ZONNEBESCHERMING EN PREVENTIE VAN HUIDKANKER:
ALLES WAT JE MOET WETEN

Article Read Duration 10 min leestijd

Blootstelling aan de zon is de voornaamste oorzaak van huidkanker, maar het kan ook worden voorkomen. Voeg ZONNEBESCHERMING toe aan je dagelijkse routine en gebruik een breed spectrum UV-A-/ UV-B-ZONNEBESCHERMING met zeer hoge beschermingsfactor. Huidkanker is hoofdzakelijk onder te verdelen in 3 categorieën: actinische keratose, basaalcelcarcinomen en melanomen. Door je hele leven lang ZONNEBESCHERMING te gebruiken, verklein je het risico op deze 3 vormen. Als je veel moedervlekken hebt, dan loop je een verhoogd risico op huidkanker aangezien 35% van de melanomen ontstaat uit bestaande moedervlekken. Gebruik de ABCDE-methode om jouw moedervlekken te controleren:


A: Asymmetrie Is de moedervlek asymmetrisch?
B: Boord Heeft de moedervlek een onregelmatige boord?
C: Colour (kleur). Vertoont de moedervlek verschillende kleuren?
D: Diameter. Is de moedervlek groter dan 6 mm?
E: Evolutie. Verandert de moedervlek?


Als je “ja” hebt geantwoord op één van de bovenstaande vragen, ga dan zo snel mogelijk langs bij een dermatoloog voor een professionele controle. 90% van de huidkankers is behandelbaar als ze vroegtijdig ontdekt worden. Daarom is screening zo belangrijk. Controleer vandaag nog je moedervlekken met SAVE YOUR SKIN.


De kritieke periode om huidkanker te voorkomen is tussen de 0-20 jaar. Net daarom is het zo belangrijk om de huid te beschermen tijdens de jeugd en puberteit en kinderen zonveilig gedrag aan te leren, waar ze de rest van hun leven nog profijt van zullen hebben:

• Zoek tussen 11 uur 's ochtends en 3 uur 's middags de schaduw op.
• Bescherm de huid door een hoed, zonnebril en beschermende kleding te dragen.
• Breng elke 2 uur een royale hoeveelheid UV-A-/ UV-B-ZONNEBESCHERMING aan met zeer hoge beschermingsfactor.

Beweringen die stellen dat ZONNEBESCHERMINGsproducten kanker veroorzaakt, zijn niet onderbouwd. De bewijzen dat ZONNEBESCHERMING niet alleen veilig is, maar ook het risico op kanker zoals melanomen vermindert, zijn overweldigend.

UV-STRALEN: DE BELANGRIJKSTE OORZAAK VAN HUIDKANKER

ZONNEBESCHERMINGsproducten kunnen huidkanker helpen te voorkomen.

Vandaag is het risico op huidkanker 1/1001. Langere vakanties, steeds zonnigere bestemmingen, buitenactiviteiten en kunstmatig zonnebaden verklaren het toegenomen aantal huidkankers. Dit komt omdat blootstelling aan de zon de belangrijkste oorzaak is van huidkanker. Een schokkende statistiek: Door amper 5 keer voordat je 20 jaar oud bent een zonnebrand met blaasvorming op te lopen, stijgt het risico op melanoom met 80%. Gelukkig kan je met de juiste bescherming verbranding voorkomen. Het is daarom belangrijk om dagelijks een UV-A-/UV-B-ZONNEBESCHERMING met breed spectrum te gebruiken ter preventie van huidkanker.

WAT IS
HUIDKANKER?

Huidkanker kan hoofdzakelijk onderverdeeld worden in 3 categorieën:

