BRANDWONDEN EN
HOE ZE SNELLER TE HELPEN GENEZEN

Article Read Duration 8 min leestijd

Bij brandwonden is de huid door extreme hitte beschadigd. Ook chemische producten, straling, wrijving en zelfs koude kunnen brandwonden veroorzaken. Als de huid aan extreme hitte wordt blootgesteld, worden de eiwitten waaruit ze bestaat, gedenatureerd, alsof ze “gekookt” worden. De huidcellen sterven af, wat een ontstekingsreactie uitlokt.

Oppervlakkige brandwonden houd je eerst een aantal minuten onder koud water. Daarna smeer je er een genezende huidcrème of zalf tegen brandwonden op. Die haal je bij de apotheek. Tot slot omzwachtel je de wonde met een steriel verband. De weken erna geneest de huid geleidelijk aan, maar ze blijft kwetsbaar en gevoelig. Je moet ze verzorgen met speciale dermocosmetische producten zoals genezende huidcrème met een hoge SPF om post-inflammatoire hyperpigmentatie te voorkomen.

Afhankelijk van hoe diep ze zijn, worden brandwonden onderverdeeld in eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden. Eerstegraads brandwonden zijn heel oppervlakkig en veroorzaken roodheid, zoals zonnebrand. Tweedegraads brandwonden zijn dieper en veroorzaken blaren en intense pijn. Derdegraads brandwonden zijn “zeer zware brandwonden”, ze vernietigen de zenuwvezels in de huid waardoor ze pijnloos zijn. De huid wordt wasachtig wit of verkoold en kan er dik en leerachtig uitzien. Zolang ze niet te groot zijn en zich niet in het gezicht of een belangrijk gewricht bevinden, kunnen eerste- en tweedegraads brandwonden thuis worden verzorgd met speciale brandwondenzalf en steriele verbanden. Derdegraads brandwonden vereisen dringende medische hulp.

Eerstegraads brandwonden laten zelden littekens achter. Met tweedegraads brandwonden is er een risico op littekens, zeker als er een infectie ontstaat. Maar met voldoende hygiëne, een genezende huidcrème en steriele verbanden, wordt het risico op littekens minimaal. Derdegraads brandwonden laten bijna altijd wel een of ander litteken op de huid achter. Je kunt dit zoveel mogelijk beperken door zo snel mogelijk medische hulp te zoeken om een geschikte behandeling te krijgen.

WAT ZIJN BRANDWONDEN?

Brandwonden zijn een van de meest voorkomende ongelukken die thuis gebeuren, zeker bij kinderen. Een brandwond is een type letsel waarbij menselijk weefsel - meestal de huid - in contact komt met extreme hitte. Dit kan de rechtstreekse hitte zijn van een vlam, een hete vloeistof (zoals kokend heet water of olie) of een heet voorwerp (bijvoorbeeld de oven). Ook bepaalde chemische stoffen zoals sterke zuren of straling, wrijving en zelfs kou kunnen brandwonden teweegbrengen.

Aangezien er verschillende soorten brandwonden bestaan, worden die ook op een andere manier verzorgd. Dit hangt af van hun diepte en grootte. Bij oppervlakkige brandwonden ga je misschien best even langs bij je lokale apotheek en vraag je welke brandwondenzalf of genezende huidcrèmes ze hebben om de huid sneller te laten genezen.

WAT GEBEURT ER MET DE HUID
WANNEER ZE VERBRANDT?

Indien de huid wordt blootgesteld aan extreme hitte, worden de ’ eiwitten waaruit ze bestaat“ gedenatureerd”. Dat betekent dat de normale 3D-structuur van de eiwitmolecules uit elkaar valt. De eiwitten zijn dus veranderd en kunnen hun fysiologische functies niet langer uitoefenen. Je kunt het een beetje vergelijken met wat er gebeurt met rauw vlees dat je bakt: de kleur, textuur en fysieke kenmerken zjin veranderd.

