DE KINDERHUID MET NEIGING TOT ATOPISCHE DERMATITIS
EN SLAAPPROBLEMEN

Duration Default Icon 5 min leestijd

Een huid met neiging tot atopie die droog en jeukerig aanvoelt, veroorzaakt slaapproblemen bij 90% van de kinderen met atopische dermatitis. Slaapgebrek door droog, jeukerig eczeem kan het dagdagelijkse leven van kinderen bijzonder nadelig beïnvloeden. Zo kunnen kinderen te kampen krijgen met concentratiestoornissen, met als gevolg dat ze zich al sneller geïrriteerd gaan opstellen. Maar gelukkig zijn er een aantal stapjes die je kan ondernemen opdat jouw kind een betere nachtrust kan krijgen:

• Hou de slaapkamer koel en gebruik katoenen lakens en pyjama's zodat je kind het niet te warm krijgt.
• Draai de pyjama van je kind binnenstebuiten zodat eventuele kriebelende naden of labels zijn/haar nachtrust niet verstoren.
• Hou een specifieke nachtverzorgingsroutine aan: maak voor het slapengaan het badje klaar en gebruik een zeepvervanger zoals LIPIKAR Syndet AP+, gevolgd door een verzachtende crème.
• Een verzachtende crème, speciaal ontwikkeld voor de huid met neiging tot atopisch eczeem, zoals LIPIKAR Baume AP+, kan het jeukgevoel verminderen zodanig dat je kind voldoende slaap krijgt.
• Zorg ervoor dat je kind LIPIKAR Baume AP+ bij zijn of haar bed heeft liggen om eventuele jeukaanvallen 's nachts te onderdrukken.

IN WELKE MATE WORDT DE NACHTRUST VAN KINDEREN VERSTOORD BIJ EEN HUID MET NEIGING TOT ATOPIE

Droge jeukende atopische dermatitis kan verschillende stadia van de slaap beïnvloeden:

De slaap vatten: Kinderen vallen meestal binnen de 30 minuten in slaap, terwijl kinderen met een huid met neiging tot atopie er tot wel tweemaal zo lang over doen.
’s Nachts wakker worden: Kinderen met een normale huid worden meestal maar één keer per nacht wakker, terwijl dit wel zo’n 3 à 4 keer voorvalt bij kinderen met atopische dermatitis.
Opnieuw de slaap proberen te vatten: Normaal gezien vallen kinderen binnen de 20 minuten weer in slaap, terwijl dit veel langer duurt bij kinderen met atopische dermatitis.
Effectief tot een goede nachtrust komen: Kinderen slapen gewoonlijk 85% van de tijd door in bed. Bij kinderen met een huid met neiging tot atopisch eczeem daalt dit cijfer tot minder dan 75%.

WELKE ROL SPELEN ATOPISCHE DERMATITIS
EN SLAAPGEBREK IN HET DAGELIJKSE LEVEN VAN KINDEREN?

De huid met neiging tot atopie kent een negatieve invloed op de nachtrust van kinderen, en dit zorgt voor een domino-effect op heel wat aspecten in hun dagdagelijkse leven. 87% voelt zich niet alleen moe, maar stelt zich ook geïrriteerd op, en vertoont stemmingswisselingen de dag na een slechte nachtrust. Dit kan aanhouden: 80% voelt zich de hele dag erna rusteloos. 42% kan zich de volgende dag niet goed concentreren, wat duidelijk gevolgen kan hebben op hun schoolresultaten.

Maar geen paniek — Lees verder en ontdek onze tips om de slaapkwaliteit te verbeteren voor kinderen die te kampen hebben met een zeer droge huid.

VERZORGINGSTIPS VOOR EEN KINDERHUID MET NEIGING TOT ATOPIE

1 Alle in dit artikel weergegeven statistieken zijn afkomstig uit de volgende 2 studies:
Impact van atopische dermatitis op de gezondheidsgerelateerde levenskwaliteit bij Spaanse kinderen en volwassenen: de PSEDA studie, 323 personen
Ziekte-ernst, krabben, en slaapkwaliteit bij personen met atopische dermatitis, Bruce G Bender, 20 personen

VOLDOENDE SLAAP VATTEN

Er zijn talloze stappen die je kan ondernemen opdat je kind met atopische dermatitis voldoende slaap kan vatten:

De kamer koel houden. Dat betekent dat je de verwarming lager moet zetten in de winter en het raam open moet zetten in de zomer. Zo voorkom je dat je kind gaat zweten, hetgeen de jeuk kan verergeren.
De luchtvochtigheid in de kamer verhogen. Door een luchtbevochtiger in de kinderkamer te plaatsen, creëer je een vochtigere omgeving zodat de huid niet uitdroogt en minder jeukt.
Junkfood achterwege laten. Studies hebben aangetoond dat verwerkte voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte de jeuk kunnen verergeren. Kies voor natuurlijke, gezonde snacks, vooral voor het slapengaan.
• Hoewel het verleidelijk kan zijn als je ten einde raad bent, vermijd je toch best om samen met je kind in hetzelfde bed te kruipen. Dit zorgt er namelijk voor dat het kinderbedje te warm wordt, hetgeen de kans op jeuk alleen maar verhoogt.
• Gebruik katoenen lakens en pyjama's: deze laten de huid ademen en zorgen ervoor dat je kind het niet te warm krijgt, met minder kans op zweten als gevolg.
Draai de pyjama van je kind binnenstebuiten zodat eventuele kriebelende naden of labels zijn/haar nachtrust niet verstoren.
• Hou een bedtijdroutine aan die is afgestemd op de specifieke noden van de huid van jouw kind. Een goede routine begint met een badje of douche. Gebruik een zeepvervanger zoals LIPIKAR Syndet AP+.
Breng na het wassen en voor het slapengaan altijd een rijke, verzachtende crème aan. LIPIKAR Baume AP+ kalmeert de huid met neiging tot atopisch eczeem onmiddellijk en langdurig, en voorkomt periodes van extreem droge huid. Als je deze verzorgingsroutine aanhoudt, zal je merken dat je kind tijdens de nacht veel minder last zal hebben van een jeukende huid, waardoor iedereen in huis van een goede nachtrust zal kunnen genieten!
• En zorg ervoor dat jouw kind de LIPIKAR Stick AP+ steeds binnen handbereik heeft. Zo kan hij/zij bij nachtelijke jeukaanvallen de stick snel ter hulp nemen!

Om meer te lezen over de klinische studie uitgevoerd door La Roche-Posay, die aantoont dat een specifieke dagelijkse verzorgingsroutine voor atopisch eczeem voor het slapengaan de jeuk en het krabben met de helft kan verminderen, klik HIER 

Houden jouw kinderen je 's nachts wakker? Probeer dan deze tips van een slaapspecialist uit. Ontdek ze HIER 

 

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

ECZEEMOPSTOTEN KUNNEN
GETRIGGERD WORDEN DOOR STRESS.

WAAR TRUE-ANSWER

We weten niet precies waarom, maar experts geven aan dat emoties, schokken en stress een belangrijke rol kunnen spelen bij het triggeren van eczeemopstoten. Atopisch eczeem wordt ook wel gezien als een erfelijke aandoening. Als stress voor jou een trigger is, kijk dan naar technieken voor stressbeheer zoals mindfulness.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

KAN VOEDING
ECZEEM VERERGEREN?

WAAR TRUE-ANSWER

Bepaalde soorten voeding kunnen een trigger zijn voor opstoten van eczeem. Als je denkt dat voeding een verergerende factor kan zijn voor jouw eczeem of dat van je kind, ga dan naar een arts om bloedtesten en huidpriktesten te laten uitvoeren om te weten te komen of je een allergie voor bepaalde voeding hebt (vaak gaat het hierbij om pinda's, melk, soja, tarwe, vis en ei).
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

ATOPISCHE DERMATITIS
VERDWIJNT NA VERLOOP VAN TIJD.

WAAR TRUE-ANSWER

Atopische dermatitis kan, afhankelijk van het kind, van enkele maanden tot jaren duren. Bij de helft van de baby's met atopisch eczeem verdwijnen de symptomen voor het vijfde levensjaar. In sommige gevallen houdt atopisch eczeem aan tot op volwassen leeftijd, maar dit is moeilijk te voorspellen. Er is geen definitieve oplossing voor atopisch eczeem, maar met de juiste verzorging kun je de aandoening onder controle houden.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. De neiging tot atopisch eczeem kan worden verzorgd met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Ontdek meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

LIPIKAR is dé nr. 1 in Europa voor lichaamsverzorging en hygiëneproducten die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN IS
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Eén vereiste = optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden in samenwerking met dermatologen ontwikkeld en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen uitsluitend voor de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

BEKIJK ALLE ARTIKELS
OVER DE HUID MET NEIGING TOT ECZEEM