LICHTGEVOELIGHEID
ONDER DE ZON

Duration Default Icon 2 min leestijd

Fotosensibilisatie is het resultaat van een wisselwerking tussen ultraviolette straling (zonlicht) en een sensibiliserende stof in of op de huid.

Deze stof kan een lokaal aangebracht product zijn (parfum, medicijn) of een molecule die via de bloedsomloop in de huid terecht komt (fotosensibiliserende geneesmiddelen zoals doxycycline of geneesmiddelen tegen hypertensie).

We kunnen twee soorten reacties onderscheiden die door de zon worden veroorzaakt:

  • De eerste is een onmiddellijke reactie die optreedt kort na het aanbrengen van een product of het nemen van een geneesmiddel. Onder invloed van UV-straling wordt de huid rood, alsof deze verbrand is door de zon. Het voelt warm en pijnlijk aan. Dit staat bekend als fototoxiciteit.
  • Bij het tweede type reactie wordt de stof in of op de huid gemodificeerd door de invloed van zonlicht, waardoor het lichaam de stof als lichaamsvreemd herkent. Dit veroorzaakt een vertraagde jeukende eczeemachtige reactie na 48 uur, die zich kan uitbreiden tot buiten de blootgestelde delen van de huid. Dit staat bekend als foto-allergie.

Toptips als je een fotosensibiliserende behandeling gebruikt:

Dermatologen adviseren patiënten om de zon zoveel mogelijk te vermijden door binnen of in de schaduw te blijven. Maar als je toch buiten moet zijn, gebruik dan een zeer hoog UVA-UVB-beschermingsproduct met ten minste SPF 50.

Zorg ervoor dat alle blootgestelde delen van de huid bedekt zijn, en vergeet je oren, neus, nek, handen en voeten niet. 

Draag buiten beschermende kleding, zoals een hoed met een brede rand, een T-shirt met lange mouwen en een lange broek.

Fotosensibiliserende medicijnen hebben geen invloed op de gevoeligheid van je ogen, maar het dragen van een zonnebril wordt toch aangeraden.

Als je lichtgevoeligheid wordt veroorzaakt door een parfum in plaats van door een medicijn, probeer het dan op je kleding aan te brengen in plaats van op je huid om reacties te beperken. Als je een foto-allergie ervaart, moet je de lokale behandeling of het medicijn stopzetten en een dermatoloog raadplegen.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een baanbrekende rol op het gebied van ZONNEBESCHERMINGsproducten. De zeer hoge beschermingsfactor met breed spectrum is het resultaat van meer dan 25 jaar doeltreffend klinisch onderzoek naar ZONNEBESCHERMINGsproducten en zongevoelige huid.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.