LITTEKENVORMING NA HECHTINGEN:
HOE VOORKOMEN

Article Read Duration 3 min leestijd

Hechtingen zijn een essentieel onderdeel van ernstige wondbehandelingen. Met hechtingen wordt de wond onderhuids gesloten, zodat deze kan genezen en een nette lijn kan vormen. Er zijn veel verschillende soorten hechtingen (natuurlijk of synthetisch, oplosbaar of niet-oplosbaar…) die al naargelang het type wond op een bepaald lichaamsonderdeel toegepast worden. Om te voorkomen dat hechtingen littekens nalaten, is het belangrijk de aanbevolen hechtingstijd in acht te nemen. Deze duurtijd varieert al naargelang het lichaamsdeel waarop de hechtingen werden toegepast.

WAT ZIJN HECHTINGEN?

Hechtingen, ook wel 'naaien' genoemd, zijn kleine lusjes van verschillende soorten fijne, resistente hechtdraad. Het doel ervan is een operatiewond netjes te dichten, zodat deze achteraf een nette lijn vormt en niet wijdopen gaat staan of in omvang toeneemt. Hechtingen zijn van allerlei materialen, natuurlijk of synthetisch, die zodanig gekozen zijn dat de kans op bijwerkingen tot een minimum herleid wordt.

Naast de klassieke hechtingen kunnen sommige kleine wondjes met behulp van "vlinderhechtingen" (kleine stukjes plakband) of speciale lijm worden gehecht, terwijl bij grote chirurgische wonden (behalve in het gezicht) vaak nietjes van toepassing zijn.

Bepaalde soorten hechtingsmaterialen zijn oplosbaar van aard en zullen na een aantal weken uit zichzelf weer verdwijnen (doorgaans na ongeveer 60 dagen). Voor de overige soorten, niet-oplosbare hechtingen is het nodig dat ze na een bepaalde periode, afhankelijk van de plaats van de wond, verwijderd worden. Het is aan je arts om te bepalen wanneer je een afspraak moet inplannen om deze te laten verwijderen.

TOT HOE LANG HOREN
DE HECHTINGEN TE BLIJVEN ZITTEN?

En is het überhaupt mogelijk dat hechtdraad te lang blijft zitten?

Bij huidgenezing met hechtingen is het van belang dat je duidelijke aanwijzingen meekrijgt van de arts, waarin wordt aangegeven op welk moment de hechtingen eruit gehaald dienen te worden. Hieronder volgt een overzicht van hoe lang de hechtingen ongeveer moeten blijven zitten, uitgaande van het lichaamsdeel in kwestie. Dit overzicht is louter ter informatie.


Lichaamsdeel Tot hoe lang (aantal dagen) horen de hechtingen te blijven zitten?
Volwassenen Kinderen
Hoofdhuid 7-9 6-8
Gezicht en bij de hals 4-6 4-6
Borst, buik, rug 7-12 7-9
Hand 8-10 7-9
Been 8-12 7-10
Voet 10-12 8-10

HUIDGENEZING MET HECHTINGEN:
ZULLEN MIJN HECHTINGEN LITTEKENS ACHTERLATEN?

Hoe littekenvorming na hechtingen voorkomen

Sommige hechtingen laten helemaal geen littekens achter omdat ze volledig onder het huidoppervlak doorlopen (de subcuticulaire techniek die de voorkeur geniet van plastisch chirurgen). Conventionele hechtingen kunnen kleine witte puntjes littekenweefsel achterlaten, vooral als ze te lang blijven zitten , dus zorg ervoor dat je duidelijke instructies meekrijgt van je arts, en op de hoogte bent van wanneer de hechtingen eruit moeten gehaald worden. De operatietechniek is bijzonder bepalend wat het eindresultaat betreft. Als de hechtingen te strak zitten, kan littekenvorming onregelmatig ogen en kan de vorm van de wond nadelig beïnvloed worden. Nietjes laten vaak kleine puntjes achter, en daarom worden ze nooit op handen of gezicht gebruikt.

GENEZING EN VERZORGING VAN LITTEKENS:
DIT MOET JE NAUWLETTEND IN DE GATEN HOUDEN

Op welke manier kan ik de genezing van mijn huid na een operatie positief beoordelen?

Na de ingreep of operatie dient de wond er roze uit te zien. Mogelijk kan er wat vocht of een kleine hoeveelheid bloed uitlopen. Wend je tot je arts als je een van de volgende verschijnselen opmerkt:

  • de roodheid bij de wond neemt toe in omvang
  • wondbloedingen die maar niet stoppen na het uitoefenen van druk met een proper gaasje
  • pijn die die heviger is dan wat de arts aanvankelijk had aangegeven
  • witte of gele pus die uit de wond vloeit
  • je hebt koorts of je voelt je niet goed

CRÈME DIE HET HUIDHERSTEL BEVORDERT

Welke littekenverzorging kan ik het beste gebruiken om het huidherstel na hechtingen te bevorderen?

Voor een optimaal huidherstel en ter voorkoming van littekenvorming na hechtingen kan je bij je apotheker terecht voor doelgerichte littekencrèmes. Wees er zich van bewust dat de meeste operatiewonden altijd wel een soort litteken zullen achterlaten. Maar het doel is hoe dan ook om de wondgenezing en littekenvorming achteraf zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Klik HIER voor meer informatie over de verzorging van littekens.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

JE HUID WORDT DROGER
ALS JE ZIEK BENT.

WAAR TRUE-ANSWER

Verkoudheid en griep onttrekken vocht aan de huid, waardoor die droog en dof aanvoelt. De ziekte zelf, de medicijnen die we nemen en het feit dat we in bed moeten blijven, leiden tot een tekort aan vocht in de huid.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

EEN EERSTEGRAADS BRANDWOND
IS NET ZOALS ZONNEBRAND.

WAAR TRUE-ANSWER

Een eerstegraads brandwond is net zoals zonnebrand. Het tast alleen de opperlaag van de huid aan en veroorzaakt een rode, pijnlijke verkleuring van de aangetaste zone. Door het vrijkomen van histamine veroorzaken oppervlakkige brandwonden vaak een jeukerig gevoel.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

CHEILITIS IS DE WETENSCHAPPELIJKE
BENAMING VOOR GEBARSTEN LIPPEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Cheilitis is een ander woord voor gebarsten lippen. De lippen worden droog en schilferig. Er kunnen pijnlijke verticale barstjes ontstaan. De huid rond de lippen raakt soms ook geïrriteerd. Die droogte veroorzaakt een onaangenaam branderig gevoel.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

LIKKEN AAN GEBARSTEN
LIPPEN IS EEN GOED IDEE.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Mensen met droge en gebarsten lippen likken er vaak aan. Ze plukken of bijten de schilferige huid eraf. Het is inderdaad verleidelijk maar eigenlijk maak je de situatie alleen maar erger. Je verwijdert namelijk de natuurlijke beschermlaag van de huid en start als het ware een vicieuze cirkel.
Ontdek meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN ZIJN
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden in samenwerking met dermatologen ontwikkeld en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op een zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen uitsluitend voor de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.