DE OPTIMALE VERZORGING VAN LITTEKENS
(EN HOE JE HET VERLOOP VAN HET HUIDHERSTEL NAUWLETTEND IN DE GATEN KUNT HOUDEN)

Article Read Duration 5 min leestijd

Pas gevormd littekenweefsel behoeft speciale verzorging voor een optimaal eindresultaat. Voor een goede verzorging van jouw litteken gelden een paar eenvoudige stappen:

  • Reinig je litteken dagelijks voorzichtig met een reinigingsgel die ontwikkeld is om littekenvorming te optimaliseren
  • Zorg ervoor dat de huid niet wordt opengerekt, aangezien het litteken hierdoor breder kan worden en/of “de hechtingen kunnen loslaten”
  • Laat de hechtingen tijdig verwijderen
  • Gebruik een littekencrème en breng deze eenmaal wekelijks aan door het zachtjes in te masseren
  • Gebruik een verzorgingsproduct met zeer hoge beschermingfactor
  • Schakel in bepaalde situaties medische hulp in: hevige bloeding, etterende wonde, toename in roodheid of hevige pijn.

LITTEKENS WORDEN ONDERGEDEELD IN
4 BASISCATEGORIEËN

  • NORMALE OF “GOEDE ” LITTEKENS die zacht, plat en huidkleurig zijn.
  • ATROPHISCHE OF “INGEVALLEN” LITTEKENS, waarbij het littekenweefsel uitgehold en ingedeukt is. Typisch veroorzaakt door acne littekens of waterpokken - dit soort kan iedereen treffen.
  • HYPERTROPHISCHE LITTEKENS die hard, rood en wat dikker of gezwollen zijn.
  • KELOÏDE LITTEKENS die hard en uitpuilend zijn en omvangrijker kunnen worden dan de aanvankelijke oppervlaktegrootte van de wond zelf.

Hypertrofische en keloïde littekens komen vaker voor bij mensen van Afrikaanse afkomst, hoewel iedereen ze kan krijgen, vooral op de borst en bij de oren. Behoort jouw litteken tot een van deze laatste twee categorieën, dan zijn er specifieke littekenbehandelingen mogelijk - raadpleeg hiervoor je arts. Een goede verzorging van je litteken, ongeacht het soort litteken, helpt je in ieder geval om het best mogelijke eindresultaat te bereiken na een operatie of verwonding, Lees hieronder verder voor meer details.

LITTEKENVERZORGING:
DE IDEALE LITTEKENVERZORGINGSROUTINE


1. Zorg ervoor dat je litteken mooi proper blijft om infecties te voorkomen

Als het gaat om littekenverzorging en -preventie, is een propere huid absoluut noodzakelijk. Eens de hechtingen eruit gehaald zijn, moet je je litteken minstens één keer per dag of telkens wanneer het blootgesteld wordt aan een vuile of stoffige omgeving, voorzichtig reinigen. Gebruik hiervoor een hypoallergene en milde reinigingsgel die speciaal ontwikkeld is voor de kwetsbare huid.

Breng vooral geen ontsmettingsmiddelen , zoals waterstofperoxide, aan op het litteken. Deze kan jouw nieuw gevormde huidcellen immers aantasten, waardoor het genezingsproces van het litteken aanzienlijk vertraagd wordt .

Klik HIER om de CICAPLAST Wasgel B5 te bekijken, perfect om je kwetsbaar geworden huid in op milde wijze te reinigen.

2. Vermijd dat de huid uitgerekt wordt tijdens de littekenvorming

De genezing van littekens vergt tijd. Om te voorkomen dat een litteken onooglijk uitvalt, moeten bepaalde activiteiten vermeden worden. Trekken aan de huid kan resulteren in een wijder litteken en/of zelfs in“ hechtingen die loslaten ” waardoor het litteken opnieuw wordt opengetrokken. Vermijd activiteiten waarbij er overmatig spanning op je litteken komt te staan (zoals het tillen van zware gewichten, bepaalde sporten) voor een aantal weken na de operatie. Vermijd ook kleding die tegen de genezende huid schuurt.

