VERZORG DE VOCHTARME HUID OM HUIDSCHILFERS,
EEN TREKKERIG GEVOEL EN DROGE HUIDUITSLAG TEGEN TE GAAN

Article Read Duration 7 min leestijd

Interne en externe factoren kunnen ervoor zorgen dat je huid vocht verliest en uitgedroogd geraakt, wat kan leiden tot een trekkerig en oncomfortabel gevoel. Hou je huid optimaal gehydrateerd door:

• regelmatig te hydrateren met crèmes die Thermaal Bronwater bevatten.
• de huid tijdens de winter te bedekken en tijdens de zomer te beschermen tegen de zon.
• langdurig contact met water te vermijden.
• allergenen uit je huis te verwijderen.
• een gezond voedingspatroon aan te houden.
• voldoende water te drinken.

DE SYMPTOMEN VAN
EEN DROGE, GEVOELIGE HUID

Hoe weet je of je een droge huid hebt

Om droge huidproblemen vast te stellen, letten dermatologen op de zichtbare tekenen aan het huidoppervlak zoals droge plekken, schilfers, een ruwe huid, of droge huiduitslag. Naast deze klinische symptomen kan een droge huid ook oncomfortabel, pijnlijk, strak, tintelend en verhit aanvoelen. Een extreem droge huid kan de gevreesde "jeuk-krabcyclus" uitlokken: De droge, gevoelige huid voelt jeukerig aan en het is dan ook niet meer dan logisch dat je hieraan wil krabben. Maar dit biedt slechts tijdelijke verlichting en het krabben beschadigt tegelijkertijd de huid. De verzwakte huidbarrière laat zo irriterende stoffen en allergenen makkelijker door. Hierdoor voelt de huid opnieuw jeukerig aan en ontstaat er een nog grotere drang om te krabben... en zo begint deze vicieuze cirkel.

Een droge huid en de ongemakken die het met zich meebrengt kan de levenskwaliteit beïnvloeden. Heel wat vrouwen met een droge huid vermijden het dragen van make-up, sommigen voelen zich zelfs minder aantrekkelijk en verliezen hun zelfvertrouwen.

WAT VEROORZAAKT
EEN DROGE, GEVOELIGE HUID?

Om te begrijpen hoe je een droge huid verzorgt, is het belangrijk om eerst de oorzaken te kennen

De huid fungeert als een barrière met de buitenwereld. Om zichzelf te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, is het belangrijk dat de vochtbalans op peil blijft. Om soepel en intact te blijven, heeft de huid nood aan een vochtgehalte van 10–15%. Wanneer de buitenste huidlagen,–de opperhuid en vooral de hoornlaag vocht verliezen, zal de huid uitdrogen. De hoorncellen komen makkelijker van elkaar los en zo ontstaan huidschilfers, –waardoor de huid er schilferig uit gaat zien.

De biologische processen die schuilgaan achter een droge huid zijn complex en omvatten een tekort aan het huideiwit filaggrine, een tekort aan lipiden, een tekort aan de Natuurlijke Hydraterende Factor (Natural Moisturising Factor, NMF), een tekort aan eiwitten en enzymen die verantwoordelijk zijn voor het keratiniseren en organiseren van de cellen, en een verslechtering van de hydrolipidenfilm.

Een droge, doffe huid kent vele oorzaken. Sommige zijn extern, sommige zijn intern:

 1. De omgeving – lage temperaturen in de winter, hoge temperaturen in de zomer, de wind, UV-stralen van de zon en centrale verwarming of airconditioning binnenshuis zorgen er allemaal voor dat water verdampt, waardoor een gedehydrateerde huid ontstaat.
 2. Allergenen en vervuilende deeltjes vallen de buitenste laag van de huid aan, waardoor ze sneller water gaat verliezen.
 3. Langdurig of herhaaldelijk contact met water kan tot uitdroging leiden. Dit komt vaak voor wanneer je een job hebt waarbij je je handen vaak moet wassen, of waarbij je regelmatig in contact komt met water, bijvoorbeeld als je kapper of verpleegkundige bent.
 4. Schurende stoffen, zoals puimsteen of douchehandschoenen, en agressieve chemische stoffen, zoals in huishoudelijke schoonmaakmiddelen, kunnen de huidbarrièrefunctie beïnvloeden.
 5. Bepaalde geneesmiddelen(zoals retinoïden of corticosteroïden) en eczeemopstoten kunnen de huid nog meer dehydrateren.
 6. Om de gezonde uitstraling van de huid te behouden, is het belangrijk haar te voeden. Een tekort aan essentiële vetzuren kan de bestendigheid van de huid ondermijnen.
 7. Met het ouder worden en door hormonale veranderingen verminderen de dermale hydrofiele componenten (het vermogen van de huid om vocht op te nemen).
 8. Dehydratatie leidt tot een droge huid! Het lijkt logisch, maar toch is het nodig om het nog een keer aan te halen –de meeste mensen drinken simpelweg niet voldoende water.

