DE GOUDEN REGELS
VOOR ZONNEBESCHERMING

duration time 7 min leestijd

De warmte en het licht van onze gouden zon zijn de bron van alle leven. Helaas kan de UV-straling van de zon schadelijk zijn. Terwijl UV-B-stralen verantwoordelijk zijn voor zonnebrand, doen UV-A-stralen de huid verouderen, en – wat ernstiger is – beide kunnen huidkanker veroorzaken. Artsen zijn het erover eens dat iedereen zich tegen de zon moet beschermen. Houd de risico's zo klein mogelijk met deze vier zonveilige gewoontes.

• Zoek de schaduw op tussen 11 en 15 uur wanneer de zon het schadelijkst is.
• Draag geschikte kleding, een zonnebril met UV-filter en bedek ook het hoofd.
• Informeer over UV-A- en UV-B-ZONNEBESCHERMING zodat je de juiste ZONNEBESCHERMINGsproducten kiest. 
• Ontdek hoe je kinderen tegen de zon beschermt.

Vermijd
blootstelling aan de zon tijdens de piekuren.

Weet wanneer UV-straling het gevaarlijkst is.

Zon is fijn, maar het kan ook teveel van het goede zijn. De zon is het schadelijkst tussen 11 uur en 15 uur. Daarom zoeken slimme zonaanbidders op het heetste moment van de dag de schaduw op. Ga in het park onder de bomen zitten. Ga op het strand onder een parasol liggen. Zoek tijdens de lunch op het terras van een café verkoeling onder een luifel.



Maar UV-straling komt niet alleen van boven. De weerspiegeling van zonnestralen versterkt het effect ervan. We weten allemaal dat water zonlicht weerspiegelt, maar zand, witte verf, beton en alle lichte of glanzende oppervlakken doen dat ook. Sneeuw weerspiegelt extreem goed en verdubbelt bijna de blootstelling aan UV-stralen. Het is nuttig te weten dat UV-straling op grote hoogte sterker is, bijvoorbeeld in de bergen of nabij de evenaar.

Denk eraan dat je ook in de schaduw, op een berg, op een bewolkte dag of midden in de winter kunt worden blootgesteld aan een excessieve dosis UV-straling. Als je de zon niet kunt vermijden wanneer deze op zijn hoogst staat, neem dan extra voorzorgsmaatregelen voor jezelf en voor je familie door onderstaande adviezen op te volgen.

Bedek
je lichaam

Bescherm jezelf tegen de zon met kleding, een hoofddeksel en een zonnebril met UV-filter.

Wanneer je de deur uitgaat, is kleding de eerste verdedigingslinie tegen schadelijke UV-straling. Maar niet alle kleding is hetzelfde. Houd rekening met de volgende zaken:

De stof: Strak geweven textiel beschermt het beste tegen zonnestralen. Hoe losser het weefsel, hoe meer UV-stralen kunnen doordringen. Gaasachtige zijde en mousseline zijn verre van optimaal en met een kanten jurk zal de huid verbranden volgens het motiefje van de jurk. Onthoud dat hoe beter je jezelf bedekt, hoe beter je beschermd bent. Kies daarom voor lange mouwen en een lange broek of rok.



Sommige fabrikanten hebben speciale anti-UV-kleding met een UPF-score (Ultraviolet Protection Factor) ontwikkeld. Een kledingstuk met een UPF van 50 weert de zon uitstekend, slechts 1/50e van de UV-straling kan tot op de lichaamshuid doordringen.

Kleur: Donkere en intense kleuren zoals zwart, marineblauw, rood of smaragdgroen bieden meer UV-bescherming dan wit en pastel.

Hoeden: Om het gezicht, de hals en de nek goed tegen de zon te beschermen heb je een gesloten hoed nodig met een brede rand van minstens 7,5 cm breed die helemaal rondom loopt! Dus geen basketbalpetten en zonnekleppen.

Zonnebrillen: Het is goed te weten dat de normen voor zonnebrillen worden gecontroleerd in de hele EU. Voor een optimale bescherming tegen het sterkste zonlicht kies je een zonnebril met een CE-goedkeuring in categorie 3 of 4*. Zorg dat de bril goed past. Een zonnebril die van je neus glijdt, stelt je ogen bloot aan UV-straling. En van een te strakke zonnebril krijg je dan weer hoofdpijn.



*N.B. Zonnebrillen in CE-categorie 4 zijn het donkerst en niet geschikt voor autorijden.

ALLES WETEN OVER
ZONNEBESCHERMING

Weet hoe je ZONNEBESCHERMING moet kiezen en gebruiken voor een optimale bescherming.

Met zoveel verschillende producten, ingrediënten, SPF's en formules lijkt het kiezen en aanbrengen van de juiste ZONNEBESCHERMING net een mijnenveld. Hier zijn enkele dingen die je moet weten:

Wat is het verschil tussen een ZONNEBESCHERMING en een sunblock?

