WAAROM KRIJG IK ROOS?
OORZAKEN, SYMPTOMEN EN BEHANDELINGEN

Article Read Duration 4 min leestijd

Roos is een veelvoorkomende aandoening van de hoofdhuid waarbij huidschilfers verschijnen in het haar en op de hoofdhuid. Roos kan droog of vettig zijn.

Droge roos wordt veroorzaakt door te agressieve shampoos, hard water of agressieve styling en kan worden behandeld met anti-roosshampoos en een zachtere aanpak.

Vettige roos wordt veroorzaakt door overtollige talg en overmatige groei van microscopische gist waardoor ontsteking en huidschilfers ontstaan. Naast hinderlijke schilfers veroorzaakt roos vaak ook een jeukende hoofdhuid en ongemak. Vettige roos kan het beste behandeld worden met een micro-peelende antischimmelshampoo, die in de meeste gevallen effectief is. Als dat niet helpt, kan je huisarts je een sterkere antischimmelmedicatie of corticosteroïden voorschrijven om de ontsteking te kalmeren.

WAT IS
ROOS?

Roos is een veelvoorkomende huidziekte waarbij clusters dode huidcellen op de hoofdhuid verschijnen en zichtbare witte huidschilfers veroorzaken. Roos bestaat uit twee types afhankelijk van of je huid droog of vettig is.

Op een droge hoofdhuid bestaat roos uit kleine witte schilfertjes die gemakkelijk loskomen en op je kleding vallen. Op een vettige hoofdhuid zijn de schilfers groter en dikker en blijven ze bij de haarwortels op de hoofdhuid plakken. Een meer ernstigste vorm van vettige roos is seborroïsch eczeem (een ontstoken, erg vettige huid), waarbij de huid rond de haarlijn rood en schilferig wordt.

WAT VEROORZAAKT
ROOS?

Waarom krijg ik roos?

Roos wordt veroorzaakt door excessieve schilfervorming op de hoofdhuid. Om de twee weken worden de huidcellen van de hoofdhuid van nature vernieuwd en geëlimineerd in de vorm van kleine, onzichtbare schilfers. Door bepaalde factoren, waarover we het hierna gaan hebben, kan deze celvenieuwing versnellen en ontsporen zodat er clusters dode cellen op de hoofdhuid verschijnen.

Als je droge roos hebt, wordt die mogelijk gewoon veroorzaakt door te agressieve shampoo, hard water of agressieve styling. Mensen ontdekken vaak dat roos ontstaat na een vakantie waarin ze veel in zwembaden met chloorwater hebben gezwommen, veel in de zon hebben gelegen en hun haar erg vaak hebben gewassen.

De hoofdoorzaak van vettige roos is een gist met de naam Pityrosporum ovale, die van nature voorkomt in haarzakjes. Wanneer de hoofdhuid erg vettig is, vermenigvuldigt deze gist zich en veroorzaakt ontstekingen. Deze ontstekingen leiden ook tot “huidschilfers” - met andere woorden, tot een schilferende huid.

TEKENEN VAN
ROOS

Zoals hiervoor gezegd, zijn witte schilfers in je haar, bij je haarlijn en op je kleding het belangrijkste teken dat je roos hebt.
Bij droge roos zijn deze schilfers kleiner en meer poederachtig, zoals sneeuw.
Bij vettige roos zijn de schilfers groter en blijven ze vaak plakken aan de haarwortels.

Roos gaat vaak gepaard met hinderlijke jeuk of een strak aanvoelende hoofdhuid.

Roos kan veel invloed hebben op de levenskwaliteit. Patiënten kunnen zich gegeneerd voelen door de aandoening en de zichtbare tekenen ervan. Maar maak je geen zorgen: Er zijn degelijke oplossingen verkrijgbaar: lees verder voor meer uitleg.

TIPS EN HUIDVERZORGINGSPRODUCTEN
TEGEN ROOS

Hoe je roos kan helpen verminderen

Milde anti-roos shampoo voor een droge hoofdhuid

De verzorging van roos moet zijn afgestemd op de soort roos die je hebt. Als je droge roos hebt, kies je voor milde anti-roos shampoos zoals KERIUM Shampoo voor droge gevoelige hoofdhuid, die een fysiologische pH hebben en je hoofdhuid niet irriteert, zodat deze zijn natuurlijke balans kan terugvinden.

Wanneer je je anti-roos shampoo kiest, hoef je geen compromissen te sluiten: Bij gebruik van de beste producten blijft je haar schoon, zacht en glanzend zonder dat het uitdroogt. Dat zorgt ook dat je je gemakkelijker aan je huidverzorgingsregime houdt.

Roosshampoo voor vettige huid

Als je vettige roos of seborroïsch eczeem van de hoofdhuid hebt, zal je huisarts of dermatoloog je vermoedelijk een gecombineerde aanpak aanbevelen: micro-peeling van de hoofdhuid met een “keratolytische” (peeling) shampoo om de schilfers los te maken plus een antischimmelmiddel om de overmatige schimmelgroei te bestrijden die de ontsteking veroorzaakt.

Op zoek naar een roosshampoo met actieve keratolytische en antischimmelingrediënten om vettige roos te bestrijden? Een dermatologisch goedgekeurde oplossing is KERIUM Roos Vettige Gevoelige Hoofdhuid en piroctone olamine tegen schimmel. Onthoud dat het voor de beste oplossing belangrijk is de anti-roos shampoo vijf minuten op je huid te laten inwerken.

Help! Mijn anti-roos shampoo werk niet!

Als anti-roos shampoos de ernstigste gevallen van roos niet oplossen, schrijven dermatologen soms antischimmellotions zoals ketoconazole en ciclopiroxolamine voor om overmatige schimmelgroei te bestrijden. Ze kunnen ook korte topische behandelingen met steroïden voorschrijven om de ontsteking te kalmeren.

Samenvattend: Hoe erg je roos ook is, je hoeft niet in stilte te lijden! Er zijn effectieve oplossingen verkrijgbaar. Vraag je arts of apotheker om advies om de aandoening snel onder controle te krijgen.

HOE JE VOORKOMT DAT ROOS
TERUGKOMT

Volg de onderstaande tips om roos uit de buurt te houden

De voorgaande producten hebben hun effectiviteit om roos te bestrijden bewezen. Volg dit algemene advies om je hoofdhuid en haar schilfervrij te houden:

  • Gebruik niet-schurende, geschikte huidverzorgingsproducten die mild op de hoofdhuid zijn, zoals het KERIUM assortiment met shampoos tegen roos.
  • Vermijd agressieve producten en stylingroutines die het haar kunnen verzwakken (zet de hitte van je föhn bijvoorbeeld een paar streepjes lager).
  • Leef gezond en houd je aan een evenwichtig dieet dat rijk is aan vitaminen, mineralen en spoorelementen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Ontdek meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

De producten uit het KERIUM-assortiment bevatten verschillende uiterst effectieve actieve bestanddelen en micro-exfolianten die roos en een schilferende huid aanpakken bij de oorsprong.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.