Het biologische ritme van gevoelige huid

Duration Default Icon 7 min leestijd

Het unieke aan een gevoelige huid is de manier waarop ze in de loop van de tijd evolueert: na één uur, één dag, één jaar, in een mensenleven... omgevingsfactoren en hormonale invloeden kunnen het aanzicht van een gevoelige huid veranderen.

Een gevoelige huid is, in tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, geen huidtype in de ware zin van het woord. Alle huidtypen kunnen gevoelig worden, van vette en acnegevoelige tienerhuid tot droge en rijpe huid. Eén gemeenschappelijk kenmerk van een gevoelige huid is dat ze overmatig reageert op onschadelijke prikkels uit de omgeving of op huidverzorgingsproducten.

Een dag in het leven van
een gevoelige huid

De huid is biologisch geprogrammeerd volgens een 24-uurs of ''circadiaans'' dagritme. Dit kan de gevoeligheid van de huid bepalen. ‘s Nachts kan een verlaagd gehalte van het ontstekingsremmende hormoon cortisol in combinatie met een toename van de ontstekingsbevorderende stof histamine ervoor zorgen dat de kinderhuid gevoeliger wordt. Het resultaat? Bij het ontwaken voelt de huid ruwer aan en je ervaart een branderig, jeukend en trekkerig gevoel. 

Maar daar houdt het niet bij op. De dagelijkse verzorgingsroutine is erg belangrijk, ook al wordt de huid en hoe deze aanvoelt deels bepaald door voorgeprogrammeerde fysiologische mechanismen. 

Na een warme douche in de ochtend, ga je de deur uit en wordt de huid meteen blootgesteld aan verontreinigende deeltjes in de lucht. Onderweg nog snel een koffietje, om daarna je dag in de airconditioning op kantoor door te brengen. ‘s Middags praat je bij met een vriend op een zonnig terrasje terwijl je een pikant gerecht eet. Daarna heb je nog een hectische middag vol vergaderingen voor de boeg. Na het werk ga je nog even naar de fitness en daarna trek je naar je favoriete bar om gezellig met vriendinnen een cocktail te drinken… Komt dit je bekend voor? 

Feit is echter wel dat elk van deze momenten in kwestie– een schommelende temperatuur en vochtigheidsgraad, vervuiling, cafeïne, pikant eten, zon, stress, sporten, alcohol– het ongemak van een reeds gevoelige huid kunnen verergeren.

 

Een gevoelige huid
door de seizoenen heen

Een gevoelige huid houdt van stabiliteit en haat verandering. De lente en de herfst zijn gevreesde seizoenen met wisselende weersomstandigheden. De huid heeft een delicate barrière en overgevoelige zenuwuiteinden, waardoor ze zich niet snel genoeg kan aanpassen aan de snel veranderende temperaturen en luchtvochtigheid en daarom gevoeliger wordt. 

Een gevoelige huid 
door de generaties heen

In elk seizoen zijn er momenten waar de pollenconcentraties van verschillende planten gaan pieken. In de lente zijn dit vooral boompollen, tijdens de zomermaanden graspollen en in de herfst gaat het vooral om onkruid. Elke pollensoort kan allergische reacties op de huid uitlokken. Voor veel mensen betekent dit dat hun huid op bepaalde momenten in het jaar meer of minder gevoelig is.

Naast het circadiaanse ritme van de huid en de seizoenswisseling, kunnen ook fysiologische langetermijnsveranderingen de gevoeligheid van de huid sterk beïnvloeden.

Hoe hou je de huid in balans?

Gevoelige huid is steeds onderhevig aan verandering en wordt beïnvloed door ontelbare inwendige en uitwendige factoren. Professionele dermocosmetica helpen je om de huid in balans te houden en de gevoeligheid ervan geleidelijk te verlagen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

EEN GEVOELIGE HUID KAN GETRIGGERD WORDEN
DOOR PIKANT VOEDSEL .

WAAR TRUE-ANSWER

Bij kwetsbare bloedvatwanden kunnen bepaalde externe factoren, zoals het eten van pikant voedsel, het drinken van alcohol, warme baden of te veel centrale verwarming, blozen en een gevoelige huid veroorzaken.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

NATUURLIJKE HUISMIDDELTJES ZIJN
PRIMA VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Hoe lekker ook, heel wat voedsel blijkt schadelijk voor je gevoelige huid. Zogenaamde "natuurlijke" of zelfgemaakte huidverzorgingsproducten op basis van onder meer honing, havermout, avocado en chocolade kun je beter vermijden. Deze kunnen namelijk huidirriterende of allergene ingrediënten bevatten. Gebruik liever expert huidverzorgingsproducten en -oplossingen.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

HOE IK ME VOEL
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Die aanpak werkt het beste in combinatie met gespecialiseerde huidverzorgingsproducten zoals die uit het TOLERIANE-assortiment.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

EEN GEVOELIGE HUID
ZIET ER IN WEZEN ANDERS UIT.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Een van de frustrerende dingen aan een gevoelige huid, is dat hoe vervelend de verschijnselen ook zijn, artsen vaak zeggen dat je huid 'normaal' is omdat er niets bijzonders aan te zien is. Maar goed geïnformeerde dermatologen herkennen de kenmerken van een gevoelige huid en bevelen specifieke behandelingen voor een gevoelige of hypergevoelige huid aan.
Ontdek meer