HUIDUITSLAG:
KEN DE OORZAAK,
VIND DE OPLOSSING!

Duration Default Icon 5 min leestijd

De huid is ons grootste orgaan. Noodzakelijk dus om er heel goed voor te zorgen. Daarbij kan het belangrijk zijn te letten op het soort verzorgingsproducten dat je gebruikt. Sommige mensen hebben namelijk een meer gevoelige huid dan anderen. Ook de kans op huidirritatie zoals huiduitslag is dan groter. Een huiduitslag is een term die wordt gebruikt wanneer de huid bultjes, roodheid of rode vlekken vertoont. Wanneer men het over huiduitslag heeft gaat het meestal om een symptoom van een aandoening of allergische reactie van de huid. Huiduitslag is geen medische term, maar de achterliggende oorzaak van jouw huiduitslag ligt vaak wel bij medische omstandigheden zoals een bepaalde ziekte, allergie of eczeem. Echter kan de huiduitslag ook simpelweg een reactie zijn van de zeer gevoelige huid op irriterende stoffen.

Huiduitslag is een uiting van huidirritatie. Het komt zowel bij volwassenen als kinderen voor en kan verschillende oorzaken hebben. We behandelen een aantal van de meest voorkomende oorzaken van huiduitslag:

Het gebruik van de verkeerde producten


Het gebruik van reguliere verzorgingsproducten op een gevoelige huid kan een van de oorzaken zijn voor je huiduitslag. Dat komt doordat een gevoelige huid minder tolerant is voor verschillende bestanddelen. In veel gevallen komt de huiduitslag meer voor in het gezicht omdat hier de meeste verzorgingsproducten worden gebruikt en er ook gebruik wordt gemaakt van veel verschillende producten tegelijk.

Huidziektes


Een ziekte kan ook een van de oorzaken zijn voor je huiduitslag. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een ziekte zoals psoriasis, rosacea, urticaria. Symptomen van deze ziektes kunnen variëren van een rode huid, tot gezwollen rode bultjes. In veel gevallen gaan deze vormen van huiduitslag gepaard met jeuk of pijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Eczeem


Eczeem komt in vele varianten voor en het kan op verschillende manieren tot uiting komen. Echter is huiduitslag altijd een van de symptomen bij eczeem. Er zit wel verschil in de vorm van de huiduitslag. Bij atopisch eczeem wordt de huid schilferig en vertoont deze rode bultjes die jeuk veroorzaken en vocht kunnen afscheiden. Atopisch eczeem kan je ook ontwikkelen tijdens de laatste fase van de zwangerschap. Bij Nummulair eczeem ziet de uitslag er uit als muntvormige rode plekken met bultjes op de huid die erg veel jeuk kunnen veroorzaken, waardoor je geneigd bent de huid open te krabben. Seborroïsch eczeem is een vorm van eczeem die vooral veel voorkomt op het gezicht. De symptomen van seborroïsch eczeem zijn voornamelijk jeuk en schilfers op de huid.

Allergie


De symptomen van de meeste allergische reacties vinden plaats op de huid en kunnen variëren van roodheid, jeukende rode bultjes of zwellingen en ontstekingen. Gelukkig is dit vaak eenvoudig te voorkomen door zo min mogelijk in contact te komen met de allergene stof die de huiduitslag veroorzaakt, zoals bij contactallergisch eczeem. Echter is dit in sommige gevallen makkelijker gezegd dan gedaan.

huiduitslag door bacteriën of virussen


Er zijn een aantal bacteriën of virussen die een huiduitslag veroorzaken. Een aantal van deze oorzaken komen vooral voor bij baby’s en jonge kinderen en kunnen in sommige gevallen een bedreiging zijn voor hun gezondheid. De meest bekende soorten virusinfecties die veel voorkomen bij baby’s zijn rode hond, mazelen en waterpokken. De symptomen bestaan uit rode vlekjes, bultjes en jeuk. Elke baby krijgt vroeg of laat waterpokken, gelukkig is dit vrij gemakkelijk te behandelen. Andere virussen, zoals rode hond en de mazelen komen vrijwel niet meer voor omdat kinderen tegenwoordig worden gevaccineerd tegen deze infecties. Deze infecties kunnen ook erg bedreigend zijn voor de gezondheid van jouw baby.

