VERZORGINGSTIPS VOOR EEN BABYHUID MET NEIGING TOT ECZEEM EN VATBAAR VOOR LUIERUITSLAG,
EN DE GEÏRRITEERD AANVOELENDE HUID VAN PASGEBORENEN

Duration Default Icon 19 min leestijd

Tal van pasgeborenen hebben last van huidproblemen die jeuk veroorzaken en die gepaard kunnen gaan met eczeem, en meer algemeen met een geïrriteerd aanvoelende, gevoelige huid. Ook al hebben al deze huidproblemen hun eigen specifieke kenmerken en oplossingen (lees verder voor meer details), hebben ze stuk voor stuk baat bij een eenvoudige dagelijkse verzorgingsroutine opdat de babyhuid optimaal gekalmeerd wordt en prettig aanvoelt:

• Geef je baby een badje in lauw badwater
• Gebruik een zeer milde reinigingscrème of -gel
• Dep de huid voorzichtig droog
• Breng een bijzonder milde en beschermende crème aan
• Verwissel de luier veelvuldig
• Gebruik een ZONNEBESCHERMING
• Kies voor een hypoallergeen wasmiddel, aangepast aan de babyhuid
• Laat je baby geleidelijk aan voedingswaren uitproberen zodat jij nauwlettend in de gaten kunt houden of er zich al dan niet een allergische reactie voordoet

BABYHUID MET NEIGING TOT ECZEEM

De juiste verzorging voor de huid met neiging tot eczeem van je pasgeborene zal de gezinslast verlichten.

Irriterende huidproblemen, zoals eczeem bij pasgeborenen, kunnen veel ongemak en pijn veroorzaken bij baby's. Aangezien hun huid geïrriteerd en jeukend aanvoelt, voelen baby’s zich al makkelijker onrustig, slapeloos en huilerig. Een slapeloze baby kan het leven van het hele gezin verstoren, dus ouders moeten weten hoe ze de babyhuid met neiging tot eczeem optimaal kunnen verzorgen, opdat ook eczeemopstoten kunnen voorkomen worden. Er is hulp voorhanden: lees zeker verder!

Wat is eczeem bij pasgeborenen?

Eczeem of atopische dermatitis heeft een genetische component en komt voor in families. Eczeem wordt veroorzaakt door een huid die van nature droog is, eerder dan een huid die droog is geworden na blootstelling aan bijvoorbeeld agressieve producten en is kwetsbaar voor allergenen en irriterende stoffen, die de huid binnendringen en hevige jeuk veroorzaken.

Bij pasgeborenen komt eczeem meestal voor in het gezicht, maar het kan zich ook ontwikkelen in de huidplooien rond knieën, polsen en ellebogen naarmate de baby groeit.

Zal eczeem achteraf littekens achterlaten op de huid van mijn baby?

Op zich gaat babyeczeem niet gepaard met littekenvorming. Echter, in geval van een ernstig geïnfecteerde babyhuid met neiging tot eczeem zonder dat hierbij de nodige verzorging in acht genomen wordt, bestaat de kans dat er zich littekens gaan vormen. Als de eczeemhuid van je baby er geïnfecteerd uitziet (met etter, goudkleurige korstjes of open zweertjes), raadpleeg dan altijd je huisarts.

Babyeczeem kan mogelijks na verloop van tijd minder vaak optreden. In tussentijd kan je best nagaan welke verzorging de huid met neiging tot eczeem precies nodig heeft.

Bij wat oudere kinderen treden eczeemopstoten met minder regelmaat op: in 50% van de gevallen verdwijnt het geleidelijk aan rond de leeftijd van vijf jaar. Maar ouders hebben deskundig advies en tips nodig om de symptomen onder controle te houden en eczeemopstoten tot een minimum te kunnen herleiden. Lees verder voor advies en tips omtrent de goede verzorging van de babyhuid met neiging tot eczeem.

HOE VERZORG JE
DE BABYHUID MET NEIGING TOT ECZEEM

Nuttige tips om de levenskwaliteit met eczeem te veterberen

Wanneer pasgeborenen last hebben van eczeemopstoten, kan de dermatoloog of kinderarts een topische corticosteroïdecrème voorschrijven die eenmaal per dag, bij voorkeur voor het slapengaan moet worden aangebracht. Een dagelijks badritueel aanhouden is al even belangrijk om de babyhuid met neiging tot eczeem optimaal te reinigen en te verzorgen.

