LUCHTVERVUILING IS EEN WEINIG BEKENDE OORZAAK
VAN ATOPISCH ECZEEM

Article Read Duration 3 min leestijd

Je wist misschien niet dat atopisch eczeem kan worden veroorzaakt door luchtvervuiling. Wanneer de lucht sterk vervuild is, kunnen zenuwaanvallen of atopische dermatitis frequenter en ernstiger zijn. Door een eenvoudige huidverzorgingsroutine te combineren met de juiste producten kun je het effect van luchtvervuiling op je huid verminderen.

WAT IS ATOPISCH ECZEEM?

En wat veroorzaakt aanvallen

Atopische dermatitis of atopisch eczeem is een ontsteking van de huid die zich manifesteert in de vorm van een droge opperhuid en tekorten in de laag lipiden (vetten) die het huidoppervlak (de huidbarrière) beschermen. Bij een verzwakte huidbarrière kunnen vervuilende stoffen uit de lucht en allergenen die eczeem veroorzaken, dieper in de huid doordringen. Atopische dermatitis heeft een genetische component, komt voor binnen families en treedt vaak op bij baby's en kinderen onder de vijf jaar, hoewel het tot op volwassen leeftijd kan aanhouden. 

ATOPISCHE DERMATITIS - 
DE RISICOFACTOR LUCHTVERVUILING

Hoe veroorzaakt luchtvervuiling eczeemaanvallen?

Een atopische huid heeft een aangeboren verzwakte barrière waardoor de huid sowieso gevoelig is voor atopische eczeemtriggers. De gevoeligheid wordt echter versterkt door verontreinigende stoffen zoals ozon of fijnstof. De fijnste deeltjes, PM2.5 (in feite microscopische roetdeeltjes), kunnen zelfs tot de diepere huidlagen doordringen.

Luchtvervuiling veroorzaakt eczeemaanvallen door de gevoeligheid en het ongemak van de huid aanzienlijk te vergroten. De huid wordt nog droger en jeukaanvallen worden frequenter.

HOE JE
TRIGGERS VAN ATOPISCH ECZEEM VERMIJDT

Elke dag kunnen twee eenvoudige stappen de vicieuze cirkel doorbreken van de jeuk die wordt veroorzaakt door luchtvervuiling:

1. De cyclus van jeuken en krabben doorbreken

Je huid is de eerste barrière tegen luchtvervuiling. Hoewel krabben de jeuk tijdelijk kan verlichten, vergroot het de beschadiging van de beschermende huidbarrière zodat deze allergenen en vervuilende stoffen niet langer kan tegenhouden... en zo begint er een vicieuze cirkel.

2. Verbeter je dagelijkse verzorgingsroutine wanneer er veel luchtvervuiling is

Omdat veel luchtvervuiling de toestand van erg droge huid kan verergeren, hebben atopische huidtypes extra aandacht nodig. La Roche-Posay zet zich er al 25 jaar voor in de levenskwaliteit te verbeteren van mensen met een huid die gevoelig is voor atopisch eczeem. We hebben het LIPIKAR-assortiment speciaal ontwikkeld om de huidbarrière te versterken en deze te beschermen tegen de triggers die acneaanvallen kunnen veroorzaken.

• Reinig je huid 's ochtends en 's avonds met een niet-schuimende reiniger zonder zeep, LIPIKAR Syndet.
• Houd je THERMALE BRONWATER VAN LA ROCHE POSAY bij de hand om je huid te ontspannen en kalmeren. Het is een life-saver tijdens aanvallen van atopisch eczeem op je gezicht of lichaam!
• Breng LIPIKAR Baume AP+ twee of drie keer per dag aan om de beschermlaag met lipiden van je huid te versterken en je huid te beschermen tegen aanvallen van atopisch eczeem en risicofactoren voor dermatitis zoals luchtvervuiling.
• Zorge dat je de LIPIKAR Stick AP+ in broekzakformaat altijd bij je hebt om jeuk onderweg te kalmeren. Dat vervangt je reflex om bij jeuk te gaan krabben en verzacht de jeuk meteen.

Extra tip:

Om optimale tolerantie van de actieve ingrediënten in LIPIKAR Baume AP+ te waarborgen, moet je het product op de huid aanbrengen wanneer het nog vochtig is.

iSource: Kim J, Kim EH, Oh I, Jung K, Han Y, Cheong HK, et al. Symptoms of atopic dermatitis are influenced by outdoor pollution. J Allergy Clin Immunol 2013;132:495–7.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+ of Lipikar Fluide.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+ vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Ontdek meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

LIPIKAR is dé nr. 1 in Europa voor lichaamsverzorging en hygiëneproducten die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

MEER INFORMATIE OVERWAT IS ECZEEM