ACNE BIJ TIENERS

We associëren acne meestal met de "gênante" tienerjaren, wanneer de huid door de hoge hormoonproductie vaak overtollig sebum aanmaakt. Bij jongens leidt dit tot een glanzende huid, mee-eters en puistjes, terwijl bij meisjes de combinatie van puberteit en de menstruatiecyclus vaak de oorzaak is van terugkomende uitbraken.

JOUW VRAGEN
ONZE ANTWOORDEN

1 quote-marks

Hoe kan ik van restlittekentjes ten gevolge van acne afkomen?

Restlittekentjes ten gevolge van acne zijn bijzonder moeilijk te behandelen. Sommige dermatologische praktijken zoals microdermabrasie, chemische peeling, laserbehandeling en behandeling met micronaalden kunnen helpen. In het ideale geval voorkom je echter dat er zich überhaupt restlittekentjes gaan vormen ten gevolge van acne. Dit is mogelijk met medicatie zoals antibiotica.

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Hoe kan ik van acne afkomen?

Milde vormen van acne kunnen worden behandeld met de juiste dermocosmetische oplossingen. Reinig de huid tweemaal per dag zacht met micellair water of een schuimende reinigingsgel. Gebruik daarna dagelijkse huidverzorging met actieve ingrediënten zoals salicylzuur, niacinamide en piroctone olamine.

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Waardoor wordt acne veroorzaakt?

Bij acne leidt een onevenwicht in hormonen die androgenen worden genoemd ertoe dat de talgklier heel veel olie gaat aanmaken. Diezelfde hormonen zorgen voor een grotere productie van huidcellen in poriën. Hierdoor raken de poriën verstopt met een mengsel van cellen en talg, waardoor ze een voedingsbodem gaan vormen voor bacteriën die acne veroorzaken.

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Hoe kan ik van rugacne afkomen?

Milde vormen van acne op het lichaam kunnen worden behandeld met de juiste dermocosmetische oplossingen. Reinig de huid tweemaal per dag zacht met een schuimende reinigingsgel. Gebruik daarna dagelijkse huidverzorging met actieve ingrediënten zoals salicylzuur, niacinamide en piroctone olamine.

Was dit nuttig?

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt). We weten dat het gemakkelijker gezegd is dan gedaan, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

EEN PUIST UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt de dingen voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen zodat de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter nalaten!
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit zelfs vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Je hoort vaak zeggen dat vet in je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan verzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid. Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Ontdek meer

Acne
bij tieners

Veel tieners proberen hun acne te verbergen met zware, poriën-verstoppende cosmetische producten, die het probleem echter alleen maar erger maken. Om onzuiverheden te voorkomen is het behulpzaam milde huidreinigers en dermocosmetiche producten te gebruiken met de juiste actieve ingrediënten. Hiermee kun je acne in veel gevallen beperken.

Als het toch erger wordt, dan zal je dermatoloog adviseren hoe je op de juiste manier om kunt gaan met je acne.

In deze sectie kom je alles te weten over acne bij tieners, van de oorzaken en symptomen tot oplossingen en behandelingen. We geven je ook veel praktische tips waar je snel mee aan de slag kunt om een zuivere huid te krijgen. Je vindt er ook een artikel over waarom veel behandelingen voor acne bij tieners zo lang nodig hebben om effectief te zijn, en waarom de “snelle behandelingen” die je soms online vindt met een ruime korrel zout genomen moeten worden.

did you know

Wist
je dit?

Van EFFACLAR DUO(+) is aangetoond dat het uitbraken van acne voorafgaand aan de menstruatie helpt voorkomen tijdens een klinische test versus placebo.

Bron: Klinische studie door Prof. Dréno (Nantes, Frankrijk) onder 32 vrouwen, gemiddelde leeftijd 25, tweemaal daags gebruik van Effaclar Duo (+) op de rechterhelft van het gezicht versus placebo op de linkerhelft. Beschadigingen aan de huid geteld tijdens 2 opeenvolgende cycli.

BESTE
LEZERS

De hier gegeven informatie is alleen als bedoeld voor educatieve doelen en mag in geen geval worden gebruikt ter vervanging van professioneel medisch advies. Neem voor medische adviezen altijd contact op met een officieel erkende zorgverlener.