ALLES WAT JE DIENT
TE WETEN OVER UV-A- EN UV-B-BESCHERMING

Article Read Duration 8 min leestijd

UV-A-stralen veroorzaken vroegtijdige huidveroudering, terwijl UV-B-stralen verantwoordelijk zijn voor zonneslagen en het bruinen van je huid. Beide verhogen het risico op huidkanker. Lange UV-A-stralen zijn een subgroep van UV-A-stralen die vooral diep in de huid doordringen en problemen veroorzaken zoals donkere pigmentvlekken, zonneallergie en vroegtijdige veroudering. Een doeltreffende bescherming hoort UV-A, UV-B en lange UV-A uit te filteren. Je kunt de sterkte van je ZONNEBESCHERMING zien aan de SPF-waarde voor UV-B-stralen en de PPD-waarde voor UV-A-stralen. De meest geavanceerde ZONNEBESCHERMINGsproducten bevatten antioxidanten zoals baicaline voor een versterkte bescherming tegen lange UV-A. Het Anthelios-assortiment van La Roche-Posay biedt deskundige bescherming tegen UV-A, UV-B en lange UV-A, geschikt voor zelfs de gevoeligste huid.

WAT IS HET VERSCHIL

TUSSEN UV-A EN UV-B?

UV-stralen zijn slechts goed voor 5% van de zonnestralen die de aarde bereiken, maar ze zijn zeer krachtig. Er zijn verschillende soorten. Terwijl UV-C-stralen meestal door de ozonlaag worden geblokkeerd, bereiken UV-A- en UV-B-stralen daarentegen wel de aarde en hebben ze een effect op je huid.

UV-A: A zoals in ’Aging’ (veroudering) of ’Allergieën’

Het hele jaar door en zelfs op bewolkte dagen zijn UV-A-stralen goed voor 95% van de ultraviolette stralen die het aardoppervlak bereiken. Ze zijn ook hardnekkig, omdat ze door wolken, glas en de opperhuid kunnen dringen.

In tegenstelling tot UV-B die zonnebrand veroorzaken, zijn UV-A-stralen pijnloos maar niet ongevaarlijk. Integendeel, ze kunnen zeer diep in de huid doordringen om de cellen van de lederhuid (de diepere laag van de huid) te bereiken. Door vrije radicalen te produceren, kunnen ze op lange termijn schade aanrichten en kunnen ze leiden tot:

 • Fotoveroudering: de ondersteunende structuren van de huid (collageen- en elastinevezels) worden aangetast, wat resulteert in een verslappend effect en rimpelvorming.
 • Zonintolerantie, ook wel zonneallergie genoemd (roodheid, jeuk, polymorfe lichteruptie).
 • Pigmentafwijkingen (zwangerschapsmasker, donkere vlekken).
 • De vorming van huidkankers

UV-B: B zoals in "verbranden" of "gebruinde huid"

UV-B-stralen maken slechts 5% uit van de UV-stralen die de aarde bereiken. In tegenstelling tot UV-A, worden ze tegengehouden door wolken en glas, maar ze kunnen wel doordringen in de opperhuid. Zij zijn verantwoordelijk voor het bruinen van de huid, maar ook voor zonnebrand, zonneallergie en huidkanker.

Je hebt begrepen dat het belangrijk is om de huid te beschermen tegen UV-A- en UV-B-stralen.

WAT ZIJN
LANGE UV-A?

Lange UV-A-stralen: een altijd aanwezig en onzichtbaar gevaar

Het hele jaar door worden we, zonder het te beseffen, voortdurend blootgesteld aan lange U-VA-stralen. Dit wordt ook wel passieve blootstelling genoemd. Deze zonnestralen kunnen door wolken, glas en zelfs de opperhuid de diepere lagen van de huid bereiken.

Wat zijn de effecten van lange UV-A-stralen?

Hoe langer de UV-A-stralen, hoe dieper ze in de huid doordringen. Ze kunnen soms huidschade veroorzaken die onomkeerbaar is:

 • Pigmentatie en verkleuring van de huid, zoals zwangerschapsmasker, donkere vlekken en een grijze teint.
 • Zonneallergieën en zonintolerantie: zoals alle UV-stralen kunnen lange UV-A-stralen roodheid, vlekken op de huid en jeuk veroorzaken.
 • Fotoveroudering of vroegtijdige veroudering: vermindering van de elasticiteit van de huid en verslapping, waardoor gemakkelijker rimpels ontstaan.

