STRESS KAN ACNE VEROORZAKEN,
WAT KAN LEIDEN TOT DEPRESSIVITEIT

Article Read Duration 4 min leestijd


Voel je je gestrest? Staan er examens of een belangrijk sollicitatiegesprek voor de deur? Dat kan aan je gezicht te zien zijn. Acne kan worden veroorzaakt door stress. En hoe erger je acne wordt, hoe gestrester jij raakt. Je komt in een vicieuze cirkel. Naast stress kan acne ook een behoorlijke psychologische impact hebben en leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen en een slecht zelfbeeld. Hoewel van sommige op doktersvoorschrift verkrijgbare medicijnen is gezegd dat ze depressiviteit kunnen veroorzaken, is deskundig advies om acne te behandelen de eerste stap op weg naar een mooie huid en een positievere instelling.

ACNE DOOR STRESS:
HOE HET WERKT

Acne kan worden veroorzaakt door stress1 Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bij scholieren acne verergert tijdens periodes met veel stress, zoals in het examenseizoen2. Tijdens periodes met veel stress produceert ons lichaam een overmaat aan hormonen die worden aangeduid als androgenen. Deze bevorderen op hun beurt een overproductie van talg, waardoor puistjes kunnen ontstaan. Ook andere factoren kunnen een rol spelen: Artsen snappen nog niet helemaal hoe het stresseffect werkt. Maar het belangrijkste is te weten wat je eraan moet doen

Klik HIER om het verband tussen vettige huid en acne te begrijpen.

ACNE DOOR STRESS
BEHANDELEN

Als stress een van jouw oorzaken van acne is (acne door stress treedt vooral op bij volwassenen), dan heb je een tweeledige aanpak nodig.

1. Controleer je stressniveaus

Acne kan worden veroorzaakt door stress. Daarom zal een verlaging van je stressniveau het 'stress effect' verlichten. Er zijn veel simpele manier om je stress te verminderen. Overweeg om een meditatie- of mindfulness cursus te doen om je geest helder te krijgen. Of gewoon dagelijks wat sporten kan ook veel stress wegnemen.

2. Behandel acne door stress onmiddellijk

Acne door stress kan minder worden als je minder gestrest bent, maar voor een complete behandeling moet je ook de onderliggende oorzaak aanpakken. Als je acne aanhoudt, praat dan met je apotheker, huisarts of dermatoloog om een geschikte behandeling te kiezen uit de beschikbare opties.

KAN ACNE
DEPRESSIVITEIT VEROORZAKEN?

Kort gezegd: ja, acne kan allerlei problemen veroorzaken, waaronder depressiviteit. Uit een recente online enquête van de British Skin Foundation (BSF) bleek dat de belangrijkste psychologische consequentie bij acnepatiënten gebrek aan zelfvertrouwen was (70% van de respondenten), terwijl meer dan de helft zei moeite te hebben met het maken van vrienden vanwege hun huidaandoening. Uit de bevindingen van de BSF blijkt duidelijk dat acne patiënten sociaal angstig en zelfbewust kan maken en dat het ook tot depressiviteit en erger kan leiden.

ACNE, DEPRESSIVITEIT
EN ZELFVERWONDING

Volgens een door de BSF in 2012 gepubliceerd onderzoek kan kan acne een zeer ernstige psychologische impact hebben. Dit wordt vaak over het hoofd gezien, waardoor acnepatiënten zich erg eenzaam en geïsoleerd kunnen voelen. "Patiënten met acne en andere huidziekten zijn vaak erg ongerust over hun aandoening omdat hun zelfvertrouwen en zelfbeeld er op zoveel verschillende manieren door wordt aangetast", zegt dr. Bav Shergill, woordvoerder voor de BSF, in een persbericht. "De impact van een huidziekte wordt veel te vaak onderschat. Hopelijk zal dit feit door deze enquête meer aandacht krijgen."

