3 VERRASSENDE OORZAKEN VAN ONZUIVERHEDEN:
STRESS, ZON EN LUCHTVERVUILING

Article Read Duration 4 min leestijd

De hoofdoorzaken van acne zijn hormonaal en doen zich voor op belangrijke momenten, zoals in de puberteit, bij premenstrueel syndroom en tijdens de zwangerschap. Maar er zijn ook andere, minder bekende oorzaken van acne. Acne door stress is bijvoorbeeld een belangrijke oorzaak van acne bij volwassenen. Naast stress kunnen ook zon (uv-straling) en luchtvervuiling uitbraken veroorzaken.

Tips:

• Maak tijd vrij om technieken voor stressmanagement te leren, zoals meditatie of mindfulness
• Gebruik dagelijks een licht, niet-comedogeen product met ZONNEBESCHERMINGsfactor (SPF)
• Reinig je huid tweemaal dagelijks voorzichtig met micellair water voor een vettige huid
• Vraag je apotheker naar huidverzorgingsproducten met een textuur tegen luchtvervuiling

JE BEELDT HET JE NIET IN,
ACNE KAN WORDEN VEROORZAAKT DOOR STRESS!

Ja, acne door stress bestaat echt. Lange werkuren, examens of deadlines en waanzinnig veel competitie en concurrentie... als het echt moeilijk wordt, kun je van stress acne krijgen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een verband is tussen veel stress en de ernst van acne. Artsen zijn er nog niet helemaal achter hoe dat verband tussen stress en acne precies werkt, maar het vermoeden is dat stresshormonen de talgklieren prikkelen om extra vet te produceren, zodat de huid een ware broedplaats voor puistjes wordt.


De conclusie? Stress is een belangrijke oorzaak van acne, vooral bij volwassenen.

Hoe behandel ik acne door stress?

Als je last hebt van acne door stress, moet je jouw manier vinden om zen te blijven: uitgaan met vrienden, fitnessen of gewoon uit de buurt van je scherm blijven - zorg dat je wat tijd voor jezelf maakt... je huid zal je er dankbaar voor zijn!

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN ACNE VEROORZAKEN –
MET ACNEBEHANDELINGEN 'S NACHTS

Uv-straling is een andere, weinig bekende oorzaak van acne (ja, zonnige dagen hebben ook hun nadelen!). Het is een hardnekkige mythe over puistjes dat zonlicht dé oplossing is voor acne-gevoelige huid. Onzin! Op heel korte termijn kan je huidskleur door de zon egaler gaan lijken, maar omdat de zon de huid uitdroogt, gaat de huid na je vakantie extra veel vet produceren. Omdat ook de buitenlaag van de huid dikker wordt, raken de poriën door dit extra vet verstopt en kan talg niet goed worden afgevoerd. Daarom kan blootstelling aan de zon uitbraken veroorzaken.

Zon is ook een belangrijke oorzaak van bruine vlekken op de huid. Dit verschijnsel wordt ook wel aangeduid als post-inflammatoire hyperpigmentatie of PIH: Ontstoken huid produceert bruin melaninepigment in reactie op uv-straling. Het resultaat? Bruine pigmentvlekken op de huid als herinnering aan de puistjes die je ooit had ☹. Dit kan zowel 's winters als 's zomers gebeuren.

De conclusie? Zon verandert het gedrag van de huid en is een belangrijke oorzaak van acne. Lees verder om te ontdekken hoe je kunt voorkomen dat de zon puistjes en vlekken verergert.

Hoe voorkom ik dat de zon mijn acne-gevoelige huid nog verder aantast?

De huid moet met een speciale bescherming tegen uv-straling worden afgeschermd. De eerste stap?  Breedspectrum uv-bescherming die UVA en UVB tegenhoudt. Kies voor vloeibare, niet-comedogene texturen zonder vet. EFFACLAR Duo(+) SPF30 combineert geavanceerde ingrediënten tegen onvolkomenheden met een superlicht, niet-comedogeen zonnefilter.

