WAT ZIJN UV-STRALEN
EN HOE BEÏNVLOEDEN
ZE JE HUID?

Duration Default Icon 5 min leestijd

Inmiddels zijn we ons er allemaal van bewust dat langdurige blootstelling aan ultraviolette straling (UV) ernstige schade kan veroorzaken aan onze huid en algehele gezondheid. Vroegtijdige huidveroudering, celbeschadiging, zonnebrand en zelfs huidkanker zijn slechts enkele voorbeelden van de schadelijke effecten van UV-stralen op onze huid. Lees hier hoe UV-stralen je huid beïnvloeden en ontdek het belang van een goede zonnebrandcrème, samen met enkele handige tips.

Wat betekent UV-straling?

Wist je dat ultraviolette straling (UV) niet zichtbaar is voor het menselijk oog? Dit komt doordat UV een vorm van elektromagnetische straling is die rechtstreeks afkomstig is van de zon. Deze straling kan worden onderverdeeld in twee categorieën op basis van de golflengte: UVA, met een langere golflengte en UVB, met een kortere golflengte.

UV-stralen hebben een hogere energie dan zichtbaar licht, wat betekent dat overmatige blootstelling aan UV schadelijke gevolgen kan hebben voor je huid, ogen en immuunsysteem. Denk aan vroegtijdige huidveroudering, zonnebrand en zelfs huidkanker. Gelukkig kan regelmatig gebruik van zonnecrème niet alleen helpen om pigmentvlekken en een oneffen teint te voorkomen, maar ook je huid beschermen tegen het risico op huidkanker. Daarom is het essentieel om jezelf tegen de zon te beschermen en overmatige blootstelling te beperken.

Waar gaat UV doorheen?

Terwijl bepaalde UV-stralen (UV-C-straling) volledig worden geabsorbeerd door de ozonlaag in de atmosfeer en het aardoppervlak dus niet bereiken, dringen UVB- en UVA-stralen wél door in de huid wanneer onze huid aan de zon worden blootgesteld.

Ultraviolet licht (UVB en UVA) kan de huid binnendringen via de opperhuid, de buitenste laag van de huid. De intensiteit en de mate waarmee UV de huid binnendringt, hangt af van verschillende factoren, zoals de golflengte van de UV-stralen, en de omstandigheden van de blootstelling.

Effecten van ultraviolette straling

Blootstelling aan UV-stralen kan zowel positieve als negatieve effecten hebben. Wat de voor- en  nadelen zijn, ontdek je hier:



Positieve effecten

Dit zijn de voordelen van matige en gecontroleerde blootstelling aan UV-straling:
  • Vitamine D-synthese. Matige blootstelling aan UV verhoogt de vitamine D in het lichaam, wat essentieel is voor de gezondheid van onze botten en het immuunsysteem.
  • Significante verbetering van bepaalde huidaandoeningen. In sommige gevallen heeft een matige blootstelling aan UV-straling een positief effect op huidaandoeningen, zoals psoriasis en acne. Het is echter belangrijk om dit altijd onder toezicht van een arts te doen en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Negatieve effecten

Dit zijn de negatieve effecten van overmatige of langdurige blootstelling aan UV-stralen:
  • Huidschade. UVA-stralen kunnen diep in de huid doordringen en schade veroorzaken aan de huidcellen. Mogelijke gevolgen zijn vroegtijdige veroudering van de huid, rimpels, vlekken en verslapping.
  • Zonnebrand. UVB-stralen zijn de belangrijkste oorzaak van zonnebrand, een veel voorkomend symptoom van huidschade door overmatige blootstelling aan de zon.
  • Een verhoogd risico op huidkanker. Langdurige blootstelling aan UV, vooral UVB-stralen, verhoogt het risico op huidkanker, waaronder melanoom. Om het risico op huidkanker te verminderen, is het sterk aanbevolen om zonnebrandcrème te gebruiken.