Alarmerend is dat uit de enquête ook bleek dat één op de zes mensen (16%) toegaf zichzelf als gevolg van een huidziekte te hebben verwond. Enkele van de 125 deelnemers aan de enquête zeiden zelfs dat ze een zelfmoordpoging hadden gedaan, tewrwijl anderen aangaven dit op een bepaald moment te hebben overwogen.


Maar er is hoop! Het vinden van de juiste behandeling is de eerste stap op weg naar een mooie huid en een positievere instelling.

HOE ACNE DEPRESSIVITEIT VEROORZAAKT:
INZICHTEN VAN EEN DERMATOLOOG

We vroegen aan dermatoloog Philippe Beaulieu welke invloed acne heeft op het psychologische welzijn van zijn patiënten.

"Het probleem ontstaat vaak in de adolescentie, op een leeftijd waarop mensen het meest kwetsbaar zijn. In je tienerjaren leer je wie je bent en smeed je banden met leeftijdgenoten - acne kan dat proces verstoren. De aandoening is ongevaarlijk, maar kan ertoe leiden dat tieners slecht in hun vel zitten. Hun zelfbeeld en zelfachting kunnen daaronder lijden."

Uit veel onderzoeken blijkt inderdaad dat acnepatiënten verschijnselen vertonen van angst en depressiviteit, naast een lage zelfwaarde. Prestaties op school en werk kunnen daardoor verslechteren.

De aandoening heeft zulke diepgaande effecten dat artsen beoordelingsinstrumenten hebben ontwikkeld om de impact ervan op patiënten te meten, zoals de Acne Disability Index (ADI). Interessant genoeg zijn de psychologische consequenties van acne niet evenredig aan de ernst ervan.

ACNEMEDICATIE
EN DEPRESSIVITEIT

Kan isotretinoïne (Accutane) depressiviteit veroorzaken?

De sterkste acne medicatie, isotretinoïne (Accutane), is in sommige onderzoeken in verband gebracht met depresssiviteit. Maar tegenover elk onderzoek waarin dit verband wordt gelegd, staat een ander onderzoek waarin het tegenovergestelde wordt beweerd! De waarheid is dat artsen niet zeker weten of er echt een verband is, maar het is wel zo dat isotretinoïne gemakkelijker tot depressiviteit leidt als je al psychische problemen hebt.


Als je Accutane gebruikt en depressief wordt, kun je de medicatie stoppen en verdwijnen de verschijnselen. Als je het geneesmiddel wilt blijven gebruiken, kun je je arts vragen naar therapieën tegen depressiviteit zoals CBT (cognitive behavioural therapy [cognitieve gedragstherapie]) of medicijnen die SSRI's worden genoemd.

BEHANDEL DE ACNE,
BEHANDEL DE DEPRESSIVITEIT

Veroorzaakt isotretinoïne (Accutane) depressiviteit?

Wanneer een nieuwe patiënt bij komt binnenlopen, dan zeg is altijd dat de belangrijkste stap al gezet is: hulp vragen en niet alles alleen oplossen. Als team werken we toe naar een mooiere huid en een prettigere kijk op het leven. Dat is wat mijn werk zo dankbaar maakt!" Dr. Philippe Beaulieu

Klik HIER voor een overzicht van vettige huid en acne.

1Acta Dermatovenerol Croat. 2017 Jul;25(2):1133-141.
The Impact of Pyschological Stress on Acne.
Jović A1, Marinović B, Kostović K, Čeović R, Basta-Juzbašić A, Bukvić Mokos Z.
2https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/stress-and-acne#1

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG

ONWAAR TRUE-ANSWER

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid.  Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt)  We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

EEN PUISTJE UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter nalaten!
Ontdek meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN OVER
HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE

placeholder ALLES OVER ACNE
EN VETTIGE HUID
MEER LEZEN
placeholder HOE VOORKOM JE ACNE
VOOR EEN BELANGRIJKE GEBEURTENIS
MEER LEZEN