OUDERDOMSVLEKKEN
Oorzaken en behandelingen

Last van ouderdomsvlekken op je huid? Kom erachter waar ze vandaan komen en hoe je ze kunt verminderen voor een jongere, gladde uitstraling.

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Wanneer we ouder worden, verandert onze huid; je ziet lijntjes en rimpels opduiken, en ook je huidskleur verandert stilaan. Een veelvoorkomend teken van huidveroudering zijn de bruine vlekken die vaak op het gezicht en de handen verschijnen. Deze vlekjes, die je misschien kent als 'ouderdomsvlekken', worden door dermatologen omschreven als 'actinische lentigo' of ‘zonne-lentigines'. Ze komen voornamelijk voor bij personen ouder dan 40 of 50 jaar en staan ook bekend als 'levervlekken' of 'seniele sproeten'.

Ouderdomsvlekken zijn het resultaat van hyperpigmentatie, waarbij bepaalde huidgedeelten donkerder worden dan de omliggende huid. Dit fenomeen ontstaat door een overproductie van melanine, het pigment dat onze huidskleur bepaalt, of door een ongelijkmatige verdeling ervan. Ouderdomsvlekken of levervlekken zijn platte, duidelijk omlijnde plekjes die variëren in kleur (meestal donkerbruin) en grootte (van enkele millimeters tot centimeters). Ze kunnen op elke huidskleur voorkomen, maar je ziet ze vaker bij lichte huidskleuren. Ouderdomsvlekken zijn op zich onschadelijk maar, in tegenstelling tot sproeten, verdwijnen ze niet met de tijd; ze kunnen zelfs donkerder worden.

Deze vlekken ontstaan door oxidatieve stress en wijzigingen in het metabolisme van de huidcellen als gevolg van huidveroudering door UV-straling en zonnebrand. Oxidatieve stress leidt tot een toename van schadelijke stoffen in de huid, wat ontstekingen kan veroorzaken. Verdere blootstelling aan zonlicht kan deze ouderdomsvlekken prominenter maken. Daarom is zonbescherming cruciaal. Bescherm je huid met een zonnebrandcrème met een hoge SPF die tegen de verschillende soorten straling beschermt, draag beschermende kleding en zet een hoed op voor extra bescherming.

Wat veroorzaakt ouderdomsvlekken?

Je omgeving heeft een enorme impact op het verouderingsproces van je huid, zeker als het gaat om ouderdomsvlekken.

OMGEVINGSFACTOR 1 IN HUIDVEROUDERING: DE ZON
De zon is onmiskenbaar essentieel voor leven en licht op onze planeet. Toch is het belangrijk waakzaam te zijn tegenover de schadelijke UV-stralen die ze uitzendt. Hoewel de meesten van ons bekend zijn met de huidschade die UVB-stralen kunnen veroorzaken, zoals zonnebrand, is dat slechts een deel van het verhaal. UVA- en infraroodstralen, die het hele jaar door aanwezig zijn – zelfs op bewolkte dagen – hebben de capaciteit om dieper in onze huid te dringen en essentiële componenten van onze huid af te breken. Daarom is het cruciaal je huid consistent te beschermen met zonnebrandcrème die zowel UVA- als UVB-bescherming biedt en verrijkt is met antioxidanten, zoals de producten binnen de Anthelios-serie. Bovendien is het belangrijk te onthouden dat UV-licht afkomstig van zonnebanken en lampen eveneens schadelijk is voor je huid. Klik HIER om meer te lezen over UVA- en UVB-stralen.

OMGEVINGSFACTOR 2 IN HUIDVEROUDERING: VERVUILING
Bij blootstelling aan de zon ‘waarschuwt’ de huid ons zodra we onze tolerantiedrempel overschrijden. Dat doet ze door signalen uit te sturen zoals roodheid, pijn en zwelling - met andere woorden, een verbrande huid. Bij vervuiling bestaat er niet zo'n directe waarschuwing, wat het een veel sluipender gevaar voor onze huid maakt.

