HOE BEVORDER JE
HET VERZORGEN VAN EEN TATOEAGE

Article Read Duration 7 min leestijd

Je hebt de sprong gewaagd en je hebt je lichaam verfraaid met een stukje kunst.  Nu wil je liefst dat het er altijd prachtig blijft uitzien. De verzorging van de tatoeage tijdens de eerste 30 dagen is cruciaal om de levendige kleur en de scherpe vorm langdurig mooi te houden. Tijdens de eerste 4 weken na het zetten van de tatoeage:


  • Onderhoud een goede hygiëne en reinig de tatoeage tweemaal daags met een mild reinigingsproduct.
  • Breng hierna een verzorgende tattoo-crème met SPF aan om de huid te verzachten en te beschermen tegen post-inflammatoire hyperpigmentatie (een bruine verkleuring van de tatoeage).
  • Vermijd mogelijke infectiebronnen, zoals jacuzzi's, sauna's en zwembaden terwijl je tatoeage aan het genezen is.
  • Draag zachte, losse kleding om wrijving te vermijden
  • Pulk of krab niet aan je tatoeage, aangezien dit de strak gedefinieerde lijnen kan beïnvloeden

Verzorg je tatoeage ook op de lange termijn door de huid regelmatig te hydrateren en elke dag ZONNEBESCHERMING aan te brengen, zo blijft de tatoeage er strak uitzien en gaan de kleuren niet vervagen.

WAT GEBEURT ER
WANNEER JE EEN TATOEAGE LAAT ZETTEN?

Om te begrijpen hoe tatoeages helen, moet je weten hoe tatoeëren precies in zijn werk gaat

De huid bestaat uit drie lagen:

De opperhuid vormt een beschermende barrière. In de middelste laag, ook wel de lederhuid genoemd, bevinden zich de zweetklieren, haarzakjes en de zenuwuiteinden. De onderhuidse laag bevat tenslotte vet en bindweefsel dat jouw huid aan de rest van het lichaam bevestigt.

Tatoeëerders gebruiken kleine, in pigment gecoate naalden en dringen zo herhaaldelijk door de opperhuid heen, tot in de tweede laag van de huid, de lederhuid.

Precisie is van groot belang: als je tattoo niet diep genoeg gaat, dan zal het normale regeneratieproces van de huid de inkt afbreken, waardoor de tatoeage snel zal vervagen. Als de tatoeage te diep gaat, dan kan de inkt zich in de onderliggende huidlagen verspreiden, waardoor de tattoolijnen minder gedefinieerd lijken. Maar wanneer de naald net diep genoeg in de huid dringt, blijft de inkt relatief intact onder de huid zitten en zal de tatoeage gedurende lange tijd zijn kleur en scherpe vorm behouden, op voorwaarde dat de tattoo goed verzorgd wordt.


HELINGSPERIODE VAN EEN TATOEAGE

Een goede huidverzorging en hygiëne vormen de basis van een mooie tatoeage

Laten we eerlijk zijn, de huid herhaaldelijk doorprikken met naalden vol inkt is een invasieve handeling waar je lichaam niet van houdt! De eerste reactie van het lichaam bestaat erin een leger aan witte bloedcellen te sturen die de inkt proberen te verwijderen. Gelukkig zijn deze pigmentdeeltjes groter dan de witte bloedcellen, waardoor de missie van het lichaam mislukt en het merendeel van de inkt op zijn plek blijft zitten, namelijk in de lederhuid. Daarom blijven tatoeages jarenlang zichtbaar.

Je lichaam reageert op de naaldenprikjes, waardoor de getatoeëerde zone rood en gezwollen wordt en er zich uiteindelijk ook korstjes zullen vormen. Net zoals bij elke andere wonde is het belangrijk dat je weet hoe je jouw tatoeage dient te verzorgen tijdens het natuurlijke helingsproces van 2-4 weken.


HET HELINGSPROCES VAN EEN TATOEAGE–
FASE 1

Week 1 Hou je tatoeage schoon

De tatoeëerder zal de getatoeëerde zone meteen reinigen en ontsmetten en een verband of folie aanbrengen om zo infecties te voorkomen (wat kan leiden tot littekenvorming op de tatoeage). De tatoeëerder zal je vertellen hoe lang je deze eerste beschermingslaag moet dragen. Wanneer je het verband of de folie wegneemt, is het erg waarschijnlijk dat de tatoeage vocht zal afscheiden. Dit is een combinatie van plasma, bloed en inkt.

Tijdens deze fase moet je de getatoeëerde zone voorzichtig reinigen met lauw water en een mild en verzachtend reinigingsproduct met een goede pH-balans. Wrijf er zeker niet over met een ruwe (hand)doek.

Reinig jouw tatoeage tijdens de eerste week tweemaal daags om overtollig plasma te verwijderen. Dit plasma vormt korstjes – bij een teveel aan plasma ontstaan er grotere korstjes die dan zullen opdrogen en breken, waardoor de tatoeage mogelijk minder gedefinieerd lijkt.

