PSORIASIS CAPITIS:
PLAQUES EN SCHILFERS OP HET HOOFD

Duration Default Icon 4 min leestijd

Naast Psoriasis Vulgaris, is Psoriasis capitis een van de meest voorkomende vormen van Psoriasis. Het kenmerkende aan deze vorm is dat deze zich voornamelijk beperkt tot de hoofdhuid en de rand van het behaarde hoofd. We gaan in dit artikel dieper in op Psoriasis capitis en we onderzoeken mogelijke behandelingen en oplossingen voor deze aandoening.

Hoe ontstaat Psoriasis Capitis?

Net als andere vormen van Psoriasis, is het onduidelijk waardoor Psoriasis capitis wordt veroorzaakt. In veel gevallen komen verschillende vormen van Psoriasis bij mensen voor, het kan dus goed zijn dat jij ook een andere vorm van Psoriasis hebt, die zich niet op je hoofd voordoet. Ondanks dat het nog niet duidelijk is hoe deze aandoening wordt veroorzaakt, zijn er wel een aantal factoren bekend die de aandoening kunnen triggeren. Deze triggerfactoren zijn dezelfde als bij andere vormen van Psoriasis.

Hoe ziet Psoriasis op de hoofdhuid eruit?

In principe is het verschil tussen Psoriasis vulgaris en Psoriasis capitis miniem. In beide gevallen heb je last van rode plaques en schilfers. Een symptoom dat veel vaker voorkomt bij Psoriasis op het hoofdhuid is jeuk. Op het lichaam komt dit symptoom vaak minder of in minder hevige vorm voor. Verder is het verschil dat deze vorm zich dus tot het behaarde hoofdhuid beperkt. Doordat de plaques en schilfers zich op het hoofd bevinden, kan dit voor mensen een flinke impact hebben op hun zelfvertrouwen.

Deze vorm van Psoriasis doet veel denken aan seborroïsch eczeem. Bij deze vorm van eczeem kan de hoofdhuid rood worden en zijn er kleine schilfers verspreid over het gehele hoofd. In het geval van Psoriasis zijn de rode plekken willekeurig en variërend in grootte. Daarnaast kan de schilfering ook groter zijn en op bepaalde plekken meer voorkomen. De schilfers bij Psoriasis capitis zitten ook vaak nog vast aan het hoofd.

Wat voor shampoo moet ik gebruiken bij Psoriasis op mijn hoofdhuid?

Je kunt in principe een gewone shampoo gebruiken om je hoofd te wassen. Vaak doe je er goed aan wat meer te gebruiken bij je eerste wasbeurt. Vervolgens kan je aan de slag met een speciale shampoo voor psoriasis. Dit zijn vaak shampoos, die teer, selenium of salicylzuur bevatten. Deze shampoos bereiden de huid op je hoofd voor op de uiteindelijke behandeling en zorgen er ook voor dat deze producten een beter effect op de Psoriasis hebben.

Wat is de behandeling van Psoriasis op het hoofd?

Het behandelen van Psoriasis capitis gaat anders dan de behandeling van andere vormen. De eerste prioriteit is het verminderen van de schilfers op de hoofdhuid. Werkzame stoffen kunnen zich namelijk gaan hechten aan de schilfers. Om optimaal te werken is het dus nodig dat de schilfering tot een minimum wordt beperkt, zodat een shampoo of zalf goed kan intrekken in de hoofdhuid. Hiervoor kan je het beste een crème of zalf gebruiken die vet is, maar ook goed uitwasbaar.
Om de schilfering te verminderen, worden producten met salicylzuur veel gebruikt. De huid wordt ook dunner door salicylzuur, waardoor een verzorgende shampoo of crème gemakkelijker kan intrekken. Na enkele dagen moeten de schilfers op het hoofd aanzienlijk minder worden. ISO-UREA MD Balsem is uitermate geschikt voor het verwijderen van schilfers op de hoofdhuid en bovendien geeft het de huid de nodige hydratatie.

Selenium helpt verder om de haren sterk te houden en het bevordert de normale haargroei. Verder wordt het afweersysteem van je lichaam ook ondersteunt. Het kan dus bevorderlijk zijn om de droge hoofdhuid die te lijden heeft onder psoriasis zo nu en dan te verzorgen met een spray Thermaal Water van La Roche-Posay.
Corticosteroïden worden ook veel gebruikt bij de behandeling van Psoriasis capitis. Dit zijn bijnierschorshormonen die veel in zalf, crème of shampoo voorkomt. Naast dat het in staat is om de versnelde celdeling bij Psoriasis af te laten nemen, kan het ook klachten als jeuk en roodheid verminderen. Dankzij corticosteroïden is het mogelijk om de symptomen van Psoriasis capitis te onderdrukken. Dit is een veelvoorkomend ingrediënt bij shampoos tegen Psoriasis op het hoofd.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.