• Gebruik lauw water tijdens bij het douchen of baden: 37 °C of minder.
• Gebruik een zeer milde reinigingscrème of -gel.
• Dep de huid grondig maar zachtjes droog.
• Breng max. 10 minuten na het douchen of baden de crème aan op de babyhuid. Zo zullen de actieve ingrediënten van de verzachtende of corticosteroïdecrème beter inwerken.
• Eens de door eczeem veroorzaakte huidletsels verdwenen zijn (d.w.z. de huid is niet langer gebarsten en vertoont geen blaasjes noch tekenen van roodheid), kan je de corticosteroïdecrème achterwege laten en in de plaats daarvan een verzachtende crème aanbrengen.
• En niet minder belangrijk: knip en vijl de nageltjes van je baby zodat de kwetsbare huid niet beschadigen. Door alleen de nageltjes te knippen, blijven de randjes nog te scherp. Sla daarom het vijlen niet over!

DAGELIJKSE VERZORGINGSPRODUCTEN
VOOR GEVOELIGE BABYHUID MET NEIGING TOT ATOPISCH ECZEEM

De babyhuid is zeer kwetsbaar. Dat vraagt om de nodige zorg en aandacht. Kies voor producten die noch parfum, noch agressieve ingrediënten zoals alcohol of zeep bevatten, en die speciaal ontwikkeld werden voor de verzorging van babyhuid.

La Roche-Posay, aanbevolen door 25.000 dermatologen, heeft een assortiment verzorgingsproducten samengesteld dat geheel gewijd is aan de verzorging van babyhuid met neiging tot atopisch eczeem, als de perfecte aanvulling op de door de kinderarts voorgeschreven behandeling. Onze LIPIKAR huidverzorgingsproducten bevatten geen parfum en zijn verrijkt met niacinamide en karitéboter. Ze zijn speciaal ontwikkeld om perfect in te spelen op de specifieke behoeften van huid met neiging tot atopisch eczeem:

• De jeuk veroorzaakt door droogheid wordt onmiddellijk verlicht.
• De huidbarrière, de lipidenlaag die de huid beschermt, wordt hersteld.
• Het evenwicht tussen de huidvriendelijke bacteriën onderling wordt hersteld.
• Zorgt ervoor dat periodes van extreem droge huid minder vaak voorkomen.

 

LIPIKAR Syndet is een milde wascrème die perfect geschikt is voor de droge en kwetsbare babyhuid.

Een paar druppels van de LIPIKAR wasolie kunnen aan het badwater toegevoegd worden om de babyhuid te voorzien van de nodige bescherming.

LIPIKAR Baume AP+ is een zachte balsem die de droogheid van de huid met neiging tot atopisch eczeem helpt te verzachten.

Handig weetje: zowel LIPIKAR Baume AP+ als LIPIKAR Syndet werden getest op kraamafdelingen en werden geschikt bevonden voor gebruik op de huid van pasgeborenen, en dit reeds vanaf de allereerste levensdagen.


Lees verder voor deskundig advies omtrent de verzorging van gevoelige babyhuid, en klik HIER als je meer te weten wilt komen over de verzorging van babyhuid met neiging tot atopisch eczeem.

LUIERDERMATITIS
OF LUIERUITSLAG

Luieruitslag is een vaak voorkomend verschijnsel bij baby’s, en de huid kan hierdoor behoorlijk oncomfortabel aanvoelen.

Luieruitslag komt vrijwel bij alle baby's wel eens voor, hoewel in verschillende mate. Luieruitslag of -eczeem, ook wel pamperuitslag genoemd, wordt gekenmerkt door rode geïrriteerde en jeukende billetjes.

Wat veroorzaakt luieruitslag?

De ophoping van vocht in een luier maakt dat dit de ideale broedplek is voor allerlei schimmels en bacteriën. Contact met de verteringsenzymen in de ontlasting of de ammoniak in de urine zijn ook factoren die ontstekingen en irritatie (dermatitis) van de babybilletjes veroorzaken.

De mate van wrijving en druk die wordt uitgeoefend op de huid speelt ook een bepalende rol: Het schuren van de huid tegen te strakke of slecht passende luiers veroorzaakt luieruitslag.

Ook bepaalde chemische stoffen in sommige wasmiddelen of huidverzorgingsproducten kunnen irritatie en allergische reacties teweegbrengen.

Daarnaast kan het gebruik van antibiotica leiden tot een verstoord evenwicht tussen de huidvriendelijke bacteriën die bepaalde micro-organismen, zoals schimmels, afweren.

NUTTIGE TIPS OM
LUIERUITSLAG TE VOORKOMEN

Extreem rode geïrriteerde en jeukende billetjes kunnen voorkomen worden door luieruitslag geen enkele kans te geven.

Luieruitslag, ook wel luierdermatitis genoemd, kan als oncomfortabel en eventueel pijnlijk ervaren worden door je baby. In sommige gevallen kan het ook een risico op infectie inhouden. Bij ernstige luieruitslag gaat roodheid gepaard met een ontstoken huid die blaasjes, bultjes en wondjes vertoont - ook in de huidplooien. Schakel meteen de huisarts of dermatoloog in als deze verschijnselen zich voordoen.