Dep de tatoeage voorzichtig droog met een zachte handdoek en breng hierna een dikke laag verzorgende tattoo-crème aan om de huid intens te hydrateren en de huidbarrière te helpen herstellen. Bewaar de crème in de koelkast voor een verkoelend effect.

Tijdens deze fase is hygiëne van groot belang, maar hou het liever bij korte douches– het nemen van warme baden beïnvloedt de vorming van korstjes en zorgt ervoor dat de tatoeage meer tijd nodig heeft om te helen. Vermijd ook mogelijk verontreinigde omgevingen – sauna's, jacuzzi's en zwembaden, of stoffige ruimtes – aangezien het risico op infecties hier groter is.

Na de eerste week zullen er zich korstjes hebben gevormd op de tatoeage. Draag tijdens het helingsproces van je tatoeage geen ruwe of strakke kleding, wat de vorming van korstjes kan beïnvloeden. Draag gedurende de eerste twee weken zachte, losse kledingstukken.

Kijk uit voor deze signalen

Het is normaal om tijdens de eerste dagen een lichte pijn, een jeukerig gevoel en roodheid te ervaren. Maar neem contact op met een dokter als:

  • De pijn heviger wordt
  • Je koorts hebt of je niet goed voelt
  • De roodheid zich verspreidt buiten de zone direct om de tatoeage heen
  • De tatoeage witte of gele pus afscheidt

HET HELINGSPROCES VAN EEN TATOEAGE–
FASE 2

Week 2: Geef niet toe aan dat jeukerige gevoel!

Het is normaal dat de huid trekkerig en jeukerig aanvoelt wanneer de huid begint te helen. Het beste advies dat wij je kunnen geven: Niet krabben!

Gebruik een gekoelde verzachtende tattoo-crème, probeer een verkoelende thermale spray uit, mediteer en doe ademhalingsoefeningen, ga op je hoofd staan, draag handschoenen, ... Zoek afleiding – en krab vooral niet!

Tijdens deze periode zullen de korstjes uit zichzelf loskomen en de huid zal beginnen te schilferen. Weersta nogmaals de verleiding om de velletjes van de huid te trekken. Hou jouw reinigende huidverzorgingsroutine vol en laat de natuur haar gang gaan.

Als de tatoeage tijdens het helingsproces wordt blootgesteld aan de zon, kan de huid donkere pigmentvlekjes gaan vertonen. Dit staat ook wel bekend als post-inflammatoire hyperpigmentatie. Wanneer de korstjes zijn losgekomen, beperk dan het risico op UV-schade door een verzachtende crème met SPF50 te gebruiken (dit is te verkiezen boven het afdekken van de tatoeage, aangezien kleding wrijving kan veroorzaken).

HET HELINGSPROCES VAN EEN TATOEAGE–
FASE 3

Weken 3-4: Hou vol

Op dit moment zullen de meeste korstjes en velletjes reeds van de huid zijn gevallen. Tijdens deze fase ziet jouw tatoeage er misschien wel teleurstellend dof uit. Dit komt omdat de huid zich nog moet ontdoen van een dun laagje dode huidcellen. Het is verleidelijk om een scrubborstel te nemen en je tatoeage even op te boenen, maar doe dit vooral niet!

Als je de huid blijft hydrateren en beschermen, dan zal ook dit laatste laagje huid na verloop van tijd op natuurlijke wijze verdwijnen. Na enkele weken tijd zal je kunnen pronken met een prachtige tatoeage.

De kleuren van een tatoeage zijn niet lichtbestendig. UV-straling zorgt ervoor dat het pigment afbreekt in kleinere deeltjes die daarna worden afgevoerd door de witte bloedcellen. Hierdoor zullen tatoeages na verloop van tijd vervagen. De grootste vijand van jouw tatoeage is zonnebrand*. Als de huid verbrandt en vervelt, dan zal de inkt erg snel afbreken en zal je tatoeage al gauw bijgewerkt moeten worden. Het is dan ook slim om je tatoeage elke dag tegen de zon te beschermen met een verzachtende en verzorgende crème met SPF.

*Zonnebrand verhoogt ook het risico op huidkanker.

HET HELINGSPROCES VAN EEN TATOEAGE–
FASE 4

Verzorg jouw tatoeage net als een kunstwerk

Wanneer je een museum bezoekt, zie je dan prachtige schilderijen onder een dikke laag stof in de zon hangen, waar scherpe objecten krasjes kunnen veroorzaken? Onmogelijk! Deze kunstwerken worden beschermd tegen alle mogelijke gevaren zodat ze niet vervagen of beschadigd raken. Het is aan te raden om jouw kostbare tatoeage even respectvol te verzorgen om de levendige, frisse uitstraling ervan te behouden.

