Ben je allergisch
aan jouw dagelijkse gewoonten?

duration time 4 min leestijd

Zelfs als je jouw persoonlijke triggers voor niezen, waterige ogen, astma en piepende adem, of producten waarvan je uitslag krijgt, vermijdt, kan je dagelijkse routine jouw allergieën verergeren. Dagelijkse gewoonten kunnen een verrassende bron van allergenen vormen. De manier waarop we ons huis schoonmaken, hoe we ons kleden, hoeveel we drinken, ons stressniveau, zelfs hoe lang we in bad zitten, dit alles kan ervoor zorgen dat allergische reacties toenemen.

1The Skin as a Route of Allergen Exposure: Part II. Allergens and Role of the Microbiome and Environmental Exposures. Knaysi, G., Smith, A.R., Wilson, J.M. et al. Curr Allergy Asthma Rep (2017) 17: 7. doi:10.1007/s11882-017-0675-4

7 dagelijkse gewoonten
die huidallergieën kunnen veroorzaken

1. Afstoffen en vegen kunnen huidallergieën veroorzaken

Voor wat betreft de symptomen van allergieën doen foutieve schoonmaakmethodes meer kwaad dan goed. Droge schoonmaakmiddelen zoals borstels en plumeaus verdelen het stof opnieuw, een belangrijke oorzaak van huidallergie, en kunnen een onschuldig sediment op de vloer omzetten in een “allergenenwolk” in de lucht.

Toptips? Verkies nat dweilen boven droog vegen. Kies om af te stoffen voor een vochtige microvezeldoek. Jouw antiallergieridder op het witte paard? De eenvoudige stofzuiger. Reinig vloeren, gordijnen stofferingen, speelgoed… alles wat stof kan vasthouden met de stofzuiger. Extra tip: huishoudelijke schoonmaakproducten kunnen ook allergenen bevatten. Draag dus een masker en handschoenen en ga fluitend aan het werk!

2. Alcohol kan allergische reacties bevorderen

Verdrink je allergiezorgen niet met wijn, whisky of een andere alcoholische drank, want de kans is groot dat het alleen maar erger wordt. Alcohol is een mogelijke oorzaak van huidallergie. Wetenschappers hebben namelijk aangetoond dat alcohol allergische reacties kan verergeren, of het nu gaat om astma, allergische rinitis of verschillende types huiduitslag1. Hoe dit precies in zijn werk gaat is niet bekend, maar er doen een aantal theorieën de ronde. Er is een vermoeden dat het op zijn minst voor een deel te maken heeft met histamine – ja, de jeukmolecule histamine zit ook in wijn – en sulfieten die in deze alcoholische dranken zitten.

Toptips? Dus, de vraag die bij iedereen op het puntje van de tong ligt: hoeveel is te veel? Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die meer dan 2 glazen wijn per dag dronken tweemaal vatbaarder waren voor allergische symptomen.2 Maak hiervan je vuistregel en kijk of het helpt.

1 Klin Exp Allergie. 2008 Jan;38(1):145-51. Epub 2007 Okt 10.
Vóórkomen van zelf vastgestelde symptomen van overgevoeligheid na het drinken van alcohol.
Linneberg A, Berg ND, Gonzalez-Quintela A, Vidal C, Elberling J.
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18294256

3. Slechte wasgewoonten kunnen jeukende huiduitslag veroorzaken

Beddengoed huisvest miljoenen3 achtpotige stofmijten die tot de topoorzaken van allergieën behoren. Denk aan astma, eczeem en allergische huidreacties. Er zijn heel veel dingen die je kunt doen om huisstofmijt in huis te beperken, maar jouw beddengoed wekelijks en correct wassen behoort tot de belangrijkste dingen.

Toptips? Was beddengoed wekelijks op 60° om mijten te doden. Als jouw lakens niet geschikt zijn om warm te wassen, steek ze dan minstens 15 minuten in de droogkast op een temperatuur hoger dan 60°. En vergeet niet dat wasproducten zelf ook allergieën kunnen veroorzaken. Kies dus voor hypoallergene formules en spoel je wasgoed tweemaal.

Wist je dit? Je bed “niet opmaken” is beter tegen huisstofmijtallergie omdat de lakens kunnen luchten waardoor het niveau van mijten verlaagt4.

4. Stress kan allergieën veroorzaken

Veel mensen zeggen dat stress voor hen persoonlijk een allergietrigger is en deze waarneming is wetenschappelijk bevestigd. Onderzoekers hebben aangetoond dat een verhoogd stressniveau gepaard gaat met meer allergieaanvallen5. De reden waarom blijft nog wat onduidelijk, maar er is een vermoeden dat er een complexe wisselwerking plaatsvindt tussen de hersenen en het immuunsysteem, wat centraal staat bij allergie. Sommige wetenschappers suggereren zelfs dat psychologische therapieën deel moeten uitmaken van een allergiebehandeling!6

Toptips? Stress hoort bij het moderne leven. Neem dus enkele eenvoudige stappen om negatieve stress te verminderen in jouw leven. Probeer een app om je hoofd leeg te maken, kennis te maken met mindfulness of je slaapcyclus te regelen. En zorg ervoor dat je in ieder geval dagelijks beweegt. Jouw allergieën kunnen je dankbaar zijn.

