ZWANGERSCHAP, PIGMENTATIE EN ZONNEBESCHERMING:
ALLES WAT JE MOET WETEN

Article Read Duration 10 min leestijd

Een zwangerschap veroorzaakt hormonale veranderingen die de productie van pigment in de huid stimuleren, waardoor zwangere vrouwen risico lopen op “zwangerschapsmasker“: bruine vlekken op het voorhoofd, de wangen en de bovenlip. Zelfs de dagelijkse blootstelling aan de zon kan deze pigmentatieproblemen veroorzaken. De gouden regel is dus: bescherm je huid elke dag, ook als je niet op vakantie bent. Marie maakte het echt mee en vertelt, bij wijze van voorbeeld, over haar zwangerschapsmasker en hoe ze het heeft voorkomen tijdens haar tweede zwangerschap. Uiteraard zijn pigmentatieproblemen zoals donkere vlekken, melasma en hyperpigmentatie na ontsteking niet beperkt tot de periode van zwangerschap. Ze worden ook gelinkt aan blootstelling aan de zon en veroudering in het algemeen. Om zwangerschapsmasker en andere huidpigmentatieproblemen te voorkomen:



• Bescherm je gezicht met een hoed en zonnebril

• Bescherm je huid met een SPF50 breedspectrum (UV-A/UV-B) ZONNEBESCHERMING dat geschikt is voor gebruik tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld uit het ANTHELIOS-gamma. Vermijd ZONNEBESCHERMINGsproducten die oxybenzone bevatten aangezien er controverse bestaat over dit ingrediënt bij zwangerschap.

• Breng ZONNEBESCHERMING ongeveer om de twee uur opnieuw aan.

• Gebruik thuis 's morgens en 's avonds een product dat zwangerschapsmasker helpt te bestrijden zoals PIGMENTCLAR Serum om pigmentvlekken te voorkomen en te corrigeren.

• Je dermatoloog kan ook verschillende technieken aanraden om donkere vlekken te corrigeren (microdermabrasie, chemische peeling, IPL, laser, enz.).

ZWANGER?
JE MOET WETEN WAT HET ZWANGERSCHAPSMASKER INHOUDT!

Leer hoe je zwangerschapsmasker voorkomt en behandelt.

Als je een kind verwacht of hoopt in de nabije toekomst zwanger te worden, scroll dan verder om te weten te komen hoe je je huid beschermt tegen donkere pigmentvlekken!
Een zwangerschap zorgt ervoor dat het vrouwelijke lichaam aanzienlijk meer vrouwelijke hormonen (oestrogeen) produceert, wat de melanineproductie stimuleert. Dit betekent dat, vooral tijdens de eerste maanden van de zwangerschap, vrouwen vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van hyperpigmentatie in het gezicht. Dit is gekend als zwangerschapsmasker, melasma of chloasma. In principe verdwijnen de vlekken zes maanden na de bevalling. Maar het risico op herval tijdens een volgende zwangerschap is hoog.

Hoe ziet een zwangerschapsmasker eruit?

Zwangerschapsmasker treft heel wat vrouwen vanaf de vierde maand van de zwangerschap. De hyperpigmentantie wordt zichtbaar in de vorm van verkleurde, donkere vlekken voornamelijk op voorhoofd, wangen en bovenlip. Deze pigmentvlekken gaan van licht- tot donkerbruin.

Wat veroorzaakt het ontstaan van zwangerschapsmasker?

Blootstelling aan de zon verhoogt het risico op ontstaan van zwangerschapsmasker aanzienlijk. En we hebben het dan niet alleen over zonnebaden tijdens je vakantie: zelfs de hoeveelheid blootstelling op een aangename, heldere dag kan een overproductie aan melanine veroorzaken, wat zorgt voor risico op het veroorzaken van zwangerschapsmasker of melasma. Lees verder om te weten te komen op welke plaatsen het risico op ongewenste blootstelling aan de zon het grootst is.

Denk je dat je je huid niet blootstelt aan de zon? Ben je daar zeker van?