DOELTREFFENDE
VERZORGING VAN DE DROGE HUID

Enkele simpele stappen om de huid gehydrateerd te houden

Je huid kan van nature de neiging hebben om snel uit te drogen. Dus zelfs wanneer je externe factoren (zoals het weer) niet kan beïnvloeden, kan je je huid beschermen met deze simpele stappen:

 • De beste manier om de huid te beschermen tegen barre omstandigheden, is door ze regelmatig te hydrateren met hydrofiele, vochtinbrengende verzorging die water aantrekt en helpt vast te houden, zo blijft de huid optimaal gehydrateerd.
 • Bedek de blootgestelde huid tijdens de winter met een sjaal en handschoenen. Gebruik tijdens de zomer een goede zonnebescherming.
 • Verlaag de temperatuur van de centrale verwarming thuis of op kantoor en open af en toe de ramen. Zet de verwarming of airconditioning uit wanneer je gaat slapen. Overweeg om een luchtbevochtiger aan te schaffen als de lucht binnenshuis erg droog is.
 • Verwijder zo vaak als mogelijk allergenen zoals stof en mijten door tapijten te stofzuigen, meubels af te stoffen en het beddengoed regelmatig te wassen. Zorg ervoor dat je huis goed verlucht wordt en er geen schimmel aanwezig is. Kies voor hypoallergene reinigings- en verzorgingsproducten voor je huid.
 • Neem korte, warme douches in plaats van lange, hete baden. Als je toch af en toe een lang bad wil nemen, voeg dan een hydraterende badolie toe aan het water. Hydrateer de vochtige huid binnen de 10 minuten na het nemen van een bad of douche.
 • Draag rubberen handschoenen wanneer je schoonmaakt of de borden afwast. Gebruik een intensief hydraterende handcrème als je vaak je handen moet wassen.
 • Kies voor mild exfoliërende producten – en wees er zuinig mee.
 • Volg een gezond eetpatroon rijk aan vitaminen A, C en E en essentiële vetzuren. Als je huid erg gedehydrateerd is, kan je overwegen om deze twee maanden lang als voedingssupplement te nemen. Overleg dit dan eens met jouw arts.
 • Drink water –: minstens 1,5 liter per dag.

MAAK VAN HYDRATERENDE HUIDVERZORGING
EEN GEWOONTE

Ontwikkel een hydraterende routine die je huid soepel doet aanvoelen en haar laat stralen

Wat de oorzaken van een droge huid ook zijn, een intens voedende, hydraterende en beschermende huidverzorgingsroutine maakt de huid zonder twijfel weer soepel en stralend.

Er bestaan verschillende soorten huidverzorgingsproducten: Hydrofiele producten trekken water aan in de huid, vochtinbrengende producten zorgen ervoor dat de huid water vasthoudt en hydrofobe producten beperken het verdampen van water door een laagje te creëren op het huidoppervlak. Het is aangeraden om te variëren met producten al naargelang de situatie, het seizoen en het tijdstip.

Ontwikkel een hydraterende huidverzorgingsroutine om je huid altijd optimaal te hydrateren:

 • Hydrateer tweemaal per dag, zelfs wanneer je denkt dat je huid het niet nodig heeft.
 • Dep de huid droog na het nemen van een bad of douche en breng de verzorging binnen de 10 minuten aan op een vochtige huid.
 • Gebruik milde make-upremovers zoals micellair water om de huidbarrière niet te beschadigen.
 • Gebruik elke dag een zonnebescherming.
 • Gebruik bij koud weer een rijke barrièrecrème voor de ledenmaten.
 • Neem een hydraterende handcrème mee in je handtas.
 • Houd steeds een spuitbus van het La Roche-Posay Thermaal Bronwater bij de hand, voor instant hydratatie.

NB Ook mannen kunnen last hebben van een droge huid. Volg de bovenstaande suggesties en hydrateer altijd na het scheren.

