HEB IK EEN GEVOELIGE HUID?
VERSCHIJNSELEN, OORZAKEN EN PREVENTIE

Als je in dit hoofdstuk bent beland, vraag je je waarschijnlijk af of je tot de 50% mensen behoort die ooit in hun leven last hebben van gevoelige huid. Een goede diagnose van gevoelige huid kan lastig zijn, vooral omdat het verschijnsel afhangt van wat mensen voelen in plaats van wat een arts in de kliniek ziet. Vanuit het perspectief van de patiënt kan gevoelige huid een pijnlijke dagelijkse realiteit zijn. De huid voelt strak, prikt of tintelt, soms voortdurend. Vanuit het perspectief van de dermatoloog ziet gevoelige huid er wat rood of droog huid, maar verder is het uiterlijk normaal.

JOUW VRAGEN
ONZE ANTWOORDEN

1 quote-marks

Waardoor wordt een gevoelige huid veroorzaakt?

Een gevoelige huid heeft twee belangrijke oorzaken. De eerste is dat de oppervlaktebarrière van de huid verzwakt is, waardoor irriterende stoffen van buitenaf dieper kunnen doordringen. De tweede is dat de zenuwuiteinden overgevoelig zijn, waardoor ze pijnsignalen afgeven als antwoord op onschuldige stimuli.

1 quote-marks

Wat is gevoelige huid?

Als je een onaangenaam - trekkerig, prikkend, brandend of stekend - gevoel gewaarwordt als reactie op factoren zoals temperatuurveranderingen, wind, UV, hard water of ruwe producten, maar je merkt geen zichtbare uitslag, dan heb je waarschijnlijk een gevoelige huid. Als je huid rood wordt of uitslag vertoont, dan heb je waarschijnlijk eerder een reactieve of allergische huid.

1 quote-marks

Waarom is mijn huid gevoelig voor aanrakingen?

Als je ongemak op je huid ervaart wanneer je ze gewoon aanraakt, dan heb je mogelijk een heel gevoelige huid. Bij gevoelige huid zijn de zenuwuiteinden overgevoelig, waardoor ze pijnsignalen afgeven als antwoord op onschuldige stimuli. Als je huid echter gevoelig is door roodheid en ontsteking, dan moet je een arts raadplegen.

1 quote-marks

Wat is het beste hydraterende verzorgingsproduct voor een gevoelige huid?

Als je een gevoelige huid hebt, moet je een hydraterend verzorgingsproduct voor dit huidtype gebruiken, dat vrij is van “irriterende stoffen” zoals parfums, kleurstoffen, lanoline en alcohol, en dat verzachtende ingrediënten bevat, zoals Neurosensine en thermaal bronwater van La Roche-Posay. 

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

SCHERPE VOEDING KAN
EEN TRIGGER ZIJN VOOR GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Als de wanden van je bloedvaten kwetsbaar zijn geworden, kunnen bepaalde factoren zoals scherpe voeding, alcohol, hete baden of een te hoge centrale verwarming blozen en een gevoelige huid veroorzaken.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

NATUURLIJKE HUISMIDDELTJES ZIJN
EEN GOEDE BEHANDELING VOOR GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

De inhoud van je koelkast of keukenkastjes is waarschijnlijk lekker, maar ook waarschijnlijk schadelijk voor je gevoelige huid. 'Natuurlijke' of zelfgemaakte middeltjes zoals honing-, haver-, avocado- en chocolademaskers kun je maar beter vermijden omdat ze allergenen en irriterende stoffen kunnen bevatten. Kijk in plaats daarvan uit naar uitvoerige geteste huidverzorgingsproducten en -oplossingen.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

EEN GEVOELIGE HUID ZIET ER
ANDERS UIT.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Een van de frustrerende dingen met gevoelige huid, is dat hoe vervelend je verschijnselen ook zijn, artsen vaak zeggen dat je huid 'normaal' is omdat er niets zichtbaar is. Maar goed geïnformeerde dermatologen herkennen de kenmerken van een gevoelige huid en bevelen specifieke behandelingen voor een gevoelige of hypergevoelige huid aan.
Ontdek meer

DE DIAGNOSE STELLEN VAN 
EEN GEVOELIGE HUID

Hoe wordt een gevoelige huid herkend? Het is in essentie een “diagnose van uitsluiting”. Dit betekent dat de dermatoloog tot de diagnose van gevoelige huid komt na andere aandoeningen zoals psoriasis en eczeem te hebben uitgesloten. De diagnose is gebaseerd op klachten van de patiënt over onaangename verschijnselen in dagelijkse situaties. Het is ook mogelijk te testen op gevoelige huid door een verdunde zuuroplossing op de huid aan te brengen en te kijken of dezelfde verschijnselen dan ook optreden.

HOE VOORKOM JE 
EEN GEVOELIGE HUID

De dermatologische oorzaken van gevoelige huid zijn een beschadigd huidoppervlak en hypergevoelige zenuwuiteinden in de huid. Gevoelige huid kan ook worden veroorzaakt door een onevenwichtig “microbioom” - de populatie van goede en minder goede bacteriën die op het huidoppervlak leven.

"Om uitingen van een gevoelige huid te voorkomen, heb je een drievoudige aanpak nodig: de beschermende barrière van de huid herstellen, de huid intens kalmeren, en het microbioom opnieuw in evenwicht brengen (maak je geen zorgen, we leggen uit hoe je dat doet)."

In deze paragraaf vind je gedetailleerde informatie over de interne en externe oorzaken van gevoelige huid, van te hete douches en verkeerde cosmetica tot scherpe voeding en stress.

We bieden ook drie lifestyle tips om gevoelige reacties te minimaliseren en huidverzorgingsroutines om de gevoeligheid van de huid van dag tot dag te verminderen.

Je leert ook hoe gevoelige huid je welzijn kan beïnvloeden (en welke maatregelen je kunt nemen) en hoe gevoelige huid verandert in de verschillende fasen van het leven, al naar gelang het seizoen en zelfs het tijdstip van de dag.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN IS
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

BESTE
LEZERS

De hier gegeven informatie is alleen als bedoeld voor educatieve doelen en mag in geen geval worden gebruikt ter vervanging van professioneel medisch advies. Neem voor medische adviezen altijd contact op met een officieel erkende zorgverlener.