ACNE BIJ VOLWASSENEN
WORDT IN STIJGENDE LIJN AANGETROFFEN BIJ VROUWEN

Duration Default Icon 5 min leestijd

Een toenemend aantal volwassen vrouwen krijgt te maken met acne.
Veelvoorkomende oorzaken:

• Hormonale veranderingen
• Stress
• UV-stralen en pollutie
• Een familiale voorgeschiedenis van acne
• Huid- en haarverzorgingsproducten
• Bijwerkingen van geneesmiddelen, en mogelijke onderliggende niet-gediagnosticeerde medische aandoeningen

 

Acne bij volwassenen gaat gepaard met een vette huid, waarbij open comedonen opduiken (mee-eters of zwarte puntjes genoemd) die kunnen evolueren naar puistjes.

ACNE BIJ VOLWASSENEN,
EEN UITDAGING

Voor dermatologen blijkt dagelijks dat acne niet langer alleen tieners treft. Terwijl acne werd gezien als een ongemakkelijk "overgangsritueel" van tieners, samen met twijfelachtige haarkleuren en modekeuzes, hebben nu steeds meer volwassen vrouwen last van verschillende vormen van acne, waaronder:

 • Acne die al sinds de puberteit aanhoudt
 • Terugkeer van puistjes na een lange periode zonder
 • Acne bij vrouwen die er als tiener nooit last van hadden (acne bij volwassenen). Meer dan 1 op 4 vrouwen krijgt hiermee te maken!

Tegenwoordig heeft 51% van de vrouwen tussen 20 en 29 jaar, 35% van de vrouwen tussen 30 en 39 jaar, 26% van de vrouwen tussen 40 en 49 jaar, en 15% van de vrouwen ouder dan 50 jaar. Acne komt vaker voor bij vrouwen, hoewel ook mannen in zekere mate last kunnen hebben van een huid met neiging tot acne

Kortom, acne bij volwassenen is in opmars en als je na je tienerjaren nog steeds last hebt van puistjes, dan ben je zeker niet de enige. Maar maak je geen zorgen, er is hulp voorhanden. Lees verder om erachter te komen wat acne bij volwassenen juist inhoudt en wat je eraan kunt doen!

1Christin N.Collier et al. [The prevalence of acne in adults aged 20 and over.] J Am Acad Dermatol, Volume 58, Issue 1 – 2008?

VEELVOORKOMENDE KENMERKEN
VAN ACNE BIJ VOLWASSEN

Tieners hebben meestal last van ontstekingsacne, terwijl volwassenen eerder last hebben van retentionele acne.

Ontstekingsacne gaat gepaard met veel zwelling en roodheid. Het komt vaak voor in de vorm van papels (puistjes die geen pus bevatten), pustels (puistjes die wel pus bevatten), of cysten.

Het soort acne waar volwassen vrouwen het meest last van hebben, staat bekend als retentionele acne.

Retentionele acne ontstaat wanneer de poriën verstopt raken met olie en dode huidcellen. Het uit zich vaak in de vorm van mee-eters – deze kunnen zich omvormen tot puistjes. Van zodra een verstopte porie groter wordt, wordt de olie blootgesteld aan lucht en kleurt deze zwart. Dan spreken we van een mee-eter. Veel mensen denken dat mee-eters veroorzaakt worden door restjes vuil op de huid, terwijl dat echter niet zo is.

Of je nu last hebt van puistjes, mee-eters of witte puntjes, de gevolgen voor je huidoppervlak – een glimmende huid, verwijde poriën of puistjes – kunnen je een stuk minder zelfverzekerd doen voelen of zelfs je gevoel van eigenwaarde aantasten. Ook op volwassen leeftijd is het soms moeilijk te accepteren dat je puistjes op je gezicht hebt. Je bent de puberteit immers al voorbij en je bent druk bezig met het maken allerhande levenskeuzes: carrière maken, een gezin opbouwen, een woning kopen, enzoverder. Velen onder ons moeten hier door (zelfs beroemdheden hebben last van puistjes). Het goede nieuws is dat je in zeer goede handen bent en dat de juiste verzorging voor de volwassenen huid met neiging tot acne binnen handbereik is (klik HIER voor onze verzorgingstips voor de volwassen huid met neiging tot acne). 

WAT VEROORZAAKT
ACNE BIJ VOLWASSENEN?

Hormonale veranderingen

Acne geeft uiting aan hormonale schommelingen. Deze omvatten:

 • Rond de menstruatie
 • Tijdens en onmiddellijk na een zwangerschap
 • Na het stoppen met de anticonceptiepil
 • Rond de peri-menopauze en de menopauze

Normaal gesproken nemen deze acne-uitbraken af eens de hormonen weer in evenwicht hersteld zijn. Gebeurt dat niet, ga dan op consultatie bij een dermatoloog of de huisarts.

Stress

Als reactie op stress maakt ons lichaam hormonen aan die androgenen worden genoemd. Deze geslachtshormonen kunnen de overproductie van talg stimuleren, wat op zijn beurt kan leiden tot acne-uitbraken. Om die reden is het zinvol om stress tot een minimum te herleiden d.m.v. bepaalde ontspanningstechnieken.

UV-stralen en verontreinigende stoffen

Wanneer de huid wordt blootgesteld aan externe stressfactoren — zoals UV-licht, stofdeeltjes of verontreinigende deeltjes — ondergaat de huid die vatbaar is voor imperfecties oxidatie, waardoor een kettingreactie op gang wordt gebracht: Hyperkeratinisatie (een opeenhoping van dode huidcellen), talghyperproductie (vette huid) en de oxidatie van talg en onzuiverheden die zich aan het huidoppervlak bevinden. Dit proces kan dan weer leiden tot de vorming van nieuwe puistjes.