75% van alle UV-stralen zijn lange UV-A-stralen, dus een ZONNEBESCHERMING dient breedspectrum UV-A- en UV-B-bescherming te bieden, inclusief tegen lange UV-A-stralen.

WAT BETEKENEN DE GETALLEN
OP ZONNEBESCHERMINGSPRODUCTEN?

De ZONNEBESCHERMINGsfactoren of de SPF begrijpen

Het juiste ZONNEBESCHERMINGsproduct kiezen kan best lastig zijn! Door alle verschillende namen, getallen en afkortingen (SPF, PPD) is het niet altijd eenvoudig om te vinden wat je nodig hebt. Wat moet je nu weten om de beste bescherming te kiezen?

UV-B-bescherming: het SPF-systeem

UV-B-bescherming wordt aangeduid in een systeem dat SPF (’Sun Protection Factor’) wordt genoemd. Om zonnebrand te voorkomen, dien je de juiste SPF te kiezen. Deze wordt aangeduid op alle ZONNEBESCHERMINGsproducten. Er zijn vier beschermingsniveaus: laag (factor 6 tot 10), medium (15 tot 25), hoog (30 tot 50) en zeer hoog (50+). Maar wat betekenen de SPF-getallen op ZONNEBESCHERMINGsproducten?

Laten we een voorbeeld nemen:

Laten we zeggen dat Laura iemand is met een vrij lichte huid, die normaal 10 minuten in de zon kan zijn voordat ze verbrandt.

Als ze een product gebruikt met SPF10 kan ze 10 keer zo lang in de zon blijven voordat ze verbrandt. Ze kan dan dus 10 x 10 = 100 minuten veilig in de zon doorbrengen.

Let wel op dat ze daarvoor een royale, egale laag dient aan te brengen om beschermd te zijn. Over het algemeen kun je onthouden: je hebt meer ZONNEBESCHERMING nodig dan je denkt. Een hoeveelheid ter grootte van een golfbal voor het hele lichaam is ruwweg voldoende.

UV-A-bescherming: het PPD-systeem

UV-A-bescherming heeft een eigen systeem, genaamd PPD (’Persistent Pigment Darkening’) voor het meten van bescherming. Net als bij SPF betekent een hogere PPD een sterkere en langere bescherming tegen de schadelijke effecten van UV-A-straling. Het systeem werkt op dezelfde manier als het SPF-systeem, dus een PPD van 10 betekent dat het ongeveer 10 keer langer duurt voordat de huid rood wordt in vergelijking met een onbeschermde huid. Nogmaals, denk “hoe meer hoe beter” als het gaat om ZONNEBESCHERMING.

VERSCHILLENDE FOTOTYPES REAGEREN

SNELLER OF MINDER SNEL OP DE ZON

Terwijl sommige huidtypes gemakkelijk bruin worden, zijn andere kwetsbaarder. Deze hebben een constant hoge beschermingsfactor nodig. Met een hoge beschermingsfactor wordt je huid beter beschermd. Het product moet echter om de 2 uur opnieuw worden aangebracht, of na het zwemmen of intensief zweten.

Wat is mijn fototype?

Je fototype is een classificatie die weergeeft hoe jouw huid reageert op de zon. Er zijn zes types:

 • Fototype I: melkachtige huid (roodharigen), verbrandt altijd, wordt nooit bruin, veel sproeten.
 • Fototype II: lichte huid, verbrandt altijd, wordt soms ietsje bruin, veel sproeten.
 • Fototype III: lichte tot donkere huid, verbrandt soms, wordt altijd bruin (medium bruin), enkele sproeten.
 • Fototype IV: donkere huid, verbrandt nooit, wordt altijd bruin (donkerbruin), geen sproeten.
 • Fototype V: bruine huid, verbrandt nooit, wordt altijd bruin (zeer donkerbruin), geen sproeten.
 • Fototype VI: zwarte huid, verbrandt nooit, geen sproeten.

WELKE ZONNEBESCHERMING
MOET IK DAN KIEZEN?

Wat is de beste UV-A-, UV-B- en lange UV-A-bescherming voor gevoelige huid?

Om veilig in de zon te blijven heb je een ZONNEBESCHERMING nodig die bescherming tegen UV-A-, UV-B- en lange UV-A-stralen combineert. Zorg ervoor dat je product specifiek lange UV-A vermeldt, want niet alle formules beschermen tegen dit subtype van UV-straling. Als je een lichte huid met licht haar en lichte ogen hebt, heb je een hoge of zeer hoge bescherming (SPF 30 - 50+) nodig, terwijl je misschien een lagere beschermingsfactor kunt gebruiken als je een donkerdere huid hebt. Als je een gevoelige huid hebt, gebruik je het beste een merk dat specifiek producten formuleert die geschikt zijn voor gevoelige huid.