Technisch gezien absorberen de ingrediënten in ZONNEBESCHERMINGsproducten de UV-straling voordat deze de huid bereikt. De ingrediënten van een sunblock vormen dan weer een barrière die de zonnestralen fysiek blokkeert en afbuigt. Veel breedspectrum ZONNEBESCHERMINGsproducten bevatten beide soorten ingrediënten. Om het simpel te houden verwijzen we naar al onze ZONNEBESCHERMINGsproducten aan als 'ZONNEBESCHERMING'.

ZONNEBESCHERMING voor UV-A- en UV-B-stralen

De reden waarom we verschillende soorten ingrediënten voor ZONNEBESCHERMING nodig hebben, is dat er verschillende soorten UV-straling zijn. UV-B zorgt ervoor dat de huid bruint, maar ook verbrandt. UV-A vormt daarentegen een onzichtbare bedreiging. Op lange termijn is UV-A verantwoordelijk voor huidveroudering, ook al zijn de effecten niet meteen zichtbaar. UV-A en UV-B vormen samen de aanleiding voor vele soorten huidkanker. Bescherm jezelf en je familie door te kiezen voor breedspectrum ZONNEBESCHERMING. Deze beschermen tegen UV-A, UV-B en lange UVA-straling.

En wat met de SPF?

De SPF (Sun Protection Factor) is een getal dat aangeeft hoe efficiënt een ZONNEBESCHERMING de UV-B-straling blokkeert. Voor een optimale bescherming tegen UV-B-stralen raden dermatologen aan een ZONNEBESCHERMING te gebruiken die is geklasseerd als 'hoog' – SPF30+, of 'zeer hoog' – SPF50+. De door de EU goedgekeurde breedspectrum ZONNEBESCHERMINGsproducten beschermen ook tegen UV-A-stralen en vermelden 'UVA' in een cirkel op de verpakking. Zorg dat je ZONNEBESCHERMING ook beschermt tegen lange UV-A-stralen.


Gebruik voldoende ZONNEBESCHERMING.

De meeste mensen gebruiken veel te weinig ZONNEBESCHERMING. Wat is de geschikte hoeveelheid ZONNEBESCHERMING? Waarschijnlijk veel meer dan je denkt. Een vrouw met een gemiddelde lengte heeft ongeveer 36 gram crème nodig om haar hele lichaam te bedekken. Dat is ongeveer twee eetlepels vol, of één flinke golfbal.

Zorg dat je flesje ZONNEBESCHERMING nooit leeg geraakt.

Breng zo'n 20 à 30 minuten voordat je naar buiten gaat je zonnebrandcrème aan. Vergeet de oren, de nek, de voeten, de enkels en de achterkant van je handen niet. Helemaal klaar nu? Nee! Het is essentieel om ZONNEBESCHERMING om de twee uur opnieuw aan te brengen– en nog vaker als je zwemt of veel zweet (zelfs met een waterbestendige formule).

Kies voor elke situatie de geschikte ZONNEBESCHERMING.

Zoals iedere goede bouwvakker wel vertelt, 'hebben we het juiste gereedschap nodig om goed werk te kunnen leveren'. Als je aan het begin van de zomer enkel een reusachtige pompflacon algemene ZONNEBESCHERMING koopt, bewijs je jezelf waarschijnlijk geen dienst. Ga je die grote fles in je handtas meedragen om je snel even opnieuw in te smeren? Is het een hydraterende ZONNEBESCHERMING die geschikt is voor de gevoelige huid van je gezicht? Beschermt de crème ook goed na het zwemmen of sporten? Het antwoord op al deze vragen is waarschijnlijk 'nee'.

Als je het verkeerde product voor een bepaalde situatie hebt, is de kans groot dat je dit ZONNEBESCHERMINGsproduct niet zo vaak gaat gebruiken als aanbevolen. Het is zinvol een paar verschillende formules te kiezen die zijn afgestemd op de wensen en behoeften van de hele familie.

Het Laboratorium van La Roche-Posay heeft ANTHELIOS ontwikkeld – een assortiment ZONNEBESCHERMINGsproducten met hoge tot zeer hoge bescherming. Onze productformules zijn verkrijgbaar als crèmes, gels, vloeistoffen, nevels, olies en sticks die aansluiten bij je lifestyle en zijn specifiek bedoeld voor verschillende huidsoorten: gevoelig, vettig, met neiging tot acne, pigmentatiegevoelig, voor baby's en kinderen, ... Van getinte zonnebrandcrèmes en dagelijkse zonnebrandcrèmes voor het gezicht, tot texturen voor de “natte huid” die meteen na het zwemmen kunnen worden aangebracht: je vindt alles wat je nodig hebt.

Weet tot wanneer je ZONNEBESCHERMING goed is.

