Achtergrondinformatie

Rimpels: de gevolgen van huidveroudering kunnen worden behandeld met behulp van specifieke actieve bestanddelen

Img_Rimpels: de gevolgen van huidveroudering kunnen worden behandeld met behulp van specifieke actieve bestanddelen

Veel vrouwen storen zich aan hun rimpels, die een teken van veroudering zijn. Inzicht in de diverse ontwikkelingsprocessen helpt om de meest geschikte verzorging tegen veroudering en rimpels te vinden.

Symptomen

Rimpels: een biologische uiting van huidveroudering

Naarmate ze ouder wordt, verandert de huid, neemt haar natuurlijke hydratatie af en verliest ze aan fundamentele substantie. Bij gebrek aan vocht en voedingsstoffen gaat de aanmaak van collageen afnemen. Dit steunweefsel van de huid raakt verzwakt en verliest zijn veerkracht en stevigheid. Hierdoor gaan de epidermis (opperhuid) en de dermis (lederhuid) minder stevig samenhangen. Dit leidt tot de vorming van groeven aan het huidoppervlak: dat zijn dus rimpels.Rimpels zijn zowat de eerste zichtbare tekenen van huidveroudering, hoofdzakelijk in het gezicht.

Er zijn twee categorieën rimpels:


Uitdrukkingsrimpels, die voorkomen op het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen, op de lijn tussen neus en kin en langs de lipranden,

en vouwen die het gevolg zijn van huidverslapping, verlies aan veerkracht en stevigheid van de huid. Die leiden tot minder zuivere gezichtscontouren, wallen onder de ogen, hangwangen en een dubbele kin.

Oorzaken

Mechanismen die leiden tot de vorming van een rimpel

Drie mechanismen liggen aan de basis van de rimpelvorming:

  • de werking van de gezichtsspieren: de huid wordt voortdurend belast door de bewegingen van de onderliggende spieren. Deze micro-samentrekkingen doen op de duur lijnen ontstaan waartussen de huid wordt opgespannen, uitgetrokken en uiteindelijk geplooid.
  • de wijziging van de bestanddelen van de dermis: natuurlijke en foto-geïnduceerde veroudering leiden tot een afplatting van de grenslaag tussen dermis en epidermis.
  • de wijziging van het huidreliëf: naarmate men ouder wordt, raken de lijnen waaraan de huid trekt langzaam maar zeker uitgerekt en worden ze uitgehold. Dit verschijnsel verloopt sneller na 60 jaar.

Behandelingen

Specifieke bestanddelen voor de behandeling van rimpels

Hoewel een rimpel nooit volledig kan worden uitgewist, kunnen met de juiste verzorgingsproducten bepaalde mechanismen worden vertraagd en andere worden voorkomen. De belangrijkste actieve bestanddelen die worden gebruikt in verzorgingsproducten tegen huidveroudering en rimpels zijn antioxidanten, pro-collagenen (vitamine C…), vochtvasthoudende bestanddelen (hyaluronzuur…), en depigmenterende bestanddelen.

Aanbevolen voor u

See all articles