GAAT HET OM EEN HUID MET NEIGING TOT ATOPISCH ECZEEM, OF GEWOON OM EEN DROGE HUID?
VAN DE OORZAKEN TOT DE MOGELIJKE OPLOSSINGEN

Article Read Duration 7 min leestijd

Wanneer externe factoren (koud weer, kalkhoudend water, agressieve producten, enz.) de beschermende lipidenbarrière van het huidoppervlak aantasten, ontstaat een droge huid. De huid kan prikkerig of trekkerig aanvoelen en kloofjes en irritaties kunnen voorkomen. De oplossing? Voedende, verzachtende en beschermende crèmes. In tegenstelling tot een droge huid kan de huid met neiging tot atopisch eczeem een jeukerige uitslag vertonen. Het komt voornamelijk voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen leiden aan deze aandoening. De huid met neiging tot atopisch eczeem is ook droog, maar een droge huid kan niet automatisch gelijk gesteld worden aan een huid met neiging tot atopisch eczeem. Het is belangrijk om het verschil te kennen: Aanpassingen qua levensstijl en het gebruik van verzachtende crèmes kunnen zowel droge huid als huid met neiging tot atopisch eczeem verlichten, maar voor atopisch eczeem schrijven dokters ook een steroïdecrème voor.

WAT VEROORZAAKT EEN DROGE HUID?

Waarom de droge huid veroorzaakt probleem?

Droge komt voor op het gezicht en het lichaam wanneer onze huid zichzelf niet meer kan beschermen – de barrièrefunctie Op het oppervlak worden minder en minder huidlipiden geproduceerd. De cellen houden geen water meer grote huid, dit zal verdampen.

Verschillende factoren kunnen leiden tot een droge huid die jeukerig voelt: 

 • Genetica (meer droge huid hebben mogelijks laatste van een
 • Erg lage temperaturen en wind
 • Een heet, droog klimaat
 • Centrale verwarming en temperatuurschommelingen binnens- en temperatuur
 • Zonlicht (UV-licht)
 • Agressieve producten met een uitdrogende werking
 • Parfum en andere additieven in ongeschikte cosmetica-producten

Hoe weet je of je een droge huid hebt

Stel jezelf de volgende vragen om te weten te komen van je een droge huid hebt:
 • Voelt de huid ruw aan?
 • Is de huid “gespannen” ook als ze een maatje te klein is?
 • Is de huid gebarsten, schraal of schilferig?

Als je 'ja' hebt geantwoord op enkele vragen, dan heb je waarschijnlijk een droge huid. Als je naast deze symptomen vooral last hebt van een huid die extreem jeukerig voelt, dan neigt jouw huid waarschijnlijk naar atopisch eczeem. Klik HIER  voor meer informatie over het verschil tussen een droge huid en een huid met neiging tot atopisch eczeem.

LIFESTYLE-TIPS
VOOR DROGE HUID

• Als je in een droog gebied woont, overweeg dan om een luchtbevochtiger aan te schaffen voor thuis.

• Zet de verwarming in de slaapkamer niet te hoog. Probeer in de winter de verwarming 's nachts uit te laten en in de zomer het raam open te laten, zonder dat je het koud krijgt natuurlijk.

• Neem korte, lauwe douches en baden en vermijd heet water.

• Dep de huid voorzichtig droog, in plaats van te wrijven.

• Drink voldoende water. Maak er een gewoonte van om tijdens het werken regelmatig water te drinken (als je werk dit toelaat!) en drink voldoende water voor en na het sporten of bij warm weer.

• Gebruik aangepaste verzorgingsproducten: Reinig de huid met milde producten of micellair water en gebruik voedende, verzorgende crèmes om de huid te verzachten en te beschermen. Lees verder en ontdek onze aanbevelingen.

WAT TE DOEN TEGEN DROGE , SCHILFERIGE HUID

Droge gezichtshuid verzorgen

Ga voor een reinigende en hydraterende gezichtsroutine met aangepaste producten geschikt voor droge huid. Reinig met milde reinigings zoals TOLERIANE wascrème en gebruik hieronder een specifieke dagelijkse verzorgingsproduct voor droge tot zeer droge gevoelige huid, zoals de ultra -droge tot zeer droge gevoelige huid, zoals de huidverzorging , een hydraterende mist voor dagelijks gebruik die zo licht is als water, maar beter hydrateert dan een vochtinbrengend product, van TOLERIANE Sensitive Rijk om de huid intensief te hydrateren en de huid barrière te helpen herstellen.

Een droge lichaamshuid verzorgen

Doeltreffende vochtinbrengende producten hoeven niet dik, olieachtig of lastig aan te brengen zijn! Voor Droge lichaamshuid kies je beter voor LIPIKAR Lait   sterven de Huid verzacht en ondersteunt deze Lichte, Uiterst hydraterende Vloeibare lotion. Het aanbrengen van jouw vochtinbrengende lichaamsverzorging een waar plezier moet zijn, glanzende en consistente hydratatie van effecten van droge huid verlicht. Bijkomende tip : Breng dagelijks bodylotion aan, vooral na het nemen van een bad of douche.

