Roodheid in het gezicht, blozen, erythrosis en rosacea: roodheid oorzaken en oplossingen

Article Read Duration 7 min leestijd

Roodheid is vaak de oorzaak van heel wat leed. Een blos, veroorzaakt door bloedvaten die uitzetten, gaat al snel opvallen en verspreidt zich over de huid heen. Neem het heft in handen om roodheid onder controle te houden:

• Vermijd extreme temperaturen.

• Vermijd pikant eten en stimulerende middelen.

• Verminder het alcoholverbruik.

• Stop met roken.

• Reinig de huid zachtjes met een verzorgingsproduct zonder naspoelen, spray wat Thermaal Bronwater op de huid en gebruik een dagelijks verzorgingsproduct met ambophenol.

• Gebruik dagelijks een ZONNEBESCHERMINGsproduct (een CC- of BB-crème met SPF kan ideaal zijn).

• Als deze tips niet helpen, overweeg dan langs te gaan bij een dermatoloog om inlichtingen in te winnen over laserbehandelingen.

Hoe roodheid
eruit ziet

Vaak zal een blos of roodheid zich eerst manifesteren als een lichte roodheid op de neus en jukbeenderen, maar het kan na verloop van tijd verergeren als het niet goed verzorgd wordt. Jarenlange zonneschade kan de delicate, lichte en gevoelige huid vertekenen met permanente roodheid en zichtbare bloedvaten, vooral dan langs de zijkant van de neus.

Roodheid heeft een belangrijke invloed op de kwaliteit en de eigenschappen van de huid. De teint lijkt minder egaal en de huid voelt ruwer aan. Een rode huid wordt vaak in verband gebracht met een gevoelige huid die oncomfortabel, jeukerig, branderig en prikkerig aanvoelt.

Blozen en
 roodheid: de oorzaken

Roodheid kent verschillende oorzaken. Bij veel vrouwen, en dan vooral bij vrouwen met een lichte, dunne of gevoelige huid, is roodheid een teken van huidveroudering als gevolg van jarenlange blootstelling aan de zon. De zon is inderdaad mede verantwoordelijk bij 27% van de gevallen van roodheid. Een doeltreffende ZONNEBESCHERMING is essentieel om roodheid te vermijden of te voorkomen dat reeds zichtbare kleurveranderingen verergeren.

Blozen en roodheid kunnen, naast de zon, ook uitgelokt worden door heel wat andere factoren die ervoor zorgen dat de bloedvaten uitzetten:

 • Stress of heftige emoties (die zich vaak uiten in opvliegers).
 • Plotse veranderingen van temperatuur of vochtigheidsgraad (zoals een hete douche, een koude ochtend of een frisse duik in een koud zwembad na het nemen van een stoombad).
 • Hormonale veranderingen kunnen tijdens de zwangerschap of menopauze leiden tot roodheid.
 • Pikant eten en stimulerende middelen zoals koffie.
 • Alcohol (maar rosacea staat zeker niet gelijk aan alcoholisme!).
 • Roken.
 • Vervuiling.
 • Een vaso-reactieve huid kan erfelijk zijn.
 • Huidveroudering – vanaf 25 jaar zorgt ervoor dat de huid gevoeliger is voor roodheid.

Wie wordt getroffen door blozen,
roodheid en een gevoel van jeuk?

Slechts 11% van roodheid wordt veroorzaakt door een onderliggend medisch probleem. Gewoonlijk treedt roodheid van de huid op bij mensen met een lichte, gevoelige huid. Dergelijke huid heeft een erg delicate oppervlaktebarrière, waardoor ze kwetsbaar is voor UV-straling, irriterende stoffen en omgevingsfactoren.

Als gevoelige huid een bepaalde omstandigheid of stof interpreteert als een aanval, dan geeft ze alarmsignalen af in de vorm van ontstekingsmediatoren zoals cytokinen of histamine. Hierdoor ontstaat er een kettingreactie die leidt tot vasodilatatie, dat wil zeggen dat het netwerk van bloedvaten in de huid gaat uitzetten. Dit kan op zijn beurt blozen, roodheid en een gevoel van jeuk veroorzaken.