UVB- en UVA-stralen: wat zijn het?

UVB en UVA zijn twee soorten ultraviolette zonnestraling die onze huid kunnen schaden. Hoewel ze beide schadelijk zijn, hebben ze een verschillende golflengte en beïnvloeden ze de huid op een andere manier.

UVB-stralen

UVB-stralen hebben een kortere golflengte dan UVA-stralen en veroorzaken voornamelijk zonnebrand. Ze kunnen doordringen tot de bovenste laag van de huid, waar ze het DNA van huidcellen beschadigen. Dit kan leiden tot roodheid, ontstekingen en schade aan collageen en elastine in de huid. In ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot huidkanker, vooral tijdens de zomer wanneer de zon op haar sterkst is.


UVA-stralen

In tegenstelling tot UVB, zijn UVA-stralen een vorm van ultraviolette straling met een langere golflengte. Deze straling heeft het vermogen om dieper in de huid door te dringen en kan daardoor huidveroudering versnellen. Ga je af en toe onder de zonnebank? Dan is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen om schade te voorkomen.

Bovendien kunnen UVA-stralen ook doordringen door ramen en wolken, waardoor ze schade kunnen toebrengen aan het DNA van je huidcellen en immunosuppressie kunnen veroorzaken, met fotoveroudering als gevolg.

Hoe bescherm je je huid tegen UV-stralen?

Om je huid gezond te houden en ernstige huidaandoeningen te voorkomen, is het belangrijk om je te beschermen tegen UVB- en UVA-stralen. Volg deze stappen om je huid zo goed mogelijk te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.


Bescherming tegen de zon

Er zijn verschillende manieren om je huid te beschermen tegen UV-straling. Een daarvan is het vermijden van blootstelling aan de zon tijdens de piekuren. De zon is het schadelijkst tussen 11 uur en 16 uur.


Zoek schaduw en koelte op

Een andere manier om je huid te beschermen tegen UV-stralen is door tijdens de piekuren de schaduw op te zoeken. Door direct zonlicht te vermijden op het heetste moment van de dag, kun je het risico op huidschade aanzienlijk verminderen. Ga je toch naar buiten, zoek dan regelmatig verkoeling en schaduw, bijvoorbeeld onder een boom, parasol of luifel.

Langdurige blootstelling aan de zon kan je lichaamstemperatuur beïnvloeden en leiden tot uitdroging, oververhitting en in sommige gevallen zelfs een zonnesteek. Bovendien kan direct zonlicht ongemak aan de ogen veroorzaken en vermoeide ogen veroorzaken. Door de schaduw op te zoeken, kunnen je ogen rusten en zal de vermoeidheid automatisch verminderen.


Gebruik een zonnecrème

Je huid beschermen tegen UVB- en UVA-stralen doe je met een breedspectrum UVA-UVB-zonnebrandcrème die bescherming biedt tegen beide soort stralingen. Kies zeker een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor (SPF) die past bij jouw specifieke huidtype en  voor openluchtactiviteiten. Bij La Roche-Posay vind je een ruim scala aan hoogwaardige zonnebrandcrèmes voor de gevoelige huid en effectieve bescherming bieden tegen UVB- en UVA-straling.

Correct smeren van zonnecrème

Het correct aanbrengen van zonnebrandcrème is essentieel voor een effectieve bescherming van de huid. Zorg ervoor dat je alle delen van je lichaam die blootgesteld worden aan de zon goed insmeert. Denk aan je gezicht, nek, oren, armen en benen. Vergeet ook zeker niet de gevoelige zones zoals je lippen, hoofdhuid en handen.

Smeer je minstens 15 minuten vóór blootstelling aan de zon in, na het zwemmen of tijdens fysieke activiteiten. Vergeet niet om je gezicht om de twee uur opnieuw in te smeren.

