ZEER DROGE HUID:
BEHANDELEN EN VOORKOMEN

Article Read Duration 6 min leestijd

Zeer droge huid wordt veroorzaakt door een gebrek aan beschermende lipiden (vetten) bij het huidoppervlak. De huid wordt gevoeliger en kwetsbaarder voor externe agressies, raakt geïrriteerd, wordt rood en strak en voelt onprettig aan.


Snap hoe je zo voor je huid zorgt dat deze rustig aanvoelt en er mooier uitziet:
• Douche met lauw water en reinigingsmiddelen zonder zeep
• Hydrateer geregeld met vochtinbrengende producten voor een droge en gevoelige huid
• Draag kleding die is gemaakt van natuurlijke vezels en vermijd agressieve wasmiddelen
• Elimineer stof, mijt en irriterende stoffen in de omgeving
• Bevochtig de lucht in je huis
• Eet voeding die rijk is aan essentiële vetzuren en antioxidanten

Wat is droge huid?

Uitslag door droge huid wordt veroorzaakt door een tekort aan water en lipiden in het oppervlak van de huid

Droge huid (medische aanduiding: xerose) wordt gekenmerkt door een gebrek aan water en lipiden in de buitenlaag van de huid, de opperhuid. Als je huid gebrek heeft aan oppervlakte lipiden, verliest deze zijn vermogen om water vast te houden – en droogt hij letterlijk uit, met uitslag door een droge huid als gevolg.

Omdat de beschermende buitenlaag van de huid (ook wel aangeduid als de barrière van de huid) zijn functie niet langer doelmatig kan uitvoeren, kunnen externe irriterende stoffen (luchtvervuiling, allergene deeltjes enz.) ook dieper doordringen. De huid wordt daardoor kwetsbaarder en reactiever en raakt sneller en heftiger geïrriteerd. Vanwege deze verhoogde irritatie kan droge huid ook roodheid veroorzaken.

Het resultaat? Je droge huid begint mogelijke onprettige verschijnselen te vertonen die, als je niets doet, je dagelijkse levenskwaliteit kunnen aantasten:

 • Ruw bij aanraking
 • Minder soepel
 • Gevoel van strakheid
 • Jeuk
 • Schilfers
 • Fijne lijntjes of scheurtjes

Droge huid komt vooral voor op de onderbenen, armen, handen en het gezicht. Het is op zich geen ernstige aandoening, maar kan onprettig aanvoelen en, laten we eerlijk zijn, zo'n krokodillenhuid is niet iets waar we van dromen!

Bovendien zijn er een paar echte nadelen – als je niets doet, kan je droge huid verergeren en complicaties veroorzaken, waaronder verkleuring van de huid, eczeem of zelfs cellulitis (een infectie van het weefsel onder de huid). Beschadiging door scheurtjes of excessief krabben kan je huid ook blootstellen aan secundaire infecties.

Wat zijn de triggers voor extreem droge huid?

De meeste factoren die uitslag door droge huid veroorzaken zijn extern, maar er zijn ook interne factoren

Iedereen kan een droge huid ontwikkelen, maar er zijn veel alledaagse factoren die een droge huid kunnen verergeren:

 • Koud weer: Wanneer de lucht koud en droog is, hebben veel mensen last van een schilferige huid. Dat wordt 'winterjeuk' genoemd. Uitslag door droge huid als gevolg van koud, droog weer kan ook roodheid van de huid veroorzaken.
 • Droge lucht: Of je nu leeft in een heel droge streek of de centrale verwarming steeds op volle toeren laat draaien, bij een lage luchtvochtigheid droogt je huid uit. In veel kantoren is de luchtvochtigheid door de airconditioning laag. Ook in vliegtuigen is de lucht erg droog.
 • Water: klinkt vreemd, nietwaar? Water droogt je huid uit? Water op zichzelf niet, maar teveel water wel. Langdurig contact met water elimineert de natuurlijke vetten die je huid smeren en beschermen. Lange baden, veel zwemmen in zwembaden met chloorwater en je handen veel wassen (bijvoorbeeld als je kapper bent of voor jonge kinderen zorgt, dan worden je handen erg veel blootgesteld aan water) kunnen allemaal een droge huid veroorzaken.
 • Uitdroging: Hete zomerdagen, te intensieve workouts, hardlopen over lange afstanden, maagklachten … door al deze factoren kan je lichaam uitgedroogd raken. En uitdroging tast alle organen in je lichaam aan, met inbegrip van je huid. Als je ernstig uitgedroogd bent, moet je onmiddellijk om medisch advies vragen.
 • Agressieve zeepsoorten en huidverzorgingsproducten Zeep is een zachtmaker en daarmee een stof die bedoeld is om vetten af te breken. Dat is prima om je vette handen schoon te maken na het eten van een kippenboutje, maar minder handig als je de natuurlijke lipidenbalans (vetbalans) van je huid in stand wilt houden. Ook huidverzorgingsproducten met alcohol drogen je huid uit, die daarna dor en ellendig aanvoelt.
 • Sommige medicijnen: sommige medicijnen drogen je huid uit. Gangbare voorbeelden zijn isotretinoïne (Accutane), dat specifiek wordt gebruikt om vettige huid droger te maken, diuretica (“plastabletten”) en statines om cholesterol onder controle te houden. Praat met je huisarts je merkt dat dat gebeurt.
 • Leeftijd: het slechte nieuws is dat de huid van de meeste mensen droger wordt naarmate ze ouder worden. Het goede nieuws is dat er goede producten voor droge en gevoelige huid beschikbaar zijn om extreem droge en gevoelige huid gehydrateerd, soepel en comfortabel te houden.

Gaat het om droge huid of eczeem? Klik HIER om te weten wat het verschil is tussen eczeem en droge huid?

Tips voor de behandeling van droge huid door het partnermerk van dermatologen

Handige lifestyle aanpassingen om uitslag door droge huid te voorkomen

Hier zijn een paar tips van La Roche-Posay om je droge huid soepel en comfortabel te houden:

Was je huid, maar scrub deze niet af

 • Neem een snelle, lauwe douche in plaats van een bad
 • Als je niet zonder bad kunt, zorg dan dat het water niet te warm is (minder dan 37°C) en blijf niet langer dan 10 minuten in bad
 • Gebruik een milde reinigingsgel of een met lipiden verrijkte reiniger om hard water te neutraliseren
 • Spoel je huid grondig af en droog deze door hem voorzichtig af te deppen met een zachte handdoek
 • Breng hydraterende crèmes en lotions aan terwijl je huid nog vochtig is

LIPIKAR Syndet AP+ van La Roche-Posay is een ultrazachte douche douchegel. Onze LIPIKAR Surgras is een met lipiden verrijkte reiniger zonder zeep. Als je van vettige texturen houdt, probeer dan LIPIKAR Huile Lavante reinigingsolie voor extreem droge huid. Ze zijn alle drie geschikt voor de hele familie, baby's inbegrepen.

Hydrateer droge huid 's ochtends, tussen de middag en 's avonds

Dagelijks hydrateren is essentieel om de frequentie en intensiteit van irritatie of roodheid door droge huid te voorkomen en verminderen. Zorg dat je altijd een potje met een vochtinbrengend product bij je hebt zodat je je huid de hele dag gehydrateerd kunt houden.

Kies een product met de volgende eigenschappen:

 • Hypoallergeen en respectvol voor de behoeften van droge en gevoelige huid
 • Handig en aangenaam om aan te brengen, zodat je het gemakkelijk dagelijks kunt gebruiken
 • Hydraterend, lipiden-aanvullend en kalmerend.

Probeer producten te gebruiken met verschillende texturen die bij het seizoen passen:

LIPIKAR Lait bodylotion en LIPIKAR Baume AP+ vochtinbrengende balsem zijn rijke, volle hydraterende producten voor gebruik 's avonds of 's winters.
LIPIKAR Wasgel is een lichte, hydraterende vloeistof met texturen die geschikt zijn voor overdag of 's zomers.

