WAT IS CHEILITIS?
VAN OORZAAK TOT OPLOSSING:
HOE VOORKOM JE GEBARSTEN LIPPEN

Article Read Duration 5 min leestijd

Cheilitis verwijst naar barstjes aan de lippen en kan worden veroorzaakt door verschillende externe factoren, zoals koud weer, zon of allergenen in lippenstift. De lippen worden droog, pijnlijk en gebarsten. Je kunt cheilitis helpen voorkomen met beschermende lipproducten. Gebruik een voedende, verzachtende / beschermende lipverzorging zoals CICAPLAST Baume B5 Lips voor lippen met kleine barstjes. Vermijd de drang om aan de lippen te likken of te peuteren.
Cheilitis angularis is een huidprobleem waarbij een pijnlijke plek ontstaat in de mondhoek. Het wordt vaak veroorzaakt door een schimmel en kan worden behandeld met een antischimmelcrème.
Een ander huidprobleem is exfoliatieve cheilitis, waarbij dikke bruine schilfers op de lippen verschijnen. Om exfoliatieve cheilitis te verzorgen moet je:
• Vermijden te likken, plukken en bijten aan de lippen
• Regelmatig een rijke, neutrale lippenbalsem aanbrengen, zoals NUTRITIC Lips
• Gezond en gevarieerd eten
• Voor een goede mondhygiëne zorgen
• Een dermatoloog raadplegen als de symptomen niet verbeteren

CHEILITIS = GEBARSTEN LIPPEN

Droge en gebarsten lippen zijn een veel voorkomende klacht

Cheilitis is een ander woord voor gebarsten lippen. De lippen worden droog en schilferig. Er kunnen pijnlijke verticale barstjes ontstaan. De huid rond de lippen raakt soms ook geïrriteerd. Die droogte veroorzaakt een onaangenaam branderig gevoel. De aandoening ontstaat wanneer de lippen gevoelig zijn voor externe omstandigheden zoals kou en zon. Bij gevoelige personen is het soms een reactie op een allergeen in een lippenstift of ander product.

Hoe kan ik cheilitis tegengaan: Zorg dat er geen barstjes in komen!

Bescherming en preventie zijn de belangrijkste factoren om gebarsten lippen tegen te gaan.

Dermatologen raden aan om een neutraal en rijk beschermingsproduct voor de lippen te gebruiken, zodra het weer koud wordt. In de bergen of in de zomerzon gebruik je een beschermingsproduct voor de lippen dat zonnefilters bevat, zoals ANTHELIOS XL Lip Stick SPF 50+.

Gebruik crèmes die het huidbarrièreherstel bevorderen zoals CICAPLAST Baume B5 Lips wanneer de lippen kwetsbaar en schraal zijn.

Denk je dat bepaalde ingrediënten in cosmetica bij jou geleid hebben tot contactdermatitis (rode, jeukende, schilferende en blaarvorming veroorzakende uitslag)? Probeer dan het ingrediënt te identificeren en gebruik deze niet meer. Overweeg een dermatoloog of allergoloog te raadplegen om een patchtest uit te voeren.

 

Lik of pluk niet aan je lippen!

Mensen met droge en gebarsten lippen likken er vaak aan. Ze plukken of bijten de schilferige huid eraf. Het is inderdaad verleidelijk maar eigenlijk maak je de situatie alleen maar erger. Je verwijdert namelijk de natuurlijke beschermlaag van de huid en start als het ware een vicieuze cirkel. Breng je hypoallergene lipverzorging aan wanneer je de drang voelt om te likken of te peuteren. Je lippen zullen je er dankbaar voor zijn!

CHEILITIS ANGULARIS
OORZAKEN EN OPLOSSINGEN

Cheilitis angularis is een specifieke lipaandoening die alleen de mondhoeken aantast. Je dient naar je arts te gaan voor een diagnose als je last hebt van een pijnlijke, jeukende, gebarsten of beblaarde huid. De meest voorkomende oorzaak van cheilitis angularis is een schimmelinfectie. Meestal wordt dit veroorzaakt door speeksel dat zich ophoopt waar de boven- en onderlip elkaar raken. Hierdoor ontstaat er een warme, vochtige omgeving, perfect voor schimmel (meestal Candida) om te groeien en een infectie te veroorzaken. Dit is een erg vervelend kwaaltje, maar gelukkig is het gemakkelijk te genezen als je weet hoe (lees verder!).

Hoe kom ik van cheilitis angularis af?

Je arts zal een barrièrecrème voorschrijven, vaak in combinatie met een antischimmel- of antibacteriële crème. Huismiddeltjes of behandelingen voor cheilitis angularis, zoals het aanbrengen van kokosolie, zullen waarschijnlijk niet veel helpen om de aandoening te genezen. Het goede nieuws? Je lippen hebben een geweldige bloedtoevoer. Als je de juiste crème aanbrengt, kunnen ze heel snel genezen (zelfs 's nachts!).