Professor Jean Krutmann, een autoriteit op het gebied van milieu-geïnduceerde huidschade, heeft een diepgaand onderzoek uitgevoerd met 400 vrouwen. Hiervan woonde de helft in een stedelijke omgeving. Het doel was om de impact van vervuiling op de huid te analyseren. Zijn onderzoeksresultaten wezen uit dat er een onmiskenbaar verband bestaat tussen de mate van vervuiling en het voorkomen van symptomen van voortijdige huidveroudering. Meer bepaald werd er bij de stedelijke groep 20% meer pigmentvlekken geconstateerd. Professor Krutmann: "Omgevingsfactoren spelen een significante rol bij het ontstaan van rimpels.” Om de negatieve impact van vervuiling op de huid te beperken, is het van belang om je huid twee keer per dag te reinigen als onderdeel van je huidverzorgingsroutine. La Roche-Posay Micellair Water is bijzonder effectief in het verwijderen van microscopische verontreinigende deeltjes op het huidoppervlak. Voor een diepere reiniging kun je de MELA B3 Zuiverende Micro Peeling Gel gebruiken. Deze gel markeert een essentiële stap in het huidvernieuwingsproces vanaf het eerste gebruik, is dermatologisch getest en geschikt bevonden voor alle huidtypen. Het is raadzaam om bij je apotheker te informeren naar huidverzorgingsproducten met een beschermende textuur die helpt te voorkomen dat vervuilende deeltjes zich aan de huid hechten, waardoor de kans op vroegtijdige huidveroudering wordt verminderd.

DE ZON EN VERVUILING: EEN TOXISCH DUO DAT OUDERDOMSVLEKKEN EN RIMPELS VEROORZAAKT
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat vervuiling het effect van zonnestraling op de huid versterkt en verergert. In de diepere huidlagen veroorzaakt oxidatieve stress schade aan de ondersteunende structuren van de huid, wat het ontstaan van rimpels bevordert.
Aan het huidoppervlak zorgen UV-straling en vervuilende deeltjes ervoor dat de pigmentcellen in een overdrive gaan. Het gevolg is een doffe huidskleur, ouderdomsvlekken en andere pigmentstoornissen. Daarom is een UVA-UVB zonnefilter met een vuilafstotende textuur je dagelijkse wapen in de strijd tegen huidveroudering door vervuiling.

Hoe kan ik ouderdomsvlekken behandelen?

Hoewel ouderdomsvlekken soms verward worden met huidkanker, zijn ze ongevaarlijk en hoeven ze niet per se behandeld te worden. Veel mensen willen ze wel om esthetische redenen verminderen, om hun huid een egalere teint te geven of om er jeugdiger uit te zien.

Er zijn veel verzorgingsproducten verkrijgbaar - in de vorm van crèmes, lotions en serums - die ouderdomsvlekken helpen verhelderen of verwijderen. Hier gaat het erom de juiste combinatie van ingrediënten en goed geteste formules te vinden. Kwik is een ingrediënt dat je zeker moet vermijden, ingrediënten als retinol of alfahydroxyzuur, kojizuur, vitamine C, azelaïnezuur en glycolzuur kunnen helpen om levervlekken te verwijderen.

La Roche-Posay Laboratories ontwikkelde producten die de huid beschermen tegen veroudering door omgevingsinvloeden en die ongelijkmatige pigmentatie tegengaan. Als het gaat om het verwijderen van levervlekken, biedt het MELA B3 Serum van La Roche-Posay een revolutionaire intensief verzorgende formule, die zichtbare resultaten oplevert in slechts één week. Dankzij Melasyl, het gepatenteerde ingrediënt dat na bijna 20 jaar onderzoek is ontwikkeld, en het unieke 10% Niacinamide-bevattende complex van het serum, onderschept de formule overtollige melanine voordat het de huid aantast. Dagelijks gebruik van het serum zorgt voor een egaler en stralender uiterlijk van de huid.

Andere effectieve behandelingen omvatten lasertherapie of chemische peelings. Lasertherapie richt zich op het vernietigen van melanine producerende cellen over meerdere sessies, zonder de omliggende huid te schaden. Bij een chemische peeling wordt een specifieke chemische oplossing gebruikt om de bovenste huidlagen te verwijderen, inclusief de donkere vlekken. Deze procedures dienen uitsluitend te worden uitgevoerd door gekwalificeerde professionals, zoals dermatologen of gecertificeerde schoonheidsspecialisten.

Hoe voorkom ik ouderdomsvlekken?

