NIACINAMIDE:
EEN ZEER BELANGRIJKE
VITAMINE VOOR JE HUID

Duration Default Icon 3 min leestijd

Niacinamide, ook bekend als nicotinamide, is een derivaat van nicotinezuur en van vitamine B3 of vitamine PPP. Sommige vitaminen zijn antioxidanten en kunnen daardoor bijzonder effectief tegen veroudering en ontstekingen, maar niacinamide is toch nog net iets veelzijdiger. Van effectieve, verzachtende verzorging bij onzuiverheden en puistjes tot jeukwerende behandeling voor een droge of gevoelige huid: wat niacinamide precies voor je huid kan betekenen en in welke huidverzorgingsproducten je het kunt terugvinden, lees je hier.

Niacinamide in je badkamerkastje: de belangrijkste voordelen voor je huid

Niacinamide heeft heel wat voordelen voor je huid, mede doordat nicotinamide in water oplosbaar is en daardoor makkelijker te verwerken is in huidverzorgingsproducten. Zo verzacht het de huid wordt het toevoegd aan producten voor een droge huid, waardoor het gevoelens van jeuk kan helpen verminderen.

Door haar verzachtende en kalmerende werking is het ook een aantrekkelijk ingrediënt voor producten voor een onzuivere huid met neiging tot acné. Daarnaast speelt niacinamide ook een belangrijke rol in het herstellen van je huidbarrière.

Studies hebben aangetoond dat nicotinamide de permeabiliteitsbarrière verbetert door de novo-synthese van ceramiden, vrije vetzuren en cholesterol te stimuleren1. Eenvoudig uitgelegd betekent dat onder meer dat de productie van ceramiden toeneemt, lipiden die noodzakelijk zijn om de beschermende functie van de huidbarrière te kunnen vervullen, en transepidermaal waterverlies vermindert, wat op zijn beurt dan weer een positief effect heeft op de vochtbarrière van je huid.

Niacinamide als krachtig ingrediënt voor de verzorging van huidaandoeningen

In combinatie met de juiste ingrediënten die niacinamide ondersteunen, is het een bijzonder krachtig ingrediënt voor de verzorging van een gevoelige huid, een huid met neiging tot atopisch eczeemen een acnegevoelige huid. Welke rol niacinamide precies in welke verzorging vervult, leggen we je graag even uit.

  • Ceramidenbooster voor de gevoelige huid
Een gevoelige huid heeft er in het algemeen baat bij de ceramidenproductie ten volle te ondersteunen. Precies daarom is niacinamide van groot belang in formules voor een gevoelige huid. Zowel in de Toleriane Sensitive dagcrème als in de Toleriane Sensitive Le Teint Crème van La Roche-Posay wordt het gebruikt om de huid te verzachten en kalmeren, om een irriterend gevoel tegen te gaan en de ceramidenproductie een boost te geven. Het thermaal water van La Roche-Posay in de crèmes brengt dan weer het microbioom van de huid in evenwicht, terwijl de beschermfunctie van de huidbarrière verbetert dankzij de ingrediënten ceramiden en glycerine.
  • Verzachtend voor de huid met neiging tot atopie
Voor de droge huid met neiging tot atopie is de verzachtende functie essentieel om een gevoel van jeuk te verminderen en de huid intens te kalmeren. Zodoende kunnen een irriterend gevoel en roodheid een halt worden toegeroepen. Precies daarom is het een van de hoofdingrediënten in de Lipikar Balsem AP+M van La Roche-Posay. Ondersteund door karitéboter en de AP+M-technologie verzacht deze balsem een extreem droge huid en verlicht het hierdoor de jeuk onmiddellijk bij het aanbrengen. Samen ondersteunen en beschermen ze de natuurlijke huidbarrière, waardoor periodes gekenmerkt door een zeer droge huid minder frequent voorkomen. 
  • Kalmerend voor een onzuivere huid met neiging tot acné
Ook voor een huid die neiging heeft tot acne speelt de verzachtende en kalmerende functie van niacinamide een sleutelrol. Een bijkomend voordeel is dat niacinamide zeer mild is in vergelijking met sommige medische acnebehandelingen. In Effaclar Duo (+) van La Roche-Posay, een verfrissende gel-crème om je huid te hydrateren, vind je niacinamide terug om de huid gericht te kalmeren en roodheid te verminderen. Daarnaast bevat Effaclar DUO (+) ook nog Aqua Posae Filiformis en Mannose om het evenwicht van het huidmicrobioom te herstellen, LHA en Salicylzuur voor een exfoliërende werking, het anti-bacteriële Piroctone Olamine, Zink die overtollige talg verminderd en Procerad om restlittekentjes zichtbaar te verminderen. Deze zeer complete formule bevat dus alles om onzuiverheden te bestrijden. 


(1)    Tanno, O., et al. , Nicotinamide increases biosynthesis of ceramides as well as other stratum corneum lipids to improve the epidermal permeability barrier. Br J Dermatol, 2000. 143(3): p. 524-31

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

TOLERIANE is een productlijn speciaal geformuleerd voor de behoeften van de gevoelige huid en de huid met neiging tot allergie: het hydrateert, kalmeert en beschermt.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.