Het is verstandig om je huid tegen de zon te beschermen en je gezicht regelmatig te reinigen bij een hoge concentratie luchtvervuiling. Gebruik producten met een vervuilingsbestendige textuur, zoals EFFACLAR DUO(+), om te voorkomen dat vervuilingsdeeltjes zich aan de huid zouden gaan hechten.

Een voorgeschiedenis van acne in de familie

Onderzoek wijst uit dat sommigen een genetische aanleg hebben, waardoor ze op volwassen leeftijd vatbaarder zijn voor acne.

Huid- en haarverzorgingsproducten

Je vochtinbrengende crème, make-up, zonnecrème of haarlak kunnen uitbraken van puistjes veroorzaken. De volgende begrippen dienen op het etiket van je verzorgingsproducten vermeld te staan:

 • Niet-comedogeen
 • Olievrij
 • Verstopt de poriën niet

Bijwerkingen van geneesmiddelen, en mogelijke onderliggende niet-gediagnosticeerde medische aandoeningen

Sommige medicijnen kunnen acne uitlokken. Als je het vermoeden hebt dat dit het geval is, stop dan zeker niet met het innemen van je medicatie, maar raadpleeg wel je arts. Er zijn vele manieren om acne-uitbraken onder controle te houden

Acne bij volwassenen kan ook duiden op onderliggende medische aandoeningen (zoals het polycysteus ovarium syndroom). Bij aanhoudende acne-uitbraken is het raadzaam een dermatoloog of uw huisarts te raadplegen

WAT ZIJN DE AANGEWEZEN HUIDVERZORGINGSPRODUCTEN
VOOR ACNE BIJ VOLWASSENEN

De huidverzorgingsroutine voor acne bij volwassenen

Als je last hebt van een huid met neiging tot acne in je dertiger en veertiger jaren, of rond de menopauze, is een gerichte huidverzorgingsroutine van essentieel belang. Als een volwassen huid last heeft van acne, is deze vaak gevoelig. Een huidverzorgingsroutine, waarvan de producten een doeltreffende maar ook milde werking kennen, is daarom bijzonder aangewezen.

 • Reinig de huid tweemaal daags met micellair water dat speciaal ontwikkeld werd voor de huid met neiging tot acne 
 • Gebruik hierna de spray met THERMAAL BRONWATER VAN LA ROCHE POSAY, van nature kalmerend en een krachtige anti-oxidant. Dit heeft een verzachtend effect bij eventuele huidirritatie.
 • Gebruik specifieke huidverzorging voor een huid met neiging tot acne, zoals het EFFACLAR Serum of de EFFACLAR DUO (+) crème
 • Sommige huidverzorgingsproducten voor volwassenen met acne hebben een getinte textuur, zodat acne niet alleen de juiste verzorging geniet, maar ook tegelijkertijd verdoezeld kan worden.
 • Zorg ervoor dat je als aanvulling op je verzorgingscrème een niet-comedogene SPF aanbrengt. Zo voorkom je dat UV-straling en vervuiling ontstekingsreacties en acneletsels bij volwassenen in de hand werken. Sommige huidverzorgingsproducten tegen acne bevatten al een breedspectrum SPF. Overleg met je apotheker welke expert oplossingen er zoal verkrijgbaar zijn. 

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

SUIKER KAN EEN HUID MET
DE HUID MET NEIGING TOT ACNE VERERGEREN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuikerspiegel ineens sterk stijgt).  We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om de huid gezond te houden worden zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel best vermeden. In plaats daarvan doe je er goed aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

EEN PUIST UITKNIJPEN IS
GEEN GOED IDEE.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje heeft nadelige effecten voor de huid met neiging tot acne. Dat is omdat het geïnfecteerde haarzakje beschadigd kan raken waardoor de ontsteking alleen maar verergert. De vuiltjes op de vingernagels kunnen trouwens een huidinfectie teweegbrengen. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en wordt het beste achterwege gelaten!
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR DE HUID MET NEIGING TO ACNE.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Er is geen betrouwbaar klinisch bewijs dat chocolade een effect heeft op een onzuivere huid. Iedereen is echter anders, dus het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen wel zorgt voor meer puistjes. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

VETTE VOEDING
MAAKT DE HUID VET.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Je hoort wel vaker dat vette voeding leidt tot meer ophopende olie in de poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid.  Kortom, spek en frietjes zullen geen verhoogde neiging tot acne veroorzaken, maar matiging is altijd de beste oplossing voor de gezondheid in het algemeen.
Ontdek meer
did you know

Wist
je dit?

Loreal.Foundation.FieldTypes.Extensions.CropImage?.Alt

Met bewezen doeltreffendheid van de EFFACLAR-routine – reinigen, corrigeren, beschermen – op de huid met neiging tot acne bij consumenten die dagelijks blootgesteld worden aan luchtverontreiniging in hun omgeving.*

*Kwantitatief onderzoek, Beijing/Shanghai, 2014, Totale steekproefomvang: n=600 ²DIM Sell-in YTD sept 2015 ³INS/Kantar Health La Roche-Posay Barometers 2013.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiënte oplossingen tegen onvolkomenheden en richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onvolkomenheden, zonder dat de tolerantie in gevaar komt.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

 

ALLE PRODUCTEN ZIJN
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Eén vereiste = optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken in de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden in samenwerking met dermatologen ontwikkeld en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen uitsluitend voor de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.