We zeiden het al en we herhalen het nog eens. Blootstelling aan UV vermijden is iets waar je echt over moet nadenken in je dagelijks leven: Dit beperkt zich niet tot het strand en je moet zelfs niet buiten komen om blootgesteld te worden aan UV! Let vooral goed op in de volgende situaties:

  • op je werk: als je werkt in de nabijheid van een raam bestaat de kans dat je dagelijks wordt blootgesteld aan UV-stralen. Dit komt doordat UV-A-stralen door glas heen kunnen dringen. Aangezien UV-A-stralen zwangerschapsmasker kunnen veroorzaken, en je brengt misschien vele uren per dag door aan je bureau, dan is dit een zeer belangrijk moment om ZONNEBESCHERMING aan te brengen en preventieve maatregelen te nemen (zie volgend hoofdstuk).
  • In de auto: de meeste autovoorruiten filteren zowel UV-A- als UV-B-stralen, maar de zijramen laten meestal wel UV-A-stralen door. Aangezien deze UV-stralen zwangerschapsmasker kunnen veroorzaken (om nog te zwijgen van veroudering en mogelijk huidkanker), is het belangrijk om je huid te beschermen in de wagen.
  • In een vliegtuig: Volgens statistieken van het US Environmental Protection Agency , stijgt de UV-straling met zo'n 2% voor elke 300 m dat je in hoogte stijgt. De vliegtuigramen beschermen de reizigers tegen UV-B-stralen, maar ze houden de UV-A-stralen niet volledig tegen. Nogmaals: dit is een “onverwachte” situatie waar de zon de bovenhand kan nemen en je risico loopt op zwangerschapsmasker en andere pigmentatieproblemen. Lees verder om te weten te komen hoe je je huid moet beschermen.

Melasma: voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is veel eenvoudiger en beter dan het behandelen van zwangerschapsmasker en pigmentatieproblemen!
Dit betekent niet dat je je elke dag moet opsluiten. Het volgen van deze eenvoudige regels helpt je je risico op het ontwikkelen van zwangerschapsmasker te beperken:

  • Draag een hoed en zonnebril om je gezicht te beschermen tegen blootstelling aan de zon.
  • Bescherm je huid met een volledig beschermende, breedspectrum ZONNEBESCHERMING met ten minste SPF30, bij voorkeur SPF50, en dat geschikt is voor gebruik tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld een product uit het ANTHELIOS-gamma.
  • Breng ZONNEBESCHERMING ongeveer om de twee uur opnieuw aan.
  • Laat je niet verrassen: zelfs op een bewolkte dag kun je worden blootgesteld aan schadelijke UV-stralen, of wanneer je binnen bent, want UV kan door glas heen dringen!
  • Gebruik thuis, 's morgens en 's avonds, PIGMENTCLAR Serum om zwangerschapsmasker te voorkomen en om pigmentvlekken te corrigeren.

WELKE ZONNEBESCHERMING GEBRUIK IK
TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Niet iedereen is het eens over oxybenzone

Er zijn zoveel dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je zwanger bent. In deze periode vraagt een vrouw zich vaak af wat ze wel en niet zou moeten doen.
Een van deze vragen die je jezelf zou moeten stellen: Welke ZONNEBESCHERMING moet ik gebruiken wanneer ik zwanger ben? Zijn er ZONNEBESCHERMINGsproducten die ik moet vermijden? Hier zijn een aantal puntjes die je helpen bij je keuze:

  • Heel wat ZONNEBESCHERMINGsproducten weren UV-stralen af door middel van een ingrediënt dat oxybenzone bevat. Bepaalde onderzoeken riepen twijfel op over de tolerantie van deze chemische stof, die in de huid dringt en wordt opgenomen door het bloed. Let op: Sommige gezichts- en lichaamslotions met SPF-bescherming bevatten ook oxybenzone. Als je voorzichtig wilt zijn tot hier meer duidelijkheid over is, vermijd dan deze producten door de lijst met ingrediënten na te kijken.
  • Kies een fotostabiele en breedspectrum zonnefilter die beschermt tegen UV-A, UV-B en lange UV-A die veilig is voor zwangere vrouwen, zoals het XL-Protect system dat in het ANTHELIOS-gamma van La Roche-Posay zit.
  • Het merk La Roche-Posay, expert in gevoelige huid en ZONNEBESCHERMING, heeft ANTHELIOS Pigmentatie SPF50+ gecreëerd: Deze breedspectrum getinte bescherming beschermt gevoelige huid tegen het risico van hyperpigmentatie door UV-stralen of zichtbaar licht zoals zwangerschapsmasker en ouderdomsvlekken. ANTHELIOS Pigmentation SPF50+  is verrijkt met teintegaliserende Procerad en een verzachtend en antioxidant Thermaal Bronwater om de effecten van blootstelling aan de zon verder te verzachten.

Klik HIER voor meer informatie over UV-A- en UV-B-bescherming.

HOE EEN VROUW ZWANGERSCHAPSMASKER HEEFT ERVAREN
EN HOE ZE HET KON VOORKOMEN BIJ DE TWEEDE ZWANGERSCHAP

’Ik liet me geen tweede keer vangen door de zon tijdens mijn tweede zwangerschap’

Marie's gezicht werd tijdens haar eerste zwangerschap bedekt met bruine vlekken – haar huid was getroffen door zwangerschapsmasker. Maar tijdens haar tweede zwangerschap heeft Marie ervoor gezorgd dat ze het risico op deze zichtbare, mogelijks storende aandoening verminderde door zich te beschermen tegen de zon. Dit is haar verhaal.

“Aangezien ik blond haar en lichte ogen heb, had ik nooit verwacht dat ik zwangerschapsmasker zou krijgen. Maar ik had het helemaal mis. Dat besefte ik toen ik op reis was in Bretagne, tijdens de vierde maand van mijn zwangerschap.”

Mijn symptomen van zwangerschapsmasker

“Op een morgen werd ik wakker en ontdekte ik een bruine lijn boven mijn lip. Het leek wel een koffievlek. Uiteindelijk kreeg ik last van een ernstig zwangerschapsmasker op mijn gezicht! Het duurde de volledige zwangerschap en enkele maanden na de geboorte van mijn baby. Vorig jaar werd ik zwanger van mijn tweede kind. Tijdens mijn eerste zwangerschap bracht ik wel wat ZONNEBESCHERMING aan, maar toch kreeg ik nog zwangerschapsmasker. Tijdens mijn tweede zwangerschap wilde ik dus te weten komen welke ZONNEBESCHERMING me het best zou helpen en wilde ik alle mogelijke voorzorgen nemen!”

Mijn oplossing voor zwangerschapsmasker

“Ik raadpleegde een dermatoloog. Ze legde uit dat zwangerschapsmasker gelinkt is aan hormonen en dat ik vooral tijdens de eerste maanden van mijn zwangerschap erg voorzichtig moest zijn. Ze raadde me ten stelligste aan blootstelling aan de zon te vermijden en dat ik een hoed zou dragen, een ZONNEBESCHERMINGsproduct met SPF50 en een zonnebril – kortom, dat ik me zo goed mogelijk zou beschermen.
Ik volgde haar advies en het zwangerschapsmasker kwam niet terug.” Op zoek naar een ZONNEBESCHERMINGsproduct met SPF50 om je huid te beschermen tegen zwangerschapsmasker? Probeer je zwanger te geraken en wil je weten hoe je je kinderen beschermt tegen de zon? Klik HIER

Uiteraard zijn huidpigmentatieproblemen niet beperkt tot de periode van zwangerschap. Naarmate we ouder worden, kunnen heel wat andere pigmentatieproblemen zichtbaar worden op de huid, zoals donkere vlekken, melasma (je moet niet zwanger zijn om het te krijgen!) en hyperpigmentatie na ontsteking.

WAT VEROORZAAKT BRUINE PIGMENTATIE
EN DONKERE VLEKKEN?

