OORZAKEN VAN GEVOELIGE HUID:
INTERNE EN EXTERNE

Article Read Duration 8 min leestijd

Een gevoelige tot reactieve huid wordt gekenmerkt door een onaangenaam gevoel - prikken, strakheid, jeuk of branderigheid - en gaat soms samen met droogte en roodheid. Dit is te wijten aan een gebrek in de barrièrefunctie van de huid (de buitenste laag ervan) en overgevoeligheid van de zenuwuiteinden, die pijnsignalen afgeven in reactie op onschadelijke stimuli. Het is niet precies bekend waarom dit optreedt, maar wel bekend is dat deze tekenen kunnen worden voortgebracht door meerdere interne en externe triggers.


Externe oorzaken:

• Temperatuurveranderingen en wind
• Luchtvervuiling
• Blootstelling aan de zon
• Additieven in de verkeerde cosmetica
• Waspoeder
• Operaties

Interne oorzaken:

• Scherpe voeding
• Alcohol
• Gluten-intolerantie
• Hormonale veranderingen
• Stress of intense emoties


De gevoeligheid van de huid kan worden gecontroleerd door de rol van deze factoren zo klein mogelijk te maken (verderop lees je hoe), in combinatie met een geschikte verzorgingsroutine voor gevoelige huid aan de hand van professionele producten uit het TOLERIANE assortiment.

WAT IS
EEN GEVOELIGE HUID?

Een gevoelige tot reactieve huid wordt gekenmerkt door een onaangenaam gevoel - prikken, strakheid, jeuk of branderigheid - en gaat soms samen met droogte en roodheid. Ieder huidtype (droog, vettig of beide) kan gevoelig worden. De kenmerkende tekenen van gevoelige huid kunnen zich te allen tijde voordoen of kunnen worden veroorzaakt door specifieke interne en externe factoren.

WAT VEROORZAAKT
EEN GEVOELIGE HUID?

Gevoelige huid heeft vermoedelijk te maken met overgevoeligheid van de zenuwuiteinden in de huid, die pijnsignalen afgeven in reactie op onschadelijke stimuli. Het is niet precies bekend waarom dit optreedt, maar wel bekend is dat deze tekenen kunnen worden voortgebracht door meerdere interne en externe triggers. Lees verder voor een bespreking van alle belangrijke oorzaken van gevoelige huid en vooral van manieren om die te vermijden.

EXTERNE TRIGGERS
VOOR EEN GEVOELIGE HUID

Tekenen van gevoelige huid kunnen worden veroorzaakt door interne en externe factoren. Laten we eerst kijken naar de externe factoren.

Temperatuurveranderingen en wind

Externe factoren die gevoeligheid van de huid kunnen veroorzaken zijn warmte, kou en wind. Dat komt doordat deze factoren plotselinge temperatuurveranderingen veroorzaken die leiden tot de vrijgave van het jeukmolecuul histamine in de huid. Dit veroorzaakt een vervelend prikkelend of jeukend gevoel waardoor de bloedvaten gaan uitzetten en roodheid ontstaat.

Wat je kunt doen: Je kunt het weer niet veranderen, maar je kunt wel extreem warme douches of baden vermijden, 's winters de centrale verwarming lager zetten en 's zomers de airconditioning. Om de verdedigingslinies van je huid te versterken, kun je deze afdekken met een minimalistisch kalmerend verzorgingsproduct zoals TOLERIANE Sensitive.

Luchtvervuiling

Luchtvervuiling is een van de grote vijanden van de huid. Fijne deeltjes aangeduid als PM 2.5 (hoofdzakelijk roet) blijven kleven op het oppervlak van de huid waar ze een kettingreactie van oxidatieve stress veroorzaken, met als gevolg een geïrriteerde huid. Dit tast de beschermende barrière van de huid aan, wat leidt tot droogte en een nog grotere gevoeligheid van de huid voor externe irriterende factoren.

Wat je kunt doen: De meest geavanceerde dermocosmetische oplossingen zijn nu beschikbaar in texturen die tegen luchtvervuiling bestand zijn en helpen voorkomen dat irriterend stof op de huid blijft plakken en reacties veroorzaakt. Vraag je apotheker om vervuilingsbestendige crèmes zoals TOLERIANE Sensitive.

Blootstelling aan de zon

De ultraviolette straling in zonlicht veroorzaakt oxidatieve stress en ontstekingen in de huid, wat kan leiden tot de onaangename verschijnselen die kenmerkend zijn voor gevoelige huid. Zon is vaak ook een “beauty enemy” en een van de hoofdoorzaken van veroudering van de huid en zelfs van acne.

Ontdek anti-aging verzorging die zelfs voor de meest gevoelige huid geschikt is en REDERMIC en HYALU B5 bevat
EFFACLAR Duo(+) SPF30 is ontwikkeld voor acnegevoelige huid en beschermt de huid tegen de zon.