  • Actinische keratose of zonnekeratose: Deze vaak voorkomende letsels zijn geen huidkanker. Het zijn schilferende plekjes die ruw aanvoelen en zich vaak voordoen op het huidoppervlak. Ze verschijnen na langdurige en herhaaldelijke blootstelling aan de zon. Ze duiden erop dat de huid zichzelf niet meer kan beschermen tegen de zon en tegen uv-stralen. Sommige plekjes kunnen leiden tot de ontwikkeling van huidkanker. Actinische keratose kan worden voorkomen door gedurende je gehele leven ZONNEBESCHERMING te gebruiken.
  • Basaalcelcarcinoom: Het vertegenwoordigt 90% van de huidkankers en wordt voornamelijk veroorzaakt door frequente en herhaaldelijke blootstelling aan de zon bij volwassenen. Basaalcelcarcinomen groeien traag en kunnen behandeld worden als ze vroeg ontdekt worden. Basaalcelcarcinomen bevinden zich meestal op het gezicht en wanneer ze laat ontdekt worden kan dit leiden tot lelijke littekens. Het is daarom erg belangrijk dat je een dermatoloog consulteert wanneer de huid nieuwe knobbeltjes, bultjes of zweertjes vertoont. Het dagelijkse gebruik van een UV-A-/UV-B-ZONNEBESCHERMING met breed spectrum, en dan vooral op de blootgestelde zones zoals het gezicht, kan deze vorm van huidkanker helpen te voorkomen.
  • Melanoom: Een kwaadaardige vorm van huidkanker. Dit is de gevaarlijkste vorm van huidkanker, aangezien het leven van de patiënt gevaar loopt. Het wordt veroorzaakt door korte en intense periodes van blootstelling aan de zon, die ook zonnebrand kunnen veroorzaken. Bruine of zwarte vlekjes verschijnen op de gezonde huid. En in 35% van de gevallen gaat het om een reeds bestaand moedervlekje. Wanneer de diagnose tijdens de eerste ontwikkelingsfase gesteld wordt, dan is volledige genezing mogelijk met behulp van medische behandeling. Het is zeer belangrijk om een arts of dermatoloog te consulteren wanneer je een onrustwekkend letsel ontdekt.

Ontdek meer over de ABCDE-methode om huidkanker op te sporen.

WAT BEPAALT
MIJN RISICO OP HUIDKANKER?

Gebruik een ZONNEBESCHERMING met een hoge beschermingsfactor als je tot één van de volgende categorieën behoort:

Meerdere factoren beïnvloeden het risico op huidkanker. Als de volgende factoren op jou van toepassing zijn, wees dan bijzonder nauwgezet met het gebruik van ZONNEBESCHERMING om huidkanker te voorkomen:

  1. Je hebt een lichte huid (fototype I of II op de schaal van Fitzpatrick*) die niet snel bruin wordt en vaak verbrandt.
  2. Je hebt sproeten of moedervlekken die verschillen in uiterlijk (grootte, vorm, kleur).
  3. Je hebt als kind sterke zonnebrand opgelopen of je werd tijdens je jeugd en puberteit vaak blootgesteld aan fel zonlicht.
  4. Huidkanker komt voor in jouw familie.

MOEDERVLEKJES EN DE ZON:
EEN SLECHTE COMBINATIE

Bescherm moedervlekken met ZONNEBESCHERMING, ter preventie van huidkanker.

Tijdens de jeugd en de pubertijd wordt het aantal moedervlekken en hun grootte beïnvloed door de blootstelling aan de zon. Hoe meer moedervlekken, hoe groter het risico op huidkanker, aangezien 35% van de huidkankers zich ontwikkelt vanuit reeds bestaande moedervlekjes2 . Het is dan ook erg belangrijk om kinderen en tieners te beschermen tegen de zon en zo het ontstaan van nieuwe moedervlekken tot een minimum te beperken. Daarnaast beïnvloedt de intense blootstelling van bestaande moedervlekjes aan de zon de ontwikkeling van mogelijke kankerletsels.

De belangrijkste boodschap? Gebruik van ZONNEBESCHERMING kan huidkanker helpen voorkomen: Het dient elke 2 uur royaal te worden aangebracht en dan vooral bij kinderen en tieners , maar ook bij volwassenen. Als je veel moedervlekken hebt, dan dien je extra aandacht te besteden aan het gebruik van ZONNEBESCHERMING ter preventie van huidkanker.

IS MIJN MOEDERVLEK
KWAADAARDIG?

Hoe gebruik je de ABCDE-methode om moedervlekken te controleren?

Dermatologen hebben de ABCDE-methode ontwikkeld om te controleren of bepaalde moedervlekken kwaadaardig zijn. Als één van de volgende opties van toepassing is, ga dan zo snel mogelijk langs bij een dermatoloog voor een professionele controle.

A: Asymmetrie Is de moedervlek asymmetrisch?
B: Boord Heeft de moedervlek een onregelmatige boord?
C: Colour (kleur) Vertoont de moedervlek verschillende kleuren?
D: Diameter. Is de moedervlek groter dan 6 mm?
E: Evolutie. Verandert de moedervlek?

