IK ACCEPTEER
MIJN LICHAAM EN HUID

Jouw kankerbehandeling staat op het punt te beginnen: misschien ervaar je veranderingen in je huid, haar, nagels, en misschien heb je nieuwe vragen over jouw huidverzorging en hygiëne routine. Dit is een belangrijke tijd om goed voor jezelf te zorgen, zowel lichamelijk als geestelijk.

Er zijn veel proactieve manieren om jouw huid tijdens de behandeling te beschermen en te verzorgen. Er zijn door dermatologen goedgekeurde producten verkrijgbaar voor de verzorging van jouw lichaam, gezicht en hoofdhuid.

« MIJN HUID WAS VERMOEIDER, DROGER EN HAD MEER LAST VAN EEN JEUKERIG GEVOEL »
GETUIGENISSEN VAN PATIËNTEN

"Mijn huid was vermoeider, droger en had meer last van een jeukerig gevoel. Ik had last van roodheid op mijn huid, zowel in mijn gezicht als op mijn lichaam. Ik realiseerde me dat ik anders voor mijn huid moest zorgen en mijn huidverzorgingsroutine moest aanpassen tijdens mijn behandeling."

ONDERSTEUNENDE ZORG
OPLOSSINGEN BESTAAN

Je kunt ook een reeks ondersteunende oplossingen vinden om de kwaliteit van jouw leven tijdens de behandeling van kanker te verbeteren. Ontspanningstherapieën zoals Sofrologie helpen zowel jouw lichaam als geest tot rust te brengen, je hoofd leeg te maken en je kijk op het leven te verbeteren. Oefeningen zoals Pilates kunnen ook helpen om jouw lichaam te revalideren en jouw flexibiliteit te verbeteren tijdens en na de behandeling van kanker. 

Kiezen uit verschillende beschikbare therapieën om jouw lichaam en geest bezig te houden kan je helpen de bijwerkingen van de kankerbehandeling te verminderen en je dagelijks welzijn te verbeteren. Er zijn tal van mogelijkheden, en bij La Roche-Posay zijn we er om jou te ondersteunen en je te helpen de geschikte oplossingen te kiezen, die door medische deskundigen worden onderschreven.

STANDPUNT
VAN DE EXPERT

Bijwerkingen op de huid zijn voor sommige patiënten zo ernstig dat dit kan leiden tot het tijdelijk of definitief stopzetten van hun kankerbehandeling. Veel dermocosmetische oplossingen kunnen echter helpen om uw huidcomfort en levenskwaliteit te verbeteren.

Pr. Ivan Krakowski Oncoloog en voorzitter van AFSOS, de Franstalige vereniging voor ondersteunende zorg in de oncologie.

VAN DERMATOLOGEN
EN ONCOLOGEN

Sommige kankerbehandelingen, afhankelijk van het soort kanker, maken de huid gevoeliger en kwetsbaarder. Hoe de huid reageert, kan variëren op basis van het huidtype, de aard van de behandeling of de duur ervan. Tijdens de behandeling moeten kankerpatiënten weten hoe ze hun gevoelige huid het beste kunnen verzorgen.

Om de effecten van behandelingen op de huid te helpen beheersen, heeft La Roche-Posay werkgroepen samengesteld van dermato-oncologen en oncologen die gespecialiseerd zijn in huidaandoeningen die gepaard gaan met kankertherapie.

In 2012 startte het merk een Europese werkgroep op - de European SKIn Management in Oncology (ESKIMO) - bestaande uit dermatologen en een oncoloog die gespecialiseerd zijn in kankerzorg en de dermatologische problemen die daarmee gepaard gaan. Na bestudering van geactualiseerde wetenschappelijke gegevens heeft de groep op basis van zijn medische expertise aanbevelingen opgesteld over hoe huidbijwerkingen met geschikte dermocosmetische oplossingen kunnen worden beheerd en verzorgd en zo de kwaliteit van leven van patiënten tijdens hun kankerbehandelingen kunnen worden verbeterd.

Diezelfde aanbevelingen werden vervolgens gepubliceerd in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften met collegiale toetsing.
Vervolgens werd FRESKIMO (FRench SKIn Management in Oncology) - een Franse werkgroep bestaande uit dermatologen en oncologen - opgericht.

IK VERBIND
MET MIJN INNERLIJKE ZELF

Als onderdeel van ondersteunende zorg kunnen lichaamsbeweging, ontspanning en gesprekstherapieën je helpen weer contact te maken met je innerlijke zelf, en om kracht te vinden terwijl je een kankerbehandeling ondergaat.  

Je zou dynamische ontspanningsoefeningen zoals Sofrologie kunnen proberen, of op maat gemaakte lichamelijke activiteiten zoals Pilates, die beide kunnen bijdragen aan een verbetering van je fysieke en mentale gesteldheid.

Je kunt een beroep doen op artsen en andere gezondheidswerkers, zoals fysiotherapeuten, om je in deze periode te steunen. Kankersteungroepen zijn ook een essentiële omgeving  om ervaringen uit te wisselen met andere kankerpatiënten. Je kunt veel emotionele steun vinden door jouw situatie te bespreken met anderen die het begrijpen.