Wat je kunt doen: Neem een beschermingsproduct tegen de zon met SPF 30-50 dat specifiek is geformuleerd voor gevoelige huid op in je dagelijkse verzorgingsroutine. ANTHELIOS Ultra is een super milde, minimalistische formule die zo veilig is dat je het product zelfs in het delicate gebied rond de ogen kunt aanbrengen zonder risico op prikkende ogen of reacties.

Additieven in cosmetica

Veel cosmetica zijn niet gemaakt voor gevoelige huid en bevatten allerlei potentieel “vervelende stoffen” - kleur- en geurstoffen, alcohol, lanoline… - die verschijnselen van gevoelige huid kunnen veroorzaken. Naast additieven bevatten sommige producten erg agressieve anti-aging-ingrediënten zoals extreme concentraties alfahydroxyzuren (AHA's), waardoor de huid heel gevoelig kan worden.

Wat je kunt doen: Kies producten die specifiek geformuleerd zijn om gevoelige huid te kalmeren en ondersteunen, die hypoallergeen zijn, die niet de hiervoor genoemde “vervelende stoffen” bevatten en die zijn getest op gevoelige tot reactieve huidsoorten. TOLERIANE Sensitive bevat geen bekende allergenen of irriterende stoffen, draagt bij aan herstel van de lipidenbarrière in het huidoppervlak en versterkt de onzichtbare barrière van vriendelijke bacteriën dankzij actieve, prebiotische ingrediënten. Met de juiste verzorging kan de gevoeligheid van de huid dag na dag afnemen. 

Waspoeder en gevoelige huid

Lotions en crèmes zijn niet de enige dingen die met je huid in aanraking komen: Kleding doet dat ook, wat inhoudt dat je huid in aanraking komt met resten waspoeder of reinigingsmiddel. “ Biologische” wasmiddelen bevatten enzymen die de huid kunnen irriteren, terwijl andere gewoon te geconcentreerd voorkomen in irriterende stoffen zoals natriumlaurylsulfaat dat de weerstand van de huid vernietigt.

Wat je kunt doen: Als je een gevoelige huid hebt, kies dan voor biologische waspoeders. Gebruik alleen de vereiste hoeveelheid waspoeder of reinigingsmiddel op grond van de omvang en vuilheid van de lading. Draai vóór het drogen een extra spoelcyclus om alle sporen wasmiddel te verwijderen. Als je droge, jeukende huid op je lichaam hebt, bescherm je deze met een rijke, verzachtende crème zoals LIPIKAR Baume AP+, dat helpt om de weerstand van de huid te versterken.

Gevoelige huid na een operatie

Na een operatie heb je waarschijnlijk een wond op je huid. Tijdens het genezingsproces is de huid erg gevoelig voor aanraking en kan zelfs lichte druk veel ongemak veroorzaken. Na een operatie kun je op de gevoelige huid alleen de allerzachtste producten gebruiken.

Wat je kunt doen: Houd je wond schoon met een zacht reinigingsmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor genezende wonden. Vraag je apotheker om aanbevelingen. Om de gevoeligheid van de huid na een operatie elke dag te verminderen kies je voor een geschikte genezende littekencrème die je een paar keer per dag inmasseert. Dan genezen je littekens optimaal. En nogmaals, vraag je apotheker om een aanbeveling voor een goede littekencrème of -gel.

INTERNE OORZAKEN
VAN GEVOELIGE HUID

Laten we nu kijken naar de interne factoren die tekenen van een gevoelige huid kunnen veroorzaken.

Pittig eten

Is het je ooit opgevallen dat scherpe gerechten je huid soms ook warm doen aanvoelen? Dat is geen toeval: scherpe voeding bevat capsaïcine. Dit stofje activeert irritatiereceptoren in de huid, waardoor die beruchte verschijnselen van gevoelige huid ontstaan. Veel mensen merken ook dat hun huid na het eten van dit soort voeding gaat blozen en rood wordt.

Wat je kunt doen: Mensen met een gevoelige tot reactieve huid kunnen die lekkere, heel scherpe gerechten het beste mijden. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor een milde korma als je Indiaas gaat eten.

Alcohol

Alcohol is een belangrijke oorzaak van gevoelige huid en heeft twee effecten: Ten eerste veroorzaakt het uitzetting van de bloedvaten in de huid wat leidt tot blozen en roodheid. Ten tweede functioneert het als diureticum (een stof die water uit je lichaam drijft). Hierdoor droogt de huid uit en wordt deze kwetsbaarder voor externe aanvallen.

Wat je kunt doen: Matiging is het geheim! Je hoeft geen geheelonthouder te worden, maar het is raadzaam je te houden aan één middelgroot glas wijn per dag (ongeveer twee eenheden alcohol).