Is de roodheid van mijn huid
permanent?

Blozen en roodheid is aanvankelijk een tijdelijk en verspreid fenomeen. Wanneer de bloedvaten in de huid snel uitzetten, ontstaat er aan het huidoppervlak roodheid: het gaat om een blos. De bloedvaten nemen daarna hun normale vorm weer aan. Als de huid echter niet goed wordt verzorgd, dan kunnen de bloedvaten na verloop van tijd meer uitzetten en kan de huid een permanente roodheid of aandoeningen zoals rosacea ontwikkelen.

Roodheid kan in verschillende fases ontwikkelen:

 • Tijdelijke roodheid of 'blozen'.
 • Verspreide, permanente roodheid. Dit wordt ook erythrosis genoemd en bevindt zich meestal op de wangen.
 • De ergere vorm van erythrosis waarbij kleine bloedvaten zichtbaar worden, staat bekend als rosacea.
 • Puistjes kunnen zich soms ook ontwikkelen tot inflammatoire rosacea.

Maak je echter geen zorgen: Met de juiste levensstijl en huidverzorgingsroutine kan je roodheid verminderen en vermijden dat het erger wordt.

Verzachtende tips voor
blozen en roodheid

Een rood gezicht kan het zelfvertrouwen aantasten. Roodheid is niet zomaar een oneffenheid van de huid die je kan verdoezelen. Het is ook een symptoom van een gevoelige huid die baat heeft bij een aangepaste levensstijl en huidverzorging.

 • Vermijd extreme temperaturen: Neem een lauwe douche of bad.
 • Vermijd pikant eten en stimulerende middelen zoals thee en koffie.
 • Beperk de alcoholinname tot een minimum.
 • Bescherm de huid dagelijks tegen de zon, zelf tijdens de winter.
 • Stop met roken.
 • Ga voor een eenvoudige huidverzorgingsroutine en vermijd zo teveel verschillende laagjes producten bovenop elkaar.
 • Gebruik huidverzorgingsproducten voor rosacea of een hydraterende verzorging tegen roodheid. Lees verder en ontdek meer over het verzorgen van roodheid.

Roodheid verzorgen
begint bij de juiste huidverzorgingsroutine


Dermatologen raden aan om een specifieke huidverzorgingsroutine te volgen om te voorkomen dat roodheid verergert en permanent wordt. Toch gebruiken slechts 1 op 10 vrouwen die last hebben blozen en roodheid een huidverzorgingsproduct tegen roodheid of een huid met neiging tot rosacea.
Lees verder voor onze beste tips over huidverzorging en routines die blozen en roodheid kunnen verlichten.

Een eenvoudige, maar toch doeltreffende routine

Aangezien een gevoelige, rode huid kan reageren op additieven in ongeschikte huidverzorgingsproducten, is het aangeraden om te kiezen voor een huidverzorgingsroutine met een minimum aan producten. Een opeenstapeling van 7 verschillende serums en crèmes staat garant voor een gloeiende teint! Lees verder en ontdek welke producten geschikt zijn voor een huid die bloost of roodheid vertoont.

Reinig op milde wijze om zo de natuurlijke huidbarrière te beschermen.

Wanneer je last hebt van roodheid, gebruik dan geen water en zeep om je huid te reinigen. Dit ontdoet de huid van de waardevolle oppervlaktelipiden, wat haar kwetsbaar maat voor schadelijke invloeden van buitenaf en roodheid kan verergeren. Kies daarom voor producten zonder naspoelen zoals MICELLAIR WATER ULTRA Reactieve huid of TOLERIANE DERMO-NETTOYANT. Gebruik een zacht wattenschijfje om de huid al deppend te ontdoen van vuildeeltjes en make-up en wrijf niet over de huid.

Kalmeer de huid met antioxiderend Thermaal Bronwater.