Kleed je comfortabel

Omdat kleren de hele dag door direct contact met je huid hebben, spelen ze een belangrijke rol voor het welzijn van de huid:

 • Natuurlijke, zachte katoen- en zijdesoorten zijn ventilerend en niet-irriterend
 • Met synthetisch materiaal ga je meer zweten, wat jeuk kan verergeren
 • Vermijd wol dicht tegen de huid aan: Wol is vaak ruw en kan jeuk veroorzaken
 • Draag 's winters handschoenen en een sjaal om blootstelling aan koude, droge lucht te voorkomen
 • Draag altijd rubber handschoenen bij het afwassen of wanneer je huishoudelijke schoonmaakmiddelen gebruikt
 • Gebruik fosfaatvrije wasmiddelen om je kleren te wassen. Gebruik geen wasverzachter en spoel grondig.

Handen en voeten kunnen 's winters erg te lijden hebben. Gebruik voor extra comfort en bescherming LIPIKAR Xerand, onze kalmerende, niet-vette herstellende handcrème, en LIPIKAR Podologics om voeten met kloofjes te voeden en kalmeren.

Tips voor het huishouden om droge huid zoveel mogelijk te voorkomen

Houd het risico op irritatie zo klein mogelijk door je omgeving schoon te houden:

 • Veeg en stofzuig regelmatig om stof en mijt te elimineren
 • Maak het niet te warm in je slaapkamer (minder dan 19°C)
 • Lucht kamers elke dag, 's zomers en 's winters
 • Vermijd vochtige kamers met schimmel

Verhoog de vochtigheidsgraad

Vooral wanneer 's winters de verwarming aanstaat, kun je twee eenvoudige luchtbevochtigers in je huis zetten om het vochtgehalte van de lucht te verhogen en uitslag door droge huid te vermijden.

Voed je huid

Verwen je extreem droge en gevoelige huid door een gezond dieet te volgen dat rijk is aan essentiële vetzuren en vitamine A, C en E, die met name bekend staan om hun antioxiderende werking. Zorg dat je genoeg van deze voedingsstoffen binnenkrijgt door “vijf stuks fruit en groente” per dag te eten en vette vis of noten in je dieet op te nemen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

ECZEEM OPSTOTEN KUNNEN
WORDEN GETRIGGERD DOOR STRESS.

WAAR TRUE-ANSWER

We weten niet waarom, maar volgens deskundigen kunnen emoties, shock en stress een belangrijke rol spelen als triggers van eczeemaanvallen. Atopische dermatitis wordt ook wel gezien als een erfelijke huidziekte. Als stress voor jou een trigger is, kijk dan naar technieken voor stressbeheer zoals mindfulness.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

KAN VOEDING
ECZEEM VERERGEREN?

WAAR TRUE-ANSWER

Bepaalde soorten voeding kunnen een eczeem trigger zijn en aanvallen veroorzaken. Als je denkt dat voeding een verergerende factor kan zijn voor het eczeem van je kind, ga dan naar een huisarts om bloedtests en huidpriktests te laten doen. Zo kom je te weten of je kind allergisch is voor bepaalde etenswaren (vaak gaat het hierbij om pinda's, melk, soja, tarwe, vis en ei).
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

ATOPISCHE DERMATITIS
VERDWIJNT NA VERLOOP VAN TIJD.

WAAR en ONWAAR TRUE-ANSWER

Afhankelijk van het kind kan atopische dermatitis een paar maanden of jaren duren. De helft van de kinderen die als baby atopisch eczeem hadden, is daar op vijfjarige leetijd over heen gegroeid. In sommige gevallen houdt atopisch eczeem aan tot op volwassen leeftijd, maar dit is moeilijk te voorspellen. Er is geen definitieve genezing voor eczeem, maar de aandoening kan beheerst worden met de juiste behandeling.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Ontdek meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

LIPIKAR is dé nr. 1 in Europa voor lichaamsverzorging en hygiëneproducten die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

MEER INFORMATIE OVER
WAT IS ECZEEM