HUIDKANKER:
VROEGTIJDIGE OPSPORING IS VAN ESSENTIEEL BELANG

90% van de huidkankers is behandelbaar als ze vroegtijdig ontdekt worden. Daarom is screening zo belangrijk. Ga langs bij een dermatoloog als je een nieuwe moedervlek ontdekt, als een moedervlek er anders uitziet of als je nog nooit een volledige moedervlekscreening hebt laten uitvoeren. Denk eraan dat een vroegtijdige diagnose van huidkanker de kansen op een succesvolle behandeling vergroten. Gebruik SAVE YOUR SKIN om tussen de dermatologische bezoeken door een oogje in het zeil te houden op jouw moedervlekken en die van je dierbaren. En uiteraard, maak van ZONNEBESCHERMING een onbetwistbare dagelijkse bescherming van moedervlekken, ter preventie van huidkanker.

HET GEBRUIK VAN ZONNEBESCHERMING BIJ KINDEREN
KAN HUIDKANKER OP LATERE LEEFTIJD HELPEN VOORKOMEN

Dermatologen zijn het erover eens dat de belangrijkste periode ter preventie van huidkanker tussen de 0-20 jaar ligt. 86% van de melanomen is te wijten aan een overmatige blootstelling aan UV-A-/ UV-B-stralen en 80% van de huidschade veroorzaakt door de zon vindt plaats voor de leeftijd van 18 jaar. Daarom is zonveilig gedrag bij kinderen en tieners essentieel om hun gezondheid op latere leeftijd te vrijwaren. Het is dan ook belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd deze verstandige handelingen aangeleerd krijgen, zo leren ze hun huid helemaal zelf te beschermen. De basiselementen:

  • Zoek de schaduw op tussen 11 's ochtends en 3 uur 's middags, wanneer de zonnestralen het krachtigst zijn.
  • Draag beschermende kleding, zoals een hoed, een zonnebril, T-shirts met lange mouwen, enz.
  • Breng elke 2 uur een royale hoeveelheid UV-A-/ UV-B-ZONNEBESCHERMING met hoge beschermingsfactor aan, of telkens na het zwemmen, afdrogen of zweten.

WELKE ZONNEBESCHERMING MOET IK GEBRUIKEN
TER PREVENTIE VAN HUIDKANKER?

Bij La Roche Posay zetten we ons in om jou te helpen bij het voorkomen van huidkanker. Daarom voorzien we jou van onze meest geavanceerde ZONNEBESCHERMINGstechnologie: Anthelios.

Anthelios ZONNEBESCHERMING, in de strijd tegen huidkanker

Het Anthelios-assortiment wordt door 25.000 dermatologen wereldwijd aanbevolen en omvat ZONNEBESCHERMINGsproducten met een hoge beschermingsfactor en breed spectrum. Ze bevatten onze gepatenteerde XL-Protect-technologie, het resultaat van nauwgezet onderzoek en uitgebreide klinische documentatie.

Anthelios biedt optimale bescherming tegen UV-A-/ UV-B-stralen en is verkrijgbaar in verschillende texturen die geschikt zijn voor allerlei situaties. De formule is speciaal ontwikkeld om zelfs de meest gevoelige huidtypes te beschermen en aangenaam te laten aanvoelen en is verkrijgbaar als een getinte crème die snel de huid intrekt, een extreem lichte fluide, een gel-crème voor de vette huid, een hydraterende lichaamsmelk en een milde versie speciaal voor kinderen. Vervolledig je dagelijkse routine met ZONNEBESCHERMING en kijk regelmatig je moedervlekken na om zo het risico op kanker te verkleinen.

KAN ZONNEBESCHERMING
KANKER VEROORZAKEN?

Zijn ZONNEBESCHERMINGsproducten veilig?

De veiligheid van ZONNEBESCHERMING staat momenteel centraal in heel wat discussies online. Recente beweringen opperen zelfs dat ZONNEBESCHERMING kanker kan veroorzaken. Maar het beschikbare wetenschappelijke bewijs geeft aan dat deze beweringen volkomen ongegrond zijn.

Feit: Tot op heden zijn er geen aanwijzingen dat regelmatig gebruik van ZONNEBESCHERMING een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van mensen4. De veiligheid van ZONNEBESCHERMING wordt al vele jaren lang onderzocht in laboratoria en bij echte personen. De resultaten van deze testen leveren het overtuigende bewijs dat ZONNEBESCHERMINGsproducten zowel veilig als doeltreffend zijn.

