Verzorging voor huidallergieën:
Wat mag je verwachten van je bezoek aan de allergoloog?

Article Read Duration 4 min leestijd

Heb je last van allergische symptomen zoals huiduitslag, hooikoorts, bindvliesontsteking of een voedselallergie? Dan is het misschien tijd om "genoeg is genoeg!" te zeggen en een allergoloog om raad te vragen. Die weet immers het beste hoe je huiduitslag en andere vormen van allergische reacties kunt behandelen en genezen. Tijdens de consultatie wordt een gedetailleerd verslag opgemaakt en onderga je een medisch onderzoek. Daarna volgen specifieke tests zoals de huidpriktest, plakproeven en bloedonderzoek naar specifieke antistoffen. Op basis van die informatie zal de allergoloog een behandelingsplan opstellen, op maat van jouw behoeften.

Op zoek naar de beste behandeling voor een huidallergie?
Ga langs bij een allergoloog

Als je uitslag en irritatie van de huid wilt behandelen, breng dan een bezoekje aan de allergoloog

Veel mensen leven jarenlang met allergieën - problemen als huidallergieën, -irritatie en -uitslag, hooikoorts, allergische bindvliesontsteking of voedselallergieën  - voor ze zeggen “genoeg is genoeg!” Om huiduitslag en andere allergieproblemen te behandelen, heb je een deskundige nodig. Die stelt een strak plan op dat je helpt omgaan met je symptomen of dat die symptomen zelfs volledig laat verdwijnen.

Maar een afspraak bij een dokter kan best stresserend zijn en tests kunnen soms eng zijn. Wat mag je bij je eerste doktersafspraak verwachten?

Deel 1:
Je voorgeschiedenis

De eerste stap om minder last te hebben van je huidallergie, is je gedetailleerde voorgeschiedenis

Dit deel bestaat hoofdzakelijk uit een gesprek, waarbij de dokter samen met jou je problemen zal overlopen. Dit zal hij of zij je vragen:

- Alles over je allergieën: De dokter zal willen weten welke symptomen je hebt, hoe en wanneer je die krijgt en waarom je denkt dat je ze krijgt– Dat zijn je triggerfactoren.
- Hoe je allergieën je leven beïnvloeden. Hier heb je jouw DAGBOEK voor!
- Alles over jou: Heb je andere medische problemen? En in het bijzonder: heb je eczeem of astma? Maar ook andere gangbare aandoeningen zoals diabetes of een hoge bloeddruk.
- Alles over je familie: Hebben je ouders, broers/zussen of kinderen allergieën of aanverwante aandoeningen zoals astma of eczeem? Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van de allergieën van je familieleden en van hun allergische reacties.

Deel 2:
Je onderzoek

De tweede stap naar een behandeling voor huiduitslag, is een lichamelijk onderzoek

De allergoloog zal je willen onderzoeken. Daar hoort een screening bij op lichamelijke tekenen van allergieën en een algemene check-up van je gezondheid.

  • bindvliesontsteking
  • verstopte neus/poliepen
  • opgezwollen gezicht/lip/tong
  • piepende borst
  • netelroos/uitslag/eczeem

Deel 3:
Allergietests

De derde stap om een behandeling te vinden voor je huidallergie, zijn klinische tests

Op basis van je geschiedenis en het onderzoek zal de allergoloog beslissen waarop hij/zij je moet testen en hoe hij/zij dat zal doen. Er zijn drie belangrijke manieren:

- De huidpriktest: Klinkt misschien pijnlijk maar je voelt er niets van! Het is een test voor voedsel- en omgevingsallergenen. De allergoloog “dompelt even ” een steriele naald in een pot met het te testen allergeen en daarna prikt hij/zij in het oppervlak van je huid. Als er binnen twintig minuten een verheven, rode en jeukende uitslag verschijnt, wijst dit op een allergie.
- Plakproef: Deze test wordt ook een “epicutane test” genoemd. Hij onderzoekt of je een contactallergie hebt voor parfums, bewaarmiddelen, metalen, ... In dit geval brengt de allergoloog een beetje substantie aan op je huid waarna hij/zij het afdekt met een stukje stof en je het 48 uur moet laten zitten. Wanneer hij/zij het weghaalt en de huid rood of schilferig is of er blaren te zien zijn, dan ben je waarschijnlijk allergisch.
- Bloedonderzoek: Veel mensen vinden het een beetje eng als hun bloed wordt afgenomen, maar voor je het weet, is het al voorbij! De dokter zendt het bloed vervolgens naar het lab, waar ze het testen op specifieke antistoffen om je allergieën nauwkeurig te bepalen. Na één tot twee weken zou je het resultaat moeten kennen.

Deel 4:
Het Oplossingsplan voor een huid met neiging tot Allergie

De laatste stap is een gerichte skincare om huidallergie te verlichten

Op basis van de resultaten van delen 1 t.e.m. 3 zal de allergoloog je advies geven, zoals:

  • Een lijst met dingen waaraan je allergisch bent en hoe je die zoveel mogelijk kunt vermijden. Dit kan gepaard gaan met beperkingen op wat je eet, praktische tips voor hoe je je thuis kan verzorgen en aangepaste cosmeticaproducten.
  • Informatie over hoe ernstig je allergie is en of je vanaf nu een EpiPen bij moet hebben. Als dat inderdaad het geval is, dan zal hij/zij je laten zien hoe je die moet gebruiken - geen paniek, ze zijn speciaal ontworpen om supereenvoudig te zijn!
  • Of je een kandidaat bent voor desensibilisatietherapie, ook wel “allergievaccinatie” genoemd.
  • Medicatie om de symptomen te verlichten zoals antihistaminica, oogdruppels en neussprays.
  • Bij huidirritatie kan hij of zij een beschermende crème en skincare voorschrijven of thermalewaternevel aanbevelen die geschikt is voor je huidtype.

 

WAAR

OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

NIET DOUCHEN IS DE BESTE
OPLOSSING VOOR ALLERGIE-GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Als je de huid op het einde van de dag niet reinigt, dan komt ze de hele nacht lang in contact met allergenen en irriterende stoffen zoals pollen en vervuilingsdeeltjes. Deze kunnen de huidbarrière sterk beïnvloeden en huidirritaties veroorzaken.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

ALCOHOL KAN
JE ALLERGIEËN VERERGEREN.

WAAR TRUE-ANSWER

Alcohol is een mogelijke oorzaak van huidallergie. Wetenschappers hebben namelijk aangetoond dat alcohol allergische reacties kan verergeren, of het nu gaat om astma, allergische rinitis of verschillende types huiduitslag. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de histamine- en sulfietmoleculen in alcoholische dranken.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

DIY-RECEPTEN ZIJN UIT DEN BOZE
BIJ EEN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Zelf huidverzorgingsproducten maken met wat je vindt in de keukenkastjes mag dan wel heel leuk zijn, het is ook het ideale recept om reacties uit te lokken bij allergie-gevoelige huid. Veel natuurlijke ingrediënten kunnen immers erg irriterend zijn voor de huid.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

JOUW MAKE-UPKWAST
KAN ALLERGISCHE REACTIES VEROORZAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Make-upkwasten en applicators vangen veel stof en allergenen, daarom moeten ze regelmatig worden gereinigd. Was jouw kwasten met hypoallergene zeep of een reinigingsproduct voor make-upkwasten, voor een goede huidgezondheid.
Ontdek meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

 

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = optimale tolerantie
Als we een enkel geval ontdekken, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acné, met neiging tot atopie, beschadigd of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.