5. Lange tijd onder een warme douche of in een warm bad kan allergiesymptomen uitlokken.

Lange tijd in een zeer warm bad of zeer warme douche kan de symptomen van gevoelige of reactieve huid verergen door de barrière te verzwakken. Vergeet ook niet dat langdurige warmte en vocht jouw badkamer omtoveren tot de perfecte broedplaats voor één van de topallergenen: schimmel. De afzichtelijke zwarte schimmel geeft duizenden allergenensporen vrij die astma en eczeem kunnen verergeren en heel wat soorten huidallergie kunnen veroorzaken.

Toptips? Kies voor lauwwarm water en kortere douchemomenten. Dit vermindert niet alleen schimmelgroei, maar is ook zachter voor gevoelige tot allergische huid. Om jouw tegels en pleisterwerk schimmelvrij te maken, zijn er heel wat gespecialiseerde producten verkrijgbaar, maar deze kunnen irritatie veroorzaken. Vergeet dus je masker en handschoenen niet uit tip #1. Tot slot: als er een raam is in jouw badkamer, zet dit dan dagelijks een half uur open om de ruimte te verluchten.

3 https://www.achooallergy.com/learning/dust-mites-fact-sheet/
4 https://link.springer.com/article/10.1007/s10493-006-9003-8
5 http://www.annallergy.org/article/S1081-1206(13)00492-4/abstract
6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3264048/

6. Contactlenzen kunnen oogallergieën verergeren

Tijdens het allergieseizoen kunnen contactlenzen pollen, stof en andere allergenen vastzetten precies op het gevoelige membraan dat het oog bedekt, het bindvlies. En dat betekent rode, waterige en jeukende ogen. Met andere woorden: je ziet eruit alsof je elk moment in tranen kunt uitbarsten. Niet ideaal voor jouw volgende werkvergadering of afspraakje!

Toptips? Als er veel pollen in de lucht hangen, kies dan eerder voor een bril dan voor contactlenzen, of draag een zonnebril over je contactlenzen om de wind vol allergenen uit jouw ogen te houden. Als je toch contactlenzen wilt dragen, probeer dan daglenzen om ophopingen te voorkomen. En vergeet niet dat je allergieoogdruppels ook kunt combineren met contactlenzen, maar wacht dan wel minstens 10 minuten na gebruik van de oogdruppels om jouw contactlenzen in te brengen.

7. Breng de allergenen van buiten niet mee naar binnen

Als je schoenen en meer algemeen “buitenkleding” binnen draagt, vertrappel en verspreid je allergenen over de tapijten, stofferingen en meubels. En dat is slecht nieuws voor wie lijdt aan een allergie.

Toptips? Buitenschoenen laat je best aan de deur staan: in het portaal bijvoorbeeld. Elke dag zodra je thuiskomt “trek je iets comfortabelers aan”. Met andere woorden, gooi buitenkleding in de was en trek iets anders aan, en neem zachte slippers voor jouw voeten. Je zult het verschil al snel merken.

WAAR

OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

ALCOHOL KAN
JE ALLERGIEËN VERERGEREN.

WAAR TRUE-ANSWER

Alcohol is een mogelijke oorzaak van huidallergie. Wetenschappers hebben namelijk aangetoond dat alcohol allergische reacties kan verergeren, of het nu gaat om astma, allergische rinitis of verschillende types huiduitslag. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de histamine- en sulfietmoleculen in alcoholische dranken.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

DHZ-RECEPTEN ZIJN UIT DEN BOZE
BIJ EEN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Zelf huidverzorgingsproducten maken met wat je vindt in de keukenkastjes mag dan wel heel leuk zijn, het is ook het ideale recept om reacties uit te lokken bij de allergie-gevoelige huid. Veel natuurlijke ingrediënten kunnen immers erg irriterend zijn voor de huid.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

JOUW MAKE-UPKWAST
KAN ALLERGISCHE REACTIES VEROORZAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Make-upkwasten en applicators vangen veel stof en allergenen, daarom moeten ze regelmatig worden gereinigd. Was kwasten met hypoallergene zeep of een reinigingsproduct voor make-upkwasten, voor een goede huidgezondheid.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

FRUIT EN GROENTEN
BEVATTEN NOOIT ALLERGENEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Sommige fruit en groenten bevatten hoge concentraties salicylaat (verwant met aspirine). Wanneer mensen die hieraan gevoelig zijn salicylaatrijk voedsel nuttigen, kan dit allergische symptomen zoals koorts, astma, een neiging tot atopisch eczeem en huidreacties zelfs verergeren.
Ontdek meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

 

100% VAN DE PRODUCTEN IS
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke ingrediënten, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.