Al bijna 30 jaar ontwikkelt het dermatologisch laboratorium van La Roche-Posay een assortiment ZONNEBESCHERMINGsproducten voor de bescherming van alle soorten gevoelige huid, zowel voor volwassenen als kinderen. Met de effectieve bescherming tegen UV-A, UV-B en lange UV-A-stralen biedt het ANTHELIOS-assortiment  een bescherming die tot twee keer zo streng is als de Europese aanbeveling, met behoud van uitstekende tolerantie, zelfs bij een gevoelige huid.

EEN VOLLEDIG ASSORTIMENT VAN HET TOONAANGEVENDE
DERMATOLOGISCHE ZONNEBESCHERMINGSMERK

Aanbevolen door dermatologen: Je huid in veilige handen

Verkrijgbaar in vloeibare vorm, oliën, melk, gels of sprays, het ANTHELIOS-assortiment  van La Roche-Posay biedt een ruime keuze aan texturen die comfort en bescherming combineren, zonder afbreuk te doen aan de tolerantiedrempel bij regelmatig gebruik. Anthelios respecteert de behoeften en specifieke eisen van elk huidtype en deze producten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en met verschillende beschermingsniveaus (hoge SPF30-bescherming of zeer hoge SPF50+ bescherming). De combinatie van een hoge UV-A- en UV-B-bescherming beschermt tegen de onmiddellijke, onaangename effecten van de zon zoals verbranding van de huid, maar ook tegen schade op lange termijn, zoals bijvoorbeeld fotoveroudering.

WAT IS HET BESTE
ZONNEBESCHERMINGSPRODUCT VOOR DAGELIJKSE BESCHERMING VAN JE GEZICHT?

Welke ZONNEBESCHERMING hoor ik te kiezen voor mijn gevoelige gezichtshuid?

Als je een gevoelige huid hebt en op zoek bent naar een effectieve dagelijkse ZONNEBESCHERMING voor het gezicht, dan kies je best voor het ANTHELIOS assortiment van het merk La Roche-Posay, een specialist op het gebied van gevoelige huid en partner voor dermatologen. Alle Anthelios-producten zijn geschikt voor gevoelige huid en bieden een evenwichtige UV-A-UV-B-bescherming tot lange UV-A-bescherming.

ANTHELIOS XL SPF50+ COMFORT CREME:

ZEER HOGE BESCHERMING VOOR HET GELAAT

Uitgebreide bescherming tegen lange UV-A-stralen door toevoeging van antioxidanten

nog een stap verder te gaan in haar toewijding en een zeer hoge bescherming te bieden tegen UV-stralen voor gevoelige huid, heeft La Roche-Posay de formule van haar topproduct voor de bescherming van het gelaat verbeterd door toevoeging van een origineel antioxidant ingrediënt afkomstig uit de traditionele Chinese geneeskunde.

Baicaline: een revolutionaire antioxidant tegen lange UV-A-straling

De nieuwe formule van de SPF50+-crème is versterkt met een unieke antioxidant -baicaline - en heeft voor het eerst ooit de biologische werkzaamheid van de crème tegen de effecten van UV-straling, waaronder lange UV-A-stralen, voor een betere bescherming aangetoond.

Als aanvulling op Mexoplex®, ons geavanceerde filtersysteem, gaat baicaline nog een stapje verder in de bescherming door:

 • de aanmaak van vrije radicalen te beperken, veroorzaakt door lange UV-A-stralen.
 • Het cellulair DNA te beschermen.

Het resultaat: de huid wordt doeltreffend beschermd tegen UV-A, UV-B en lange UV-A. Dankzij de juiste bescherming is zowel je huid als die van het hele gezin veilig onder de zon.

ANTHELIOS ULTRA CREME SPF50+:

EEN MINIMALISTISCHE FORMULE DIE HET PRIKKEN IN DE OGEN VOORKOMT

Speciaal voor mensen die zich zorgen maken over de ingrediënten in zonnebrandproducten, creëert La Roche-Posay voor het eerst haar meest minimalistische zonnebrandformules zonder dat het hoeft in te boeten aan bescherming. Met tot wel 12 ingrediënten minder dan de vorige formules en zonder bewaarmiddelen, creëert ANTHELIOS Ultra een ultraresistente laag op de huid die oogirritatie door ZONNEBESCHERMING voorkomt. Eindelijk een ZONNEBESCHERMING die voldoet aan ieders behoeften, waaronder zelfs de meest veeleisende, dankzij de technologisch geavanceerde doeltreffendheid in het beschermen van de gevoelige zone rond de ogen.