Als de huideiwitten door de hitte zijn beschadigd, leidt dit tot een ontstekingsreactie , veroorzaakt door het afsterven van huidcellen. Er worden chemische boodschappers, ontstekingsmediatoren genoemd, vrijgegeven. Die zorgen ervoor dat de lokale bloedvaten gaan verwijden en dat de huid rood kleurt. Er kunnen zich ook andere huidveranderingen, zoals blaarvorming, voordoen. Dit hangt af van de diepte en de “graad” van de brandwond. Daar hebben we het zo meteen over. Lees verder voor tips over hoe brandwonden sneller kunnen genezen met brandwondenzalf of een genezende huidcrème.

WELKE BRANDWONDENZALF
MOET IK GEBRUIKEN?

Genezende huidcrèmes kunnen het herstel bespoedigen

Heb je oppervlakkige brandwonden (eerste- of tweedegraads,nd lees hieronder), dan moet je eerste reflex zijn om diverse minuten koud water over de wond te laten stromen. Dit kan de grootte en de diepte van de brandwond beperken en helpt om de pijn te verzachten. Gebruik geen ijs , dat kan de schade immers nog vergroten.

Daarna ga je het beste even bij je lokale apotheek langs. Je vraagt er een degelijke brandwondenzalf of genezende huidcrème. Idealiter moet de formule specifieke werkzame stoffen bevatten om het genezen van de huid te bespoedigen, de pijn te kalmeren en de huid te beschermen . Ook verkleint een dergelijke crème het risico op infectie. Smeer een dikke laag crème op de wond (bewaar de tube in de koelkast, dan voelt het nog zo goed) en dek de huid dan af met een steriel verband. Samen gaan de crème en het verband de brandwond beschermen.

Denk eraan, deze raad geldt alleen voor oppervlakkige brandwonden. Als je denkt dat je diepe of “derdegraads ” brandwonden hebt (zie hieronder), dan is het essentieel dat je medische hulp zoekt. Zware brandwonden kunnen gevaarlijk zijn.

WAT ZIJN
DE VERSCHILLENDE TYPES BRANDWONDEN?

Hoe weet ik welke “graad” mijn brandwond is?

Er zijn drie grote types brandwonden: eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden.

Zo zie je het verschil:

Eerstegraads brandwonden: Zoals zonnebrand

Een eerstegraads brandwonde is net zoals zonnebrand. Ze tast alleen de buitenste huidlaag aan en veroorzaakt een rode, pijnlijke verkleuring van de aangetaste zone. Door het vrijkomen van histamine veroorzaken oppervlakkige brandwonden vaak een jeukerig gevoel. Naast de zon is ook kokend heet water een vaak voorkomende oorzaak van eerstegraads brandwonden. Dit soort brandwonden geneest meestal binnen zeven tot tien dagen en laat geen littekens na.

Tweedegraads brandwonden: Dieper, met blaren

Een tweedegraads  brandwond is iets dieper. Een eerstegraads brandwond beschadigt alleen de opperhuid maar bij een tweedegraads brandwond is ook de oppervlakkige dermis (de diepere huidlaag) geraakt . Als dat gebeurt, kleurt de huid rood, maar er verschijnen ook blaren (prik ze niet door, want dan wordt de huid nog gevoeliger voor infecties). Dit type brandwond is het pijnlijkst , vaak wordt ze veroorzaakt door kokende olie.

Tweedegraads  brandwonden doen er twee tot drie weken over om te genezen.  Over het algemeen blijven er geen littekens achter, behalve indien er complicaties zijn, zoals een infectie  (die kun je vermijden met steriele verbanden en genezende huidcrème van de apotheek.). Tweedegraads  brandwonden kunnen wel kleurveranderingen  in de huid veroorzaken. Daarom is het essentieel dat je de verbrande zone afschermt tegen de zon zolang de huid nog niet helemaal is genezen. Aanvankelijk gebruik je hiervoor een verband, later een genezende huidcrème met SPF.