Wist je dit? Bij 10 tot 15% van de consultaties bij de kinderdermatoloog gaat het over luieruitslag!

Eenvoudige tips om luieruitslag te voorkomen:

• Was de babybilletjes in alle zachtheid met een mild reinigend huidverzorgingsproduct. Dep de babybilletjes en huidplooien voorzichtig droog.
• Verschoon de luiers regelmatig (inclusief ’s nachts in geval van luieruitslag) opdat de babybilletjes niet te lang in contact blijven met urine en ontlasting.
• Reinig de billetjes voorzichtig en laat ze aan de lucht drogen voordat je je baby weer aankleedt.
• Breng telkens opnieuw een beschermende crème aan na het verschonen van de luier.
• Gebruik crèmes en lotions die hypoallergeen zijn en geen parfum en alcohol bevatten.

DAGELIJKSE VERZORGINGSPRODUCTEN
OM DE KANS OP LUIERUITSLAG TOT EEN MINIMUM TE HERLEIDEN

Luieruitslag kan veelal voorkomen worden door dagdagelijks de gerichte huidverzorgingsproducten te gebruiken. De verzorgingsproducten La Roche-Posay, die speciaal ontwikkeld werden voor de babyhuid met neiging tot atopie, worden aanbevolen door dermatologen over de hele wereld.

Reinig de huid van je baby met CICAPLAST Lavant B5 of LIPIKAR Syndet AP+: beide verzorgingsproducten bevatten een bijzonder milde formule. Belangrijke tip: Vermijd het gebruik van een washandje of spons, aangezien deze schurend zijn en bijgevolg huidirritatie kunnen veroorzaken.

SEROZINC bevat zinksulfaat om de babyhuid optimaal te reinigen en te kalmeren.

Breng na het reinigen twee keer per dag een flinke laag CICAPLAST Baume B5 crème aan.

Lees verder voor deskundig advies omtrent de verzorging van gevoelige babyhuid, en klik HIER als je meer te weten wilt komen over de verzorging van babyhuid met neiging tot atopisch eczeem.

EEN GEVOELIGE HUID
BIJ BABY’S

Baby's hebben een fragiele huid, en een goed aantal onder hen zal van tijd tot tijd wel eens last hebben van een huid die wat geïrriteerd aanvoelt. Hoewel de huid dezelfde structuur heeft als die van volwassenen, is de babyhuid kwetsbaarder voor externe agressoren zoals chemicaliën en vervuiling. Hitte, vervuiling, schurende kleertjes... al dit kan al makkelijk jeuk veroorzaken bij baby's. Hoewel dit niet ernstig is, kan het toch als oncomfortabel en eventueel pijnlijk ervaren worden door je baby.

Kinderartsen en dermatologen raden aan kleuters jonger dan drie jaar nooit bloot te stellen aan direct zonlicht, aangezien de kinderhuid rond die leeftijd gevoeliger is voor UV-straling. Let op: ZONNEBESCHERMING is van essentieel belang, ook voor baby's en kinderen die altijd in de schaduw zitten en wiens huid niet blootgesteld wordt aan direct zonlicht. Zorg voor de nodige ZONNEBESCHERMING opdat de huid van baby’s en kinderen altijd en overal beschermd blijft tegen de schadelijke effecten van lange UVA-stralen.

NUTTIGE VERZORGINGSTIPS VOOR
EEN GEVOELIGE KINDERHUID

Een aantal kleine stapjes waarmee jij heel eenvoudig kan bijdragen aan het comfort van jouw baby.

Met het oog op het comfort en welzijn van jouw baby dien je de geschikte verzorgingsroutine met de juiste verzorgingsproducten aan te houden. Hierbij geldt: hoe eenvoudiger, hoe beter.

• Gebruik een hypoallergeen wasmiddel om de babykleertjes in alle veiligheid mee te wassen. Maar best gebruik je dit wasmiddel ook voor jouw eigen wasgoed, inclusief beddengoed. Ook hier komt de huid van jouw baby immers dagelijks mee in contact.
• De babyhuid hoort dagelijks gewassen en gehydrateerd te worden. Een 5-10 minuten durend badje is ruim voldoende om de huid van je baby te wassen — let wel: het badwater mag niet warmer zijn dan 37 °C.
• Dep de babyhuid altijd voorzichtig droog.
• Breng binnen de 10 minuten na het badje een vochtinbrengende crème aan.
• Kies voor milde producten zonder parfum.
• Gebruik bij buitenactiviteiten altijd een parasol, een hoedje of een hoge SPF breedspectrum ZONNEBESCHERMING die speciaal voor baby's is ontwikkeld.
• Verschoon de luier regelmatig.
• Bij kinderen laat je best een paar dagen tussen het uitproberen van nieuwe voedingswaren.

