DE BESTE KLEDING
VOOR KINDEREN MET ECZEEM

Article Read Duration 3 min leestijd

Eczeem veroorzaakt jeukende huiduitslag. Dokters noemen het atopische dermatitis en geven je meestal een zalf tegen eczeem om het jeukgevoel te verzachten. Heel wat zaken kunnen eczeem uitlokken, waaronder chemicaliën in wasproducten, jeukende stoffen, synthetische stoffen en kleding die te warm is of te strak zit. Met deze 6 tips kies je kleding voor jouw kind om het aanwakkeren van eczeem te vermijden.

KLEDING EN ECZEEM

Maakt het echt uit wat je draagt als je lijdt aan eczeem?

Wist je dat sommige kledingstukken belangrijke taken hebben? Brandweerlieden dragen speciale uniformen die hen beschermen tegen hete vlammen. Verkeersagenten dragen fluohesjes zodat ze goed zichtbaar zijn voor het verkeer. Astronauten dragen ruimtepakken zodat ze kunnen ademen wanneer er geen zuurstof is!

Sommige mensen hebben last van een soort van jeukende huid, eczeem genaamd (jouw arts noemt het misschien atopische dermatitis). Je kunt eczeem krijgen in jouw gezicht, op jouw handen of eender waar op jouw lichaam en het kan soms nogal vervelend zijn, dus het is goed om weten hoe je opstoten kunt voorkomen. Als je lijdt aan eczeem gebruik je waarschijnlijk een zalf tegen eczeem om te verzachten, maar ook jouw kleding heeft een belangrijke taak - ze moet jouw huid helpen zich goed te blijven voelen.

Daarvoor vindt je hier onze 6 toptips voor "wat te dragen":

TIP 1: PAK JE NIET TE WARM IN
IN DE WINTER

Zweet kan ook eczeem triggeren

Als het buiten koud is, zeggen ouders vaak tegen hun kinderen dat ze zich warm moeten kleden. Maar als je te dik gekleed bent, kun je hevig gaan zweten. Als zweet te lang op jouw huid blijft hangen, kan het jouw eczeem verergeren– met veel jeuk als gevolg! Zorg dat je het warm genoeg hebt, maar probeer een katoenen T-shirt onder je trui te dragen zodat je een laagje kunt uittrekken wanneer je het te warm krijgt.

TIP 2: KATOEN IS JE NIEUWE BONDGENOOT

Jeukende en synthetische stoffen kunnen eczeemopstoten veroorzaken.

Huid met eczeem heeft frisse lucht nodig. Kies dus kleding die je huid laat ademen. Het beste kledingmateriaal dat veel lucht doorlaat is katoen. Het is aangenaam en licht om te dragen, dus het voorkomt ook dat je huid te warm wordt. Laat ouders de etiketten controleren om te zien of de kleding gemaakt is van huidvriendelijk katoen. Wol en synthetische stoffen vermijd je best!

TIP 3: DRAAG EEN SHORT EN T-SHIRT
IN DE ZOMER

Zon en frisse lucht vormen een uitstekend onderdeel van je behandeling tegen eczeem

Bij warm en zonnig weer is het leuk om lichte kleding te dragen, zoals shorts en T-shirts, wat ook helpt om je huid fris te houden. Probeer je niet te schamen omdat mensen je eczeem zien. Iedereen is anders en mensen hebben zoveel soorten littekens en vlekken op hun huid! Een beetje zon kan echt helpen tegen eczeem, geniet dus zoveel mogelijk van de frisse buitenlucht.

TIP 4: ZEG NEE TEGEN STRAKKE KLEDING
JEUKENDE ETIKETTEN EN NADEN!

Je huid laten ademen helpt om eczeemopstoten te voorkomen

Strakke kleding schuurt waardoor je extra veel jeuk voelt. Draag lossere kleding waarin je huid kan ademen. Nog een handige tip: knip etiketten uit de kleding en bedek dikke naden met zijde zodat ze niet gaan schuren en jeuk veroorzaken!

TIP 5: DE BESTE MANIER OM JE KLEDING TE WASSEN

Chemicaliën in wasproducten kunnen jeukende huiduitslag veroorzaken.

Nieuwe stoffen bevatten soms jeukende chemicaliën. Was daarom je nieuwe kleding altijd eerst voordat je ze draagt. Additieven in wasmiddelen kunnen voor sommige personen ook eczeem verergeren. In dat geval kunnen niet-biologische, niet-geparfumeerde wasmiddelen meer geschikt voor jou zijn. Hetzelfde geldt voor wasverzachters. Gebruik indien mogelijk een droogkast voor het drogen van je kleding, handdoeken en beddengoed. Zo is je wasgoed zachter en gaat het minder jeuken.

TIP 6: Kies je pyjama goed

Lichte katoenen pyjama's helpen het jeukgevoel van eczeem te beperken

Als je erover nadenkt, brengen we veel tijd door in bed. Tot 10 uur per dag, om precies te zijn! Daarom is het belangrijk om na te denken over welke pyjama je draagt. Net als je kleding voor overdag is, de beste pyjama licht en van katoen. Sommige pyjama's hebben jeukende etiketten en naden - daar wordt huid met eczeem niet vrolijk van. Probeer ze eens binnenstebuiten te dragen. Misschien start je zo wel een nieuwe trend in je gezin ☺

We hopen dat deze tips je helpen om de juiste kleding te kiezen om je huid perfect in vorm te houden.

Klik HIER om meer te weten te komen over hoe je eczeemopstoten op school voorkomt.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

ECZEEMOPSTOTEN KUNNEN
WORDEN VEROORZAAKT DOOR STRESS.

WAAR TRUE-ANSWER

We weten niet precies waarom, maar experts geven aan dat emoties, schok en stress een belangrijke rol kunnen spelen bij het veroorzaken van eczeemopstoten. Atopische dermatitis wordt ook wel gezien als een erfelijke huidstoornis. Als stress voor jou een oorzaak is, kijk dan naar technieken voor stressbeheer zoals mindfulness.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

KAN VOEDING
ECZEEM VERERGEREN?

WAAR TRUE-ANSWER

Bepaalde soorten voeding kunnen eczeemopstoten veroorzaken. Als je denkt dat voeding een verergerende factor kan zijn voor jouw atopisch eczeem of die van jouw kind, ga dan naar een arts om bloedtesten en huidpriktesten te laten uitvoeren om te weten te komen of je allergisch bent voor bepaalde voeding (vaak gaat het hierbij om pinda's, melk, soja, tarwe, vis en ei).
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

ATOPISCH ECZEEM
VERDWIJNT NA VERLOOP VAN TIJD.

WAAR TRUE-ANSWER

Atopische dermatitis of eczeem kan, afhankelijk van het kind, van enkele maanden tot jaren duren. Bij de helft van de baby's met atopisch eczeem verdwijnen de symptomen voor het vijfde levensjaar. In sommige gevallen houdt atopisch eczeem aan tot op volwassen leeftijd, maar dit is moeilijk te voorspellen. Er is geen definitieve oplossing voor atopisch eczeem, maar met de juiste verzorging kunt u de aandoening onder controle houden.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCH ECZEEM

KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. De symptomen van atopische eczeem worden verzorgd met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Ontdek meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

 

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = optimale tolerantie
Als we een allergische reactie ontdekken tijdens productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactieve, tot allergie neigende, tot acne neigende, tot atopie neigende, door behandelingen tegen kanker kwetsbare of verzwakte huid.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen uitsluitend voor de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER HUID MET NEIGING TOT ECZEEM