Om ouderdomsvlekken te voorkomen, is het cruciaal om je huid te beschermen tegen zonlicht en vervuiling. Vermijd blootstelling aan de zon tijdens de piekuren. Er bestaan twee typen UV-straling: UVB-stralen, die voornamelijk in de zomer voorkomen en tot het huidoppervlak doordringen, en UVA-stralen, die dieper reiken tot in de lederhuid en oxidatieve stress veroorzaken. Beschermende zonnecrèmes hebben gewoonlijk een SPF-waarde ('Sun Protection Factor') die bescherming biedt tegen UVB-stralen. Daarnaast bieden sommige zonnebrandcrèmes ook bescherming tegen UVA-stralen, aangeduid met PPD ('Persistent Pigment Darkening'), een maatstaf voor de effectiviteit tegen UVA-bescherming.

Smeer je altijd in met een breedspectrum zonnebrandcrème met minstens SPF30 en anti-UVA bescherming als eerste verdedigingslinie, zelfs bij bewolkt weer. Smeer je om de twee uur opnieuw in (of vaker als je zweet of zwemt). Denk eraan om je huid te bedekken met kleding en draag een hoed om je gezicht te beschermen. Anthelios UVmune 400 SPF50+ fluide zonbescherming van La Roche-Posay biedt een zeer hoge breedspectrum bescherming (PPD 46, SPF 50+) in een comfortabele vloeibare formule die ultra-bestendig is tegen water, zweet en zand.

Gebruik het als onderdeel van je dagelijkse huidverzorgingsroutine samen met het MELA B3 Serum en La Roche-Posay's MELA B3 SPF30 voor een dubbele dosis Melasyl. MELA B3 SPF 30 Anti-pigment Corrigerende Beschermende Verzorging van La Roche-Posay maakt gebruik van Melasyl, 5% Niacinamide en een krachtige SPF en is een gemakkelijk aan te brengen corrigerende, beschermende formule voor het gezicht, de hals en de handen. Het helpt je huid beschermen tegen schadelijke UV-stralen, terwijl het ook overtollige melanine onderschept voordat het ouderdomsvlekken vormt. Dit alles in een aangename fluweelzachte textuur die snel door de huid wordt opgenomen, zonder plakkerig aan te voelen.

Wanneer is een bezoek aan de dermatoloog nodig?

Dermatologen zijn gediplomeerde specialisten die je huidprobleem gepast kunnen diagnosticeren en behandelen. Hoewel een goede huidverzorgingsroutine zeker kan helpen bij het verminderen van donkere vlekken, is het in bepaalde situaties verstandig om een afspraak te maken bij een dermatoloog.

Als je twijfelt of de donkere plekken op je huid ouderdomsvlekken zijn, maak je best een afspraak bij een dermatoloog. Een dermatoloog is gespecialiseerd in het stellen van de juiste diagnose. Ze doen dit door je huid grondig te bekijken. Indien nodig voeren ze een bijkomend onderzoek uit, zoals een huidbiopsie, om mogelijke aandoeningen uit te sluiten. Bereid je goed voor op zo’n afspraak: schrijf op waar en wanneer je de donkere plekken voor het eerst opmerkte, en of er ze al dan niet groter zijn geworden. Het is ook belangrijk om je familiegeschiedenis en je persoonlijke ervaringen met blootstelling aan de zon te bespreken met je dermatoloog.

Ga zeker naar een dermatoloog als je merkt dat de vlekken snel veranderen of donkerder worden, vooral als huidkanker in je familie zit. Ouderdomsvlekken worden soms verward met melanoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker. Je kunt een snelle 'ABC' checklist voor melanoom doorlopen: asymmetrie, randen, kleuren. Als het gezwel groter is aan de zijkant, als de randen onregelmatig zijn en als de laesie meerdere of erg donkere kleuren heeft, wacht dan niet om een afspraak te maken met je dermatoloog. Ouderdomsvlekken horen bij het natuurlijke huidverouderingsproces. En hoewel ze volkomen onschadelijk zijn, zijn er mogelijkheden om ze te beperken. Preventie, vooral in de vorm van bescherming tegen de zon, is de sleutel. Stippel een aangepaste huidverzorgingsroutine uit voor thuis om je gezicht weer een jeugdige, egale gloed te geven.