Versterk en kalmeer gevoelige huid na het reinigen en voor het hydrateren met selenium-rijk, antioxiderend THERMAAL BRONWATER. De prebiotische eigenschappen brengen het huidmicribioom weer in balans en versterken zo de natuurlijke barrière.

Toptip: Spray wat Thermaal Bronwater op de huid om roodheid na het waxen of roodheid na het douchen te verzachten.

Hydrateer de huid met een vochtinbrengend product tegen roodheid of een huidverzorgingsproduct voor rosacea

Het is belangrijk om de huid te hydrateren, maar sommige producten kunnen ongeschikt zijn voor een gevoelige huid en daardoor huidreacties en roodheid kunnen uitlokken. ROSALIAC hydraterende verzorging tegen roodheid is het ultieme product om roodheid in het gezicht te verminderen. Het is niet alleen extreem mild, maar bevat ook actieve bestanddelen die gevoelige huid versterken: Vitamine B3 ondersteunt de natuurlijke weerstand van de huid tegen irriterende stoffen en verlicht roodheid Vitamine CG versterkt door de collageenproductie te ondersteunen. De molecule ambofenol gaat roodheid tegen en werkt op drie verschillende niveaus:

 • Kalmerend en verzachtend, om roodheid te verlichten.
 • Het biedt bescherming zodat bloedvaten niet meer zichtbaar worden.
 • Antioxiderend, om de huidcellen te beschermen tegen vrije radicalen die roodheid kunnen verergeren.

Het resultaat? Roodheid wordt dag na dag minder zichtbaar en maakt opnieuw plaats voor een frisse, egale teint.

BB- en CC-crèmes helpen je uit de nood!

Minder is meer, wat betreft gevoelige huid. BB- en CC-crèmes zijn dan ook perfect voor huid die last heeft van roodheid: Ze combineren meerdere functies in één enkele formule, wat de kans op een geïrriteerd aanvoelende huid verkleint. De lichte texturen smeren makkelijk uit en dat zorgt dan weer voor minder wrijving.

ROSALIAC CC Crème heeft een huidverbeterend effect, dankzij de bewezen werking van het actieve bestanddeel ambofenol dat roodheid tegengaat. De lichte pigmenten bieden tegelijkertijd de perfecte balans tussen dekking en transparantie en camoufleren roodheid.
ROSALIAC CC Crème bevat ook een krachtige SPF30 om de huid met neiging tot roodheid te beschermen tegen haar ergste vijand: UV-stralen.

ANTHELIOS Ultra Getinte BB Crème SPF50+ is een breedspectrum-crème met erg hoge beschermingsfactor die de huid beschermt en hydrateert en de teint egaliseert. De universele micropigmenten passen zich aan aan elke huidskleur.

Gebruik dagelijks een ZONNEBESCHERMINGsproduct voor een gevoelige huid.

Blootstelling aan UV-straling is de belangrijkste oorzaak van langetermijn roodheid. Het gezicht wordt elke dag blootgesteld aan de zon, ongeacht het seizoen. Daarom is het ook belangrijk om de huid met neiging tot roodheid dagelijks te beschermen met een breedspectrum-formule. Kies een zonnecrème met een filter voor UV-B-, UV-A- en lange UV-A-stralen, die ook tijdens de winter voorkomen. ANTHELIOS Sun Intolerance SPF50+ is speciaal ontwikkeld voor zeer gevoelige huid en ogen. Het biedt een zeer hoge, breedspectrum-bescherming en is verrijkt met verzachtend en antioxiderend Thermaal Bronwater.

Overweeg een vasculaire laserbehandeling.

Een erkende dermatoloog kan een geschikte behandeling voorstellen om roodheid te verlichten. Als het gaat om slechts enkele extreem zichtbare bloedvaten, dan is elektrocoagulatie ook een mogelijkheid. Hierbij wordt een zachte elektrische stroomstoot toegediend via een kleine sonde in de huid. Vasculaire lasers leveren ook uitstekende resultaten. De KTP-laser biedt uitstekende verlichting in het geval van rosacea, en dat in 2 sessies met 6 weken ertussen. Intense Pulsed Light (IPL) levert mooie resultaten in het geval van erythro-rosacea. Deze behandelingen mogen enkel uitgevoerd worden wanneer de huid niet wordt blootgesteld aan de zon. Een rode huid na een laserbehandeling is iets tijdelijks en blijft meestal niet langer dan enkele dagen zichtbaar.