Daarnaast kunnen bacteriële infecties, zoals meningokokken en roodvonk een huiduitslag veroorzaken. Van roodvonk word je ziek en de verschijnselen gaan vanzelf over. Meningokokken veroorzaken een veel ernstigere infectie. Gelukkig komt dit vrijwel niet meer voor dankzij preventieve vaccinatie.

Geneesmiddelen


Er zijn tal van medicijnen die een huiduitslag kunnen veroorzaken. Meestal staat het in de bijsluiter van het medicijn of deze een huiduitslag kan veroorzaken. Echter kan het ook zo zijn dat jij gevoelig of zelfs allergisch bent voor bepaalde bestanddelen. Controleer altijd met jouw huisarts of er ook andere geneesmiddelen zijn voor jouw ziekte of aandoening. Uiteindelijk is het namelijk de bedoeling dat jouw gezondheid erop vooruit gaat.

Zwangerschap


Wanneer je atopisch eczeem tijdens de zwangerschap niet behandelt, kan je last krijgen van zwangerschaps-cholestasis. Dit veroorzaakt hevige jeuk, met rode bultjes en wondjes als gevolg. Daarnaast zijn er twee huidafwijkingen die jeukende bultjes en blaren kunnen veroorzaken tijdens de zwangerschap. Merk jij tijdens je zwangerschap dat je veel last hebt van jeuk en uitslag? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

 

Wat kan je tegen huiduitslag doen?

Heb jij last van huiduitslag? Een dermatoloog of huisarts kan jou precies vertellen wat je ertegen kunt doen. Door de achterliggende oorzaak te ontdekken, kan je de symptomen zoals jeuk en rode bultjes al voor een groot deel verminderen. Bovendien kan je direct uitsluiten of je gezondheid er onder te lijden heeft.

Huiduitslag voorkomen

Liever dan het behandelen, wil je de huiduitslag volledig voorkomen. Om het ontstaan van uitslag zoveel mogelijk te voorkomen kunt u het beste kiezen voor verzorgingsproducten speciaal voor  gevoelige huid. La Roche-Posay maakt gebruik van thermaal bronwater en heeft producten ontwikkeld die speciaal gemaakt zijn voor behoeftes van de geïrriteerde, intolerante huid en zelfs voor de gevoelige huid van je baby. Wij geven je een aantal tips om de jeuk en uitslag te verminderen en jouw huid te versterken.

Cicaplast Balsem B5 is een geweldig product om irritaties en uitslag op de huid te verzachten en de huid te laten herstellen.

Met Lipikar AP+ hebben zowel jij als je baby een oplossing voor de atopische huid. Deze verzachtende huidverzorgingslijn kan helpen om jeuk te verminderen, de huid te voeden en de huidbarrière te versterken.

Speciaal om de symptomen van psoriasis op de huid te verminderen heeft La Roche-Posay Iso-Urea MD Balsem ontwikkeld.

Om de roodheid als gevolg van de huidziekte rosacea tegen te gaan kan je gebruik maken van Rosaliac AR Intense. Dit concentraat pakt roodheid bij de bron aan en versterkt de reactieve huid, waardoor nieuwe reacties minder heftig zijn.

Dit is slechts een greep uit de vele huidvriendelijke verzorgingsproducten van La Roche-Posay. Bekijk al onze producten voor de gevoelige huid.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

CICAPLAST is een huidverzorgingslijn die helpt huidirritaties te kalmeren en de beschermende barrièrefunctie van de huid helpt herstellen en beschermen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN OVER
ALLERGIE-GEVOELIGE HUID

placeholder ROSACEA
MEER LEZEN
placeholder ROSACEA, COUPEROSE,
BLOZEN EN ERYTHROSE:

ALS DE BLOEDVAATJES
VAN DE HUID
EXTRA GEVOELIG ZIJN
MEER LEZEN