Een gevoelige huid
scheren

Article Read Duration 7 min leestijd

Scheren kan stressvol zijn voor de huid omdat het oppervlak ervan wordt beschadigd en het kan pijnlijk zijn voor mensen met een gevoelige huid. “ Scheerbrand” treedt op wanneer de huid van het scheren rood en ontstoken is, maar deze reactie kan worden voorkomen:


• Bevochtig de huid met warm water of een warm kompres.

• Gebruik een pre-shave olie en masseer de baard met rondgaande bewegingen.

• Genbruik scheerschuim of -gel zonder alcohol.

• Scheer met je haar mee (in de richting waarin het groeit) zonder al te veel druk te zetten.

• Scheer met een nat, enkel blad of stap over op een elektrisch scheerapparaat.

• Reinig de bladen grondig voor en na gebruik.

• Breng na afloop een herstellende crème met vitamine B5 aan.

Waarom is mijn huid gevoelig
na het scheren?

Bij het scheren wordt de beschermlaag van de huid verwijderd en raken de bovenste lagen beschadigd

Tijdens scheren wordt een mesje met regelmaat over je huid gehaald. Daarom is het niet verrassend dat je huid wat gevoelig wordt! Dat meisje veroorzaakt microletsel, ongeacht of je een handmatig of elektrisch apparaat gebruikt. Het kan zelfs zijn dat je tijdens het scheren een deel van je opperhuid (de buitenste huidlaag) wegschraapt! Dan kunnen bacteriën je huid binnendringen en ontsteking veroorzaken.

Scheerbrand: Een trekkend, brandend gevoel en een rode huid

Bij herhaaldelijk scheren kan de huid pijnlijk aanvoelen en ontstoken en rood worden. Dit verschijnsel wordt soms “scheerbrand” genoemd. De huid droogt geleidelijk uit. In ernstigere gevallen kun je folliculitis krijgen. Folliculitis wordt gekenmerkt door kleine puistjes aan de haarbasis die op acne lijken. Gewapend met de juiste kennis kun je deze reactie echter voorkomen. Voorbereiding is alles!

De beste manier
om gevoelige huid te scheren

Begin met een goede voorbereiding

Stop hier! Voordat je met het mesje ook maar in de buurt van je huid komt, moet je je huid goed voorbereiden– dat maakt het verschil. Dat doe je zo:

Maak je huid eerst vochtig door een warm (niet heet) washandje op je huid te drukken. Nog beter is het je te scheren na een warme, dampende douche! De warmte en het stoom bereiden je huid voor zodat het haar gemakkelijker te scheren is.

Gebruik een pre-shave olie om het haar te verzachten en te zorgen dat het scheermes soepel over je huid glijdt om irritatie te minimaliseren. Masseer je stoppels met rondgaande bewegingen zodat het haar overeind gaat staan.

Je wilt waarschijnlijk ook een scheercrème of -gel gebruiken die geen alcohol of andere agressieve ingrediënten zoals natriumlaurylsylfaat bevat omdat deze de huid kunnen uitdrogen en irritatie veroorzaken.

Vind de juiste apparaten

Als je minder glad scheren niet erg vindt, kies je voor een elektrisch scheerapparaat omdat de huid daardoor minder snel geïrriteerd raakt.
Maar voor een echt gladde look is nat scheren de enige oplossing.

Mesjes met meerdere bladen raden we af. Hoe meer mesjes een scheerapparaat heeft, hoe groter de kans dat ze puistjes opensnijden en bacteriën verspreiden. Een scheerapparaat met een enkel blad, hoewel moeilijker te vinden en wat lastiger in het gebruik, is veel vriendelijker voor je huid.

Zorg dat de bladen scherp zijn. Botte bladen slepen langer over de huid, wat de kans op irritatie vergroot.

Hoewel scheerborstels er goed uit kunnen zien, zijn ze een broedplaats van bacteriën die direct op de huid worden overgedragen. De beste manier om scheercrèmes en -gels te verdelen is met schone handen.

Scheer haar in de goede richting – door met de groeirichting van de haren mee te gaan!

Scheer niet in willekeurige richtingen! Ga altijd met de haren mee. Dat betekent dat je met het blad de richting van je haargroei moet volgen: Van de oren naar de mond en van de kin naar de hals. Misschien denk je dat je gladder scheert als je tegen het haar ingaat, maar dan krijg je zelfs op een perfecte huid problemen omdat het de kans op sneetjes vergroot.

Misschien is het omdat iedereen 's ochtends gehaast is, maar de meeste mannen oefenen teveel druk uit met hun scheerapparaat. Een lichte druk kan beschadiging van een supergevoelige huid voorkomen.

Altijd spoelen en kalmeren na het scheren

Spoel alle scheerolie en -crème van je gezicht zodat er geen resten in de poriën blijven zitten. Spoel de huid grondig met warm water. Water is op dit punt genoeg, je hoeft de huid niet opnieuw te reinigen . Gebruik na het afspoelen een genezend en herstellend product zoals CICAPLAST Balsem B5 voor een intensieve verzorging en comfort en om plaatselijke roodheid te kalmeren.

Reinig na afloop!

Het is belangrijk je scheerapparaat voor en na elk gebruik te reinigen om te voorkomen dat bacteriën zich opnieuw over je huid verspreiden. Reinig de kop van je scheerapparaat onder warm water om alle resterende haren en product te verwijderen. Dompel de kop vervolgens onder in alcohol voor een perfecte afronding!

Als je een supergevoelige huid hebt, gaan al deze gewoonten je helpen om scheerbrand te voorkomen en je huid glad en mooi te houden.

Welk elektrisch scheerapparaat is het beste voor gevoelige huid?

Houd je aan de volgende punten als je je gevoelige huid het liefste scheert met een elektrisch scheerapparaat:

  • Een krachtigere motor werkt sneller en gladder, zodat je minder vaak over je huid hoeft te gaan.
  • Nat scheren kan beter zijn voor een gevoelige huid. Kies daarom het liefst een elektrisch scheerapparaat dat geschikt is voor natte huid.
  • Controleer hoe warm de scheerkop wordt – hoe koeler hoe beter om huidirritatie en ongemak te voorkomen.

Veel mannen met scheerproblemen hebben te maken met seborroïsch eczeem of volwassenenacne. 

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Die aanpak werkt het beste in combinatie met gespecialiseerde huidverzorgingsproducten zoals die uit het TOLERIANE-assortiment.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR DE GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Ontdek meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Één vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.