Verbrande huid

De huid verbranden is één van de meest voorkomende ongelukken die thuis gebeuren, zeker bij kinderen. Daarom is het belangrijk te weten welk type (of welke graad) brandwonde je hebt, hoe je die sneller kunt helpen genezen en hoe je littekenvorming kunt helpen voorkomen.

JOUW VRAGEN
ONZE ANTWOORDEN

1 quote-marks

Hoe kan ik beschadigde huid herstellen?

Als je huid verbrand is of beschadigd door snij- of schaafwondjes, dan kan je het herstel van de huidbarrière versnellen met een beschermende herstellende balsem zoals CICAPLAST Baume B5. Een wonde met hechtingen ten gevolge van een chirurgische ingreep kan je behandelen door het restlitteken te masseren met CICAPLAST Gel B5 om de werking van de huidbarrière sneller te herstellen.

Was this helpful?

1 quote-marks

Hoe behandel ik luieruitslag?

Luieruitslag kan je behandelen door je baby te wassen in lauw water met een zeer zachte reinigingsformule zoals CICAPLAST Lavant B5 of LIPIKAR Syndet AP+. Dep voorzichtig droog en breng een zeer milde beschermende crème aan zoals CICAPLAST Baume B5 die de werking van de huidbarrière herstelt. Zorg er verder voor dat je luiers regelmatig vervangt en dat ze niet te strak zitten.

Was this helpful?

1 quote-marks

Hoe kan ik van zonnebrand afkomen?

Zodra je zonnebrand hebt, is de schade al aangericht en kan je ze enkel nog laten genezen. Bescherm de getroffen zone op elk moment tegen de zon om te voorkomen dat de zonnebrand erger wordt, en breng een verzachtende aftersun gel met antioxidanten aan. Als er blaren op je huid verschijnen, gebruik dan een helende huidcrème van de apotheek tot de zonnebrand volledig genezen is.

Was this helpful?

1 quote-marks

Zijn sproeten beschadigde huid?

Sommige mensen hebben gewoon sproeten. In dat geval zijn ze zeker geen teken van blootstelling aan de zon of beschadiging van de huid. Andere mensen krijgen sproeten nadat hun huid in de zomer aan de zon is blootgesteld. In dat geval wijzen de sproeten erop dat de huid heeft gereageerd op UV-stralen, wat tot beschadiging kan leiden.

Was this helpful?

1 quote-marks

Wat kan ik doen tegen een gevoelige huid als ik ziek ben?

Wanneer je een verkoudheid of griep hebt, kan de huid van je gezicht gevoeliger worden doordat je regelmatig je neus snuit. Om je pijnlijke huid te verzachten kan je voor de betrokken zone een spray van thermaal bronwater van La Roche-Posay gebruiken en CICAPLAST Baume B5 op rode en ruwe zones aanbrengen.

Was this helpful?

WAAR

OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

JE HUID WORDT DROGER
ALS JE ZIEK BENT.

WAAR TRUE-ANSWER

Verkoudheid en griep onttrekken vocht aan de huid, waardoor die droog en dof aanvoelt. De ziekte zelf, de medicijnen die we nemen en het feit dat we in bed moeten blijven, leiden tot een tekort aan vocht in de huid.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

EEN EERSTEGRAADS BRANDWOND
 IS NET ZOALS ZONNEBRAND. 

WAAR TRUE-ANSWER

Een eerstegraads brandwond is net zoals zonnebrand. Ze tast alleen de buitenste huidlaag aan en veroorzaakt een rode, pijnlijke verkleuring van de aangetaste zone. Door het vrijkomen van histamine veroorzaken oppervlakkige brandwonden vaak een jeukerig gevoel.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

CHEILITIS IS DE WETENSCHAPPELIJKE
 BENAMING VOOR GEBARSTEN LIPPEN. 

WAAR TRUE-ANSWER

Cheilitis is een ander woord voor gebarsten lippen. De lippen zijn droog en schilferig. Er kunnen pijnlijke verticale barstjes ontstaan. De huid rond de lippen voelt soms ook geïrriteerd aan. Deze uitdroging veroorzaakt een onaangenaam branderig gevoel.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

LIKKEN AAN GEBARSTEN
 LIPPEN IS EEN GOED IDEE. 

ONWAAR WRONG-ANSWER

Mensen met droge en gebarsten lippen likken er vaak aan. Ze plukken of bijten de schilferige huid eraf. Het is inderdaad verleidelijk maar eigenlijk maak je de situatie alleen maar erger. Je verwijdert namelijk de natuurlijke beschermlaag van de huid en start als het ware een vicieuze cirkel.
Ontdek meer

VERSCHILLENDE “GRADATIES”
VAN EEN BRANDWOND

Brandwonden kunnen worden ingedeeld in 1e, 2e of 3e graads brandwonden, afhankelijk van hoe intens ze zijn.

  • Eerstegraads brandwonden zijn als zonnebrand: Ze zijn zeer oppervlakkig en veroorzaken roodheid en pijn.
  • Tweedegraads brandwonden zijn intenser en treffen de oppervlakkige lederhuid: Ze veroorzaken blaarvorming en extreme pijn.
  • Derdegraads brandwonden worden ook wel brandwonden van volledige dikte genoemd, die de huid aantasten tot in de diepste laag, de hypodermis. Derdegraads brandwonden zijn vaak pijnloos omdat ze de zenuwvezels vernietigen.

HOE BRANDWONDEN TE BEHANDELEN

Na een brandwond moet je als eerste deze enkele minuten onder koud water houden om verdere schade te voorkomen. Als je een brandwond van de 1e of 2e graad hebt, kan je bij de apotheek een goede brandwondencrème halen om deze te kalmeren en de verzorging te bevorderen, en deze afdekken met een steriel verband om infectie te voorkomen. Als je denkt dat je een derdegraads brandwond hebt, moet je naar de spoedafdeling van jouw plaatselijke ziekenhuis voor behandeling.

ZAL MIJN BRANDWOND EEN LITTEKEN ACHTERLATEN?

  • Eerstegraads brandwonden zoals zonnebrand veroorzaken bijna nooit littekens.
  • Tweedegraads brandwonden, zoals brandwonden door verbranding of brandwonden door olie, veroorzaken zelden littekens, tenzij ze geïnfecteerd raken (des te meer reden om een specifieke reiniging te gebruiken voor het verzorgen van de huid, een goede brandwondencrème en een steriel verband).
  • Derdegraads brandwonden zullen bijna altijd een soort litteken op de huid achterlaten, maar dit kan tot een minimum worden beperkt door onmiddellijk medische hulp in te roepen.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de verzorging van een nieuwe brandwond, om de pijn tot een minimum te beperken en de kans op het vermijden van littekens te vergroten. Je vindt er ook links naar specifieke producten.

ONZE VEILIGHEIDS-
VOORSCHRIFTEN

Veiligheidsnormen die verder gaan dan de internationale cosmetische voorschriften.

100% VAN DE PRODUCTEN
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP EEN ZEER GEVOELIGE
HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op een zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

BESTE
LEZERS

De hier weergegeven informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag in geen geval worden gebruikt ter vervanging van professioneel medisch advies. Neem voor medische adviezen altijd contact op met een officieel erkende zorgverlener.