ZORGT JE BEAUTYROUTINE ERVOOR
DAT JOUW ALLERGIEËN VERERGEREN?

duration time 3 min leestijd

Artsen geven steeds vaker aan dat hun patiënten last hebben van allergie-achtige huidreacties: Een jeukerig of branderig gevoel, een schilferige huid of huiduitslag. De exacte oorzaak kan enkel gevonden worden door doelgerichte tests uit te voeren, maar indien je vooral last hebt van huiduitslag of als jouw symptomen worden uitgelokt door cosmetica, dan is het slim om jouw beautygewoonten eens onder de loep te nemen. Ga na of jouw producten allergenen bevatten en vergeet niet om je gezicht, handen en make-uptools te reinigen, ­– maar laat evenwel niet alle huidverzorgingsproducten achterwege.

5 SLECHTE BEAUTYGEWOONTEN
OM ACHTERWEGE TE LATEN

1. Gebruik geen allergie-onvriendelijke cosmetica

Heel wat cosmetica bevatten allergenen en irriterende bestanddelen. Ga voor producten die geen parfum, alcohol en onnodige ingrediënten bevatten. Vermijd ook de volgende mogelijks irriterende of allergene ingrediënten, zoals AHA's (alfahydroxyzuren), ureum en essentiële oliën. Als je kiest voor make-up voor allergie-gevoelige huid en hypoallergene vochtinbrengende producten en huidverzorging, dan zit je meestal wel goed.

2a. Vergeet niet grondig te reinigen

Als je op het einde van de dag niet reinigt, dan komt de huid de hele nacht lang in contact met allergenen en irriterende stoffen zoals pollen en vervuilingsdeeltjes. Ze kunnen de huidbarrière sterk beïnvloeden1en huidirritaties veroorzaken.

Wist je dit? De werking van de huidbarrière berust op de nuttige bacteriën die op de huid aanwezig zijn. Meer informatie vind je HIER.

2b. Maar overdrijf ook niet met het reinigen!

Je wilt de huid “ontdoen van alle invloeden van de dag”, maar als je ook de waardevolle oppervlaktelipiden verwijdert, dan kan dit de huid reactiever maken. Ga voor mild reinigende producten zoals micellair water [MICELLAIR WATER ULTRA Gevoelige huid] die de huid enkel ontdoen van de strikt noodzakelijke deeltjes. Zeep, zelfs de hypoallergene versie, is te agressief voor de gevoelige tot allergie-gevoelige huid.

3a. Vergeet niet om je handen te wassen voordat je producten aanbrengt.

 

Je zou namelijk allergenen of irriterende bestanddelen van de dingen die je hebt aangeraakt kunnen overbrengen op je huid (denk maar even aan alle agressieve schoonmaakproducten die er bestaan). Denk er ook aan dat heel wat allergenen van buitenaf in het potje of flesje kunnen binnendringen. Kies eerder voor een tube dan een potje. Als je een erg reactieve of allergie-gevoelige huid hebt, opteer dan voor een luchtdichte verpakking met een éénrichtingsklepje. Zo kunnen allergenen na het openen van de tube niet bij de formule komen.

 

3b. Vergeet niet om je make-upkwasten, poederdonsjes en sponsjes te reinigen.

Deze handige tools verzamelen stuk voor stuk heel wat stof en allergenen. Was ze met een hypoallergene zeep en dat minstens één keer per week.

4. Gebruik geen DIY-maskers

Zelf huidverzorgingsproducten maken met wat je vindt in de keukenkastjes mag dan wel heel leuk zijn, het is ook het ideale recept om reacties uit te lokken bij allergie-gevoelige huid. De meest bekende daders?
Citroensap: De zure pH-waarde kan de huid irriteren en reacties uitlokken.
Zuiveringszout: de extreem alkalische pH-waarde is absoluut niet compatibel met de natuurlijke fysiologie van de huid!
Het is gekend dat kaneel de huid kan irriteren, zoals een beautyvlogger heeft mogen ondervinden.
Havervlokken: Terwijl ze voor sommige mensen net een verzachtend effect hebben, zitten havervlokken vol allergenen voor mensen die hier gevoelig aan zijn.
Melk: Ook al gebruikte Cleopatra het om in te baden, het is en blijft één van de meest voorkomende voedselallergenen.

5. Verban niet alle huidverzorgingsproducten

Sommige mensen willen een zo zuiver mogelijke routine aannemen en bannen daarom alle huidverzorgingsproducten. Dat is een ietwat kortzichtige beslissing. Zelfs de meest gevoelige of allergie-gevoelige huid moet grondig worden verzorgd om gezond te blijven. Een verkoelende thermale spray gevolgd door een speciaal ontwikkelde formule die goed verdragen wordt door de allergie-gevoelige huid is al een goed begin.

1The Skin as a Route of Allergen Exposure: Part II. Allergens and Role of the Microbiome and Environmental Exposures. Knaysi, G., Smith, A.R., Wilson, J.M. et al. Curr Allergy Asthma Rep (2017) 17: 7. doi:10.1007/s11882-017-0675-4

WAAR

OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

JOUW MAKE-UPKWAST
KAN ALLERGISCHE REACTIES VEROORZAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Make-upkwasten en applicators vangen veel stof en allergenen, daarom moeten ze regelmatig worden gereinigd. Was jouw kwasten met hypoallergene zeep of een reinigingsproduct voor make-upkwasten, voor een goede huidgezondheid.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

NIET DOUCHEN IS DE BESTE
OPLOSSING VOOR DE ALLERGIE-GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Als je de huid op het einde van de dag niet reinigt, dan komt ze de hele nacht lang in contact met allergenen en irriterende stoffen zoals pollen en vervuilingsdeeltjes. Deze kunnen de huidbarrière sterk beïnvloeden en huidirritaties veroorzaken.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

FRUIT EN GROENTEN
BEVATTEN NOOIT ALLERGENEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Sommige fruit en groenten bevatten hoge concentraties salicylaat (verwant met aspirine). Wanneer mensen die hieraan gevoelig zijn salicylaatrijk voedsel nuttigen, kan dit allergische symptomen zoals koorts, astma, een neiging tot atopisch eczeem en huidreacties zelfs verergeren.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

ALCOHOL KAN
JOUW ALLERGIEËN VERERGEREN.

WAAR TRUE-ANSWER

Alcohol is een mogelijke oorzaak van huidallergie. Wetenschappers hebben namelijk aangetoond dat alcohol allergische reacties kan verergeren, of het nu gaat om astma, allergische rinitis of verschillende types huiduitslag. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de histamine- en sulfietmoleculen in alcoholische dranken.
Ontdek meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

TOLERIANE is een productlijn speciaal geformuleerd voor de behoeften van de gevoelige huid en de huid met neiging tot allergie: het hydrateert, kalmeert en beschermt.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

 

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = optimale tolerantie
Als we een enkel geval ontdekken, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en toxicologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: met reactieve of allergische neigingen, met neiging tot acné, met neiging tot atopie, beschadigd of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen uitsluitend voor de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.