Toptip: Je kan de rode huid na een laserbehandeling verzachten met een spray Thermaal Bronwater gevolgd door een huidbarrièreherstellende gel zoals CICAPLAST Gel B5.

Wat als mijn roodheid
veroorzaakt wordt door allergieën?

Allergische huiduitslag is een belangrijke oorzaak van roodheid.

Zoals we al weten, kan een gevoelige, rode huid veroorzaakt worden door allerlei interne en externe factoren. In het geval van een huid met neiging tot allergie wordt een rode huiduitslag veroorzaakt door specifieke allergenen in de omgeving, cosmetica, eten en medicatie. Als huiduitslag die jeukerig aanvoelt jou afschrikt, ga dan langs bij een allergoloog om jouw triggers vast te laten stellen. Maar een specifieke huidverzorging voor de huid met neiging tot allergie kan ook helpen: Reinig de huid met neiging tot allergie op milde wijze met micellair water zonder naspoelen of TOLERIANE Dermo-Nettoyant om alle allergenen van het huidoppervlak te verwijderen. Spray daarna wat Thermaal Bronwater met natuurlijke kalmerende eigenschappen op de huid en eindig met een onmiddellijk verzachtende barrièrecrème die getest is op de huid met neiging tot allergie, zoals TOLERIANE Ultra. Wees gerust, blozen en roodheid als gevolg van huidallergieën worden in een mum van tijd gekalmeerd.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK ME VOEL
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen de bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Die aanpak werkt het beste in combinatie met gespecialiseerde huidverzorgingsproducten, zoals die uit het TOLERIANE-assortiment.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dat bepaalde ingrediënten een natuurlijke oorsprong hebben, betekent niet dat ze geen huiduitslag kunnen veroorzaken bij gevoelige huid. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten dit vertrouwde prikkelende, brandende of stekende gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERERGEREN.

WAAR TRUE-ANSWER

Voor mensen met een gevoelige huid kan de zon een ware straf zijn.Dat komt omdat de UV-stralen oxidatieve stress en ontsteking in de huid uitlokken, wat roodheid en uitslag kan veroorzaken. Het is belangrijk dat je dagelijkse huidverzorging ook een breedspectrum UV-A en UV-B bescherming omvat, zoals de producten uit het ANTHELIOS-assortiment.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN VERZACHTENDE WERKING OP MIJN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om de spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je een gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (de 'jeukmolecule'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad met lauw water is de beste keuze.
Ontdek meer
did you know

Wist
je dit?

38% van de mensen beschermt zich nog steeds niet regelmatig tegen UV-straling*. Met de ANTHELIOS-producten is het eenvoudig om zich elke dag tegen de zon te beschermen.

*Bron: Wereldwijd rapport over de preventie van huidkanker - IPSOS - LRP - Februari 2015

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een baanbrekende rol op het gebied van ZONNEBESCHERMINGsproducten. De zeer hoge breedspectrum bescherming is het resultaat van bijna 30 jaar aan geavanceerd klinisch onderzoek naar ZONNEBESCHERMINGsproducten en een gevoelige huid.

ONZE VEILIGHEIDS
VOORSCHRIFTEN

Veiligheidsnormen die verder gaan dan de internationale cosmetische voorschriften.

100% VAN DE PRODUCTEN IS
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op een zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen uitsluitend de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke ingrediënten, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER GEVOELIGE HUID

placeholder DE BESTE HUIDVERZORGINGSROUTINE
VOOR EEN GEVOELIGE HUID
MEER LEZEN
placeholder Een gevoelige huid
scheren
MEER LEZEN