Klik HIER om meer te weten te komen over hoe je je kunt beschermen tegen littekens door de zon.

Oppervlakkige brandwonden genezen sneller met brandwondenzalf of een genezende huidcrème

Zowel eerste- als tweedegraads brandwonden worden als “oppervlakkige brandwonden” beschouwd. Over het algemeen kun je ze thuis verzorgen en hoef je niet naar de dokter, maar als de wonde groot is of zich op het gezicht of een belangrijk gewricht bevindt, moet je medische hulp zoeken. Bij oppervlakkige brandwonden zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ze te helpen genezen:

  • Gebruik koude kompressen en drenk die in La Roche-Posay Thermaal Water om de brandwond te verkoelen en verzachten
  • Help de bovenlaag van je huid te genezen met een beschermende crème van de apotheek.
  • Dek de wond af met een steriel verband om een infectie te voorkomen en de huid niet bloot te stellen aan irriterende factoren van buitenaf.
  • Gebruik enkele weken een beschermende crème met SPF .

Klik HIER om het CICAPLAST verzachtende gamma te bekijken, van La Roche-Posay, het partnermerk van de dermatologen.

Derdegraads brandwonden: Zoek meteen medische hulp

Derdegraads brandwonden zijn “zware” brandwonden omdat ze alle lagen van de huid beschadigen, tot op de onderhuidslaag, de hypodermis. Omdat ze zo diep zijn, vernietigen derdegraads brandwonden de zenuwvezels in de huid. Daarom zijn die brandwonden vaak pijnloos. Bij derdegraads brandwonden kan de huid er anders gaan uitzien:

  • een witte, wasachtige kleur
  • een verkoold uitzicht
  • een donkerbruine kleur
  • een verhoogde en leerachtige textuur

Denk je dat je misschien zware brandwonden hebt? Geen paniek, er bestaan medische/chirurgische behandelingen. Maar je moet wel naar de spoedafdeling van het plaatselijke ziekenhuis gaan want dit is niet iets wat thuis kan verzorgd worden.

ZAL MIJN BRANDWOND
EEN LITTEKEN ACHTERLATEN?

Als ze goed worden verzorgd, veroorzaken oppervlakkige brandwonden meestal geen littekens.

Littekens van brandwonden zijn vaak geen mooi zicht en kunnen veel leed veroorzaken. Als ze goed worden verzorgd, zullen oppervlakkige brandwonden (eerste-  en tweedegraads ) meestal geen litteken nalaten. Eerstegraads  brandwonden vormen haast nooit littekens. Tweedegraads brandwonden kunnen een litteken achterlaten als ze een infectie krijgen.Daarom is een goede hygiëne met een dermocosmetisch reinigingsproduct essentieel, gevolgd door een brandwondenzalf en een steriel verband.

Klik HIER om het reinigingsproduct te ontdekken voor broze huid.

Vraag je apotheker om brandwondenzalf voor een optimaal genezingsproces. Denk eraan, nadat de huid verbrand is geweest, is ze gevoeliger en kwetsbaarder. Ze moet worden beschermd met speciale dermocosmetische verzorgingsproducten. De huid loopt ook het gevaar van een post-inflammatoire hyperpigmentatie (waarbij na blootstelling aan de zon een donkerbruine vlek achterblijft). Gebruik de weken na de verwonding dus zeker altijd een genezende huidcrème met een hoge SPF .

Derdegraads brandwonden laten meestal littekens achter

Helaas laten derdegraads brandwonden meestal een of ander litteken op de huid achter. Dit komt doordat de schade zo diep is dat de huid als reactie een dikke laag collageen gaat produceren om de verloren huid te vervangen. Dat collageen wordt ook littekenweefsel genoemd. Als je op tijd medische hulp en een degelijke behandeling krijgt, kan dit littekenweefsel zoveel mogelijk worden beperkt.

