WAT VEROORZAAKT EEN VETTIGE HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE?
HOE VOORKOM JE HET?

In tegenstelling tot wat velen geloven, wordt acne niet veroorzaakt door een “vuile huid”. Het is juist zo dat mensen met acne hun huid vaak te veel reinigen! De oorzaak ligt in de talgklieren die een vettige substantie afscheiden die we kennen als talg. Onder invloed van hormonen en een aantal andere factoren (stress, uv, vervuiling…) produceren deze klieren te veel talg, waardoor de poriën verstopt raken en er een uitbraak op kan treden.

JOUW VRAGEN
ONZE ANTWOORDEN

1 quote-marks

Hoe kan ik van restlittekentjes ten gevolge van acne afkomen?

Restlittekentjes ten gevolge van acne zijn bijzonder moeilijk te behandelen. Sommige dermatologische praktijken zoals microdermabrasie, chemische peeling, laserbehandeling en behandeling met micronaalden kunnen helpen. In het ideale geval voorkom je echter dat er zich überhaupt restlittekentjes gaan vormen ten gevolge van acne. Dit is mogelijk met medicatie zoals antibiotica.

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Hoe kan ik van cystische acne afkomen?

Cystische acne is de ernstigste vorm van acne en gaat gepaard met diepe, pijnlijke cysten. Vrij verkrijgbare behandelingen volstaan mogelijk niet om cystische acne te behandelen, hoewel crèmes met salicylzuur kunnen helpen. Raadpleeg een dermatoloog of uw huisarts en vraag naar mogelijke oplossingen op doktersvoorschrift zoals antibiotica.

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Hoe kan ik van borstacne afkomen?

Borstacne kan op nagenoeg dezelfde manier worden behandeld als gezichtsacne. Reinig de betrokken zone tweemaal per dag zacht met een milde schuimende reinigingsgel. Gebruik daarna dagelijkse huidverzorging die actieve ingrediënten zoals salicylzuur, niacinamide en piroctone olamine bevat. Denk er ook aan om na het sporten onmiddellijk te douchen.

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Hoe kan ik van rugacne afkomen?

Milde vormen van acne op het lichaam kunnen worden behandeld met de juiste dermocosmetische oplossingen. Reinig de huid tweemaal per dag zacht met een schuimende reinigingsgel. Gebruik daarna dagelijkse huidverzorging met actieve ingrediënten zoals salicylzuur, niacinamide en piroctone olamine.

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Hoe kan ik van baby acne afkomen?

Baby acne komt voor bij ongeveer 20% van de pasgeborenen. Het is een onschuldige aandoening waarbij er minuscule rode of witte bultjes of puistjes op het gezicht of het lichaam verschijnen. Kies voor een mild reinigend verzorgingsproduct om de huid schoon te houden. Schrob de huid niet, knijp de bultjes niet uit en gebruik geen vrij verkrijgbare acne crèmes op de huid van baby’s.

Was dit nuttig?

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan verzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid. Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt). We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

EEN PUIST UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter vermijden!
Ontdek meer

ACNE HEEFT BAAT BIJ
EEN GECOMBINEERDE AANPAK

Hoewel acne gedeeltelijk een genetische aandoening is (nu kan je eindelijk je ouders eens de schuld geven!) kun je door de juiste aanpassingen aan je levensstijl en een effectieve dagelijkse huidverzorgingsroutine milde gevallen van acne verminderen. Maar maak je geen zorgen, wij vertellen je alles wat je moet weten.

In ernstigere gevallen kan je dermatoloog aanraden om een combinatie van medicijnen te gebruiken en dermocosmetische oplossingen uit de apotheek zodra je minder last hebt van uitbraken. Het is in alle gevallen belangrijk om de door je dermatoloog voorgeschreven behandeling nauwgezet te volgen, zelfs als deze aan het begin niet lijkt te werken.

In deze sectie vertellen we je alles over vettige huid en acne, inclusief hormonale acne, en over een aantal minder bekende triggers van acne: stress, uv en vervuiling. We geven je ook tips over hoe je voor je vettige huid kunt zorgen (en zelfs over hoe je vlekken kunt voorkomen voorafgaand aan een uitbraak) en hoe je ervoor kunt zorgen dat je blijvend minder last hebt van acne.

BESTE
LEZERS

De hier gegeven informatie is alleen als bedoeld voor educatieve doelen en mag in geen geval worden gebruikt ter vervanging van professioneel medisch advies. Neem voor medische adviezen altijd contact op met een officieel erkende zorgverlener.