Kan ZONNEBESCHERMING kanker veroorzaken?

Enkele wetenschappelijke studies weerlegden reeds de beweringen dat ZONNEBESCHERMING kanker kan veroorzaken. Uitgebreide evaluaties bij duizenden mensen hebben categorisch aangetoond dat het gebruik van ZONNEBESCHERMING de kans op melanomen niet vergroot.5,6

Feit: De zon veroorzaakt huidkanker. We weten met zekerheid dat de zon en UV-stralen huidkanker veroorzaken en dat ZONNEBESCHERMING helpt te beschermen tegen melanomen. In het geval van melanomen is 86% van de gevallen toe te schrijven aan overmatige blootstelling aan de zon. Het Journal of Clinical Oncology heeft een klinisch onderzoek uit 2011 gepubliceerd met meer dan 1600 personen, waarbij werd aangetoond dat het regelmatige gebruik van ZONNEBESCHERMING het voorkomen van melanomen met 50-73% vermindert.

Feit: Bescherm je huid dagelijks en kijk regelmatig je moedervlekken na om zo je risico op huidkanker te verkleinen.

Bekijk SAVE YOUR SKIN voor meer advies. De website omvat veel duidelijke, informatieve en interactieve tools die je tonen hoe je jouw huid en die van jouw familie kan controleren en zo verdachte letsels vroegtijdig kan opsporen.

 

1American Association for Cancer Research Press Release, May 29, 2014 http://www.aacr.org/Newsroom/Pages/News-Release-Detail.aspx?ItemID=553#.WKyFqxLhAvo

2The Syndicat National des Dermatologues-Vénérologues (National Union of Dermatologists-Venereologists).

3Parkin DM, Mesher D, Sasieni P. Cancers attributable to solar (ultraviolet) radiation exposure in the UK in 2010. Br J Cancer 2011; 105:S66-S69.

4Burnett, ME & Wang, SQ. Current sunscreen controversies: A critical review. Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine. 2010. 27, 58–67.

5Huncharek M, Kupelnick B. Use of topical sunscreens and the risk of malignant melanoma: a meta-analysis of 9067 patients from 11 case-control studies. Am J Public Health 2002; 92:1173-1177.

6Dennis LK, Beane Freeman LE, VanBeek MJ. Sunscreen use and the risk for melanoma: a quantitative review. Ann Intern Med 2003; 139:966-978.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

DE ZON KAN LEIDEN
TOT VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING.

WAAR TRUE-ANSWER

UV-A-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid, zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd zal blootstelling aan de zon ervoor zorgen dat de huid minder vol, veerkrachtig en elastisch is en rimpels vertoont. UV-B-stralen stimuleren ook een vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie, wat leidt tot donkere vlekjes en een vale teint. Over het algemeen worden deze veranderingen in de huid ook wel fotoveroudering genoemd.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

JE HOEFT GEEN ZONNEBESCHERMING TE DRAGEN
WANNEER HET BEWOLKT IS.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Zelfs op een grijze, regenachtige dag wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen die geleidelijk aan leiden tot de eerste tekenen van huidveroudering. Om je huid optimaal te beschermen, draag je best elke dag een ZONNEBESCHERMING en niet alleen wanneer het warm en zonnig is. 
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

HOE EERDER
HUIDKANKER WORDT ONTDEKT, HOE BETER.

WAAR TRUE-ANSWER

90% van de huidkankers is behandelbaar als ze vroegtijdig ontdekt worden. Dat is trouwens waarom een screening zo belangrijk is. Gebruik [SAVE YOUR SKIN LANDING PAGE] om tussen de dermatologische bezoeken door jouw moedervlekken en die van je dierbaren in de gaten te houden. En uiteraard, maak van ZONNEBESCHERMING een verplicht dagelijks verzorgingsproduct om deze moedervlekken mee te beschermen en huidkanker te voorkomen.
Ontdek meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een baanbrekende rol op het gebied van ZONNEBESCHERMINGsproducten. De zeer hoge bescherming met breed spectrum is het resultaat van meer dan 25 jaar vooruitstrevend klinisch onderzoek naar ZONNEBESCHERMINGproducten en zongevoelige huid.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = optimale tolerantie
Als we een allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en toxicologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: met reactieve of allergische neigingen, met neiging tot acné, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen uitsluitend voor de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.