MEDISCHE BEHANDELINGEN VOOR ACNE:
LEER VAN EEN DERMATOLOOG

Article Read Duration 4 min leestijd

Afhankelijk van de ernst van je acne kan jouw dermatoloog één van volgende behandelingen voorschrijven:

 

• Topische retinoïden (bijv. adapaleen) om poriën vrij te maken
• Topische benzoyl peroxide om bacteriën te doden en ontsteking te verminderen
• Antibioticatabletten zoals doxycycline
• Isotretinoïnetabletten om de talgproductie te verminderen

 

Alle medische behandelingen tegen acne hebben mogelijke bijwerkingen. Topische behandelingen kunnen irritatie en afschilfering veroorzaken. Orale antibiotica veroorzaken vaak gevoeligheid aan zonlicht. Isotretinoïne veroorzaakt extreme droogte van huid en lippen, fotogevoeligheid en zelfs neusbloedingen. Lees verder om te leren wat je tegen elke bijwerking kan ondernemen.

Helaas werkt geen enkele acnebehandeling over één nacht slapen. Vasthouden aan je behandeling is de sleutel tot succes.

WELKE ACNEBEHANDELINGEN
WERKEN ECHT?

Er zijn zoveel acnebehandelingen op de markt. Wij begeleiden je.


Wat acnebehandelingen betreft, hebben artsen een heel arsenaal aan effectieve behandelingen, dermocosmetica of medicatie op voorschrift, aangepast aan de ernst van de acne. Lees verder om te leren van de dermatoloog waarmee we samenwerken, dr. Philippe Beaulieu, over oplossingen voor lichte, matige en ernstige (cystische) acneen hun bijwerkingen.

Behandeling voor lichte acne (enkele zwarte puntjes en kleine puistjes op minder dan 50% van uw gezicht)

Voor lichte acne raad ik topische acneoplossingen aan zoals dermocosmetica verkrijgbaar bij de apotheek, bijvoorbeeld een benzoylperoxideproduct, of een product met retinoïde zoals adapaleen om te helpen de poriën vrij te maken. Benzoyl peroxide doodt P. acnes, de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor puistjes. Het vermindert ook roodheid en verwijdert dode huidcellen. Retinoïden is een verzameling afgeleiden van vitamine A met voortreffelijke resultaten op acne. Ze dragen bij tot het loslaten van de oppervlaktecellen die je poriën verstoppen.

Nevenwerkingen van benzoyl peroxide en topische retinoïden

Door deze behandelingen kan je huid rood worden, geïrriteerd raken en te strak aanvoelen, met zichtbare oppervlakkige afschilfering. Misschien ervaar je zelfs een stekend en brandend gevoel.

Wat moet je doen tegen nevenwerkingen van topische acnebehandelingen

Sla niet in paniek als je huid eerst afschilfert, ze moet nog wennen aan de behandeling. Blijft het moeilijk gaan, probeer dan over te gaan naar een lagere concentratie van de formule, de formule te verdunnen met een olievrije verzorging of meer tijd te laten tussen de behandelingen.

Oplossingen voor matige tot ernstige acne (verstopte poriën, puistjes en soms nodules op meer dan de helft van je gezicht)

Voor matige tot ernstige acne combineer ik dezelfde topische behandelingen met orale antibiotica zoals doxycycline om de bacterïen die de puistjes veroorzaken te doden. In de meeste gevallen kan dit puistjes genezen.

Nevenwerkingen van orale antibiotica zoals doxycycline

Orale geneesmiddelen zoals doxycycline maken de huid erg gevoelig voor zonlicht. Dit betekent dat zelfs lichte blootstelling aan de zon ertoe kan leiden dat je zo rood wordt als een kreeft! Nog een probleem met antibiotica is dat bacteriën een weerstand kunnen opbouwen doorheen de tijd waardoor je behandeling minder doeltreffend wordt.

