SHEA BUTTER (KARITÉBOTER):
DE VOEDZAME VRUCHT VAN DE
BOOM DES LEVENS

Shea butter oftewel karitéboter staat bekend om zijn uiterst hydraterende en voedende eigenschappen voor zowel het haar als de huid. Niet verwonderlijk is het dan ook een veelgebruikt ingrediënt in cosmetische producten om de huid en haren met haar vele vetzuren en vitamines intens te voeden. Waarom deze voedzame vrucht van de ‘Boom des levens’ precies zo krachtig is en hoe ze geteeld wordt, lees je hier!

Karitéboter: uiterst zorgzaam, met zorg geteeld

Karitébomen groeien enkel in een 5.000 kilometer lange gordel die door het westen loopt in Afrika, in de Soedanese en Saheleense regio’s, boven de evenaar. In Burkina Faso beslaan de bomen maar liefst 30% van het grondgebied.  Het is hier dat de vrouwen traditioneel de sheanoten van deze unieke boom die meer dan 300 jaar oud kan worden, verzamelen tijdens het regenseizoen van mei tot augustus. Om hun rijpheid te verzekeren, verzamelen ze enkel de gevallen vruchten. De vrouwen brengen de noten terug naar de dorpen in grote manden op hun hoofd. Daar verwijderen ze vervolgens het zoete vruchtvlees met de hand en roosteren en drogen ze de noten in de zon.

Het verse, zoete vruchtvlees eten ze meteen op of bewaren ze voor later. Zodra de noten voldoende droog zijn worden ze mechanisch geperst om de befaamde shea butter of karitéboter te produceren, verrijkt met actieve principes. De oleïne wordt nadien op een geavanceerde manier uit de sheaboter geëxtraheerd.

Karitéboter: een vrouwenzaak

Shea of karité, ook wel 'vrouwengoud' genoemd, speelt een cruciale rol in het leven van vrouwen op het platteland van Burkina Faso: het verzamelen van kariténoten is zelfs een essentiële economische activiteit. 300.000 tot 400.000 vrouwen werken er als shea notenverzamelaars of zijn tewerkgesteld in het verdere productieproces dat hieruit volgt. Niet onlogisch: het is een van de weinige activiteiten die een vrouw alleen kan uitvoeren en waar ze rechtstreeks geld mee kan verdienen, wat bijdraagt aan een financiële onafhankelijkheid.

Karitéboter: van onschatbare waarde voor je huid

Rijk aan vetzuren en vitamines is karitéboter als component van je huidverzorging een echte schatkist. Doordat de boter afkomstig is van de noot zelf en niet van het vruchtvlees zoals dat bijvoorbeeld bij kokosnoten wel het geval is, is ze zelfs geschikt voor de meest gevoelige huid. Je huid zal immers beter reageren op een ‘zaadsubstantie’ omdat die dicht aanleunt bij onze eigen natuurlijke huidlipiden.  Daardoor kan karitéboter dus ook beter in je huid dringen zonder occlusief te zijn, waarbij een vettig laagje op je huid wordt gelegd en je poriën verstopt geraken.

De rijke hoeveelheid vitamine A en B en de antibacteriële eigenschappen maken van karitéboter een gewild ingrediënt voor de behandeling van een geïrriteerde huid in de vorm van droge plekken, zonnebrand, schaafwonden en zelfs luieruitslag bij baby's. Ook voor littekens heeft karitéboter een duurzame, helende werking.  Voor chronische huidaandoeningen zoals eczeem, rosacea en psoriasis kunnen de vetzuren in karitéboter eveneens een wereld van verschil betekenen. Karitéboter vertraagt namelijk de productie van ontstekingscellen die bijdragen aan irritatie en huidaandoeningen.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

LIPIKAR is dé nr. 1 in Europa voor lichaamsverzorging en hygiëneproducten die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.