Een zonnecrème zou eigenlijk het hele jaar door deel moeten uitmaken van je huidverzorgingsroutine, vooral tijdens de zomer. Voor je gezicht is het belangrijk om een aangepaste zonnecrème te gebruiken, afgestemd op de specifieke behoeften en kenmerken van je huid.

Breedspectrum zonnecrèmes voor een gevoelige huid

Heb je een gevoelige huid? Bescherm je huid dan met Anthelios UVmune 400 SPF50+ van La Roche-Posay. Deze zonnecrème biedt een optimale bescherming tegen UVB- en UVA-stralen. De lichte, niet-vette formule verstopt de poriën niet en laat geen residu achter, perfect voor dagelijks gebruik. Breng de crème aan op alle blootgestelde lichaamsdelen, zoals de nek, het gezicht en de handen. Breng elke twee uur aan voor maximale bescherming, vooral tijdens het sporten.

Dankzij de geavanceerde Mexoryl400-formule biedt dit product een hoog niveau van bescherming met een brede dekking tegen schadelijke UV-stralen. Het heeft een hoge SPF-waarde en is bovendien waterbestendig, waardoor je huid beschermd blijft, zelfs tijdens buitenactiviteiten.

Dankzij de NETLOCK-technologie hecht de filter zich aan het huidoppervlak en vormt zo een beschermend laagje waardoor UV de huid niet kan bereiken. Bovendien is deze crème verrijkt met glycerine, een actief ingrediënt dat de huid hydrateert en helpt uitdroging te voorkomen, zelfs in de zon en bij warm weer.

Anthelios Uvmune 400 50 Invisible Fluid

Breedspectrum zonnecrème

Zoek je een matterende UV-bescherming die niet glimt, dan is Anthelios Oil Correct SPF50+ een uitstekende keuze. Deze hoogwaardige gel-crème heeft een hoge beschermingsfactor, voelt licht aan en trekt snel en gemakkelijk in, perfect om te gebruiken onder je make-up.

De matterende formule helpt een glanzende huid tegen te gaan, vooral als je een vette huid heb. Breng genoeg crème aan en herhaal doorheen de dag voor een optimale bescherming.

lrpProductPageSunAntheliosOilCorrectspf5050ml

Zonnecrème voor op reis

De Anthelios XL SPF50+ Stick is een zonnebrandcrème in een handig formaat voor op reis. Deze zonnebrandcrème biedt een breedspectrum bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen, en beschermt je huid tegen zonnebrand, vroegtijdige veroudering en onzuiverheden. De lichte formule is gemakkelijk aan te brengen en het compacte formaat zorgt ervoor dat je de stick overal mee naartoe kunt nemen. De crème heeft een hydraterende textuur die snel intrekt en je huid zacht en glad laat aanvoelen. De formule is bovendien niet-comedogeen, waardoor poriën niet verstoppen.

Dankzij de XL-Protect technologie biedt de crème een breedspectrum bescherming tegen UV-stralen, antioxidanten en andere agressieve factoren zoals vervuiling of infraroodstraling. De formule bevat het Thermaal bronwater van La Roche-Posay om de huid te kalmeren en schade door vrije radicalen te voorkomen. Het is ook waterbestendig, zodat je buiten kan sporten zonder continu te moeten smeren.

Deze zonnebrandcrème is geschikt voor alle huidtypes, bevat geen parfum en heeft een lichte, niet-vette textuur waardoor je huid niet plakkerig of vettig aanvoelt.

TRACE-la-roche-posay-anthelios-stick-9ml-tube-packshot-front

In conclusie is het gebruik van zonnebrandcrème essentieel om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-stralen. Het is belangrijk om de zonnecrème op de juiste manier aan te brengen, voldoende te gebruiken en regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral na het zwemmen of bij transpiratie. Door dagelijks zonnebrandcrème te gebruiken, zelfs op bewolkte dagen, kun je je huid op de lange termijn beschermen en voorkomen dat deze permanent beschadigd raakt door UV-stralen.