3. Laat de hechtingen tijdig verwijderen

Hechtingen zijn een essentieel onderdeel van het littekenvorming. Belangrijk bij de verzorging van littekens is dat de hechtingen op het juiste moment verwijderd worden. Het te vroeg verwijderen van je hechtingen kan veroorzaken dat de wonde opnieuw opengaat. Het te laat verwijderen van de hechtingen kan leiden tot donkere verkleuringen van het littekenweefsel. Het is belangrijk om de arts te raadplegen over wanneer en hoe de hechtingen verwijderd moeten worden (ervan uitgaande dat ze niet-oplosbaar zijn).

Klik HIER voor een snelle gids over hoe lang hechtingen moeten blijven zitten.

4. Gebruik een goede littekencrème opdat je huid prettiger aanvoelt

Kies als onderdeel van je routine voor littekenverzorging en -preventie een goede littekencrème bij je plaatselijke apotheek . Dit soort crème in kwestie zal je huid helpen kalmeren, huidherstel bevorderen en de nodige bescherming tegen de zon bieden . De crème kan aangebracht eens het litteken goed dicht en droog is.

5. Pas massagetechnieken toe bij het aanbrengen van de littekencrème

Het masseren van littekens bij het aanbrengen van je littekencrème kan het littekenproces optimaliseren: zorg ervoor dat je dit minstens één keer per dag toepast. Met inmasserende bewegingen en door een net, gezond huidherstel te bevorderen, vergroot je de kans op een bevredigend eindresultaat.

6. Vermijd dat je litteken blootgesteld wordt aan de zon

Het is daarom cruciaal dat je een crème met beschermingsfactor aanbrengt. Nieuw gevormde littekens zijn vatbaar voor pigmentverkleuring als ze worden blootgesteld aan UV-straling, dus kies voor een verzachtende crème met zeer hoge beschermingsfactor (SPF50+). Klik HIER om meer te weten te komen over hoe je jouw littekens kunt beschermen tegen de zon.

EERSTE HULP BIJ LITTEKENS:
VERLOOPT DE GENEZING VAN MIJN LITTEKEN NAAR BEHOREN?

Littekengenezing verloopt in verschillende stappen. Hieronder meer over wat al dan niet onder normale littekengenezing verstaan wordt.

Mijn litteken bloedt

Het is volkomen normaal dat een genezende wond een kleine hoeveelheid bloed verliest . Gebruik een proper gaasje en oefen er druk op uit tot het bloeden stopt. Zo niet, dan ga je best op consultatie bij je arts. Het kan zijn dat je wond gehecht moet worden en dat je naar de spoeddienst verwezen zal worden. Echter, indien de wond reeds gehecht was en opnieuw is opengegaan (dit verschijnsel wordt dehiscentie genoemd), is een bezoek aan de arts aangewezen teneinde een wijd litteken te voorkomen. Als oude littekens opnieuw opengaan en beginnen te bloeden, kan dit te wijten zijn aan een voedingstekort. Raadpleeg je arts voor advies.

Er vloeit pus uit mijn litteken

Het is normaal dat genezende wonden gedurende enkele dagen of zelfs weken, afhankelijk van het lichaamsdeel, helder vocht afscheiden. Dit wordt ook wel sereuze vloeistof genoemd. Begint de wond echter witte/gele pus aan te maken, dan is dat een teken van infectie en moet je de arts raadplegen en nagaan welke antibiotica je hiervoor kan innemen.

Mijn litteken jeukt

Wondgenezing kan jarenlang gepaard gaan met een jeukerig gevoel. In de beginfase van littekenvorming is de wond ontstoken, waarbij inflammatoire stoffen (chemische boodschappers) vrijkomen, waaronder de jeukmolecule histamine . Deze stoffen prikkelen de zenuwen in de omringende huid. Naarmate het litteken dichtgroeit, zorgt deze huidaanspanning er ook voor dat jeukreceptoren gestimuleerd worden. Dit jeukerige gevoel zal na enige tijd geleidelijk aan afnemen. Het dagelijks inmasseren met een geschikte littekencrème zal dit proces versnellen.