Wat moet je doen tegen nevenwerkingen van orale antibiotica tegen acne

Zorg ervoor dat je je huid beschermt met een voldoende hoge SPF (30-50) doorheen de dag. Verzorgingen verkrijgbaar bij de apotheek, zoals Anthelios Anti-Imperfections SPF50+ combineren actieve ingrediënten voor een acnegevoelige huid met een zonnefilter. Welk product je ook kiest, zorg ervoor dat het lichte, niet-comedogene formules zijn zonder olie. Je arts zal de duur van je antibioticabehandeling beperken om weerstand tegen antibiotica te helpen vermijden.

Behandeling van ernstige of cystische acne (het volledige gezicht is aangetast en cystes/nodules zijn aanwezig)

Voor ernstige of cystische acne, schrijf ik een zeer krachtige behandeling voor, namelijk isotretinoïne. Het richt zich op de overmatige productie van talg die aan de oorzaak van het probleem ligt en kan zelfs cystische acne genezen. Maar deze medicatie is krachtig en kan ook ernstige nevenwerkingen hebben. Het moet met de grootste zorg voorgeschreven worden.

Nevenwerkingen van isotretoïne

Hoe meer kracht, hoe meer aandacht! Deze oplossing is een laatste redmiddel en patiënten moeten regelmatig een bloedonderzoek laten uitvoeren om op te volgen hoe hun lichaam op de behandeling reageert. Nevenwerkingen zijn o.a. extreem droge huid en lippen of nasale gebieden wat leidt tot afschilfering, te strakke huid en zelfs neusbloedingen. Bovendien is het fotosensibiliserend, wat betekent dat het de huid gevoeliger maakt voor de zon.

Wat moet je doen tegen nevenwerkingen van isotretinoïne

Als je isotretinoïne gebruikt, moet je je huid vochtig houden met rijke, voedende texturen, met een hoge SPF (30-50). Ga voor een krachtige lippenbalsem zoals NUTRITIC Lippenbalsem en probeer een thermale waterspray om de huid te verzachten.

DE MIRACULEUZE BEHANDELING TEGEN ACNE?
HOUD VAST AAN JE BEHANDELING!

Wat zijn de snelste oplossingen om acne te behandelen?

Heel wat patiënten komen naar de kliniek op zoek naar een behandeling voor acne die in één nacht slapen alles oplost. En ik begrijp volkomen waarom men een snelle behandeling wenst. In realiteit duurt het eerder weken dan uren om resultaat te zien, en consequent zijn is de sleutel tot het zuiveren van je huid. Maar slechts 30-50% van de patiënten houdt zich aan zijn behandelingsschema: Ze starten met de beste bedoelingen, maar verliezen de moed als ze na een nachtje slapen geen verschil zien. En zo houdt acne de bovenhand.

Welke topische acneoplossingen kan ik bij de apotheek kopen?

Ik raad patiënten altijd aan om behandelingen op voorschrift te combineren met slimme dermocosmetische huidverzorgingsproducten. Kies voor reinigers zonder zeep met de juiste pH-balans en verzorgingen zonder olie. Wat make-up betreft, ga op zoek naar “niet-comedogene” formules die je poriën niet verstoppen. Er zijn ook gespecialiseerde crèmes voor huid gevoelig voor acne verkrijgbaar bij de aptoheek met ingrediënten zoals salicylzuur. Vergis je niet: de juiste medische behandeling kan werkelijk versneld worden met de juiste huidverzorgingsproducten.

Klik HIER om te weten te komen hoe je komaf maakt met littekens.

WAAR

OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

VETTE VOEDING

MAAKT JE HUID VETTIG.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid.  Kortom, spek en frietjes zullen geen acne veroorzaken, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid in het algemeen.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

CHOCOLADE IS SLECHT

VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

EEN PUIST UITKNIJPEN HEEFT

GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acnegevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kan je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken.Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kan je dus beter niet doen!
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN

ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuikerspiegel ineens sterk stijgt)  We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel vermijden. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Ontdek meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiënte oplossingen tegen onvolkomenheden en richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onvolkomenheden, zonder dat de tolerantie in gevaar komt.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

 

100% VAN DE PRODUCTEN IS
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op een zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.