WAT IS BENZOYLPEROXIDE?

Duration Default Icon 2 min leestijd

Wat is benzoylperoxide? Waarom wordt het gebruikt in de strijd tegen acne? Vind hier bij La Roche-Posay meer informatie over dit essentiële geneesmiddel.

Waarom wordt benzoylperoxide gebruikt voor de behandeling van acne?

Benzoylperoxide staat op de “lijst van essentiële geneesmiddelen” van de Wereldgezondheidsorganisatie en wordt zeer veel gebruikt voor de behandeling van acne, maar ook als bleekmiddel.

Door zijn sterke antibacteriële en ontstekingswerende effecten op de huid is benzoylperoxide erkend als behandeling tegen acne. Door zijn antiseptische werking bestrijdt het bacteriën aan het huidoppervlak, maar ook witte en zwarte mee-eters. Nog een reden waarom benzoylperoxide populair is bij mensen met acne, is dat het kan worden gebruikt in combinatie met producten die salicylzuur bevatten. Dat is een enorm pluspunt voor wie van zijn puistjes wil afraken, want op die manier kan je behandelingen veilig en doeltreffend combineren.

Nevenwerkingen:

Nevenwerkingen zijn meestal een licht prikkelend of branderig gevoel, jeuk, een droge huid, afschilfering en roodheid. Hoewel dit heel courante nevenwerkingen zijn, krijgen mensen met acne soms het gevoel dat ze hun huid hiermee nog meer beschadigen. Heb je last van een ernstiger reactie, zoals moeilijk ademhalen of zwelling, dan vertoon je wellicht een allergische reactie op de behandeling en moet je onmiddellijk een dokter raadplegen.

Benzoylperoxide wordt ook gebruikt om tanden witter te maken en haar te bleken. Gebruik je het voor het slapengaan, dan moet je de crème of gel zorgvuldig inwrijven om gebleekte plekken op je kussensloop te vermijden. Lastiger wordt het als je benzoylperoxide gebruikt tegen acne op je borstkas en rug, want vaak geeft dat plekken op kledij. Vooral katoen bleekt hier makkelijk door, dus vermijd dit materiaal en let erop dat het product helemaal is ingedrongen voor je witte lakens gebruikt.

Mythes :

Klopt het dat benzoylperoxide de toestand van je huid verergert tijdens de behandeling?

Als je je huid behandelt met benzoylperoxide, is het belangrijk om te weten hoe je de crème of gel moet gebruiken. Laat je niet verleiden om extra laagjes benzoylperoxide aan te brengen. Puistjes gaan echt niet sneller weg door meer van het product aan te brengen, maar je doet er je huid wél geweld mee aan. Als je teveel crème of gel gebruikt, wordt je huid erg droog en schilferig, en sommige gebruikers melden zelfs tekenen van huidveroudering.


Verergert de toestand van de huid na het stopzetten van de behandeling met benzoylperoxide?

Als je huid te afhankelijk wordt van de behandeling, kan de acne sterker terugkomen als je ermee stopt. Het is dus van belang om het product “regelmatig en zuinig” te gebruiken, zodat je je huid niet onnodig beschadigt en niet te afhankelijk maakt van de benzoylperoxide. De crème of gel één keer per dag spaarzaam aanbrengen is normaal gezien voldoende om je puistjes doeltreffend te bestrijden.

Dus als je benzoylperoxide gebruikt in combinatie met behandelingen die salicylzuur bevatten, spring er dan zuinig en voorzichtig mee om voor een optimaal resultaat!

Dit artikel is alleen bedoeld als algemene informatie. U dient advies in te winnen bij een professional voordat u aan een nieuw regime of een nieuwe gedragslijn begint.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiënte oplossingen tegen onvolkomenheden en richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onvolkomenheden, zonder dat de tolerantie in gevaar komt.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.