Mijn litteken voelt pijnlijk aan

Als de wonde zodanig diep is dat je er een litteken aan overhoudt, kunnen ook de zenuwvezels schade opgelopen hebben. Dit kan leiden tot een branderig gevoel of pijn, een verschijnsel dat bekend staat als “ neuropathische pijn” . Massage met een littekencrème kan helpen , maar dit verdwijnt meestal vanzelf aangezien de zenuwvezels genezen en opnieuw aangroeien. Ook kunnen bepaalde medicijnen, zoals amitriptyline, in dit geval toegepast worden. Raadpleeg je arts voor meer hierover.

Mijn litteken is roze of rood

Dat nieuwe littekens roze of rood van kleur zijn, hoort bij het natuurlijke genezingsproces van het lichaam. Naarmate het weefsel zich herstelt, worden er meer bloedvaten omheen gevormd om het genezende weefsel aan te vullen en de toevoer van cellen te bevorderen. Hoewel roodheid vanzelf weer zou moeten verdwijnen, kun je in het geval dat je litteken na een aantal maanden nog steeds rood is, een goede littekencrème proberen om het huidherstel te bevorderen. Voor de meer uitzonderlijke gevallen kun je best het advies van een arts inwinnen in verband met de beste nabehandelingen, zoals siliconenpleisters, steroïdeninjecties, IPL (Intens Pulsed Light) en laserbehandelingen. Een operatieve littekencorrectie behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Mijn litteken is zwart

Als natuurlijke reactie op een wond veroorzaakt het lichaam een hevige ontsteking, waarbij meerdere inflammatoire stoffen (chemische boodschappers) vrijkomen. Deze stoffen kunnen de activiteit van pigmentproducerende cellen, melanocyten genaamd, stimuleren. Dit kan resulteren in bruine of zwarte pigmentatie in of rond het litteken ( Post Inflammatory Hyperpigmentation, PIH ). Dit fenomeen komt vaker voor bij donkere huidtypes, maar het kan worden vermeden of verminderd door het gebruik van een hoge SPF op het genezende litteken .

WAAR

OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

JE HUID WORDT DROGER
ALS JE ZIEK BENT.

WAAR TRUE-ANSWER

Verkoudheid en griep onttrekken vocht aan de huid, waardoor die droog en dof aanvoelt. De ziekte zelf, de medicijnen die we nemen en het feit dat we in bed moeten blijven, leiden tot een tekort aan vocht in de huid.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

EEN EERSTEGRAADS BRANDWONDE
IS NET ZOALS ZONNEBRAND.

WAAR TRUE-ANSWER

Een eerstegraads brandwonde is net zoals zonnebrand. Ze tast alleen de buitenste huidlaag aan en veroorzaakt een rode, pijnlijke verkleuring van de aangetaste zone. Door het vrijkomen van histamine veroorzaken oppervlakkige brandwonden vaak een jeukerig gevoel.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

CHEILITIS IS DE WETENSCHAPPELIJKE
BENAMING VOOR GEBARSTEN LIPPEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Cheilitis is een ander woord voor gebarsten lippen. De lippen worden droog en schilferig. Er kunnen pijnlijke verticale barstjes ontstaan. De huid rond de lippen raakt soms ook geïrriteerd. Die droogheid veroorzaakt een onaangenaam branderig gevoel.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

LIKKEN AAN GEBARSTEN
LIPPEN IS EEN GOED IDEE.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Mensen met droge en gebarsten lippen likken er vaak aan. Ze plukken of bijten de schilferige huid eraf. Het is inderdaad verleidelijk maar eigenlijk maak je de situatie alleen maar erger. Je verwijdert namelijk de natuurlijke beschermlaag van de huid en start als het ware een vicieuze cirkel.
Ontdek meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN ZIJN
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden in samenwerking met dermatologen ontwikkeld en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op een zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen uitsluitend voor de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER KWETSBARE HUID

placeholder BRANDWONDEN EN
HOE ZE SNELLER TE HELPEN GENEZEN
MEER LEZEN
placeholder HOE BEVORDER JE
HET VERZORGEN VAN EEN TATOEAGE
MEER LEZEN