WAT IS SLAAP
EN WAAROM IS HET BELANGRIJK?

Article Read Duration 4 min leestijd

Slaap is een staat van veranderd bewustzijn en verminderde interactie met onze omgeving. Tijdens het slapen wisselen we af tussen REM-slaap (rapid eye movement/snelle oogbeweging) en niet-REM-slaap. De niet-REM-slaap bestaat uit vier aparte fases met verschillende kenmerken. Slaap is een herstellend proces waarin je lichaam en hersenen hersteld worden. Het heeft ook een “ontgiftend” effect. Goed slapen is cruciaal voor het geheugen, het genezen van wonden, de immuunfunctie en de werking van hormonen in ons lichaam. Het is vooral belangrijk voor de goede groei, de algehele gezondheid en het welzijn van kinderen. Huidaandoeningen in de kindertijd, zoals atopische dermatitis, kunnen de slaap verstoren en specifieke verzorging voor eczeem vereisen om jeuk te verzachten en een rustgevende slaap te bevorderen.

WAT IS SLAAP NU PRECIES?

Voor de meeste mensen lijkt het antwoord vrij eenvoudig. Slaap is wanneer je indommelt en je jou voor een bepaalde tijd niet meer bewust bent van je omgeving. Na een tijdje word je wakker, hopelijk fris en vol energie. Wetenschappelijk gezien is slaap een terugkerende staat van veranderd bewustzijn en verminderde interacties met onze omgeving waarbij onze zintuiglijke functies en willekeurige spieren beperkt zijn.

Wat zich precies afspeelt in de hersenen en de rest van het lichaam tijdens het slapen is complex en wordt tot op heden nog steeds onderzocht. Lees verder om inzicht te krijgen in wat er gebeurt terwijl we slapen en waarom die uren van slaap zo belangrijk zijn, voor volwassenen en zeker voor kinderen.

WELKE ZIJN DE SLAAPFASES?

Tijdens het slapen circuleren we tussen twee verschillende soorten slaap: REM (rapid eye movement/snelle oogbeweging) -slaap en niet-REM slaap. Alles begint bij niet-REM slaap, die bestaat uit 4 verschillende fases.:

  • De eerste is een tussenfase, tussen wakker en slapen
  • De tweede is de lichte slaap, waarbij je hartritme en ademhaling regelmatig worden en je lichaamstemperatuur daalt
  • De derde en vierde fase zijn diepe slaap
  • Daarna circuleren we naar REM-slaap, gekenmerkt door snelle bewegingen van de ogen achter gesloten oogleden. Onze hersenactiviteit lijkt in deze fase erg veel op die wanneer we wakker zijn. We gaan sneller ademen en onze spieren zijn tijdelijk verlamd terwijl we dromen. We circuleren meestal vier tot vijf keer per nacht door deze twee soorten slaap. Dit is het slaappatroon voor zowel volwassenen als kinderen.

WAAROM IS SLAAP ZO BELANGRIJK?

Slaap is een cruciaal herstelproces

Terwijl we slapen ondergaan ons lichaam en onze hersenen een herstelproces. Terwijl we slapen kan het lichaam zichzelf genezen en metabolische afvalstoffen, die zich hebben opgestapeld tijdens actieve periodes, afvoeren.1 Dit is vooral zo voor de hersenen, waar giftige stoffen als reactieve zuurstofcomponenten “worden weggespoeld” aan een sneller tempo tijdens het slapen dan wanneer we wakker zijn.2 In beide gevallen wordt het “ontgiftend effect” van slaap geacht het gevolg te zijn van het vertraagd metabolisme, waardoor herstelprocessen kunnen overnemen.

De hersenen blijven vrij actief tijdens het slapen en een goede kwaliteit van slaap blijkt essentieel voor het opslaan in het geheugen en versterken van nieuwe herinneringen3. Naast het ontgiften van het lichaam is slaap ook een periode van groei en herstel. Anabolische (groeistimulerende) hormonen zoals het menselijk groeihormoon worden bij voorkeur tijdens het slapen afgescheiden. We gaan ervan uit dat dit de reden is waarom slaap belangrijk is voor een goede wondgenezing4. We ontdekken voortdurend nieuwe functies van onze slaap. We weten nu bijvoorbeeld dat slaap van vitale waarde is voor het behoud van het immuunsysteem en de manier waarop hormonen in ons lichaam functioneren.5

WAAROM SLAAP VOORAL BELANGRIJK IS
VOOR KINDEREN

Slaap is essentieel voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen

Slaap is van essentieel belang voor het welzijn van volwassenen en kinderen, maar kinderen zijn voornamelijk afhankelijk van de kwaliteit van de slaap en hebben ook meer slaap nodig.  