LUCHTVERVUILING STAAT HOOG OP DE LIJST
MET OORZAKEN VAN ACNE

Als je vraagt naar de oorzaken van acne, denken maar weinig mensen aan smog en uitlaatgassen. Toch is luchtvervuiling in de stad een van de grootste stressfactoren voor de huid. Na meer dan 15 jaar onderzoek heeft La Roche-Posay luchtvervuiling geïdentificeerd als een oorzaak van uitbraken, en vooral van acne bij volwassenen.

Hoe veroorzaakt luchtvervuiling acne?

Kleine stofdeeltjes aangeduid als PM 2.5 kunnen door de beschermende barrière van de huid heendringen en schade veroorzaken. Samen met ozon en andere vervuilers veroorzaken ze een kettingreactie die begint met de oxidatie van talg op het huidoppervlak. Deze vervuilers kunnen de samenstelling van het talg veranderen en ook een tekort veroorzaken aan vitamine C en E, twee natuurlijke antioxidanten van de huid. Deze aanvallen op de beschermlaag van oppervlaktelipiden van de huid (de huidbarrière) veroorzaakt problemen met puistjes en een vettige huid in de vorm van overmatige glans, verstopte poriën, mee-eters, een ongelijke huidtextuur en een doffe huidskleur.

De conclusie? Luchtvervuiling is een van de belangrijkste oorzaken van acne bij volwassenen (en kan ook uitbraken bij tieners veroorzaken). De huid wordt vettiger, mee-eters zien er erger uit en er kunnen nieuwe vlekken ontstaan.

Hoe voorkom ik dat luchtvervuiling mijn acne-gevoelige huid nog verder aantast?

Iedereen heeft het over de gevaren van luchtvervuiling. Maar hoe bescherm je je huid dan tegen deze onzichtbare vijand? Je eerste redmiddel tegen luchtvervuiling is slim schoonmaken. Je moet de huid zonder uitzondering elke ochtend en avond schoonmaken. Probeer een milde reiniger zonder spoelen zoals EFFACLAR micellair water, dat een aantoonbaar super efficiënt middel is om microscopische verontreinigingsdeeltjes uit het huidoppervlak te verwijderen.

Vraag je je af welk product voor dagelijkse huidverzorging je kunt gebruiken om je huid tegen luchtvervuiling te beschermen? Antihechtingstexturen die actief zijn om te voorkomen dat vervuilingsdeeltjes blijven kleven op de huid en uitbraken veroorzaken, zijn een goede stap om mee te beginnen.

Om uitbraken door luchtvervuiling te voorkomen moet je ook een SPF gebruiken die geschikt is voor jouw huid omdat de combinatie uv-straling + luchtvervuiling een belangrijke oorzaak van acne-gevoelige huid is. Kijk uit naar een ZONNEBESCHERMINGsproduct met een textuur tegen luchtvervuiling om fijne deeltjes tegen te houden en te voorkomen dat vervuiling aan je huid blijft kleven. EFFACLAR Duo(+) SPF30 combineert klinisch bewezen ingrediënten tegen onvolkomenheden en vlekken met een antihechtingstextuur en een niet-comedogeen zonnefilter. Daarom is dit een goede keuze voor stadsmensen met een acne-gevoelige huid.

Klik HIER voor meer informatie over de oorzaken van acne.

Ontdek meer over acne, stress en depressiviteit door HIER te klikken.

1 Acta Derm Venereol. 2007;87(2):135-9. Study of psychological stress, sebum production and acne vulgaris in adolescents. Yosipovitch G, Tang M, Dawn AG, Chen M, Goh CL, Huak Y, Seng LF.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG

ONWAAR TRUE-ANSWER

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid.  Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt)  We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

EEN PUIST UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter nalaten!
Ontdek meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiënte oplossingen tegen onvolkomenheden en richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onvolkomenheden, zonder dat de tolerantie in gevaar komt.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.