Verschillende pigmentatieproblemen hebben verschillende oorzaken

Vanaf de leeftijd van 30 jaar ontwikkelen een aantal mensen (voornamelijk vrouwen) bruine verkleuringen op de huid. Verschillende pigmentatieproblemen hebben elk hun eigen specifieke oorzaken:

  • Lentigo– ook wel ouderdomsvlekken of donkere vlekken als het voornamelijk veroorzaakt wordt door huidveroudering. Gekend als zonnelentigo indien veroorzaakt door regelmatige en aanzienlijke blootstelling aan de zon. Ze zien eruit als vlakke, bruine vlekken met een onregelmatige of ietwat ronde vorm.
  • Melasma– meestal te wijten aan een verstoord hormonaal evenwicht. Dit kan voorkomen bij het nemen van bepaalde medicatie (zoals behandelingen tegen epilepsie) of kan veroorzaakt worden door blootstelling aan de zon tijdens een zwangerschap wanneer niet voldoende ZONNEBESCHERMING werd aangebracht. Ook gekend als zwangerschapsmasker. Deze vorm van huidverkleuring bestaat uit onregelmatige, grote (licht)bruine vlekken, vaak op het voorhoofd, de wangen of de bovenlip. Klik HIER om terug te keren naar het hoofdstuk over zwangerschapsmasker.
  • Hyperpigmentatie na ontsteking– komt voor na een ontsteking van de huid zoals acne, bijvoorbeeld. Deze vlekken worden veroorzaakt door een teveel aan melanine dat wordt geproduceerd door pigmentproducerende cellen die we melanocyten noemen en die worden gestimuleerd door de chemische boodschappers die bij de ontsteking betrokken waren. Hyperpigmentatie na ontsteking is een bruine vlek die verschijnt op de plaats waar zich een huidletsel bevond, bijvoorbeeld na het genezen van een puistje of een wond.

Maak je je zorgen over hyperpigmentatie na ontsteking ten gevolge van acne? Klik HIER voor meer info

Als je hyperpigmentatie na ontsteking wilt voorkomen bij een nieuw litteken, klik HIER voor alle details.

De zon, huidveroudering en genen zijn de belangrijkste factoren die huidpigmentatie beïnvloeden. Vanaf de leeftijd van 30 jaar kunnen ze de productie en verspreiding van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de huidskleur, verstoren. Dit betekent dat melanine ongelijk wordt verspreid in de huid en zich opstapelt aan het oppervlak. Het resultaat? Pigmentatieproblemen zoals donkere vlekken, melasma of hyperpigmentatie na ontsteking verschijnen op de huid.

HOE VOORKOM IK EN VERZORG IK
DONKERE PIGMENTATIE EN VLEKKEN

Volg deze stappen voor een stralende teint

Donkere pigmentvlekken zijn helemaal niet schadelijk, maar ze kunnen u wel stress bezorgen.
Om ze te voorkomen en te corrigeren is het van belang een goede dagelijkse huidverzorgingsroutine aan te houden. Dit is vooral belangrijk tijdens de zwangerschap, wanneer hormonale veranderingen leiden tot een verhoogde melanineproductie. Hier volgen enkele tips voor een blijvende stralende en egale teint:

  • Bescherm je huid tegen de zon. Zo eenvoudig is het: bescherming tegen de zon helpt om melasma en andere pigmentatieproblemen te voorkomen, en eens ze er zijn om ze te vervagen. Klik HIER om terug te keren naar de tips over ZONNEBESCHERMING.
  • Laat je niet verrassen: je kunt zelfs binnen op kantoor of in de auto worden blootgesteld aan de zon!
  • Zwangerschapsmasker verdwijnt meestal spontaan binnen de 6 maanden na de geboorte, terwijl donkere vlekken hardnekkiger kunnen zijn en een doeltreffende behandeling nodig is om ze te doen vervagen. Breng elke ochtend en avond een product tegen donkere vlekken aan, zoals PIGMENTCLAR Serum  op je gezicht en je hals.
  • Je dermatoloog kan verschillende technieken aanraden om donkere vlekken te corrigeren:
    • Microdermabrasie: Je dermatoloog gebruikt microkristallen om de bovenlaag van je huid te “zandstralen”. Dit kan helpen bij het verwijderen van opgehoopte pigmentafzetting om zo de huid lichter te maken. Van deze techniek heb je haast geen last, maar verwacht je aan lichte roodheid tot 24 uur na de behandeling.
    • Chemische peeling: Je arts brengt een zachte peelingoplossing aan, zoals een alfahydroxyzuur (AHA), voor minder ernstige pigmentatieproblemen, of een sterkere oplossing, zoals trichloorazijnzuur (TCA) voor hardnekkigere vlekken. Je hebt geen last van een AHA-peeling, maar bij een TCA-peeling ga je waarschijnlijk tot een week na de behandeling last hebben van roodheid en afschilferen.
    • Intense Pulsed Light (IPL): Je zorgverlener brengt een geconcentreerde hoeveelheid licht op een bepaalde golflengte aan die wordt opgenomen door donker pigment in de huid. Hierdoor wordt het pigment vernietigd wat zorgt voor een lichter effect. Wat roodheid na een IPL-behandeling is mogelijk. Eventueel kunnen de gepigmenteerde zones er enkele dagen donkerder uitzien voordat ze afschilferen.

Dit is nog maar het topje van de ijsberg, want in een dermatologenpraktijk zijn er heel wat andere procedures voor pigmentatieproblemen, zoals Fraxellaser, cryotherapie en topische behandelingen zoals hydrochinon. Wat ze allemaal gemeen hebben is de hoge kost, dus zorg er zeker voor dat je de tips om te voorkomen volgt die je terugvindt in dit artikel om in de eerste plaats de vorming van pigmentatie te voorkomen!

Klik HIER  voor gedetailleerde informatie over UV-A- en UV-B-bescherming.

Wil je weten hoe je je kinderen beschermt tegen de zon? Klik HIER

WAAR

OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

DE ZON KAN LEIDEN

TOT VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING.

WAAR WRONG-ANSWER

UV-A-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid, zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd zal blootstelling aan de zon ervoor zorgen dat de huid minder vol, veerkrachtig en elastisch is en rimpels vertoont. UV-B-stralen stimuleren ook een vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie, wat leidt tot donkere vlekjes en een vale teint. Wereldwijd worden deze veranderingen in de huid ook wel fotoveroudering genoemd.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

HOE EERDER

HUIDKANKER WORDT ONTDEKT, HOE BETER.

WAAR TRUE-ANSWER

90% van de huidkankers is behandelbaar als ze vroegtijdig ontdekt worden. Dat is trouwens waarom een screeningsonderzoek zo belangrijk is. Gebruik [SAVE YOUR SKIN LANDING PAGE] om tussen de dermatologische bezoeken door je moedervlekken en die van je dierbaren in de gaten te houden. En uiteraard, maak van ZONNEBESCHERMING een onbetwistbaar dagelijks verzorgingsproduct om deze moedervlekken mee te beschermen en huidkanker te voorkomen.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

JE HOEFT GEEN ZONNEBESCHERMING TE GEBRUIKEN

WANNEER HET BEWOLKT IS.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Zelfs op een grijze, regenachtige dag wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen die geleidelijk aan leiden tot de eerste tekenen van huidveroudering. Om je huid optimaal te beschermen, breng je best elke dag een ZONNEBESCHERMING aan en niet alleen wanneer het warm en zonnig is. 
Ontdek meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een baanbrekende rol op het gebied van ZONNEBESCHERMINGsproducten. De zeer hoge beschermingsfactor met breed spectrum is het resultaat van meer dan 25 jaar doeltreffend klinisch onderzoek naar ZONNEBESCHERMINGsproducten en zongevoelige huid.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN IS
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens het productieproces, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de gevoeligste huid: reactieve, tot allergie neigende, tot acne neigende, tot atopie neigende, door behandelingen tegen kanker beschadigde of verzwakte huid.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen uitsluitend voor de veiligste verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.