WAT IS RETINOL?

Duration Default Icon 2 min leestijd

Retinol is vrij laat in de belangstelling gekomen, maar werd opeens een grote hype. Je hebt er zeker al van gehoord, want het is een ingrediënt waar dermatologen, huidverzorgingsexperts en bloggers heel enthousiast over zijn. In de ingrediëntenlijst van verzorgingsproducten doet het nogal “wetenschappelijk” aan en velen van ons weten niet goed waar het precies voor staat. Dus wat is retinol precies en waarom is het zo'n populair bestanddeel in huidverzorging geworden?

Wat is Retinol?

Eenvoudig gesteld is retinol een vorm van vitamine A, en eenmaal omgezet in retinoïnezuur speelt het een belangrijke rol voor de gezondheid van de huid en de botten. Dus retinol is ongelooflijk nuttig!

Waarom worden retinol en retinoïden gebruikt in acnebehandelingen?

Vitamine A is essentieel voor de gezondheid van de huid en een superingrediënt voor het behandelen van allerlei huidproblemen. Eén van de manieren waarop vitamine A van nut is voor een acne-achtige huid, is door de huid te exfoliëren en gladder te maken. Maar deze krachtige vitamine herstelt ook de celstructuren, gaat overmatige sebumproductie tegen en vermindert littekens en pigmentatie. Door de epidermale barrière en de dikte van de epidermis te herstellen, beschermt vitamine A onze huid ook tegen toekomstige problemen.

Retinoïden kunnen puistjes tegengaan door de aanmaak van sebum (huidsmeer) onder controle te houden en te vermijden dat dik sebum de poriën gaat verstoppen. Als er geen sebum meer vastzit in de poriën, kunnen bacteriën er niet in woekeren en puistjes veroorzaken. Door zijn keratolytische werking is retinol ideaal voor de behandeling van een huid met neiging tot acne. Keratolytische bestanddelen verwijderen dode huidcellen die achterblijven in de poriën en leiden tot de vorming van puistjes. En dankzij zijn effect op de celcommunicatie kan retinol ook de werking en de grootte van de poriën verbeteren door de cellen de juiste “opdrachten” te geven. Zo gaan de poriën uiteindelijk verkleinen en wordt de vorming van nieuwe puistjes een halt toegeroepen.

Hoe wordt retinol gebruikt?

Retinoïden maken je huid gevoeliger voor zonlicht, dus is de kans op zonneschade groter als je ze overdag op je huid aanbrengt. Retinol exfolieert de huid van binnenuit. Hierdoor kan je huid supergevoelig en geïrriteerd raken. Om het risico op irritatie te beperken, gebruik je het product in het begin best met tussenpozen van een paar dagen, om je huid aan de behandeling te laten wennen. Eenmaal je huid eraan is gewend, kan je de behandeling om de andere dag gaan gebruiken. Doordat retinol de huid gevoeliger maakt, moet je heel systematisch zonnecrème aanbrengen. Gebruik overdag een zonnecrème met een hoge UVA- en UVB-beschermingsfactor om je huid te beschermen.

Nevenwerkingen:

Raakt je huid wat geïrriteerd door de retinolbehandeling, geen paniek! Dit is het meest voorkomende neveneffect van dit ingrediënt. Het is mogelijk dat je huid schilferig, rood en droog wordt, maar dat is normaal.

Een andere nevenwerking van een retinolbehandeling is dat de toestand van je huid eerst kan verslechteren voor ze verbetert. Als je ziet dat je bestaande puistjes in eerste instantie erger worden, is er wellicht niets aan de hand. Maar als je nieuwe puistjes ziet opduiken, dan kan dat wijzen op een allergische reactie op het product. In elk geval vraag je best het advies van een dermatoloog, die kan uitmaken of je verder moet gaan met de behandeling of beter overschakelt op iets anders.

Nevenwerkingen beperken:

Een beetje schilfering is niet zo erg, maar als je merkt dat je huid echt heel droog en onbehaaglijk wordt, weet dan dat er manieren zijn om deze nevenwerkingen binnen de perken te houden. Wie voor het eerst retinol probeert, moet er zuinig mee omspringen en het niet te vaak aanbrengen. Geef je huid wat tijd om aan de behandeling te wennen, zo is de kans kleiner dat ze hevig gaat reageren.

Dit artikel is alleen bedoeld als algemene informatie. U dient advies in te winnen bij een professional voordat u aan een nieuw regime of een nieuwe gedragslijn begint.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiënte oplossingen tegen onvolkomenheden en richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onvolkomenheden, zonder dat de tolerantie in gevaar komt.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.