Gevolgen van glutenintolerantie voor de huid

Glutenintolerantie kan gevolgen hebben voor je huid. In extreme gevallen gaat het samen met een wijdverspreide, blaarvormende uitslag die wordt aangeduid als dermatitis herpetiformis. Voor verschillende andere huidaandoeningen zoals psoriasis is ook aangetoond dat een dieet zonder gluten tot verbetering leidt. Gluten is geen veelvoorkomende oorzaak van gevoelige huid, maar het is te moeite waard te kijken of jouw symptomen verergeren na het eten van brood, pasta of andere voeding die gluten bevat.

Wat je kunt doen: Als gluten een trigger is voor jouw gevoelige huid, dan is een dieet zonder gluten voor jou mogelijk een goede oplossing. Je zult eraan moeten wennen om productetiketten op gluten te checken, maar de belangrijkste verandering is dat je granen zoals tarwe, gerst en rogge uit je dieet moet weren.

Hormonale veranderingen

Veel vrouwen merken dat de verschijnselen van gevoelige huid teweeg worden gebracht door hormoonschommelingen zoals tijdens hun maandelijkse cyclus of rond de menopauze. Hormonale veranderingen kunnen met name blozen en roodheid van de huid verergeren.

Wat je kunt doen: Als blozen een probleem is, dan is je eerste reflex je huid te sprayen met van nature kalmerend, ontstekingsremmend en antioxiderend thermaal bronwater. Zorg ook dat je verzorgingsroutine voor gevoelige huid doeltreffend is. Vraag je apotheker naar aanbevolen producten die speciaal ontwikkeld zijn voor gevoelige huid en die actieve ingrediënten tegen roodheid bevatten, zoals ROSALIAC AR.

Stress of intense emoties

Voor sommige mensen kunnen stress en intense emoties een trigger voor gevoelige huid zijn. Wanneer je geagiteerd bent, beginnen de zenuwuiteinden in je huid pijnsignalen af te geven en zetten de bloedvaten in je gezicht en hals uit, wat zichtbaar blozen veroorzaakt en je gezicht en hals warm doet aanvoelen.

Wat je kunt doen: Als je huid in erg stressvolle situaties ongemakkelijk of blozend aanvoelt, kun je als eerste stap proberen je stress onder controle te krijgen. Mindfulness is in deze situaties een beproefde, nuttige techniek. Richt je geest op het 'nu' en wees bewust van je gedachten op een ontspannen, niet-oordelende manier.

Mindfulness kan uiteraard een hele opgave zijn als je midden in een zware vergadering zit of een losgeslagen kleuter tot rust moet brengen! Gelukkig kun je de gevoeligheid van de huid dagelijks verminderen met een geschikt huidverzorgingsproduct zoals TOLERIANE Sensitive. Dit product bevat lipiden die de beschermende barrière van de huid herstellen en prebiotica die de goede bacteriën beschermen. Resultaat? De gevoeligheid van de huid neemt geleidelijk af en je huid raakt beter bestand tegen de effecten van stress.

1A. Green et al. Evening light exposure to computer screens disrupts human sleep, biological rhythms, and attention abilities. Chronobiology International. Vol. 34, May 26, 2017, p. 855. doi: 10.1080/07420528.2017.1324878

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

SCHERPE VOEDING KAN
EEN TRIGGER ZIJN VOOR GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Als de wanden van je bloedvaten kwetsbaar zijn geworden, kunnen bepaalde factoren zoals scherpe voeding, alcohol, hete baden of een te hoge centrale verwarming blozen en een gevoelige huid veroorzaken.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

NATUURLIJKE HUISMIDDELTJES ZIJN
EEN GOEDE BEHANDELING VOOR GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

De inhoud van je koelkast of keukenkastjes is waarschijnlijk lekker, maar ook waarschijnlijk schadelijk voor je gevoelige huid. 'Natuurlijke' of zelfgemaakte middeltjes zoals honing-, haver-, avocado- en chocolademaskers kun je maar beter vermijden omdat ze allergenen en irriterende stoffen kunnen bevatten. Kijk in plaats daarvan uit naar uitvoerig geteste huidverzorgingsproducten en
-oplossingen.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

EEN GEVOELIGE HUID ZIET ER
ANDERS UIT.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Een van de frustrerende dingen met gevoelige huid, is dat hoe vervelend je verschijnselen ook zijn, artsen vaak zeggen dat je huid 'normaal' is omdat er niets zichtbaar is. Maar goed geïnformeerde dermatologen herkennen de kenmerken van een gevoelige huid en bevelen specifieke behandelingen voor een gevoelige of hypergevoelige huid aan.
Ontdek meer
did you know

Wist
je dit?

Loreal.Foundation.FieldTypes.Extensions.CropImage?.Alt

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER GEVOELIGE HUID

placeholder DE BESTE HUIDVERZORGINGSROUTINE
VOOR EEN GEVOELIGE HUID
MEER LEZEN