Complicaties van brandwondlittekens

Als je brandwond niet goed is verzorgd of als je gewoon pech hebt, kun je verschillende types lelijke brandwondlittekens krijgen. Zo zijn er:

  • Hypertrofische littekens, met een rood, dik litteken dat binnen de grenzen van de oorspronkelijke brandwond blijft.
  • Contracturen, waarbij het litteken lichter wordt van kleur en gaat “samentrekken”. Dat kan gevaarlijk zijn indien het om een “circumferentieel” litteken gaat, bijvoorbeeld als het een lichaamsdeel, zoals een vinger, helemaal omvat. Als je een circumferentiële brandwond hebt, moet je zo snel mogelijk naar de dokter.
  • Bij een keloïd litteken wordt het litteken groot en dik, het groeit tot buiten de randen van de oorspronkelijke brandwond. Een keloïd litteken gaat vaak gepaard met jeuk.

Voor al deze littekens bestaat een afzonderlijke, specifieke behandeling die je met je dokter kunt bespreken.

Wat willen we je vooral meegeven? Zoek medische hulp van zodra je je huid verbrandt, als je denkt dat je een derdegraads brandwond hebt, of als je een oppervlakkige brandwond hebt van grote omvang, op je gezicht of op een belangrijk gewricht. De meeste oppervlakkige brandwonden kunnen thuis worden verzorgd met verfrissende, in thermaal water gedrenkte kompressen, een goede genezende crème en een steriel verband van bij de apotheek.

Klik HIER om het volledige gamma te ontdekken met verzachtende huidproducten van het deskundige apotheeklabel La Roche-Posay.

Klik HIER voor meer informatie over littekens en hoe je ze kunt verzorgen.

Heb je een wond met hechtingen? Klik dan HIER voor een snelle gids.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

JE HUID WORDT DROGER
 ALS JE ZIEK BENT.

WAAR TRUE-ANSWER

Verkoudheid en griep onttrekken vocht aan de huid, waardoor die droog en dof aanvoelt. De ziekte zelf, de medicijnen die we nemen en het feit we in bed moeten blijven, leiden tot een tekort aan vocht in de huid.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

EEN EERSTEGRAADS BRANDWONDE
 IS NET ZOALS ZONNEBRAND. 

WAAR TRUE-ANSWER

Een eerstegraads brandwonde is net zoals zonnebrand. Ze tast alleen de buitenste huidlaag aan en veroorzaakt een rode, pijnlijke verkleuring van de aangetaste zone. Door het vrijkomen van histamine veroorzaken oppervlakkige brandwonden vaak een jeukerig gevoel.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

CHEILITIS IS DE WETENSCHAPPELIJKE
 BENAMING VOOR GEBARSTEN LIPPEN. 

WAAR TRUE-ANSWER

Cheilitis is een ander woord voor gebarsten lippen. De lippen zijn droog en schilferig. Er kunnen pijnlijke verticale barstjes ontstaan. De huid rond de lippen voelt soms ook geïrriteerd aan. Deze uitdroging veroorzaakt een onaangenaam branderig gevoel.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

HET LIKKEN AAN GEBARSTEN
 LIPPEN IS EEN GOED IDEE. 

ONWAAR WRONG-ANSWER

Mensen met droge en gebarsten lippen likken er vaak aan. Ze plukken of bijten de schilferige huid eraf. Het is inderdaad verleidelijk maar eigenlijk maak je situatie alleen maar erger. Je verwijdert namelijk de natuurlijke beschermlaag van de huid en start als het ware een vicieuze cirkel.
Ontdek meer
did you know

Wist
je dit?

Er is aangetoond dat de madecassoside in CICAPLAST BALSEM B5 de huidvernieuwing versnelt.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

CICAPLAST is een multifunctioneel assortiment dat geïrriteerd aanvoelende huid kalmeert en de barrièrefunctie van de huid herstelt en beschermt. Het product is bedoeld voor de gevoelige, geïrriteerd aanvoelende huid en is de expert in huidherstel.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% PRODUCTEN
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op een zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.