DAGELIJKSE VERZORGINGSPRODUCTEN VOOR BABY'S

De verzorging van de babyhuid vereist zeer milde en minimalistische formules. Bij La Roche-Posay, de aangewezen expert in de productontwikkeling voor de verzorging van de babyhuid, staan veiligheidsnormen hoog in het vaandel.

CICAPLAST Lavant B5 is een bijzonder milde schuimende wasgel, perfect geschikt voor de normale babyhuid.

Als alternatief verzorgingsproduct voor de huid met neiging tot atopisch eczeem is er LIPIKAR Syndet: een zeepvervanger zonder parfum verrijkt met hydraterende karitéboter en verzachtende niacinamide. Handig weetje: Dit product is getest op pasgeborenen in een klinische studie onder pediatrisch toezicht.

Breng de rijke CICAPLAST Lavant B5 aan om de billetjes, de achterkant van de knietjes, de oksels en andere lichaamsplooien die geïrriteerd kunnen raken te verzachten, te herstellen en te beschermen.

Voor de droge lichaams- of gezichtshuid van je baby kan je LIPIKAR Baume AP+ gebruiken. Dit is een rijke, ultra-kalmerende en verzachtende crème met bewezen doeltreffendheid en optimale tolerantie voor de huid van pasgeborenen.

Als onderdeel van het assortiment ZONNEBESCHERMINGsproducten voor de babyhuid is er ANTHELIOS Dermo-Pediatrics SPF50+ Babymelk: deze verzorging kent een milde en doeltreffende werking, wordt goed door de huid verdragen, en biedt een zeer hoge bescherming tegen UVA-, UVB- en lange UVA-stralen — ook bij indirecte blootstelling aan de zon. De omhullende textuur werkt vochtinbrengend en voedend in op de babyhuid en laat haar optimaal beschermd achter.

Als de huid van je baby geïrriteerd aanvoelt, kun je best wat Thermaal Water van LA ROCHE-POSAY op de huid te sprayen. Dankzij de natuurlijke verzachtende eigenschappen, zorgt het onmiddellijk voor de vermindering van de huidirritatie. Laat het een minuutje lang inwerken en dep hierna het overtollige vocht droog. 

 

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

ECZEEMOPSTOTEN KUNNEN
GETRIGGERD WORDEN DOOR STRESS.

WAAR TRUE-ANSWER

We weten niet precies waarom, maar experts geven aan dat emoties, schokken en stress een belangrijke rol kunnen spelen bij het triggeren van eczeemopstoten. Atopisch eczeem wordt ook wel gezien als een erfelijke aandoening. Als stress voor jou een trigger is, kijk dan naar technieken voor stressbeheer zoals mindfulness.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

KAN VOEDING
ECZEEM VERERGEREN?

WAAR TRUE-ANSWER

Bepaalde soorten voeding kunnen een trigger zijn voor opstoten van eczeem. Als je denkt dat voeding een verergerende factor kan zijn voor jouw eczeem of dat van je kind, ga dan naar een arts om bloedtesten en huidpriktesten te laten uitvoeren om te weten te komen of je een allergie voor bepaalde voeding hebt (vaak gaat het hierbij om pinda's, melk, soja, tarwe, vis en ei).
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

ATOPISCHE DERMATITIS
VERDWIJNT NA VERLOOP VAN TIJD.

WAAR TRUE-ANSWER

Atopische dermatitis kan, afhankelijk van het kind, van enkele maanden tot jaren duren. Bij de helft van de baby's met atopisch eczeem verdwijnen de symptomen voor het vijfde levensjaar. In sommige gevallen houdt atopisch eczeem aan tot op volwassen leeftijd, maar dit is moeilijk te voorspellen. Er is geen definitieve oplossing voor atopisch eczeem, maar met de juiste verzorging kunt u de aandoening onder controle houden.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. De neiging tot atopisch eczeem kan worden verzorgd met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Ontdek meer
did you know

Wist
je dit?

De LIPIKAR SYNDET AP+ plus LIPIKAR BAUME AP+ routine vormt de ideale combinatie om de drang om te krabben te verminderen. Daaruit volgt ook een verbetering van de slaapkwaliteit en van de algehele levenskwaliteit van al wie last heeft van een huid met neiging tot atopie.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

LIPIKAR is dé nr. 1 in Europa voor lichaamsverzorging en hygiëneproducten die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN ZIJN
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Eén vereiste = optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken in de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden in samenwerking met dermatologen ontwikkeld en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

KOM MEER TE WETEN OVER
ECZEEM