Wist je dat: De kwetsbare huid rond de ogen loopt een bijzonder groot risico op huidkanker.

De vrees dat producten mogelijk in de ogen zouden kunnen prikken is bijzonder nadelig, omdat deze de zonnekloppers ertoe aanzet om de huid rond de ogen, één van de kwetsbaarste plekjes voor de vorming van huidkanker, over te slaan. Sterker nog, kanker van het ooglid maakt 5 tot 10% van alle gevallen van huidkanker uit1. ANTHELIOS Ultra wordt getest bij mensen met gevoelige ogen en contactlensdragers onder oftalmologisch toezicht, met uitstekende resultaten. Het product heeft in klinische onderzoeken bewezen dat het NIET:

 • prikt in de ogen 81%
 • uitloopt in de ogen 84%
 • leidt tot tranende ogen 90%

De conclusie? Bescherming is van vitaal belang en moet ook de gevoelige huid rond de ogen omvatten. Met ANTHELIOS Ultra, kun je het product aanbrengen rond je ogen zonder risico op tranende of prikkende ogen.

NOOD
AAN RECAPITULEREN?

Hoe ZONNEBESCHERMING kiezen

 • Je product hoorteen evenwichtig en breedspectrum UV-A-UV-B-bescherming te bieden, inclusief tegen lange UV-A-straling.
 • Als je een lichte huid en lichte ogen hebt, kies dan voor een hoge of zeer hoge bescherming (SPF30 - SPF50+).
 • Als je een gevoelige huid hebt, zoek dan naar producten die speciaal voor dit huidtype zijn samengesteld, om reacties te voorkomen.
 • De meest geavanceerde producten bevatten antioxidanten zoals baicaline om de schade door lange UV-A te helpen verminderen.
 • Het ANTHELIOS-assortiment van het merk La Roche-Posay, een specialist op het gebied van gevoelige huid en partner voor dermatologen, biedt een evenwichtige bescherming tegen UV-A, UV-B en lange UV-A die verder gaat dan de Europese aanbevelingen.
1Cook BE Jr, Bartley GB. Treatment options and future prospects for the management of eyelid malignancies: an evidence-based update. Ophthalmology 2001 Nov; 108(11):2088-98.

WAAR

OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

DE ZON KAN LEIDEN

TOT VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING.

WAAR TRUE-ANSWER

UV-A-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid, zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd zal blootstelling aan de zon ervoor zorgen dat de huid minder vol, veerkrachtig en elastisch is en rimpels vertoont. UV-B-stralen stimuleren ook een vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie, wat leidt tot donkere vlekjes en een vale teint. Wereldwijd worden deze veranderingen in de huid ook wel fotoveroudering genoemd.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

JE HOEFT GEEN ZONNEBESCHERMING TE DRAGEN

WANNEER HET BEWOLKT IS.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Zelfs op een grijze, regenachtige dag wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen die geleidelijk aan leiden tot de eerste tekenen van huidveroudering. Om je huid optimaal te beschermen, breng je best elke dag een ZONNEBESCHERMINGsproduct aan en niet alleen wanneer het warm en zonnig is. 
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

HOE EERDER

HUIDKANKER WORDT ONTDEKT, HOE BETER.

WAAR TRUE-ANSWER

90% van de huidkankers is behandelbaar als ze vroegtijdig ontdekt worden. Dat is trouwens waarom een screeningsonderzoek zo belangrijk is. Gebruik [SAVE YOUR SKIN LANDING PAGE] om tussen de dermatologische bezoeken door je moedervlekken en die van je dierbaren in de gaten te houden. En uiteraard, maak van ZONNEBESCHERMING een noodzakelijk dagelijks verzorgingsproduct om deze moedervlekken mee te beschermen en huidkanker te voorkomen.
Ontdek meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een baanbrekende rol op het gebied van ZONNEBESCHERMINGsproducten. De zeer hoge breedspectrum bescherming is het resultaat van bijna 30 jaar geavanceerd klinisch onderzoek naar ZONNEBESCHERMINGsproducten en gevoelige huid.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN IS
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de gevoeligste huid: reactieve, tot allergie neigende, tot acne neigende, tot atopie neigende, door behandelingen tegen kanker beschadigde of verzwakte huid.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen uitsluitend voor de veiligste verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.