HERO
HYDRATERENDE PRODUCTEN

Het Laboratorium van La Roche-Posay heeft uitzonderlijke producten ontwikkeld voor het gezicht en het lichaam die de huid soepel en gehydrateerd houden.

Huidverzorging voor de droge gezichtshuid

Het HYDRAPHASE assortiment gaat verder dan een standaard verzorging en bevat het bekende Thermaal Bronwater van La Roche-Posay. De HYDRAPHASE verzorgingen met Thermaal Bronwater bevatten selenium, verwennen de huid onmiddellijk met hydraterende antioxidanten en verminderen een jeukend, prikkend en oncomfortabel gevoel. Na slechts vier weken is de huid zichtbaar en langdurig zacht en stralend.

De hydratatiebehoefte van de huid verandert naargelang het seizoen en het tijdstip, daarom hebben we de ultieme gezichtsverzorging voor een droge en gevoelige huid gecreëerd, verkrijgbaar in drie texturen:

 • HYDRAPHASE HA Licht is een lichte crème, ideaal voor overdag of bij warmer weer. De vloeibare, niet-vettige textuur voelt niet kleverig aan.
 • HYDRAPHASE HA Rijk is ideaal als nachtcrème of bij kouder weer. De crème-achtige, fluweelzachte textuur beschermt de huid tegen nadelige effecten van de weersomstandigheden.
 • HYDRAPHASE UV INTENSE is een rehydraterende verzorging met een dagelijkse UV-bescherming. Deze formule hydrateert de huid en beschermt ze tegen dagelijkse UV-stralen van de zon.

Huidverzorging voor de droge lichaamshuid

De lichaamshuid heeft ook specifieke behoeften. Het LIPIKAR assortiment van La Roche-Posay heeft een klinisch bewezen doeltreffendheid en is marktleider wat betreft producten voor een droge lichaamshuid [IMS, sell-out apotheek, lichaamsmarkt, Value & Volume, YTD 06/21]. Kies het geschikte LIPIKAR product voor het tijdstip en het seizoen, voor een optimale hydratatie het hele jaar lang:

 • LIPIKAR Melk– bevat niacinamide die de huid verzacht – en vormt een uitstekende dagelijkse lotion voor de droge huid. De lichte textuur is makkelijk uit te smeren en trekt snel in de huid. Breng het product aan na het douchen, kleed je aan en je bent klaar om de deur uit te gaan!
 • De huid krijgt het tijdens de wintermaanden vaak zwaar te verduren. Bescherm je gevoelige huid tegen droogheid, dankzij de extra rijkelijke textuur van LIPIKAR Balsem AP+M. De formule voelt niet vet of kleverig aan en gaat een extreem droge huid tegen. Het breng het microbioom weer in evenwicht en zorgt voor meer stabiliteit. De huidbarrière wordt hersteld, wat de huid beschermt tegen de schadelijke effecten van de weersomstandigheden.
 • De niet-vettige LIPIKAR Xerand Herstellende Handcrème hydrateert de huid intensief en draagt bij tot het herstel en de bescherming van de huidbarrière.

En tenslotte... het mineraalrijke Thermaal Bronwater van La Roche-Posay is het perfecte product voor instant hydratatie. Stop het in je handtas, zo kan je waar je ook bent genieten van deze verfrissende, hydraterende nevel.

WAAR

OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK ME VOEL
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Die aanpak werkt het beste in combinatie met gespecialiseerde huidverzorgingsproducten zoals die uit het TOLERIANE assortiment.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR DE GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dat bepaalde ingrediënten een natuurlijke oorsprong hebben, betekent niet dat ze geen huiduitslag kunnen veroorzaken bij de gevoelige huid. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Voor mensen met een gevoelige huid kan de zon een ware straf zijn.Dat komt omdat de UV-stralen oxidatieve stress en ontsteking in de huid uitlokken, wat roodheid en uitslag kan veroorzaken. Zorg dat breedspectrum UV-A en UV-B bescherming, zoals het ANTHELIOS assortiment, deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN VERZACHTENDE WERKING OP MIJN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om de spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je een gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (de 'jeukmolecule'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad met lauw water is de beste keuze.
Ontdek meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Met Hyaluronzuur en Thermaal Bronwater van La Roche-Posay als basis zorgt het HYDRAPHASE assortiment ervoor dat je huid de hele dag gehydrateerd blijft. Het effect wordt versterkt door tal van mineralen die van nature verzachtend werken.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productonwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP EEN ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op een zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke ingrediënten, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.