  • Hydrateer de huid
  • Krab niet aan je tatoeage
  • Verzorg snij- of schaafwonden om het risico op infecties of littekenvorming te beperken
  • Bescherm je tatoeage dagelijks tegen de zon met een krachtige breedspectrum SPF-crème

We vatten even samen hoe je het helingsproces van jouw tatoeage kunt bevorderen:

  • Gebruik een milde reinigingsgel om je tatoeage schoon te houden
  • Vermijd ook mogelijk verontreinigde omgevingen – sauna's, jacuzzi's en zwembaden,, of stoffige ruimtes – aangezien het risico op infecties hier groter is.
  • Neem korte, warme douches
  • Krab niet!
  • Draag geen strakke of ruwe kleding – wrijving kan leiden tot extreme korstvorming of een minder scherpe tatoeage
  • Hydrateer als nooit te voren! Droogheid kan ervoor zorgen dat de huid excessief gaat vervellen, waardoor de tatoeage minder scherp wordt
  • Gebruik ZONNEBESCHERMING – UV-stralen kunnen de inkt doen vervagen

GEBRUIK DE JUISTE PRODUCTEN
OM JOUW TATOEAGE TE BESCHERMEN

CICAPLAST Wasgel B5 is een milde reinigingsgel met verzachtende werking die geschikt is voor de broze huid.

CICAPLAST BALSEM B5 SPF50 is een verzachtende crème met breedspectrum UV-A-/ UV-B-bescherming met een meervoudige werking:

  1. KALMEERT – om roodheid en een jeukerig gevoel te verlichten
  2. HERSTELT – om de huidbarrière te herstellen
  3. BESCHERMT – om het vervagen van de kleuren tegen te gaan

Kalmeer de huid die jeukerig aanvoelt met de fijne nevel van het THERMAAL BRONWATER van La Roche-Posay.

Het is sterk aangeraden om je tatoeage te beschermen tegen UV-straling, ook wanneer hij volledig is opgedroogd. ANTHELIOS POCKET SPF50+ komt in een handig meeneemformaat, zo kan je jouw tatoeage steeds beschermen tegen zonnebrand.

HOE GAAT HET VERWIJDEREN VAN EEN TATOEAGE
IN ZIJN WERK?

Oh nee, ik heb een fout begaan!

Het verwijderen van een tatoeage is allesbehalve simpel. Het is een duur, pijnlijk en lang proces. Een behandeling met de Q-switched laser is de norm bij het verwijderen van een tatoeage. De energie van de laserstraal verhit de pigmenten van de tatoeage. Hierdoor zullen ze fragmenteren tot kleinere deeltjes die afgevoerd zullen worden door de witte bloedcellen. De behandeling neemt in het algemeen meerdere sessies in beslag en het is mogelijk dat de tatoeage nooit volledig zal verdwijnen. Het verwijderen van een tatoeage kan de huidtextuur permanent veranderen – het is mogelijk dat je er een litteken in de vorm van de tatoeage aan overhoudt. Ontdek hoe je littekens kan verzorgen.

Als je besluit om een tatoeage te nemen, dan is het extreem belangrijk om deze goed te plannen en de tatoeëerder grondig uit te kiezen. Indien je toch een vreselijke fout hebt begaan, dan kan een laserbehandeling de onooglijke inkt helpen te verwijderen.

WAAR

OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

EEN EERSTEGRAADS BRANDWONDE
 IS NET ZOALS ZONNEBRAND. 

WAAR TRUE-ANSWER

Een eerstegraads brandwonde is net zoals zonnebrand. Ze tast alleen de buitenste huidlaag aan en veroorzaakt een rode, pijnlijke verkleuring van de aangetaste zone. Door het vrijkomen van histamine veroorzaken oppervlakkige brandwonden vaak een jeukerig gevoel.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

JE HUID WORDT DROGER
 ALS JE ZIEK BENT.

WAAR TRUE-ANSWER

Verkoudheid en griep onttrekken vocht aan de huid, waardoor die droog en dof aanvoelt. De ziekte zelf, de medicijnen die we nemen en het feit we in bed moeten blijven, leiden tot een tekort aan vocht in de huid.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

HET LIKKEN AAN GEBARSTEN
 LIPPEN IS EEN GOED IDEE. 

ONWAAR WRONG-ANSWER

Mensen met droge en gebarsten lippen likken er vaak aan. Ze plukken of bijten de schilferige huid eraf. Het is inderdaad verleidelijk maar eigenlijk maak je situatie alleen maar erger. Je verwijdert namelijk de natuurlijke beschermlaag van de huid en start als het ware een vicieuze cirkel.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

CHEILITIS IS DE WETENSCHAPPELIJKE
 BENAMING VOOR GEBARSTEN LIPPEN. 

WAAR TRUE-ANSWER

Cheilitis is een ander woord voor gebarsten lippen. De lippen zijn droog en schilferig. Er kunnen pijnlijke verticale barstjes ontstaan. De huid rond de lippen voelt soms ook geïrriteerd aan. Deze uitdroging veroorzaakt een onaangenaam branderig gevoel.
Ontdek meer
did you know

Wist
je dit?

CICAPLAST BALSEM B5 is getest bij 15 969 personen tijdens 7 klinische studies.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

CICAPLAST is een multifunctioneel assortiment dat geïrriteerd aanvoelende huid kalmeert en de barrièrefunctie van de huid herstelt en beschermt. Het is bedoeld voor een gevoelige, geïrriteerd aanvoelende huid en is de expert in huidbarrièreherstel.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% PRODUCTEN
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productonwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en toxicologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP DE ZEER GEVOELIGE
HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen uitsluitend voor de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.