KINDEREN BESCHERMEN
IN DE ZON:
WAT ELKE OUDER ZOU MOETEN WETEN
De huid van kinderen is gevoeliger voor de zon dan die van volwassenen. In feite treedt 50 tot 80% van de UV-gerelateerde schade op tijdens de kindertijd en adolescentie *. En bescherming tegen de zon is niet alleen voor op vakantie. Kinderen worden tijdens alle buitenactiviteiten blootgesteld aan UV-straling: spelen in het park, op het schoolplein, sporten… En wist je dat UVA-stralen zelfs door glas en wolken gaan?
Als kinderen overmatig aan zonlicht worden blootgesteld, kunnen ze zonnebrand krijgen. Dit is op korte termijn erg pijnlijk, maar de effecten op lange termijn zijn des te verontrustender: 5 zonnebranden met blaarvorming vóór de leeftijd van 20 jaar kunnen het risico op melanomen met 80% verhogen **.
Het is daarom van essentieel belang de huid van uw kinderen te beschermen tegen mogelijke schade door blootstelling aan de zon. Onthoud dat elke keer dat uw kind wordt blootgesteld, het risico op het ontwikkelen van huidkanker toeneemt. Het goede nieuws? Door je kind vandaag zonveilig gedrag aan te leren, bescherm je actief de gezondheid van hun huid in de toekomst.
Welke ZONNEBESCHERMING te gebruiken voor mijn kinderen jonger dan 3 jaar:
Baby's en peuters jonger dan 3 jaar mogen geen enkele directe blootstelling aan de zon hebben. Houd ze altijd in de schaduw met beschermende kleding en breedspectrumzonwering op blootgestelde delen die een risico kunnen vormen.
Baby's jonger dan 6 maanden moeten volledig uit de zon worden gehouden, omdat hun huid te kwetsbaar is voor blootstelling aan de zon.
Wanneer en hoe zonnebrandcrème gebruiken om mijn kinderen te beschermen:
De huid van kinderen moet worden beschermd met een breedspectrum UVA-UVB-beschermingsproduct van ten minste SPF 50+ wanneer ze buiten in de zon zijn alsook wanneer ze buiten zijn bij bewolkt weer. Zonnebrandcrème moet vóór de buitenactiviteiten worden aangebracht en moet alle blootgestelde delen bedekken.
Enkele tips om te onthouden:
- We gebruiken vaak veel minder dan we zouden moeten: als algemene vuistregel is een hoeveelheid zonnebrandcrème ter grootte van een golfbal nodig om het hele lichaam te beschermen.
- Vaak vergeten zones : oren, neus, lippen, nek, handen en voeten.
- Zonnebrandcrème moet om de 2 uur opnieuw worden aangebracht om eenoptimale bescherming te garanderen, of na het zwemmen of overmatig zweten.
Leer je kinderen slim zon-vriendelijk gedrag aan:
Bescherming gaat niet alleen over zonnebrandcrème. Door je kinderen slim gedrag aan te leren, kunnen ze veiliger in de zon blijven:
- Zoek schaduw op tussen 10.00 en 16.00 uur. Leer kinderen "hun schaduw te lezen" en in de schaduw te blijven als hun schaduw kleiner is dan zijzelf. Schaduw kan worden geboden door bomen, parasols, pop-uptenten ...
- Toon je kinderen hoe ze zonnebescherming moeten aanbrengen als een superheld en vergeet niet om regelmatig opnieuw aan te brengen.
- Draag beschermende kleding, waaronder T-shirts met lange mouwen en broeken van dicht geweven, donkergekleurde stoffen, hoeden met een brede rand (ideaal om het gezicht, de oren en de nek te beschermen) en een zonnebril met UVA-UVB-bescherming.
Tijdens de waterpret:
Alle bovenstaande tips zijn van toepassing, maar er zijn extra voorzorgsmaatregelen nodig op het strand omdat water en zand de zonnestralen weerkaatsen:
- Kinderen zijn dol op water, dus zorg ervoor dat je een zonnebeschermingsproduct gebruikt dat speciaal is ontworpen voor toepassing op een natte huid om een voortdurende bescherming te garanderen.
- Neem een parasol of tent mee en gebruik beschermende kleding.
- Kies voor zwemkleding met bescherming tegen de zon: zwemshirts met een hoge UPF (ultraviolette beschermingsfactor), badpakken die meer huid bedekken, zoals eendelige pakken en langere zwembroeken.
** American Association for Cancer Research Press Release. May 29, 2014
https://www.aacr.org/Newsroom/Pages/News-Release-Detail.aspx?ItemID=553#.WKyFqxLhAvo