LITTEKENS VERZORGEN:
WAAROM MOET JE LITTEKENS
TEGEN DE ZON BESCHERMEN

Huidtrauma en ontstekingen (bijvoorbeeld door een ingreep of ernstige acne) kunnen post-inflammatoire hyperpigmentatie veroorzaken. Littekens krijgen hierdoor een donkerbruine kleur. Blootstelling aan UV-licht kan dat zelfs verergeren. Die verkleuring kan jaren aanhouden. Het is dus belangrijk om vooral tijdens het eerste jaar na het ontstaan van het litteken een breedspectrum ZONNEBESCHERMINGe gebruiken met een hoge SPF.

WAAROM ZIJN LITTEKENS
ZO GEVOELIG VOOR DE ZON?

Moet ik voorzorgsmaatregelen nemen?

Nieuwe littekens (nog roze en aan het genezen) zijn zeer gevoelig voor UV-stralen en kunnen gemakkelijk verbranden. Dat komt omdat het weefsel zichzelf nog steeds actief aan het herstellen en genezen is. In deze fase komen meerdere onstekingsmediatoren (chemische boodschappers) vrij in de huid. Die mediatoren kunnen de activiteit van pigmentproducerende cellen, de zogenaamde melanocyten, stimuleren. Blootstelling aan de zon of UV-stralen kan leiden tot post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH).

WAT IS POST-INFLAMMATOIRE
HYPERPIGMENTATIE?

Ontsteking of trauma kan leiden tot een verhoogde productie van pigment  in de huid.

  • Enkele oorzaken van huidontsteking: acne, eczeem of allergische reacties.
  • Enkele oorzaken van huidtrauma: chirurgie, laserbehandelingen, chemische peeling of microdermabrasie.

Die verkleuring kan maanden of zelfs jaren aanhouden. Bescherming vanaf het begin is dus erg belangrijk.

Een belangrijke kanttekening is dat mensen met een donkere huid meer vatbaar zijn voor verkleuring door post-inflammatoire hyperpigmenatie.

HOE KAN IK
MIJN LITTEKEN BESCHERMEN?

Tijdens het eerste jaar van je litteken is speciale zorg zeker nodig. Voordat je de deur uitgaat, dien je je litteken te beschermen met een product met een breed spectrum en een hoge beschermingsfactor (SPF50+ is ideaal). Het is nooit een goed idee om je huid te bruinen om je litteken te verbergen. Dit zou het waarschijnlijk nog zichtbaarder maken.

Sommige crèmes zijn extra handig omdat ze actieve, verzorgende bestanddelen combineren met zeer hoge beschermingsfactoren tegen de zon. Vraag kalmerende crèmes met SPF aan je apotheker om je litteken goed te verzorgen en tegen de zon te beschermen.

Vergeet niet dat alle vormen van huidletsel kunnen leiden tot overmatige pigmentatie bij blootstelling aan de zon. Bescherming is cruciaal, ongeacht de beschadiging.

Het spreekt voor zich dat blootstelling aan de zon, zonder gepaste bescherming, een risico op huidkanker inhoudt.

La Roche-Posay, aanbevolen door dermatologen, ontwikkelde het ANTHELIOS-assortiment voor gevoelige huid. ANTHELIOS biedt SPF50+ breedspectrum UVA/UVB-bescherming. Het is verkrijgbaar in drie verschillende texturen, aangepast aan je huidtype:


ANTHELIOS Ultra Comfort Cream SPF50+ voor droge huid.
ANTHELIOS XL Ultra Light Fluid SPF50+ voor normale en gemengde huid.
ANTHELIOS XL Anti Shine SPF50+ voor vette of onzuivere huid.

WAT GEBEURT ER ALS MIJN LITTEKEN
BRUIN OF ZWART IS?

Je hebt waarschijnlijk een hypergepigmenteerd litteken als het bruin of zwart is geworden. In sommige gevallen kan er ook een donkere kring ontstaan. Dat wordt meestal veroorzaakt door blootstelling aan de zon bij nieuwe en herstellende littekens. Die donkere kleur kan jaren aanhouden. Sommige mensen doen dan ook een beroep op een dermatoloog voor een dermatologische behandeling (laser, depigmenterende middelen of nieuwe chirurgische ingreep). Het duurt even voordat die behandelingen hun effect hebben. Ze zijn bovendien niet goedkoop. De oude zegswijze "voorkomen is beter dan genezen" is dus zeker relevant.

 

Klik HIER om meer te weten over de verschillende soorten littekens.

WAAR

OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

JE HUID WORDT DROGER
ALS JE ZIEK BENT.

WAAR TRUE-ANSWER

Verkoudheid en griep onttrekken vocht aan onze huid, waardoor deze droog en dof aanvoelt. De ziektes, de medicijnen die we nemen en het feit dat velen van ons in bed moeten blijven, leiden tot een tekort aan vocht in de huid.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

EEN EERSTEGRAADS BRANDWONDE
IS NET ZOALS ZONNEBRAND.

WAAR TRUE-ANSWER

Een eerstegraads brandwonde is net zoals zonnebrand. Ze tast alleen de buitenste huidlaag aan en veroorzaakt een rode en pijnlijke verkleuring van de aangetaste zone. Oppervlakkige brandwonden aan de huid jeuken ook vaak door het vrijkomen van histamine.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

CHEILITIS IS DE WETENSCHAPPELIJKE
BENAMING VOOR GEBARSTEN LIPPEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Cheilitis is een ander woord voor gebarsten lippen. De lippen worden droog en schilferig. Er kunnen pijnlijke verticale barstjes ontstaan. De huid rond de lippen raakt soms ook geïrriteerd. Die droogte veroorzaakt een onaangenaam branderig gevoel.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

HET LIKKEN AAN GEBARSTEN
LIPPEN IS EEN GOED IDEE.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Mensen met droge en gebarsten lippen likken er vaak aan. Ze plukken of bijten de schilferige huid eraf. Het is inderdaad verleidelijk maar eigenlijk maak je de situatie alleen maar erger. Je verwijdert namelijk de natuurlijke beschermlaag van de huid en start als het ware een vicieuze cirkel.
Ontdek meer
did you know

Wist
je dit?

Bij ruim 9.739 personen/bijna 10.000 personen is aangetoond dat CICAPLAST BALSEM B5 doeltreffend is bij 21 verschillende huidaandoeningen.

Bron: Moyal D, Seite S. An international observational study on the management of epidermal wound healing. EADV 2016-poster.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een baanbrekende rol op het gebied van ZONNEBESCHERMINGsproducten. De zeer hoge breedspectrum bescherming is het resultaat van bijna 30 jaar geavanceerd klinisch onderzoek naar ZONNEBESCHERMINGsproducten en gevoelige huid.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% PRODUCTEN
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Nul allergische reacties
Als we een enkel geval ontdekken, gaan we terug naar het labo voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactieve of allergische neigingen, gevoelig voor acne, atopische neigingen, beschadigd of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.