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die regelmatig voldoende slaap van goede kwaliteit krijgen, beter scoren op aandacht, gedrag, leren, geheugen en algemene mentale en lichamelijke gezondheid. Slaaptekort kan leiden tot hoge bloeddruk, overgewicht en zelfs depressie. Aangezien groeihormonen bij voorkeur tijdens het slapen worden afgescheiden, kan chronisch (lange termijn) slaapgebrek ook de groei van kinderen hinderen.

KLIK HIER om meer te weten te komen over de algemene impact van slaap op je gezondheid en levenskwaliteitHUID MET NEIGING TOT ATOPISCH ECZEEM:
EEN VAN DE BELANGRIJKSTE OORZAKEN VOOR SLAAPGEBREK BIJ KINDEREN

Atopische dermatitis kan de nachtrust bij kinderen hinderen

Als jouw kind lijdt aan atopische dermatitis (atopisch eczeem), mag dit niet over het hoofd gezien worden als een mogelijke oorzaak voor slaaptekort. 90% van de kinderen met een huid met neiging tot atopisch eczeem hebben tijdens de nacht last van jeuk en krabben, waardoor ze elke nacht een volledig uur slaap verliezen. In hun vaste routine voor het slapengaan moeten verzorgingsproducten voor huid met neiging tot atopie opgenomen worden, zoals LIPIKAR Syndet AP+ bij het baden gevolgd door een rijk emolliërend product zoals LIPIKAR Baume AP+M voor het slapengaan. Met deze eenvoudige stappen kan het krabben tot de helft verminderd worden en maakt je jouw kind klaar voor een vredige nachtrust en een opgewekter gevoel bij het ontwaken!

 

1 Raymond Cespuglio, Damien Colas, & Sabine Gautier-Sauvigné, "Energy Processes Underlying the Sleep Wake Cycle"; Chapter 1 in Parmeggiani & Velluti (2005).
2 "Brain may flush out toxins during sleep". National Institutes of Health. Archived from the original on January 16, 2014.
3 https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Understanding-Sleep
4 Gümüştekín K, Seven B, Karabulut N, Aktaş O, Gürsan N, Aslan S, Keleş M, Varoglu E, Dane S (2004). "Effects of sleep deprivation, nicotine, and selenium on wound healing in rats". International Journal of Neuroscience. 114 (11): 1433–1442. doi:10.1080/00207450490509168. PMID 15636354.
5 "Sleep-wake cycle: its physiology and impact on health" (PDF). National Sleep Foundation. 2006. Retrieved 24 May 2017.

WAAR

OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

AANWAKKERING VAN ATOPISCH ECZEEM KAN
WORDEN VEROORZAAKT DOOR STRESS.

WAAR TRUE-ANSWER

We weten niet precies waarom, maar experts geven aan dat emoties, schok en stress een belangrijke rol kunnen spelen bij het veroorzaken van periodes van zeer droge huid. Neiging tot atopisch eczeem wordt ook wel gezien als een erfelijke aandoening. Als stress voor jou een oorzaak is, kijk dan naar technieken voor stressbeheer zoals meditatie.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

KAN VOEDING
DE NEIGING TOT ATOPISCH ECZEEM VERERGEREN?

WAAR TRUE-ANSWER

Bepaalde soorten voeding kunnen periodes van zeer droge huid veroorzaken. Als je denkt dat voeding een verergerende factor kan zijn voor jouw neiging tot atopisch eczeem of die van je kind, ga dan naar een huisarts om bloedtesten en huidpriktesten te laten uitvoeren om te weten te komen of je allergisch bent voor bepaalde voeding (vaak gaat het hierbij om pinda's, melk, soja, tarwe, vis en ei).
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

DE NEIGING TOT ATOPISCH ECZEEM
VERDWIJNT NA VERLOOP VAN TIJD.

WAAR TRUE-ANSWER

Neiging tot atopisch eczeem kan, afhankelijk van het kind, van enkele maanden tot jaren duren. Bij de helft van de baby's met atopisch eczeem verdwijnen de symptomen voor het vijfde levensjaar. In sommige gevallen houdt atopisch eczeem aan tot op volwassen leeftijd, maar dit is moeilijk te voorspellen. Er is geen definitieve oplossing voor atopisch eczeem, maar met de juiste verzorging kan je de aandoening onder controle houden.
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

DE NEIGING TOT ATOPISCH ECZEEM

KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

De neiging tot atopisch eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. De neiging tot atopisch eczeem wordt verzorgd met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Ontdek meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

LIPIKAR is dé nr. 1 in Europa voor lichaamsverzorgings- en hygiëneproducten  die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren. 

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

 

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we een allergische reactie ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op een zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzawkt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen uitsluitend voor de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

MEER INFORMATIE OVER
ECZEEM