Een nieuw seizoen? Een nieuwe crème!

Net zoals je in de winter dikkere kleding draagt en in de zomer opteert voor lichtere items, kan je ooktijdens de winter en rijkere crèmetexturen gebruiken en tijdens de zomer lichtere versies kiezen. Waarom ? In de winter is de huidnormaal gezien veel droger .
Als je denkt dat jouw jouw huid verandert al ontvangen het seizoen, dan kan je kiezen voor wintervaste formules zoals NUTRITIC Intense Rijk  voor het gezicht en L IPIKAR Baume AP+  voor het lichaam. Wanneer de zomer wat olieachtiger gevoel, kan je opteren voor lichtere texturen zoals TOLERIANE Ultra 8 , voor het gezicht en LIPIKAR Lait voor het lichaam.

Draag extra zorg voor droge handen.

Droge handen kunnen een heuse uitdaging vormen, aangezien we ze constant gebruiken en ze vaak in contact komen met water. Gebruik crèmes tegen droge handen de hele dag door, vooral dan tijdens de wintermaanden. Bekijk hieronder onze tips als de huid van de huid gevoelens van wanneer ze tot atopisch eczeem heeft .

HOE VERZORG JE
EEN HUID DIE CONSTANT GEÏRRITEERD AANVOELT

Schrale huid en een vervelend gevoel: Veelvoorkomende klachten die verlicht kunnen worden

laatste 20% van de bevolking heeft constant van een situatie de huid. Hierdoor kunnen kloofjes en schraalheid ontstaan en vooral op de zones die kunnen worden ontwikkeld aan de kou , zoals de lippen, de handen van andere zones die veel wrijving ervaren. Vooral bij kunnen voorkomen op de wangen, rond de mond en op de armen. Sommige mensen hebben last van 'perlèche', die voorkomen in de hoeken van de lippen.

Droge plekjes en huiduitslag zijn vaak zichtbaar, wat bij vele mensen tot schaamteen oefenen kan leiden. Ze kijken op tegen de zomerperiode en tonen hun huid, of ze stoppen zelfs helemaal met zwemmen van hun aandoening. Een ernstige impact hebben op iemands leven . Gelukkig kan je met een goede droge huid en de snelle producten tot zeer.

Goede dagelijkse verzorgingsroutines zijn belangrijk voor huid met neiging tot atopie:

• Reinig de huidde van kwetsbare zones van de huid met La Roche-Posay Thermaal Bronwater .

• Breng indien nodig een beschermd gaasje aan op de zone in kwestie.

• Breng 2 à per dag een verzorging aan dat de CICAPLAST beschermen en beschermen, zoals Baume B5 .

• in het geval van een product met SPF (PIH) te verminderen. CICAPLAST Baume B5 SPF50 EAT filtert de UV-stralen die pigmentvlekjes veroorzaken

• Gebruik make-up voor droge en gevoelige huid, zoals TOLERIANE Crème Foundation .

Speciaal voor de handen

Gebruik regelmatig handcrème . De bedoelingde huid kan gevoelig zijn voor het kiezen van de handcrème zorgvuldig uit. CICAPLAST Handen is een alcoholvrije, niet-geparfumeerde oplossing met een verzachtende en beschermende werking die de huid barrière van droge, schrale handen herstelt. Het is getest op zeer droge, hardwerkende handen en is handig voor huishoudelijk als professioneel gebruik.

• een handzeep die speciaal is voor droge huid die gevoelig is voor gebruik, zoals CICAPLAST  Lavant B5 .

• Wanneer uw handen regelmatig in contact komen met water, voedsel, enz., overweeg dan om beschermende handschoenen te dragen (maar kijk uit voor een latexallergie!).

• Stop een katoenen binnenvoering in normale huishandschoenen of andere bewegingen om oefeningen te voeren en klusjes buiten te voeren (bv. afwassen, tuinieren).

WAT IS HET VERSCHIL
TUSSEN DROGE HUID EN HUID MET ATOPISCH ECZEEM?

Heb ik last van een droge huid of atopisch eczeem?

Droge huid en huid met atopisch eczeem zijn verschillende aandoeningen.

  -   In het geval van een droge huid is de beschermende huidbarrière (of “hydrolipidenfilm”) verzwakt door schadelijke invloeden van buitenaf (vervuiling, agressieve producten, koud weer, enz.), wat leidt tot een zichtbaar droge, schilferige, schrale of gebarsten huid.

  -   Atopisch eczeem verschilt hier redelijk sterk van. Het is een atopische (allergische) aandoening die voornamelijk voorkomt bij baby's en kinderen onder de 5 jaar oud, maar ook volwassenen kunnen hieraan leiden. De huid met eczeem is constitutioneel droog (dat betekent dat de huid van nature droog is, zelfs wanneer ze niet wordt blootgesteld aan agressieve producten of schadelijke invloeden van buitenaf), waardoor irriterende stoffen of allergenen in de omgeving (huisstofmijt, pollen, ongeschikt waspoeder, enz.) de huid binnendringen en hevige ontstekingen kunnen veroorzaken. Kortom, eczeem is een allergische aandoening die vooral kinderen treft en vaak hand in hand gaat met andere atopische aandoeningen zoals astma en allergische rinitis (hooikoorts).