Cheilitis angularis vs. koortslip

Deze twee aandoeningen lijken op elkaar maar cheilitis angularis begint met een droge of gebarsten huid bij de mondhoek en wordt meestal veroorzaakt door een schimmel of bacterie. Een koortslip daarentegen wordt veroorzaakt door het Herpes simplex-virus. Ze kunnen overal op de lippen verschijnen. Een koortslip is cyclisch en wordt vaak voorafgegaan door een branderig en jeukend gevoel, terwijl er bij cheilitis angularis geen waarschuwingssignalen zijn totdat de zweer verschijnt. Het andere grote verschil? Een koortslip is besmettelijk, terwijl cheilitis angularis niet besmettelijk is.

WAT IS EXFOLIATIEVE
CHEILITIS?

Tips om exfoliatieve cheilitis te verzorgen

Exfoliatieve cheilitis is vrij zeldzaam, maar ernstiger en ziet er vreselijker uit (maar is niet gevaarlijk) zoals kloofjes en afschilfering van de lippen. Ontsteking veroorzaakt een dikke bruine schilfering die veel leed kan veroorzaken. De oorzaak is nog niet helemaal duidelijk, maar sommige gevallen worden in verband gebracht met overmatig likken van de lippen, slechte mondhygiëne, voedingstekorten en (verrassend genoeg) psychische stoornissen zoals depressie. Het is niet omdat je lippen vervellen dat je depressief bent: Er zijn vele oorzaken en het belangrijkste is te weten hoe je deze kunt verhelpen (lees verder).

Tips over exfoliatieve cheilitis

Het kan zijn dat je exfoliatieve cheilitis hebt als je dikke bruine schilfers op je lippen hebt. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om dit huidprobleem te verhelpen:

  1. Vermijd likken, plukken of het aanraken van je lippen. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, dat weten we, maar overmatig likken van de lippen wordt gezien als een belangrijke oorzaak van exfoliatieve cheilitis.
  2. Breng regelmatig dermatologisch geteste lippenbalsems aan die goed worden verdragen/getest zijn op kwetsbare lippen, zoals NUTRITIC Lips.
  3. Eet gezond met veel vers fruit en groenten en omega 3 vetzuren om het herstel van de huidbarrière te bevorderen de huid te verzachten. Vermijd te zoute voeding die nog meer irritatie kan veroorzaken.
  4. Zorg voor een goede mondhygiëne: poets en flos tweemaal per dag en overweeg het gebruik van een mondspoelmiddel.
  5. Lukt het niet? Raadpleeg een dermatoloog. Hij/zij beschikt over verschillende remedies om exfoliatieve cheilitis aan te pakken, zoals topische steroïden, het geneesmiddel tacrolimus, antibiotica of antischimmelmiddelen.

Klik HIER voor meer informatie over huidverzorgingen voor gevoelige lippen (en de rest van je gezicht!)

Meer informatie over make-up voor gevoelige lippen vind je HIER.

WAAR

OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

EEN EERSTEGRAADS BRANDWOND
IS NET ZOALS ZONNEBRAND.

WAAR TRUE-ANSWER

Een eerstegraads brandwonde is net zoals zonnebrand. Ze tast alleen de buitenste huidlaag aan en veroorzaakt een rode, pijnlijke verkleuring van de aangetaste zone. Door het vrijkomen van histamine veroorzaken oppervlakkige brandwonden vaak een jeukerig gevoel.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

JE HUID WORDT DROGER
ALS JE ZIEK BENT.

WAAR TRUE-ANSWER

Verkoudheid en griep onttrekken vocht aan de huid, waardoor die droog en dof aanvoelt. De ziekte zelf, de medicijnen die we nemen en het feit dat we in bed moeten blijven, leiden tot een tekort aan vocht in de huid.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

LIKKEN AAN GEBARSTEN
LIPPEN IS EEN GOED IDEE.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Mensen met droge en gebarsten lippen likken er vaak aan. Ze plukken of bijten de schilferige huid eraf. Het is inderdaad verleidelijk maar eigenlijk maak je de situatie alleen maar erger. Je verwijdert namelijk de natuurlijke beschermlaag van de huid en start als het ware een vicieuze cirkel.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

CHEILITIS IS DE WETENSCHAPPELIJKE
 BENAMING VOOR GEBARSTEN LIPPEN. 

WAAR TRUE-ANSWER

Cheilitis is een ander woord voor gebarsten lippen. De lippen worden droog en schilferig. Er kunnen pijnlijke verticale barstjes ontstaan. De huid rond de lippen raakt soms ook geïrriteerd. Die droogte veroorzaakt een onaangenaam branderig gevoel.
Ontdek meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

CICAPLAST is een multifunctioneel assortiment dat geïrriteerd aanvoelende huid kalmeert en de barrièrefunctie van de huid herstelt en beschermt. Het product is bedoeld voor gevoelige, geïrriteerd aanvoelende huid en is de expert in verzorgingen met een huidbarrièreherstellend effect.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN IS
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op een zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.