen trouwens een huidinfectie teweegbrengen. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en wordt het beste achterwege gelaten!
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR DE HUID MET NEIGING TO ACNE.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Er is geen betrouwbaar klinisch bewijs dat chocolade een effect heeft op een onzuivere huid. Iedereen is echter anders, dus het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen wel zorgt voor meer puistjes. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

VETTE VOEDING
MAAKT DE HUID VET.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Je hoort wel vaker dat vette voeding leidt tot meer ophopende olie in de poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid.  Kortom, spek en frietjes zullen geen verhoogde neiging tot acne veroorzaken, maar matiging is altijd de beste oplossing voor de gezondheid in het algemeen.
Ontdek meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

 

ALLE PRODUCTEN ZIJN
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Eén vereiste = optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken in de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden in samenwerking met dermatologen ontwikkeld en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen uitsluitend voor de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.