Huid met atopisch eczeem vs. droge huid: zoek het verschil

De symptomen van droge huid of huid met neiging tot atopisch eczeem verschillen eveneens van elkaar.
In het geval van droge huid heb je mogelijks last van een huid die prikkerig, branderig of licht jeukerig aanvoelt, maar het jeukerige gevoel (of “pruritus”) is veel sterker bij een huid met neiging tot atopisch eczeem.
Bij een huid met neiging tot atopisch eczeem kunnen kinderen last hebben van een droge huid die hierdoor ook extreem jeukerig aanvoelt, wat een sterke invloed heeft op hun levens- en slaapkwaliteit. 
Een ander belangrijk verschil tussen droge huid en huid met atopisch eczeem, is de plaats van de geïrriteerd aanvoelende zone. Terwijl een droge huid eender waar op het gezicht of lichaam kan voorkomen, zal huid met neiging tot atopisch eczeem vooral zichtbaar zijn op het gezicht en de schedel van baby's, in de huidplooien, aan de ellebogen en in de knieplooien bij kinderen.
Klik HIER voor meer informatie over de neiging tot atopisch eczeem.

Huid met neiging tot atopisch eczeem vs. droge huid: mogelijke oplossingen

De neiging tot atopisch eczeem is een allergische aandoening die geassocieerd wordt met zeer droge plekken die jeukerig aanvoelen en volgens een specifiek patroon op het lichaam voorkomen. Gebruik topische steroïdecrèmes tijdens opstoten (raadpleeg bij twijfel altijd een arts of dermatoloog).
Verzachtende verzorgingen zoals 
LIPIKAR Baume AP+ kunnen gebruikt worden om de droge en jeukerige huid te vezorgen. LIPIKAR Baume AP+ verzacht onmiddellijk de huid met neiging tot atopisch eczeem en extreem droge huid. Gebruik het dagelijks om periodes van extreem droge huid meer te spreiden. Het is bovendien geschikt voor het hele gezin, van pasgeborenen en baby's tot volwassenen van elke leeftijd.

Terwijl een droge gezichtshuid best wordt verzorgd met een rijke vochtinbrengende crème zoals NUTRITIC Intense, kan je de droge lichaamshuid verzachten en hydrateren met LIPIKAR Baume AP+ (je hoeft geen neiging tot atopisch eczeem te vertonen om dit product te gebruiken!) of LIPIKAR Lait indien je een lichtere textuur verkiest. Om de huidbarrière te versterken en schrale huid te verzachten, gebruik dan een dermatologisch geteste, verzachtende balsem zoals CICAPLAST Baume B5.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS

KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. De neiging tot atopisch eczeem kan worden verzorgd met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

ATOPISCHE DERMATITIS
VERDWIJNT NA VERLOOP VAN TIJD.

WAAR TRUE-ANSWER

Atopisch eczeem kan, afhankelijk van het kind, van enkele maanden tot jaren duren. De helft van de baby's met atopisch eczeem vertoont geen symptomen meer voor het vijfde levensjaar. In sommige gevallen houdt atopisch eczeem aan tot op volwassen leeftijd, maar dit is moeilijk te voorspellen. Er is geen definitieve oplossing voor de huid met neiging tot atopisch eczeem, maar met de juiste verzorging kan je de aandoening onder controle houden.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

ATOPISCH ECZEEM KAN
WORDEN VEROORZAAKT DOOR STRESS.

WAAR TRUE-ANSWER

We weten niet precies waarom, maar experts geven aan dat emoties, schokken en stress een belangrijke rol kunnen spelen bij het triggeren van eczeemopstoten. Atopisch eczeem wordt ook wel gezien als een erfelijke aandoening. Als stress voor jou een oorzaak is, kijk dan naar technieken voor stressbeheer zoals mindfulness.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

KAN VOEDING
ECZEEM VERERGEREN?

WAAR TRUE-ANSWER

Bepaalde soorten voeding kunnen een trigger zijn voor eczeem en opstoten. Als je denkt dat voeding een verergerende factor kan zijn voor jouw eczeem of die van je kind, ga dan naar een arts om bloedtesten en huidpriktesten te laten uitvoeren om te weten te komen of je een allergie hebt voor bepaalde voeding (vaak gaat het hierbij om pinda's, melk, soja, tarwe, vis en ei).
Ontdek meer
did you know

Wist
je dit?

Loreal.Foundation.FieldTypes.Extensions.CropImage?.Alt

LIPIKAR BAUME AP+ is getest op 14.180 personen in 29 klinische studies onder dermatologisch toezicht.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE-assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, te verzachten en te beschermen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = optimale tolerantie
Als we een allergische reactie ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE  ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acné, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen uitsluitend voor de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

MEER INFORMATIE OVER
WAT ECZEEM PRECIES INHOUDT