Wetenschappelijk bekeken

UVB en UVA : wat is het verschil en welke impact hebben ze op de huid?

Img_UVB en UVA : wat is het verschil en welke impact hebben ze op de huid?

UV-straling vormt slechts 5% van de zonnestraling die de aarde bereikt, maar is zeer energierijk. Er zijn verschillende soorten UV. UVC-stralen worden tegengehouden door de ozonlaag, maar UVA- en UVB-stralen bereiken de aarde en hebben effecten op de huid.

UVA: A van ageing en allergie

3.2-A-la-lumiere-de-la-science-#1_illu-1

UVA-stralen zijn het hele jaar door aanwezig, ook bij bewolkt weer, en maken 95 % uit van de UV-stralen die het aardoppervlak bereiken. Ze dringen doorheen wolken, glas en de opperhuid en in tegenstelling tot UVB-stralen veroorzaken ze geen pijn, maar ze kunnen wel heel diep in de huid dringen, tot in de cellen van de lederhuid. Het zijn de belangrijkste producenten van vrije radicalen, die de cellen op lange termijn kunnen beschadigen en leiden tot:

  • Fotoveroudering: een wijziging van de schikking van de elastine- en collageenvezels, die leidt tot verslapping en verminderde stevigheid van de huid en de vorming van rimpels
  • Zonne-intoleranties, veelal zonneallergieën genoemd (roodheid, jeuk, polymorfe lichteruptie)
  • Pigmentstoornissen (zwangerschapsmasker, bruine vlekjes)
  • De ontwikkeling van huidkanker.

UVB: B van bruinen maar ook van "burning"

UVB-stralen vormen 5% van de UV-stralen die de aarde bereiken. Ze zijn zeer energierijk, worden tegengehouden door wolken en glas, en kunnen in de opperhuid dringen. Ze zijn verantwoordelijk voor het bruin worden, maar ook voor verbranding en voor allergische reacties en huidkanker. Het is dus van belang de huid tegen zowel UVA als UVB te beschermen.

Contexto

Aanbevolen voor u

See all articles