Die oude fles zonnecrème die achter in een badkamerkastje stof staat te verzamelen sinds vorige vakantie – of was het de vakantie daarvoor? –, die heeft waarschijnlijk haar beschermende werking verloren. Hier is een tip om de vervaldatum van je zonnebrandcrème te onthouden: schrijf met een watervaste stift de datum op de fles of tube wanneer je het product voor de eerste keer opent. Je kunt die datum dan vergelijken met het houdbaarheidssymbool* op de verpakking.



*Het symbool voor de houdbaarheidstermijn na opening staat op alle cosmeticaverpakkingen. Het ziet eruit als een klein geopend potje en geeft aan hoe lang het product na opening kan worden bewaard.

BESCHERM JONGE KINDEREN
TEGEN DIRECT ZONLICHT

Ontdek hoe je jonge kinderen beschermt tegen schadelijke UV-straling.

De huid van kinderen is bijzonder kwetsbaar voor de schadelijke effecten van de zon. Daarom zijn kinderartsen en dermatologen het erover eens dat baby's en peuters onder de 3 jaar niet mogen worden blootgesteld aan direct zonlicht. Volg een paar eenvoudige strategieën om kinderen levenslang te beschermen tegen de langetermijneffecten van zonbeschadiging.

  • Blijf uit de zon als deze op zijn hoogst staat.
  • Laat ze kleding dragen, een hoed met een brede rand en een zonnebril met UV-filter.
  • Gebruik een breedspectrum UV-A- en UV-B-zonnebrandcrème met zeer hoge bescherming die speciaal bedoeld is voor kinderen.
  • Het is van het grootste belang om jonge kinderen zonveilig gedrag aan te leren dat ze hun hele leven zal ten goede komen.  

Soms is blootstelling aan de zon onvermijdelijk en daarom is het belangrijk om altijd beschermende kleding bij de hand te hebben – denk aan losse tops met lange mouwen, een lange broek en zwemtruitjes. Droog kinderen na het zwemmen af met een handdoek en breng daarna opnieuw ZONNEBESCHERMING aan die speciaal bestemd is voor kinderen. Deze crème moet bestand zijn tegen water en zand en moet zichtbaar zijn tijdens het aanbrengen, zo mis je geen enkel plekje.

Het ANTHELIOS DERMO-PEDIATRICS SPF50+ -assortiment van La Roche-Posay is speciaal geformuleerd voor baby's en jonge kinderen en omvat formules voor de “natte huid” die meteen na het zwemmen kunnen worden aangebracht, zo blijft de huid constant beschermd.

Wil je meer weten over hoe je kinderen zonveilig gedrag kan aanleren en over hoe je de kwetsbare huid van kinderen beschermt tegen de zon, klik dan HIER.

Australiërs weten wel wat over de zon en dragen altijd een shirt, smeren zich altijd in met ZONNEBESCHERMING en hebben altijd een hoed op. Eens je het onder de knie hebt, zul je zien hoe eenvoudig ZONNEBESCHERMING is. Dankzij de juiste bescherming kun je in volledige gemoedsrust van de zon genieten.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

DE ZON KAN LEIDEN
TOT VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING.

WAAR TRUE-ANSWER

UV-A-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid, zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd zal blootstelling aan de zon ervoor zorgen dat de huid minder vol, veerkrachtig en elastisch is en rimpels vertoont. UV-B-stralen stimuleren ook een vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie, wat leidt tot donkere vlekjes en een vale teint. Deze veranderingen in de huid worden in het algemeen ook wel fotoveroudering genoemd.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

JE HOEFT GEEN ZONNEBESCHERMING AAN TE BRENGEN
 WANNEER HET BEWOLKT IS.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Zelfs op een grijze, regenachtige dag wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen die geleidelijk aan leiden tot de eerste tekenen van huidveroudering. Om je huid optimaal te beschermen, breng je best elke dag een ZONNEBESCHERMING aan en niet alleen wanneer het warm en zonnig is. 
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

HOE EERDER
HUIDKANKER WORDT ONTDEKT, HOE BETER.

WAAR WRONG-ANSWER

90% van de huidkankers is behandelbaar als ze vroegtijdig ontdekt worden. Dat is trouwens waarom een screeningsonderzoek zo belangrijk is. Gebruik [SAVE YOUR SKIN LANDING PAGE] om tussen de dermatologische bezoeken door je moedervlekken en die van je dierbaren in de gaten te houden. En uiteraard, maak van ZONNEBESCHERMING een onbetwistbaar dagelijks verzorgingsproduct om moedervlekken mee te beschermen en huidkanker te voorkomen.
Ontdek meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een baanbrekende rol op het gebied van ZONNEBESCHERMINGsproducten. De zeer hoge beschermingsfactor met breed spectrum is het resultaat van meer dan 25 jaar doeltreffend klinisch onderzoek naar ZONNEBESCHERMINGsproducten en zongevoelige huid.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productonwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op een zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke ingrediënten, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.