WAT DOEN MONDMASKERS
MET JE HUID

EN HOE LOS JE DEZE
HUIDPROBLEMEN OP?

Duration Default Icon 4 min leestijd

Onze dappere hulpverleners moeten in hun dagelijkse strijd tegen het coronavirus een medisch gecontroleerd mondmasker dragen. Het is verplicht in België om een mondmasker op te zetten wanneer je het openbaar vervoer gebruikt en in het straatbeeld zie je meer mensen die hun mond bedekken. Is dit het nieuwe normaal? Dat kan! Maar als je niet oplet kunnen er huidproblemen opduiken.

Wanneer het dragen van een mondmasker normaal wordt, moeten we letten op de gevolgen. Hele dagen een mondmasker op je gezicht dragen kan huidproblemen veroorzaken: van roodheid en irritatie tot zelfs striemen. Dat willen we ten alle tijden vermijden, zeker als het einde van de pandemie nog niet in zicht is. Een tijd waarin je je immuunsysteem en gezondheid (ook die van je huid) zo sterk mogelijk wil houden. 

Op sociale media gaan berichten rond van verplegers die huidproblemen krijgen door het te lang dragen van een mondmasker. Zo’n masker drukt tegen verschillende delen van je gezicht: je neus, je mond, achter de oren en kunnen ook je ogen gevoelig maken. Het mondmasker kan ook een omgeving creëren dat puistjes in de hand werkt. Tussen patiënten door is er voor zorgkundigen vaak geen tijd om een nieuw mondkapje op te zetten, je zweet erin, je ademt erin en soms zijn er zelfs geen andere mondmaskers beschikbaar als je wilt wisselen. 
Hoe kan de gemiddelde drager van een mondmasker huidproblemen vermijden? Dat is door de huid schoon te houden en te beschermen. Of je nu een wandeling maakt met de hond, gaat sporten in het park of een hulpverlener bent: dit zijn de beste tips om de huid van je gezicht gezond te houden als je een mondmasker draagt om besmetting te voorkomen.

Onze tips

Reinig je huid met een mild product na het afzetten van je mondmasker

Maak altijd je gezicht schoon nadat je je mondmasker hebt afgezet. Maak je gezicht vrij van alle talg, zweet en ander vuil, door je huid goed en intens te reinigen met een product dat mild is voor je huid. We bevelen je aan om hiervoor Toleriane Huidreinigende Emulsie te gebruiken, een parfumvrij, niet schuimend product voor een gevoelige huid.

Gebruik je liever geen kraanwater op je gezicht? Dan is Micellair Water Ultra Gevoelige Huid de oplossing. Is kraantjeswater geen probleem? Hou de temperatuur van het water dan lauwwarm, zeker niet te heet. Te warm water kan de huid schuren en de kwetsbare huidbarrière beschadigen.


Wees voorzichtig met complexe huidverzorging
Heb je een uitgebreide verzorgingsroutine door specifieke huidproblemen zoals bijvoorbeeld acne? Dan is het nu, als je een mondmasker draagt, aangeraden om de wat meer reactieve ingrediënten te vermijden. Denk hierbij aan: retinol, tea tree-olie en benzoylperoxide. Deze kunnen te heftige bestanddelen zijn voor je toch al gevoelige huid.


'Gebruik een milde, parfumvrije reiniger en lauwwarm water' 

La Roche-Posay

Breng een hydraterende crème aan met barrière-ondersteunende ingrediënten

Een mondmasker dragen dat dagelijks over je gezicht schuurt is niet goed voor de huidbarrière. Bij het lang dragen van zo’n mondkapje leidt dat tot huidproblemen zoals een droge huid, soms ook striemen en schaafwondjes afhankelijk van welke stof je masker is gemaakt.

Nadat je de huid van je gezicht hebt gereinigd raden we je aan om een vochtinbrengende crème te gebruiken, dag- of nachtcrème. De Toleriane Ultra-crème kalmeert langdurig bij dagelijkse ongemakken van een huid met neiging tot allergie of die gevoelig is. De crème bevat ook Thermaal Water van La Roche-Posay en Neurosensine, een bestanddeel dat gericht inwerkt op de mechanismen van huidongemak.Je huid frist op als je producten gebruikt die bestaan uit ceramiden, hyaluronzuur en niacinamide, zoals Toleriane Ultra 8-spray. Deze ingrediënten staan bekend om hun hydraterende en verzachtende eigenschappen. De Toleriane Ultra 8-spray verzacht, hydrateert intensief en is verrijkt met het Thermaal Water van La Roche-Posay. Dit water helpt de huidbarrière te herstellen door de vijftien mineralen waarmee dit water is ‘opgeladen’. Deze spray kun je tussendoor even over je huid spuiten om op te frissen.


'Door constant wrijven en frictie van het mondmasker raakt de huidbarrière beschadigd, resulterend in een droge huid, soms blauwe plekken en schaafwondjes.'

La Roche-Posay

Voorkom huidproblemen met een beschermende zalf

Als je urenlang een mondmasker draagt kunnen plekken op je gezicht geïrriteerd raken. Als je ook last hebt hiervan dan kan je een barrière-versterkende zalf gebruiken zoals Cicaplast Balsem B5. Vlak voor het slapengaan zorgt dit voor extra bescherming na het hydrateren. Je kunt het ook aanbrengen voor je je mondmasker opzet om het risico op ongemakken en schaafplekjes te verminderen. Zo voorkom je eventuele huidproblemen.


‘Leg desgewenst een zacht gaasje tussen je huid en het masker: op het bruggetje van de neus en de jukbeenderen.' 

La Roche-Posay

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

TOLERIANE is een productlijn speciaal geformuleerd voor de behoeften van de gevoelige huid en de huid met neiging tot allergie: het hydrateert, kalmeert en beschermt.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.